HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.12.28 23:42 Frissítve: 2017.12.29 11:00

Katinka&Shane – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

Hangsúlyozzuk, nem a Nemzeti Sport tisztsége állást foglalni a Hosszú Katinka, Shane Tusup házaspár életében beálló változás kapcsán, ám nem elképzelhetetlen, hogy életük történései a riói olimpián három aranyérmet szerző úszó jövőbeni sporttevékenységére is kihatnak, s ebben a tekintetben bizonyos fokig közügyről van szó.

 
Válságban Hosszú Katinka és Shane Tusup házassága?
Shane Tusup nem kommentálta a híreket
Mi lesz most Hosszú Katinkával és Shane Tusuppal? – Kovács Erika írása

Ha hihetünk a híreknek, Katinka és Shane külön töltötték a karácsonyt, az úszó jelenleg állítólag külföldön tartózkodik, Tusup pedig itthon klubjuk, az Iron Aquatics edzéseit irányítja. A házaspár kapcsolata Amerikában kezdődött, mindenféle megközelítésben nagy találkozás volt az övék: a tehetséges, de csalódott Hosszú Katinka edzéseit a tapasztalatlan, ugyanakkor ambiciózus Shane Tusup vette át, meglátva az úszóban a szakmai szempontból kiaknázható lehetőségeket. Szándékosan írom így, mert később a két fél viszonya nem csupán edző és tanítvány formát öltött, férfiként, nőként, emberileg is összecsiszolódtak. Kiteljesedett kapcsolatuk jó négy éve házasságban él tovább.

A pár karakán véleményt formált a honi úszóvilág valamennyi rezdülése kapcsán, igaz, Katinka szóbeli megnyilvánulásai időnként azt az érzetet keltették az emberben, mintha a férje által megfogalmazottakat valaki angolból nyers fordítással „magyarította” volna. Ám a tartalom fontosabb volt a formánál: kiállásuknak is köszönhetően Gyárfás Tamás távozott a sportági szövetség elnöki székéből.

Mindezzel párhuzamosan a házaspár brandet épített, a márkavédjegy maga Katinka lett, az e mögé felépíthető struktúrát pedig Tusup álmodta meg, aki zseniálisan felismerte: a sportorientált magyar társadalomban mekkora egy olimpiai bajnok presztízse. Igyekezett ezt a presztízst úgy anyagi értékké transzformálni, hogy közben Hosszú Katinka teljesítményében ne álljon be törés, azaz az Iron Lady-imázs ne sérüljön. Enyhe karcolások ugyan látszottak a páncélzaton, de átütni még az a kemény csapás sem tudta, hogy a rövid pályás világkupaversenyeken limitálták, egy úszó hány versenyszámban indulhat. Az imázs nem tört meg, mert Katinkát nem földi halandók győzték le, hanem a szabályok. Noha Tusup időnként nemcsak szakmai hozzáértésével, hanem arrogáns viselkedésével is felhívta magára a figyelmet, az Iron Corporation fejlesztése elé nem gördült akadály: kormánydöntés értelmében Csillebércen valósul meg a házaspárhoz köthető úszóakadémia.

Ám az Iron Birodalommal kapcsolatos kérdéseknél számunkra, a sportot szeretők számára van fontosabb is: mi lesz Katinkával? Nos, hozzá nem értésről tanúskodna, ha azt mondanánk, semmi gond, ha konzerválódik is a jelenlegi állapot, a háromszoros olimpiai bajnok már van annyira rutinos, hogy tudja, hogyan és mennyit kell edzenie. A külvilág szemében Katinka és Shane elsősorban szakmailag tartozik össze, ahogyan 2016-ban Hosszú Katinka lett az év legjobb női sportolója és Shane Tusup a legjobb edző, úgy minden esély megvan rá, hogy a 2017-ben Budapesten kétszeres vb-győztes versenyző és trénere a január 11-i gálán ugyanúgy elhódítsa a címeket, s egymás mellett állva fogadja a gratulációkat.

Ennél most ne menjünk tovább – hiszen még ott sem tartunk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.08 10:20:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

A háromszoros olimpiai bajnoknál kezd visszatérni a régi érzés, közelít az egyéni legjobbjaihoz.

2018.10.06 20:12:20

Úszás nemzetisport.hu

„Petrov Árpáddal megbeszéltük még az elején, hogy nagyon őszintén állunk neki ennek a munkának.”

2018.10.06 18:18:41

Úszás nemzetisport.hu

A Budapesten 400 vegyesen második helyen célba érő magyar úszó nem indul a világbajnokságon.

2018.09.30 00:29:36

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Jó buli, ha az úszó a csúcsjavítás helyett kalimpálva az életéért küzd, a síugró épp csak leesik a sáncról, a bobos az első kisebb kanyarban érintő irányban zuhan ki a jégcsatornába. Az esendők számíthatnak együttérzésünkre, őket nézve akár még saját kicsinységünk is felértékelődhet.

2018.09.24 23:42:38

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Egerszegi Krisztina napra pontosan harminc évvel ezelőtti, a 200 méteres hátúszásban aratott szöuli sikere a csoda említett dimenzióját adta nekem, de nem azért elsősorban, mert kívülállóként, „józan ésszel” nem számítottam rá, az olimpiára várva – nekünk nyolc év után – biztosan nem.

HIRDETÉS
HIRDETÉS