Milák Kristóf: Kellő alázattal lesz esélyem az Eb-győzelemre

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 13:02
null
Néha dilemmát okozott, hogy tanuljon vagy edzésre menjen (Fotó: Tumbász Hédi)
Néha háttérbe szorította az úszást a tanulás, de vége a kettős életnek: Milák Kristóf leérettségizett, így újra csak az edzésekre és a versenyekre figyelhet.

 

 

– Túl van az érettségin. Megviselte, hogy kétfelé kellett figyelnie?
– Megterhelő volt, maradjunk ennyiben – válaszolta Milák Kristóf, az Érdi Úszó Sport Kft. világbajnoki ezüstérmes sportolója. – Szívesebben foglalkoztam volna csak az úszással, de hát a tanulással is kellett, így kénytelen voltam ráfeküdni. Azért néha dilemmát okozott, hogy tanuljak vagy edzésre menjek, és előfordult, hogy az utóbbi háttérbe szorult.

– Ráadásul az érettségit megelőző hat hétben edzője, Selmeci Attila fel is mentette a reggeli edzések alól.
– Abból nem lett semmi, illetve csak a csütörtök reggelem volt szabad. Akkor nem úsztam, de ezt én akartam így.

– Miért?
– Nem akartam elengedni az úszást, ráadásul az írásbeli érettségire nem is igazán tudtam, mit is kellene tanulni – a szóbeli az más volt, hiszen ott megvoltak a tételek.

– Mostanra viszont túl van mindenen, vagyis jöhetnek a versenyek. Igaz, a tanulás alatt is villantott egyet, hiszen az ifjúsági országos bajnokságon tíz számban indult, és tíz aranyérmet szerzett.
– Nem olyan nagy szám ez, Késely Ajna tizenháromból nyolcat húzott be, és mellette ezüst- és bronzérmeket szerzett. Tudom, tudom, most velem beszélget, nem Ajnával – igen, elismerem, nem hangzik olyan rosszul, hogy százszázalékosan teljesítettem.

– Így tesz augusztusban, a glasgow-i Európa-bajnokságon a felnőttek között is?
– Azt majd meglátjuk. Tudom, sokan azt mondják, hogy Milák Kristóf a nyerőember, de ki tudja, mi lesz Glasgow-ban. Elég egy rossz kartempó, egy elhibázott célba érkezés vagy éppen egy nem tökéletes forma, és mégsem én nyerek – azért remélem, ilyen nem lesz…

Nagy célok
Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője: „Mindannyian örülünk, hogy túl vagyunk ezen a nehéz időszakon, már a pénteki, utolsó vizsgát követő első edzésre is sokkal tisztább fejjel érkezett Kristóf. Meglátjuk, mennyit vett ki belőle a tanulás, reméljük, nem sokat, hiszen az ifjúsági Eb-n is nagy céljaink vannak. Előtte Kristóf még úszik egyet szerdán és csütörtökön a Budapest Openen ötven és kétszáz pillangón.”

– Tegye a szívére a kezét: kell valakitől tartania?
– Nézzük a másik oldalról az egészet: ha kellő alázattal és jó formában lépek rajtkőre Glasgow-ban, akkor valóban lesz esélyem a győzelemre.

– Lehet, hogy a legnehezebb dolga az előfutamban lesz kétszáz pillangón…
– Na, ezzel egyetértek! Nagyszerű, hogy ebben a kis országban ezen a távon többen is jók vagyunk, de hogy az Eb előfutamában kell egymás torkának ugrani, az nem éppen a legjobb… De ez van, nem tudok vele mit kezdeni, ezt a feladatot kell megoldani. Amúgy egyetértek Cseh Lacival, szerintem is jobb lett volna, ha az Eb előtt eldől, ki a két legjobb kétszáz pillangón, de ha már így alakult, majd eldöntjük egymás között az Európa-bajnokság előfutamaiban.

– Ha Milák Kristóf szóba kerül, mindenki rögtön rávágja, hogy pillangóúszó – vajon három év múlva is így lesz? Tervezi, hogy más távokon is indulni fog?
– Igen, a cél ez.

Milák Kristóf egyelőre pillangón tündököl, idővel háton és gyorson is szeretne (Fotó: Tumbász Hédi)
Milák Kristóf egyelőre pillangón tündököl, idővel háton és gyorson is szeretne (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– De nyilván nem mellen.
– Abban biztos nem! Szépen sorban megyünk: gyors, hát – gyorson már eddig is indultam nagyobb versenyeken, július elején, az ifjúsági Eb-n már ott leszek a rajtnál ötven és száz háton. Szeretem ezt az úszásnemet, és nem is tudom annyira leterhelni magam benne, hiszen állandóan kapok levegőt. Ez, mondjuk, még fura nekem, hiszen pillangón ez nem mindig van így. Könnyebb háton úszni, érzem magamban a potenciált ebben az úszásnemben is.

– Lesz ebből valamikor vegyes?
– Ha lesz is, nagyon-nagyon sokára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik