Férfimunka

1862181 18621811862181 1862181
Vágólapra másolva!
2009.11.22. 12:11
Címkék
Erdei Zsolt győzelmével történelmet írt sportágában, ám ami ennél is fontosabb, sportemberi nagysága előtt fejet kell hajtani. Erkölcsi győztesként...

ErdeiZsolt győzelmével történelmet írt sportágában, ám ami ennél isfontosabb, sportemberi nagysága előtt fejet kell hajtani. Erkölcsigyőztesként jött ki klubjával, az Universummal folytatott civakodásból,mert most már kimondhatjuk: Madár a süllyesztőt elkerülve,kényszerpályára evickélve vállalta be eggyel magasabb kategóriában avb-címmérkőzést.

A német klubnál úgy gondolták, Erdei ezt afeladatot nem oldja meg, s akkor már indokolni sem kell mellőzését,amit eddig sem indokoltak. Ha megoldja, úgy is jó. Erre mondják, aprofi sportban farkastörvények uralkodnak, az érzelgősségnek nincshelye, holmi érzelmek nem állhatnak a tulajdonosi szándék útjába. Ebbena világban (is) az diktál, aki a pénzt adja, a döntéseket nemmagyarázzák. Azt mondják, eddig mindig megkaptad a jussodat, ha nemtetszik, mondhatsz bármit, minket nem érdekel. Ha másfelől nézzük adolgot, magát, a végeredményt tekintve Madár mindent az Universumnakköszönhet. A jót és a rosszat is.

A profi sportnak is vanazonban érzelmi oldala, az emberi tényező, jelen esetben a bokszoló,nevezetesen Madár. Világbajnokként, 30 veretlen mérkőzéssel a hátamögött visszatáncolhatott volna, majd idővel csendben visszavonul.Senki sem szólhatott volna egyetlen szót sem. Ehelyett felvette akesztyűt, s munkába állt. Mi motiválhatta? Természetesen a pénz is,hiszen a kialkudott meccspénz olajozza a motivációt. Ám ennyi sikerrela háta mögött egy sportember már nem csak azt számolja, mennyi van akasszában. Persze ne tagadjuk, alamizsnáért senki sem ütteti magát, deitt már többről volt szó. Egy sportoló önmaga előtt is bizonyítaniakarta, mire képes valójában. Amióta világ a világ, a férfiaknak mindigtöbb kihívásnak kell megfelelniük, mint a nőknek, s ez nemhímsoviniszta duma, a világ így van kódolva. Az őskorban is aférfiaknak kellett eltartaniuk a családjukat, élelmet szerezni, sbizony nem minden ősember–mamut összecsapásban nyert az elölálló.

A21. században persze megváltoztak a körülmények, de az ösztönök nem. Azsigerekben van, amire egy férfi kódoltatott: igenis vannak helyzetek,amikor oda kell csapni. Ha vereséget szenved az ember, emelt fővelmondhatja, mindent megtett. Ha nyer, akkor Erdei szavával élve, ezférfimunka volt.

Madár egy roppant nagy presztízsű sportágbanmár második súlycsoportjában lett világbajnok.Ennél nagyobb tettetmagyar sportoló a közelmúltban nem vitt véghez, s gyaníthatóan jó ideignem is fog.

Ez valóban férfimunka volt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik