Sportrádió: Úszásban még sok lehetőség van bennem – Senánszky Petra

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 22:16
null
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A Debreceni Búvárklub 17-szeres világbajnok uszonyos úszója, Senánszky Petra volt a Sportrádió vendége. Petra céljairól, sikereiről és szüleiről is mesélt.

 

Senánszky Petra a tokiói olimpián nem lehetett ott, de Párizsban szeretne medencébe ugrani.

„Tokióba nem utazhattam ki, hat nappal az indulás előtt közölték, hogy nem viszik ki a B-szintes úszókat, ez nem esett jól, ráadásul pont az uszonyosúszó-világbajnokságon tudtam meg, nem volt ideális az időzítés. Egy kisebb pihenőt követően gondolkoztam el azon, hogy nem tudom annyiban hagyni, hogy majdnem ott voltam az olimpián – igazából innen indult. Meg hát persze tudtam, hogy a világjátékokra szeretnék felkészülni, onnan meg még két év az olimpia, ami még belefér a sportkarrierembe, mert már sokáig nem szeretném húzni, de csábít, hogy ezt az élményt átéljem. Ötven méter gyorsúszásban szeretnék kijutni, közel van az A-szint, ami 24.70, nekem pedig 24.95-öm van, amit a vébén sikerült megúsznom.”

„Élvezem a kihívásokat, uszonyos úszásban már a maximumon vagyok, úszásban még sok lehetőség van bennem – emelte ki a 28 éves sportoló, aki egyszerre versenyzik uszonyos úszóként és úszóként is, de idén még az uszonyos úszás élvezett elsőbbséget.

Tudtam, kemény nyár lesz, négy világversenyre nem szoktak kiutazni, de imádom a kihívásokat, szeretem átlépni a határaimat. Hatalmas élmény volt az úszó-vébé, semmiképp sem szerettem volna kihagyni, de a nyáron a világjátékok volt a legfontosabb.”

Nem felejtette el, szülei mennyi mindent tettek meg érte (sőt: értük, hiszen Senánszky Petrának két testvére is van – a szerk.), az ő támogatásukról is beszélt: „Hálás vagyok a szüleimnek, sosem erőltették a sportot, mindig úgy voltak vele, hogy azt csináljunk, amit szeretnénk, de azt csináljuk jól. Amikor elkezdődtek a reggeli edzések, én keltettem anyát ötkor, hogy menjünk edzésre. Munkamániás vagyok, ez hajt előre, ez ösztönöz.”

Senánszky az első, aki két különböző sportágban nyert a világjátékokon – az uszonyos úszás mellett életmentésben is a dobogó tetejére állhatott fel: „Azért jó ez a sportág, mert az úszás és az uszonyos úszás között helyezkedik el. Már régóta kerestek engem, hogy próbáljam ki, és most a szeptemberi Eb-re el is mentünk. Ideálisan alakult a világjátékok programja is, mert általában az első két napon van az uszonyos úszás, és aznap van az életmentés is, viszont most tudtuk, hogy a harmadik és a negyedik napon lesz. Az Európa-bajnokságon Jakabos Zsuzsannával, Verrasztó Evelynnel, Gyurinovics Fannival ugrottam medencébe, és meg is nyertük az Eb-t akadályúszásban.”

Sikerei ellenére negatív cikkek jelentek meg róla és arról, mennyi pénzt keresnek az uszonyos úszók – az is kiderült, azt hogyan élte meg: „Nem estek jól ezek a cikkek, még nem volt vége a világjátékoknak, és nekem még ott volt a világbajnokság is, erre nem voltak tekintettel. Rossz hangulatba került mindenki, majdnem az egész csapat ment át a vébére. Eszméletlenül boldogak voltunk, rengeteg érmet nyertünk, és otthonról nem ez jött vissza. De aztán hamar el tudtam engedni, mert tudtam, hogy akik ismernek, azok tudják, hogy nem így kell hozzáállni, hiszen egy nem olimpiai sportolónak négyévente van ilyen alkalom, és azt hiszem, ez a második vagy a harmadik olyan világjátékok, amely után kapnak a sportolók állami juttatást... Nem a pénz miatt lettem úszó...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik