Sportrádió: Ha Ajna megcsillantja régi önmagát az ob-n... – Bernek

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 18:45
null
Késely Ajna és Bernek Péter a Sportrádióban meséltek többek között a debreceni úszó ob-n kitűzött céljaikról
Bernek Péter és Késely Ajna 2021 szeptemberétől dolgozik közösen, az azóta eltelt félévről az úszók országos bajnoksága előtt a Sportrádió Hazafutás című műsorában beszéltek Suba Kata műsorvezetővel.

„A magánéletemben szeretnék még egy kisbabát, és még egyszer költöznék is, míg az uszodán belül jó eredményeket akarok látni de ez Ajnán is múlik" – mondta az interjú elején a 30. születésnapját áprilisban ünneplő Bernek Péter. Késely Ajna erre reflektálva elmondta, szeretné meghálálni a közös munkát, jól akar teljesíteni az országos bajnokságon és reméli, jó ajándék lesz ez edzője számára.

A profi úszói pályafutástól a tokiói olimpia után visszavonuló Bernek elmondta, néha kikéri felesége, Mutina Ágnes, korábbi profi úszó véleményét azzal kapcsolatban, hogyan kéne bánnia Késellyel. „Egy kikötése volt Ágnesnek: mutassam ki jobban az érzéseimet és bánjak kesztyűs kézzel Ajnával. Azért emelte ezt ki, mert hajlamos vagyok érzelemmentesebb lenni, azonban nekik, lányoknak szükségük van az érzelmek kimutatására."

Késely Ajna az interjú során elmondta, 2020-ban már úgy kezdte meg a felkészülést, hogy az olimpia után tovább szeretne állni, vagy más útra térni. Ezután az ötkarikás játékokat elhalasztották, így nehéz helyzetbe került, amely talán azért nem volt könnyű, mert addigra már tiszta tervei voltak. „Nem az volta a legnehezebb, hogy elcsúsztatták az olimpiát, hanem hogy nem éreztem olyan jól magam a környezetemben. Sok mindenben tévedtünk az előző edzőmmel az ötkarikás játékok előtt, de úgy utaztam ki, hogy ezután én tovább szeretnék állni." Hozzátette, olyan rosszul sikerült számára a tokiói szereplés, hogy elgondolkozott azon, hogy véget vet karrierjének, de új motivációt kapott a környezetétől, és Bernektől is.

„Sokáig gondolkoztam, hogy hogyan csináljam ezt, szeptember előtt négy héttel még nem tudtam azt, hogy kivel folytassam tovább, sokszor sírva feküdtem le, de aztán jött Peti" – mondta Késely arról, hogyan kezdődött a közös munkájuk. Bernek hozzátette, már Tokióban beszélgettek arról egy buszos utazáson, hogy szívesen lenne Ajna edzője, azonban úgy érzi, az akkor még csak poénkodás volt. Hozzátette, pár itthon töltött hét után kereste meg a 20 esztendős úszót, akivel könnyen sikerült megbeszélniük az elképzeléseiket, így megkezdődhetett a közös munka.

Bernek Péter az edzőségről elmondta, teljesen más szakma, mint amikor ő van a vízben. A legnehezebbnek azt gondolja, hogy hiába látja a versenyzőjén azt, hogy segítségre lenne szüksége, nem tud mit csinálni, csak áll a parton azokban a pillanatokban. „Az ember segítene, de nem tud. Nem a bizalmamat veszítem el felé, hanem ez természetes dolog. Tudom, hogy képes rá, de mégis más izgulás ez, mint amikor én voltam ott. Mentálisan jobban elfáradok, noha fizikálisan nem."

Késely Ajna a közös munkával kapcsolatban kifejtette, nagy segítség számára, hogy Bernek emlékeztetni tudja azokra a dolgokra, amiket egyébként már megtapasztalt, de néha az érzelmek hevében elfelejt. Hozzátette, Bernek nagy megerősítést ad számára az úszókarrierjéből származó példákkal, valamint új dolgokra is meg tudja tanítani.

„A gyorsúszásommal kapcsolatban azon változtattunk, hogy most már csak az erősebbik oldalamról veszem a levegőt. Emellett a nagy változás szárazföldön érezhető, hiszen korábban én ott egy régi módszer szerint dolgoztam, például nem edzettem súlyokkal. Emellett régen úgy csináltuk, hogy addig hajtottam, amíg el nem fáradtam. Vannak ilyen apróságok, amire figyelnem kell, nem csak vakon úszni, és addig menni, amíg meg nem halok a végén" – mondta Késely arról, mit változtattak a korábbiakhoz képest Bernekkel az úszásán. Hozzátette, edzője tud szigorú is lenni, még csak tanulja, hogy hogy legyen az, de egyre inkább kesztyűs kézzel bánik vele.

Késely Ajna a technikai dolgok mellett arról is nyíltan beszélt az interjúban, hogy az elmúlt két évben nagyon hullámzó lett a teljesítménye, emiatt pszichológus segítségét vette igénybe. Elmondta, 2020 januárjában még nem volt semmi gondja, azonban a karantén után egy kicsit összeesett, hiszen hiába állt jól a felkészüléssel, minden versenyt elkezdtek lemondani, így nem tudta ezt kihasználni. Bernek hozzátette, a mostani teljesítményén még inkább az az Ajna látszik, aki hullámzó teljesítményt nyújt a medencében, de már fel-fel bukkan a harcos énje is az úszónőnek. „Egyszer kell komolyan átfordulnia, és akkor nem lesz gond. Minél többször birizgáljuk, minél több versenyre járunk akkor ez meg fog történni, és onnantól ez újra jó lesz."

„Az elmúlt időszakban az segített, hogy simogatták a lelkem, most viszont már olyan dolgokat is kapok, amik azért leizzasztanak, elgondolkoztatnak, vagy el is szégyenlem magam amiatt, hogy én így gondoltam ezeket. Nehéz önismereti út ez, de úgy érzem, hogy nagyon hatásos" – mondta a pszichológussal való közös munkáról Késely. Bernek Péter hozzátette, látja azt, hogy fejlődött Ajna, amióta szakember segít neki.

Az országos bajnoksággal kapcsolatban elmondták, vannak olyan időeredmények amiket úgy gondolják, meg lehet úszni, azonban különösebb célokkal nem utaznak Debrecenbe. Bernek kiemelte, ha Ajna megcsillantja régi önmagát, akkor az már fél siker, teljesen mindegy, hogy mit mutat az eredményjelző-tábla. Leginkább a 200 és 400 gyorsra lesz kíváncsi az újdonsült edző, előbbire azért is, mert Késely új csapatban versenyez majd a 4x200-as váltón, amelyben korelnökként kíváncsiak arra, hogyan vezeti fiatalabb csapattársait.

„Csaba bá nekem mindig azt mondja, hogy élvezzem az úszást, és, hogy hozzam azt az énemet, amit végigkövetett az ifikorom alatt" – mondta Késely Ajna arra a kérdésre, hogy kaptak-e valamilyen útravalót Sós Csabától. Bernek hozzátette, nagyon sokat segít neki az, hogy bármikor tanácsért fordulhat Soóshoz, így nincsenek magukra utalva a munkában.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik