Úszás: az amerikaiak doppingolással vádolják Hosszú Katinkát

Vágólapra másolva!
2015.05.22. 08:39
null
A magyar szövetség kiállt Hosszú Katinka mellett (Fotó: AFP)
Hosszú Katinkát, akit 2014-ben a Nemzetközi Úszószövetség tagországai az év legjobb női versenyzőjének választottak, az amerikai Swimming World magazin internetes oldala egy külsős szerző írásán keresztül azzal vádolta meg, hogy az egykori NDK-úszókhoz hasonlóan doppingol. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a testület nevében azonnal hivatalos levélben tiltakozott.

 

AZ NDK-S SPORTOLÓNŐKHÖZ HASONLÍTOTTÁK HOSSZÚT

Casey Barrett véleménycikkében arról ír, ugyan nincs rá bizonyítéka, de elég végignézni Hosszú Katinka testén és az utóbbi időben elért eredményein. Bámulatosan gyorsan képes regenerálódni a versenyek között, és a világ bármely pontján feltűnve folyamatosan kiemelkedően teljesít. Miközben a legtöbb rivális fáradtnak tűnik, mert éppen nagy munkában van, addig Hosszú szárnyal. A szerző szerint nincsen egyedül a véleményével, csak mások nem akarják azt nyíltan vállalni. Barrett kiemeli, hogy az NDK-s sportolónők esetében is nagy volt a sajtó felelőssége, amiért nem emelte fel a szavát a nyilvánvaló folyamattal szemben. Egyik közeli barátja véleményét is idézi:

„Aki meglepődik azon, hogy Hosszú Katinka esetleg doppingol, az olyan, mintha elmennénk egy sztriptízbárba, ahol kiakadnánk, mert a lányoknak nem igaziak a mellei.”

A cikk arról ír, hogy a magyar versenyző gyűjteményéből még hiányzik az olimpiai érem. Felemlegeti a londoni játékokat, amikor Hosszú „lefagyott” a fiatal Je Si-ven teljesítményét látva. A kínait egyből meggyanúsították, hogy nem tiszta eszközökkel él. A doppingoló sportolóknál általában az a kulcs, hogy meggyőzik magukat arról, a riválisok is csinálják. Az olimpiai csalódás óta eltelt időszakban pedig Hosszú sorra nyeri a versenyeket… – zárul sejtelmesen az írás.

A sportág vezetője, aki egyben a FINA alelnöke, nyomatékosította, hogy a háromszoros világbajnok eddig a világ bármely pontján alávetette magát valamennyi doppingvizsgálatnak, és a tesztek mindannyiszor negatív eredményt hoztak. A szövetség vezetőjének alábbi levelét a Swimming World magazin azonnal közzétette:

„Nyilatkozat – Magyar Úszószövetség

Mély megdöbbenéssel olvastuk az önök online felületén publikált botrányos véleménycikket, amely úgy járatja le Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt.

Ennek fényében számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen tekintélyes médium miért tartotta fontosnak ezen rágalmak közzétételét. Mindez semmilyen formában nem illeszkedik ahhoz a szakmai szellemiséghez, amelyet eddig a Swimming World képviselt, és amellyel méltán vívott ki magának nemzetközi elismerést.

Mint a Magyar Úszószövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit.

Gyárfás Tamás

a Magyar Úszószövetség elnöke”

A Swimming World cikke
A Swimming World cikke

 

A szerkesztőség megjegyzést fűzött a nyilatkozathoz, kijelentve, hogy annak leközlésével nem ismerik el, hogy lejáratták volna Hosszú Katinkát, csupán teret adtak egy olyan szerző véleményének, aki jól ismeri az egykori NDK-ban használt módszereket. Hozzáteszik: mindig is élen jártak a doppingellenes küzdelmet segítő írások közzétételében, mint ahogy évek óta beszámolnak Hosszú Katinka páratlan sikersorozatáról.

A cikk utóélete kapcsán Gyárfás Tamás mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás honi erők sugallatára fogalmazódott meg, akik újfent igazolták, számukra semmi sem drága, hogy a magyar úszósportot befeketítsék – a támadást pedig a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítették.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik