THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.12.28 23:42 Frissítve: 2017.12.29 11:00

Katinka&Shane – Thury Gábor jegyzete

 

Hangsúlyozzuk, nem a Nemzeti Sport tisztsége állást foglalni a Hosszú Katinka, Shane Tusup házaspár életében beálló változás kapcsán, ám nem elképzelhetetlen, hogy életük történései a riói olimpián három aranyérmet szerző úszó jövőbeni sporttevékenységére is kihatnak, s ebben a tekintetben bizonyos fokig közügyről van szó.

 
Válságban Hosszú Katinka és Shane Tusup házassága?
Shane Tusup nem kommentálta a híreket
Mi lesz most Hosszú Katinkával és Shane Tusuppal? – Kovács Erika írása

Ha hihetünk a híreknek, Katinka és Shane külön töltötték a karácsonyt, az úszó jelenleg állítólag külföldön tartózkodik, Tusup pedig itthon klubjuk, az Iron Aquatics edzéseit irányítja. A házaspár kapcsolata Amerikában kezdődött, mindenféle megközelítésben nagy találkozás volt az övék: a tehetséges, de csalódott Hosszú Katinka edzéseit a tapasztalatlan, ugyanakkor ambiciózus Shane Tusup vette át, meglátva az úszóban a szakmai szempontból kiaknázható lehetőségeket. Szándékosan írom így, mert később a két fél viszonya nem csupán edző és tanítvány formát öltött, férfiként, nőként, emberileg is összecsiszolódtak. Kiteljesedett kapcsolatuk jó négy éve házasságban él tovább.

A pár karakán véleményt formált a honi úszóvilág valamennyi rezdülése kapcsán, igaz, Katinka szóbeli megnyilvánulásai időnként azt az érzetet keltették az emberben, mintha a férje által megfogalmazottakat valaki angolból nyers fordítással „magyarította” volna. Ám a tartalom fontosabb volt a formánál: kiállásuknak is köszönhetően Gyárfás Tamás távozott a sportági szövetség elnöki székéből.

Mindezzel párhuzamosan a házaspár brandet épített, a márkavédjegy maga Katinka lett, az e mögé felépíthető struktúrát pedig Tusup álmodta meg, aki zseniálisan felismerte: a sportorientált magyar társadalomban mekkora egy olimpiai bajnok presztízse. Igyekezett ezt a presztízst úgy anyagi értékké transzformálni, hogy közben Hosszú Katinka teljesítményében ne álljon be törés, azaz az Iron Lady-imázs ne sérüljön. Enyhe karcolások ugyan látszottak a páncélzaton, de átütni még az a kemény csapás sem tudta, hogy a rövid pályás világkupaversenyeken limitálták, egy úszó hány versenyszámban indulhat. Az imázs nem tört meg, mert Katinkát nem földi halandók győzték le, hanem a szabályok. Noha Tusup időnként nemcsak szakmai hozzáértésével, hanem arrogáns viselkedésével is felhívta magára a figyelmet, az Iron Corporation fejlesztése elé nem gördült akadály: kormánydöntés értelmében Csillebércen valósul meg a házaspárhoz köthető úszóakadémia.

Ám az Iron Birodalommal kapcsolatos kérdéseknél számunkra, a sportot szeretők számára van fontosabb is: mi lesz Katinkával? Nos, hozzá nem értésről tanúskodna, ha azt mondanánk, semmi gond, ha konzerválódik is a jelenlegi állapot, a háromszoros olimpiai bajnok már van annyira rutinos, hogy tudja, hogyan és mennyit kell edzenie. A külvilág szemében Katinka és Shane elsősorban szakmailag tartozik össze, ahogyan 2016-ban Hosszú Katinka lett az év legjobb női sportolója és Shane Tusup a legjobb edző, úgy minden esély megvan rá, hogy a 2017-ben Budapesten kétszeres vb-győztes versenyző és trénere a január 11-i gálán ugyanúgy elhódítsa a címeket, s egymás mellett állva fogadja a gratulációkat.

Ennél most ne menjünk tovább – hiszen még ott sem tartunk.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.19 15:53:22

Úszás nemzetisport.hu

Hargitay András: Nem gondoltam volna, hogy ez az elképesztő szoros és magas szintű kapcsolat így szétrobban.

2018.03.13 18:35:06

Úszás nemzetisport.hu

Búcsú Énekes Zoltántól (1965–2018), a Nemzeti Sport néhai főszerkesztőjétől.

2018.03.06 10:13:37

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Nem tartozom a futottak még kategóriába (...), sohasem másoktól veszem el a helyet.”

2018.02.16 00:21:40

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Ha úgy tetszik, a magyar sportdiplomácia érdekében feláldoztam ezt a három hetet.”

2018.02.15 23:06:56

Úszás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Sportemberi kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek.