KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2019.12.08 23:25 Frissítve: 2019.12.08 23:36

Megingathatatlan – Kovács Erika jegyzete

 

Minden idők legeredményesebb úszója a rövid pályás Európa-bajnokságokon.

Sorozatban a 66. aranyérmét szerezte 200 vegyesen szombaton Glasgow-ban, vagyis 2013 szeptembere óta soha senki sem tudta őt legyőzni ezen a távon nagy nemzetközi versenyen, és még sorolhatnánk a hasonló „leg“-eket Hosszú Katinka pályafutásából – van belőlük bőséggel.

 
Hosszú Katinka aranyérmes 400 vegyesen
Hosszú Katinka duplázott; Jakabos és Lobanovszkij bronzérmes
Hosszú Katinka a 200 vegyest is megnyerte

Mondjuk, ez a hatvanhatos széria eléggé elgondolkodtató: egyfelől azért, mert ebben a bő hat esztendőben volt egy olimpia, három nagymedencés és három rövid pályás világbajnokság, valamint három ötvenes kontinensviadal és négy huszonötös Eb, hogy csak a nagyobb versenyeket említsük, másfelől azért, mert ez hatvanhat olyan alkalmat jelent, amikor egyetlen pillanatra sem csökkenhetett a koncentráció, hagyhatott alább a figyelem, fáradhatott a kelleténél jobban a láb és a kéz.

Itt, ebben a sorozatban nemcsak az ellenfelek számítottak és számítanak (persze ők is), de ehhez a hatalmas szériához valami egészen különleges tudásra és képességre is szükség volt. Valami olyasfélére, amely keveseknek van meg.

„Azért készülök olyan keményen és versenyzek olyan sokat, hogy akkor is elérjem a kívánt helyezést, amikor nem jön ki annyira a lépés. De pontosan tudom, ilyenkor semmi sem számít, egy ilyen versenyre kőkeményen oda kell állni – és én odaállok.”

És nyer.

Glasgow-ban négy számban (200 pillangó, 100, 200 és 400 vegyes) indult, négyszer nyert.

És ez a négy rövid pályás Eb-arany leginkább Tokió tükrében rendkívül megnyugtató – ne legyenek kétségeink, Hosszú Katinka mindig és mindent az olimpia kapcsán figyel már jó ideje.

Tegyük a szívünkre a kezünket: mi is.

És ez az elképesztő sorozat, vagy például az, amit Katinka pénteken „bemutatott”, vagyis hogy a 200 pillangó eredményhirdetése után gyakorlatilag a dobogóról ugrott a medencébe és nyerte meg a száz vegyest, nagyon demoralizáló.

Már a vetélytársak számára.

Merthogy nincs semmi és senki, ami vagy aki kibillenti Katinkát. Átélheti élete egyik legnagyobb magánéleti válságát, szakíthat az őt a legmagasabb csúcsokra „felkísérő” edzővel, írhat elbocsátó, szép üzenetet a felkészülését az elmúlt tizenhat hónapban irányító (vagy abban közreműködő...) trénerének, és vághat neki úgy egy Eb-nek, hogy kijelenti, innentől minden egyes döntésért, az olimpiai felkészülésért egyedül vállalja a felelősséget – semmi sem számít.

Hosszú Katinka feláll a rajtkőre, és nyer. Ezt látjuk mi, ezt tapasztalják a riválisai.

Jó eséllyel ez lesz a forgatókönyv a tokiói olimpián is.

2020.08.12 10:00:58

Úszás KOVÁCS ERIKA

Cseh László, Kapás Boglárka, Bernek Péter és Olasz Anna szebbnél szebb tájakon jár.

2020.08.10 18:56:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Büszke vagyok rá, hogy az emberek nemcsak az úszásomra emlékeznek, hanem a saját érzéseikre is.”

2020.08.01 19:24:20

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Csakhogy Tusup itt van. És attól, hogy ő továbbra sem nagyon tud mit kezdeni magával és a helyzetével, nekünk mégis kellene kezdeni vele valamit. A kollégáknak, az ellenfeleknek, akár ellenségeknek, a magyar úszásnak és sportnak.

2020.07.31 22:05:43

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szeretem, ha a „jobb” győz, ha a verseny nem úgy kezdődik, hogy a másik tudását el kell rontanom, ha nem bírói ítéleten múlik (múlhat) a dolog, ha az eredmény elfogult hevülések nélkül is könnyebben kalkulálható.