Tokió 2020: Pupp Réka változatos dzsúdóval szerezhet meglepetést

Vágólapra másolva!
2021.06.17. 11:32
null
Pupp Réka Tokióban felszabadult dzsúdójával meglepheti vetélytársait (Fotó: Horváth György/MJSZ)
Az 52 kilogrammosok súlycsoportjában Európa-bajnoki bronzérmesként lép tatamira Pupp Réka a tokiói olimpián. A paksiak legjobbja felszabadult dzsúdójával meglepheti vetélytársait.

– Így képzelte a maga mögött hagyott olimpiai kvalifikációs sorozatot?     
– A végét mindenképpen, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült kvótát szereznem – felelte Pupp Réka, az Atomerőmű SE 24 éves sportolója. – A 2019-es esztendő második felét és a múlt évet azonban nem egészen így terveztem, szívem szerint a számolgatós részt elhagytam volna. A tavalyi prágai Európa-bajnokság nyomot hagyott a lelkemen, a kvótás pozícióból elkezdtem kicsúszni, már kontinentális szabadkártyás helyen is álltam, és el kellett gondolkoznom azon, egyáltalán jó-e az, amit csinálok.

PUPP RÉKA
Született:  1996. július 4.
Egyesülete: Atomerőmű SE
Súlycsoportja: 52 kg
Legjobb eredményei:  Európa-bajnoki bronzérmes (2021), junior Európa-bajnok (2015), U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes (2016)

– A 2021-es esztendőre azonban mintha kicserélték volna!     
– Igen, sok tényezőből áll össze ez a változás. Egyrészt le kellett ülnünk az edzőmmel, Braun Ákossal beszélgetni, muszáj volt sok-sok mindent a felszínre hoznunk, és nyitottabb kommunikációt megindítani. Ő tudta, hogy bennem vannak ezek az eredmények, ám nem értette, mi akadályoz meg abban, hogy sikeres is legyek. Alapvetően zárkózott, nehezebben megnyíló ember vagyok, aki nem szívesen beszél önmagáról. Ezen mindenképpen változtatnunk kellett. Ákos végig partner volt ebben, nekem kellett jobban kinyitnom önmagam.

– Ebben is segített a mentáltrénere, akivel az év eleje óta dolgozik együtt?     
– Ebben is, de leginkább abban, hogy lekössem a verseny előtti gondolataimat. Korábban már a versenyek előtt napokkal minden lehetséges mérkőzésemet előre lejátszottam, és így a valós küzdelmekre már mentálisan fáradtan érkeztem. Helyrerakta a koncentrációmat, az önbizalmamat, és egy csapásra elkezdtek jönni a sikerek.

SZAKSZEMMEL

Három korszakra bontható Pupp Réka olimpiai kvalifikációs időszaka. A paksiak fiatalja nagy lendülettel kezdett, majd belecsúszott egy mély gödörbe, ahonnan idén látványosan sikerült kikapaszkodnia. 2018 májusától decemberéig, vagyis a kvalifikációt nyitó hohoti Grand Prix-val kezdve három viadalon zárt pontszerző helyen, Taskentben ötödik lett, a hágai Grand Prix-n harmadik. 2019 és 2020 között viszont összesen három hetedik helyet tudott összekaparni. 2021 januárjától azonban ismét szárnyal: 5. lett a dohai Mesterek Tornáján, bronzérmet nyert a tel-avivi és a tibliszi Grand Slamen, valamint a lisszaboni Európa-bajnokságon is, és bár a budapesti világbajnokságon a nyolcaddöntőben a későbbi győztes Sisime Aj ellen elcsúszott, szinte végig partnere tudott lenni a japánnak.

– Láthatóan felszabadultabban dzsúdózik.     
– Mert bízom magamban, elhiszem, hogy bárki ellen képes vagyok jó eredményre. Korábban elég beszűkült voltam a szőnyegen, folyamatosan egy technikát erőltettem, amiről azt hittem, az a legjobb, csak azzal érhetek célt. Most már nincs bennem ez a görcsösség, menet közben is tudok váltani, sokkal többet használom a lábam, tényleg képes vagyok meglepetést szerezni.

– Mit vár az első olimpiáján?     
– Konkrét célt nem szeretnék megfogalmazni. Először is már annak nagyon örülök, hogy egyáltalán lesz olimpia Tokióban, és engem nem zavar, hogy nézők nélkül rendezik meg, mert így talán nem érzem majd olyan nagynak a nyomást, jót is tesz, hogy nem lesz akkora hangzavar...

– A Pupp család hogyan értékelte a sikerét? Hiszen mindkét testvére sportol, Noémi válogatott kajakos, Csipes Ferenccel készül, Bence pedig az amerikai fociban jeleskedik.     
– Mindenki nagyon örült, támogattak, hogy elérjem a célomat, bár most már elég kevés időt töltünk együtt, hiszen csak egy-egy hétvégi ebéd erejéig tud együtt lenni a család. Noéminak nem sikerült kijutnia Tokióba, ám bízom benne, hogy a jövő az övé a kajakosok között, és 2024-ben két sportágban két Pupp is ott lesz a párizsi olimpián!

ELLENFÉLNÉZŐ: Mint a magyaroknál a női kajak...

Abe Uta (Fotó: AFP)
Abe Uta (Fotó: AFP)

A hölgyek mezőnyében az 52 kilogrammos, még csak 20 esztendős japán Abe Uta 2016 decembere óta mindössze két versenyt veszített el a nemzetközi színtéren: az első felnőtt Grand Slamjét éppen Tokióban a múlt heti vb 48 kilogrammos súlycsoportját megnyerő Cunoda Nacumi ellenében, valamint a 2019-es oszakai Grand Slamet, amelyen a franciák világranglista-másodikja, Amandine Buchard bizonyult jobbnak nála. Érdekesség, hogy a 2017-es és a 2018-as japán bajnokságon is harmadik lett, először a mostani világbajnokság győztese, Sisime Aj, majd Cunoda lett az aranyérmes – vagyis Japánban a dzsúdóban ugyanolyan kőkemény egy olimpiai válogatási időszak, mint nálunk női kajakban, megesik, hogy olykor világbajnokok, olimpiai aranyérmesek maradnak ki az utazó csapatból... Abe Uta testvére, Abe Hifumi is olimpiai induló lett a férfiak 66 kg-os súlycsoportjában, miután tavaly decemberben 24 (!) percig tartó maratoni mérkőzésen vívta ki az indulás jogát a 2019-es és 2021-es világbajnok, Marujama Josiro ellenében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik