Gyász: elhunyt az egriek Európa-bajnok úszója

Vágólapra másolva!
2016.12.27. 13:08
Hetvenöt éves korában elhunyt Katona József, a magyar és az egri úszó-, vízilabdasport jeles alakja.
A Magyarország örökös úszóbajnoka cím tulajdonosának számító Katona József nevéhez Európa-bajnoki elsőség (1962, Lipcse, 1500 m gyors), hat kontinentális csúcs és 37 országos rekord fűződik – írja a heol.hu. Képviselte a magyar színeket az 1960-as római és az 1964-es tokiói olimpián. Az Egri Dózsa vízilabdázójaként 17 alkalommal szerepelt a válogatottban, s tagja volt az 1972-ben Magyar Kupa-győztes megyeszékhelyi együttesnek.

„Minden reggel az uszodában kezdem a napot – említette egy hat évvel ezelőtti beszélgetés során Katona József. – Tempózok ezer métert, majd következik a szauna. Jól érzem magam a bőrömben, annak ellenére, hogy a lábaim olykor fájnak. Figyelemmel követem a jelenlegi egri úszók és vízilabdázók eredményeit. Szurkolok nekik, tudva azt, hogy nagyon kitartónak kell lenni az eredmény érdekében. Az úszás eléggé „güris” sportág, ahol a munkát semmi sem pótolhatja a teljesítmény elérésében.”

Az egri úszóklub korábbi elnöke a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégiumban 33 éven át tanította testnevelésre az ifjakat. Ikerfiai közül a Németországban vízilabdázó Józseffel, az ügyvéd Andrással és a Dél-Afrikában állatorvosként ténykedő lányával is jó kapcsolatot ápol, és persze igyekszik nagyapaként is helytállni.

Katona József halálával kapcsolatban részletek nem ismertek, lányánál, Dél-Afrikában hunyt el.

NÉVJEGY
Katona József
Született: Eger, 1941. szeptember 12.
Európa-bajnok úszó, vízilabdázó, edző

Pályafutás
Az Egri Dózsa úszója és vízilabdázója volt. Az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején a magyar úszóválogatott egyik legeredményesebb középtávúszója. Az 1958. évi budapesti Európa-bajnokságon 1500 méteren ezüstérmet, a Katona József, Nyéki Imre, Müller György, Dobai Gyula összeállítású magyar 4 × 200 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet nyert. 1960 és 1964 között 800 méteren és 1500 méteren összesen hatszor javította meg az Európa-csúcsot. Részt vett az 1960. évi római és az 1964. évi tokiói olimpián. Az 1962. évi lipcsei Európa-bajnokságon ő nyerte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét.

Visszavonulása után a Testnevelési Főiskolán úszó szakedzői oklevelet szerzett és az Egri Dózsa edzője lett. 1982. december 12-étől a Magyarország örökös úszóbajnoka cím tulajdonosa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik