Babos Tímea Mladenovic oldalán is világbajnok lett!

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2018.10.28. 08:46
null
Babos és Mladenovic a vb-trófeával (Fotó: AFP)
A női teniszidényt lezáró WTA világbajnokság női párosának döntőjében a címvédő Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán a cseh Barbora Krejcíková, Katerina Siniaková páros ellen lépett pályára, és 86 perc alatt 6:4, 7:5-re nyert, így a magyar lány második világbajnoki címét szerezte!

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG, SZINGAPÚR (7 000 000 dollár, kemény pálya)
PÁROS, DÖNTŐ
Krejcíková, Siniaková (csehek, 1.)–Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.) 4:6, 5:7

Egy évvel sporttörténelmi világbajnoki címe után Babos Tímea címvédőként érkezett Szingapúrba a női párosok versenyére az idényt lezáró tenisz-világbajnokságra, és ezúttal Kristina Mladenoviccsal menetelt be a döntőbe, ahol a világelső cseh páros, Barbora Krejcíková, Katerina Siniaková ellen lépett pályára.

A soproni teniszező tehát második, míg francia társa első vb-döntőjére készült, kettejük idei legnagyobb sikere az Australian Open megnyerése volt, míg a US Openen döntőt vívtak.

Az első játszmában mindkét páros koncentráltan kezdett, és 3:3-ig hozták is a saját adogatásaikat, aztán 24 perc játék után Babos aktív részvételével sikerült elvenni a csehek adogatását, 4:3-ra vezetett a magyar, francia páros.

Az idei Roland Garrost és Wimbledont megnyerő cseh párosnak ezt követően már nem maradt esélye, hogy visszajöjjön a játszmába, Babosék 36 perc után 6:4-re hozták az első szettet.

A második szettben csak 2:2-ig hozták a felek az adogatásukat, aztán megint Babos főszereplésével sikerült brékelni – igaz, ebben a játékban már egy nagy hibát is vétett a magyar lány, de elvitathatatlan érdemei voltak az előny megszerzésében.

A folytatás viszont másképpen alakult, mint az első játszmában, a csehek ugyanis azonnal visszabrékeltek: a gödörbe kerülő Babos adogatását vették el semmire. Babosra a folytatásban is rájátszottak a csehek – miközben ő egy alkalommal majdnem a nézőtéren első sorban helyet foglaló teniszlegendát, Billie Jean Kinget találta el egy rontott ütéssel –, de szerencsére Mladenovic nem hagyta cserben gödörbe kerülő társát.

A francia adogatójátéka alatt Babosnak volt ideje visszanyerni az önbizalmát, így – miután kikecmergett a gödörből – hozta az újabb adogatását, majd 5:5-nél szinte egymaga vette el Siniaková szervagémjét, így Mladenovic végül a világbajnoki címért szerválhatott, és a harmadik meccslabdát sikerült is megcsinálni (5:7), így Babos Tímea megvédte a címét, és pályafutása során második világbajnoki címét szerezte női párosban!



A női páros győztese fejenként 250 000 dollárral (mintegy 70 millió forinttal) és 750 világranglista ponttal gazdagodik, a vesztes fejenként 130 000 dollárt és 540 pontot kap.

„Nagyon örülök, hogy Kikivel megoszthatom ezt a pillanatot. Szeretném megköszönni a hozzátartozóimnak és edzőimnek ezt a hetet. Nagyon jó volt itt lenni. Őszintén mondom, hogy hiányozni fog Szingapúr, ez volt itt a második tornagyőzelmem, megvédtem a címem és ennek nagyon-nagyon örülök” – mondta Babos Tímea a pályán, mielőtt Mladenoviccsal együtt átvették a névadótól a Martina Navratilováról elnevezett trófeát.

„A Krejciková, Siniaková páros nem hiába világelső, fantasztikus játékosok, és biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogunk egymás ellen mérkőzni komoly címekért” –idézte utóbb a hivatalos honlapja Babost.

„Szerintem ma nagyon jól játszottunk, a verseny során a legjobban, jó taktikával, fegyelmezetten és végig koncentráltan tudtunk teniszezni. A szívünket és a lelkünket a pályán hagytuk, egymásért játszottunk, nagyon akartuk ezt a sikert egymásnak. Nem tagadom, a végén, az utolsó labdánál elpityeredtünk, az elbukott US Open-döntő után fantasztikus érzés így befejezni az évet. Az idei szezonban volt részem jóban, rosszban, kaptam hideget-meleget, de az évet győzelemmel indítottuk és győzelemmel fejeztük be.”

„Soha rosszabb szezont nem kívánok magamnak. Természetesen nem feledkezhetek meg a szurkolókról sem, mindig mosolyt csal az arcomra a szeretet, amelyet tőlük kapok! Hétfőn még részt kell vennünk a győztesek fotózásán Kikivel, délután repülök el Szingapúrból. Kicsit sajnálom, hogy lejárt Szingapúr mandátuma, de természetesen az a célunk Kikivel, hogy megvédjük a címünket, és minél több szép sikert ünnepelhessünk egymás oldalán 2019-ben is. Címet védeni fantasztikus érzés, nagyon-nagyon boldog vagyok!”

Az utolsó megnyert pont utáni pillanat (Fotó: AFP)
Az utolsó megnyert pont utáni pillanat (Fotó: AFP)

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

2. JÁTSZMA

12. JÁTÉK

Mladenovic adogat a világbajnoki címért! A cseheknél edzői tanácsadás zajlik. Babosék a pályán várják őket. Folytatjuk. Babos röptéjével megvan az első pont, 15:0. Mladenovic hozza a másodikat egy szép fonák egyenessel, 30:0! Krejcíková testre üt Mladenovicnak, szépítenek, 30:15. Siniaková hosszan fogad, két labda a világbajnoki címért! 40:15! Kettős hiba… 40:30. Rossz az első szerva. A második után Mladenovic a hálóba üti a keresztütést. Hárították a csehek mindkettőt. 40 egál. Babos csinálja meg a pontot, újabb meccslabda! Egy fonák után aztán megvan! 5:7 Babos Tímea megvédte a címét!

11. JÁTÉK

Siniaková adogat. Siniaková üt outot, 0:15. Babos! Remek! Szép keresztütések után egy jó tenyeressel lepi meg Siniakovát, 0:30. Babos jó röptéje után Siniaková a hálóba üt, bréklabda, három is! 0:40! Babos megcsinálja az elsőt! Ki lehet szerválni a meccset! 5:6

10. JÁTÉK

Babos adogat. Jó lenne, ha Timi magára találna, a szettben maradásért szervál. Az első szervája necces. A második jó, Mladenovic hozza a pontot egy röptével 15:0. Megint rossz első szerva… A második jó, majd egy fonák elütéssel lepte meg a cseh lányt Babos, 30:0. Ismét csak a második szerva jó, de ezúttal hozzák a pontot a csehek, 30:15. Ászértékű adogatás után 40:15. Újabb rontott első adogatás után a második jó, Mladenovic röptéje után pedig 5:5!

9. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Babos beugrik Mladenovic elé a hálónál és kiüti, majd egy jó szerva után 30:0… Hosszú fogadás, 40:0… Semmire nyerik a csehek, 5:4.

8. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Jó szerva után Babos üt hosszút a hálónál. 0:15. Újabb jó adogatást követően 15 egál. Mladenovic hátára vette a párost, nagyszerű keresztütéssel hozza a pontot, 30:15. Siniaková üt hosszút, egy pont az egyenlítéshez. Krejcíková nagyszerű fogadására nem lehet ellenszer, 40:30. Mladenovic remek szervája után sikerül az egyenlítés, 4:4.

7. JÁTÉK

Siniaková adogat. Babosra játszik a cseh, aki ront is egy rövidítés után, széleset üt, 15:0. Valamit javít Babos, 15 egyenlő. Kettős hiba, köszönjük, 15:30. Egyenlő újra, Babos került kiszolgáltatott helyzetbe, majd egy rossz rövidítés után ront ismét a magyar lány – kis híján eltalálja a lelátón ülő Billie Jean Kinget… –, 40:30. Ásszal fejezték be a csehek. 4:3.Babos játéka most kicsit szétesett.

