Hosszú Katinka: Büszke vagyok magamra, mert nagyon kemény volt

Vágólapra másolva!
2016.12.14. 07:31
null
Hosszú Katinka emberfeletti teljesítményt nyújtott Windsorban (Fotó: MTI)
Az érmek számával igen, az elért időeredményekkel nem feltétlenül elégedett Hosszú Katinka, aki kedden érkezett haza a windsori rövid pályás világbajnokságról, ahol emberfeletti teljesítményt nyújtott azzal, hogy hét aranyat és két ezüstöt szerzett – s mindezek ellenére mégis akadt olyan helyzet Kanadában, amelyben hibázott a magyar klasszis...

– Minden idők legeredményesebb úszója lett Windsorban, korábban még soha senki nem szerzett kilenc érmet egy világbajnokságon, de ismerve a maximalizmusát, meg volnék lepve, ha elégedett lenne...
– Nem is vagyok az teljes mértékben – válaszolta nevetve Hosszú Katinka, aki a windsori rövid pályás világbajnokságot hét arannyal és két ezüsttel zárta. – Az érmekkel egyébként elégedett vagyok, meg úgy összességében a hat nappal is; rendesen büszke vagyok magamra, mert nagyon kemény volt ez a majd' egy hét. Viszont én azt hittem, jobb időket tudok majd úszni Windsorban...


– És ez bosszantja?
– Nem is bosszant, inkább csak rossz érzés. Az első három napon különösen nehézkesen ment az úszás, a mozgásom nem volt olyan laza, mint amilyen szokott lenni a nagyobb versenyeken.

A MEDENCE PARTJÁN

Természetesen kíváncsiak voltak arra, miért csak a Facebookon mondja el jó ideje a véleményét Hosszú Katinka – miért nem akart másként kommunikálni akár Gyárfás Tamással, akár mással.

„Mert nem akarok összevissza beszélni, és a sárdobálás sem a mi műfajunk. Mindenki azt szeretné, ha végre változna valami az úszósportban, a lényeg, hogy ezek a változások pozitívak legyenek, és előremutassanak. Az pedig, hogy az úszók többsége ugyanazon az oldalon áll, hogy képesek vagyunk együtt gondolkodni és együtt fellépni egy jó ügy mellett, hihetetlenül felemelő érzés. Ezt Windsorban is éreztük. Jó kis csapat lehetünk, mert a cél az, hogy a magyar válogatott igazi csapat legyen. Valami elindult, ez egyértelműmondta a háromszoros olimpiai bajnok, akit megkérdeztünk arról is, mit szól ahhoz, hogy sokan Bienerth Gusztáv nevét emlegetik lehetséges elnökként a Magyar Úszószövetség élén. Személyesen nem ismerem őt, de csak jó véleményeket hallottam róla, a lényeg tényleg az, hogy előrefelé menjünk!”

– Hogyan lehet modellezni ezt a fajta sorozatterhelést?
– A világkupaversenyek nagyon jó alapot szolgáltattak ehhez. Ott két nap alatt tíz-tizenkét, sőt néha tizennégy számot is leúsztam, volt olyan, hogy száz háton, kétszáz pillangón és négyszáz gyorson versenyeztem úgy, hogy a számaim között csak egy-egy finálé volt, és még így is 2:03-as időt mentem kétszáz pillangón és négy percet négyszáz gyorson, azért ez elég rendesen növeli az ember önbizalmát.
– Mire kell ilyenkor figyelni? Át kell látni az egész programot, vagy épp ellenkezőleg, mindig csak lépésről lépésre haladni?
– A legfontosabb, hogy nem szabad túlságosan előre tekinteni, csak az első feladatra kell koncentrálni, ha azon túl vagy, a következőre, és így tovább. Shane mindig azt mondja nekem, és ezzel már a terhet is leveszi a vállamról, hogy bírom, ameddig bírom, ezzel nem kell foglalkoznom.
– Gondolkodott előre az érmekről? Konkrétabban: voltak határozott elképzelései a megszerzett érmek számát illetően?
– Nem. Ez olyannyira igaz, hogy amikor a novemberi százhalombattai országos bajnokság után megbeszéltük Shane-nel, mely számokat vállalom Windsorban, az egészet elfelejtettem. Onnantól csak arra összpontosítottam, hogy a vébé első napján a kétszáz gyors, a négyszáz vegyes és a száz hát vár rám. Muszáj így gondolkodni, másként nem is lehetne bírni. Ha az ember nem a közvetlenül előtte álló feladatra fókuszál, hanem a nagy egészet nézi, könnyen megijed. Tizenkét számot vállaltam, tizenegy lett belőle, de végig lehet gondolni, az hány rajtkőre állást jelent, milyen irdatlan sok métert – ha ebbe belegondolok előre, biztos, hogy nehezebben állok oda a rajthoz. Különben is: ma ma van, azzal mit kezdjek, hogy mi lesz holnap?
– Tényleg percre pontosan be van osztva ilyenkor az ideje?
– Igen, és még az sem mindegy, a medence melyik oldalán szállok ki egy-egy úszás után. Windsorban balra kellett kimásznom a vízből, ha levezetni mentem, és jobbra, ha eredményhirdetés következett. Ezt nehéz volt fejben tartani, hiszen nekem azért mégis csak a versenyzésre kellett koncentrálnom. Az uszodában elég hideg volt, így a gyúróm mindenhová jött velem, és rám adta a melegebb ruhát, vele mindig megbeszéltük, hogy oké, most jó helyen jöttem ki a medencéből, akkor megyünk erre, de siessünk, mert van három percem arra, hogy levezessek.
– Sosem hibázott?
– De, egyszer elcse... rontottam, aztán el is keveredtem a vegyes zónában, Shane rohant a ruháimmal, hogy már mindenki csak rám vár az eredményhirdetésnél. Ő egyébként ebben nagyon profi – a menetrend nála van, pontosan tudja, mikor és hová kell mennem.

HOGYAN KÉPZELI EL HOSSZÚ KATINKA A KÖVETKEZŐ ÉVET? MENNYIRE MOTIVÁLJA A BUDAPESTI VIZES VB? MI TÖRTÉNT WINDSORBAN A 4x200-AS GYORSVÁLTÓVAL? A TELJES INTERJÚT KERESSE A SZERDAI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik