Ian Thorpe visszatér, az olimpián is indulna

Vágólapra másolva!
2011.02.02. 07:05
null
Thorpe Pekingben csak néző volt, Londonban már versenyezne (Fotó: Action Images)
Hónapokig tartó lázas találgatásoknak véget vetve Ian Thorpe bejelentette, hogy ismét versenyezni fog.

Az ausztrálok négy éve visszavonuló úszósztárja szerdán Sydneyben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy indulni szeretne a 2012-es londoni olimpián.

A Torpedó néven is emlegetett 28 éves úszó kilenc medáliát szerzett a 2000-es sydneyi, illetve a 2004-es athéni olimpián: öt arany, három ezüst és egy bronzérmet. Emellett 11-szeres világbajnok.

Elmondása szerint már tavaly szeptemberben meghozta döntését, azóta titokban edz. Nyolc különböző uszodába járt edzeni, hogy ne ébresszen gyanút, barátait pedig arra kérte, hogy „arcátlanul hazudjanak”, ha terveiről kérdezik.

„Nem volt könnyű a döntés. Sohasem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Nem hittem volna, hogy ismét versenyezni fogok” – mondta Thorpe az újságíróknak.

Thorpe már regisztráltatta magát a doppingellenőrző programra. Erre azért volt szükség, mert a helyi antidoppingprogram szabályai szerint a regisztrációtól legalább kilenc hónapnak kell eltelnie, amíg egy sportoló hivatalos versenyen indulhat.

Thorpe, akinek a 200 és a 400 méteres gyorsúszás volt a specialitása, jelezte, hogy a gyorsváltót, valamint a 100 és 200 méteres gyorsúszást célozza meg.   

A sportoló 2006 novemberében jelentette be visszavonulását, ami igencsak meglepetésként hatott az úszósportban, hiszen fél évvel később éppen Melbourne-ben rendezték a vb-t. A verseny alatt a L’Équipe francia újság megszellőztette, hogy 2006 májusában edzés közben túl magas tesztoszteron- és növekedésihormon-szintet mértek Thorpe-nál, s ez lehetett a hirtelen visszavonulás oka. Az úszó tagadott, később pedig tisztázták is a gyanú alól.

Az ausztrál ötkarikás úszóválogatókat 2012 februárjában vagy márciusában rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik