Műúszás: új ukrán csillag született Budapesten

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 19:43
null
Dávid Janka és Gács Boglárka párosa a 9. helyen végzett (Fotó: Micheller Szilvia)
Címkék
Egyéni rekordot jelentő, igen magas pontszámmal nyerte egyéniben és párosban is a szabadprogramot a 17 éves ukrán Marta Fedina, akivel a folytatásban a sportág legnagyobb klasszisainak is számolniuk kell.

 

A szabadprogramokkal folytatódott szombaton a műúszók világkupasorozatát záró budapesti szuperdöntő – a Duna Arénában vasárnapig tartó viadalon a vk-szezon legeredményesebb sportolói méretik meg magukat afféle főpróbaként a júliusi dél-koreai világbajnokság előtt.

Ahogyan a pénteki – jórészt kötelező elemekből álló – rövid programokban, a koreográfusi fantáziának nagyobb teret engedő szabadprogramokban is a mezőny világelitbe tartozó országok versenyzői nyertek.

DÁVID JANKA ÉS GÁCS BOGLÁRKA
„Nem ez volt a legjobb kűrünk, Amerikában és Kanadában is sokkal magasabb pontokat kaptunk, jobban együtt voltunk. Most is jó éreztük magunkat a vízben, de többször is elcsúsztunk szinkronitásban, amire oda figyelni kell a jövőben. Az edzéseken egyébként többet gyakorlunk csapatban, mert ha ott jól megy, könnyebb a párost is összhangba hozni.”

A Duna Arénában két versenynap után új csillag született: a nyitó napon az egyéni aranyéremről minimális különbséggel lemaradó, párosban és a csapattal ellenben jelentős fölénnyel nyerő Marta Fedina tarolt a szabadprogramban, egyéni rekordot jelentő pontszámmal győzött szólóban és Ansztaszija Szavcsukkal párosban, és a csapattal is nyert. A mindössze 17 éves ukrán lányra – aki a tavalyi glasgow-i kontinenstornán a csapatok szabadkombinációs versenyében első Európa-bajnoki aranyérmét nyerte – érdemes lesz a folytatásban odafigyelnie az orosz, a kínai és a japán klasszisoknak is.

„Nagyon boldog vagyok, szólópályafutásom legjobb eredményét értem el a szombati versenyen, és szeretnék a folytatásban még ennél is jobban teljesíteni. A rövid programmal ellentétben a szabadprogramban sokkal jobban ki tudom fejezni magam, több érzelmet is tudtam belevinni a kűrömbe. Úgy éreztem, kinyíltam, és szabadon szárnyalt a lelkem – fogalmazta meg érzéseit Marta Fedina, aki a duóban szerzett aranyéremről szólva hozzátette: először fordult elő, hogy egymás után két számban is győzni tudott páros társával, Anasztaszija Szavcsukkal. – Dolgozunk tovább, készülünk a júliusi kvangdzsui világbajnokságra és természetesen a jövő évi olimpiára is. Fiatalok vagyunk, sok izgalmas verseny áll még előttünk.”

A vegyes párosok versenyében sem született meglepetés, a Manja Gurbanbergyijeva, Alekszandr Malcev orosz kettős a rövid programhoz hasonlóan a szabadprogramban is egyértelmű győzelmet aratott.

A szombati programban a magyar versenyzők párosban és csapatban voltak érdekelve, a Dávid Janka, Gács Boglárka duó a kilencedik, a csapat az ötödik. helyen zárt.

„Sajnos voltak hibáink, ha minden emelésünk egyszerre ment volna, akkor jobban sikerül a programunk, és közelebb kerülhettünk volna a nyolcvan ponthoz. A szabadprogramunk nagyon fárasztó, szinte meghal bele az ember” ismerték el egybecsengően a magyar válogatott tagjai.

Vasárnap szabadkombinációban és akrobatikus kűrben versenyeznek a csapatok. A viadalra a belépés ingyenes.

VILÁGKUPA-SZUPERDÖNTŐ, BUDAPEST
Szabadprogram. Egyéni:
1. Marta Fedina (ukrán) 93.4667, 2. Simoneau (kanadai) 90.2333, 3. Tio (spanyol) 87.4667. Páros: 1. Marta Fedina, Ansztaszija Szavcsuk (ukrán) 93.9000, 2. Cerruti, Ferro (olasz) 90.8333, 3. Carbonell, Ramírez (spanyol) 90.4667, ...9. Dávid Janka, Gács Boglárka (magyar) 75.5000. Vegyes páros: 1. Manja Gurbanbergyijeva, Alekszandr Malcev (orosz) 93.0667, 2. Flamini, Minisini (olasz) 90.8000, 3. Abe, Adacsi (japán) 88.9667. Csapat: 1. Ukrajna 94.2667, 2. Spanyolország 92.0667, 3. Kanada 89.4000, ...5. Magyarország 77.667

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik