KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2019.07.22 22:43 Frissítve: 2019.07.22 22:43

Feljebb és még feljebb – Kovács Erika jegyzete

A 400 vegyes világbajnokaként kikapott a budapesti Európa-bajnokságon. A szám harmadik száz méterére úgy fordultunk (illetve fordultak az úszók), hogy Hosszú Katinka vezetett, Hannah Miley meg a harmadik volt, aztán száz méterrel később már a brit volt elöl. Több mint három másodperccel volt gyorsabb százméternyi mellúszás után, mint a mi lányunk.

 
Hosszú Katinka: Ha az a fél év nem marad ki, megszűntem volna létezni 
Hosszú Katinka sorozatban negyedszer világbajnok 200 vegyesen 

Katinka elkeseredett. Egyedül érezte magát, és egyedül is volt, hiszen akkori edzője, Dave Salo nem utazott el vele a kontinensviadalra – Katinka folyton az e-mailjeit leste: ott érkeztek a mestertől a tanácsok, no meg persze a feddő mondatok is.

Katinka mosolygott, ám közben kereste az okokat, kutatta, mit és hol rontott el. Persze, túl nehéz nem volt rátalálnia arra, hol is ment el a hajó. Pontosabban Hannah Miley.

„Laci, segítesz...?” És Laci, vagyis Cseh László segített. Az akkortájt vegyesen a világ legjobbjai között jegyzett magyar fiú ott maradt a Széchy Tamás uszodában Katinkával, hogy közösen kitaláljanak valamit. Három nappal később Katinka megnyerte a 200 vegyest.

Ebben a számban „csak” három évvel később, Barcelonában lett világbajnok. Először. Hétfőn meg sorozatban negyedszer. És úgy, hogy a pillangó és a hát után még nem vezetett, ám az oly sokat gyakorolt hát-mell forduló ezúttal is parádésra sikeredett, hogy a következő ötven méterről ne is beszéljünk: Hosszú Katinka valójában mellen verte meg a kvangdzsui világbajnokságon a női 200 vegyes mezőnyét.

A Margitszigeten rendezett kontinensviadal idején 21 éves volt, most 30. A köztes kilenc évben felért a világ tetejére – klasszissá vált. Mindenféle értelemben. Olyan klasszissá, aki feljebb és még feljebb vágyik. Amikor Kvangdzsuban, a 200 vegyes előfutamában „berúgta az ajtót” (azt, hogy eddig a világ idei legjobbja 2:08.28 volt, Katinka meg egy 2:07.02-vel nyitott Dél-Koreában, amely egyébként pályafutása ötödik legjobb eredménye és minden idők hetedik legjobb ideje, másként nemigen lehet jellemezni), rögtön mindenki arról kezdett beszélni, hogy vajon megdönti-e saját világcsúcsát (2:06.12).
Kvangdzsuban nem írta felül, de nem bánkódott emiatt: „Nem is baj, hogy most nem sikerült a rekord, kell a motiváció a jövőt illetően is.”

Tényleg igazi klasszis – határozottan jó érzéseink vannak a tokiói olimpiát illetően.

2020.05.29 08:41:23

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Nem is baj, hogy egy évvel később rendezik az olimpiát, nem tudom, az idén mire lettem volna képes.”

2020.05.27 13:47:36

Úszás nemzetisport.hu

„Abban egyeztünk meg, hogy a visszavonulásom után még két-három évet várunk a babával.”

2020.05.21 11:02:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

Kapott egy társat maga mellé Kalmár Ákos személyében, és ezzel megtapasztalta, milyen kikapni az edzéseken.

2020.05.11 09:43:19

Úszás SZABÓ GÁBOR

A vízipólóban keménykedő kiváló gyorsúszó a banki szektorban vitte sokra.

2020.05.08 18:09:45

Úszás KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

A vb-bronzérmes úszó a Képes Sportnak azt is elmondta, hogy élte meg a betegséget.