6. JÁTÉK

Babos adogat. A képlet innentől kezdve nem túlzottan bonyolult: hozni kell a szervagémeket és akkor megvédi címét Babos! Krejcíková remek tenyeresével 0:15. Agresszív cseh játék végén Babos ront, 0:30. Sőt, a csehek hozzák az újabb pontot is, három bréklabda, 0:40. Nagyszerű adogatással után hárítva az első. Babos után viszont a hálóba püföl egy fej fölötti lecsapást… 3:3.

5. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Mladenovic fogadása meglepi Siniakovát, 0:15. Babos pillanatai, jó ritörn, feljön a hálóhoz, és hibára kényszeríti Krejcíkovát, 0:30. Jaj, Babos egy rövid emeléssel helyzetbe hozta Siniakovát, 15:30. Két bréklabda! Babos jó fogadása után remek kereszt tenyeres, 15:40! Mladenovic meg is csinálja az elsőt! 2:3.

4. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Gyönyörű játék végén Mladenovic hozta a pontot, 15:0. Most Siniaková jött fel szépen a hálóhoz, 15 egál. Magabiztos Mladenovic-ziccer, 30:15. Utána viszont bosszantó rontás a hálóba a franciától, 30:30. Egy remek szerva, ász, Babos meg is dicsérte egy hangos bravóval, 40:30. Kettős hiba… Agyrém… Egy kiváló ütés után egy bosszantó hiba… 40:40. Na tessék, ásszal előnyben Babosék. Végül csak sikerült megoldani a játékot, széleset ütnek a csehek, 2:2.

3. JÁTÉK

Siniaková adogat. Az első pont a cseheké. Meg a második is, 30:0. Egy szép szerva-röpte, és máris 40:0. Ez gyors volt, semmire hozták a játékot a csehek, 2:1.

2. JÁTÉK

Néggyel több nyerőt ütöttek és kettővel kevesebb ki nem kényszerített hibát vétettek Babosék az első szettben. Babos adogat. Remek fogadás után hosszút üt a magyar lány, aztán Mladenovic egyenlít, 15:15. Micsoda labdamenet! Ide oda pattogott a labda a hálóról többször, végül Mladenovic üt outot, 15:30. Sőt, egy újabb rontás után két cseh brélabda, 15:40. Az elsőt hárítják, de challenget kérnek a csehek. Kint volt Krejcíková tenyerese, 30:40. Timi jó szervája, rossz ritörn és szép lecsapás Mladenovictól, egál. Két újabb jó adogatást követően aztán megvan a játék, 1:1.

1. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Mladenovic remek fogadása után Siniaková üt széleset, 0:15. Babos rosszul fogad, 15:15. Újabb rossz fogadás, 30:15. Kettős hiba, 30:30. Még két rossz ritörn, ott az első játék, 1:0

Babosék jó ütemben vették el ellenfelük adogatását az első szettben (Fotó: Getty Images)
Babosék jó ütemben vették el ellenfelük adogatását az első szettben (Fotó: Getty Images)

1. JÁTSZMA

10. JÁTÉK

Babos adogat a játszmáért. Az elsőt a hálóba püföli, a második jó, hosszabb labdamenet végén Krejciková rövidítése jó, Babos nem tudja pályára tenni a tenyerest, 0:15. Gyorsan megcsinálja Krejcíková a második pontot is, 0:30. Újabb hosszú menet végén Siniaková vélhetően outot fog, amire Mladenovic jó lép közbe, 15:30. Óriási labdamenet végén Krejcíková hosszút üt, 30 egál. Babos ászértékű szervája után szettlabda, 40:30! Hárítják a csehek, Mladenovic a hálóba üt… 40:40. Ismét egy jó szerva, Krejcíková a hálóba fogad, újabb szettlabda! Megvan – 36 perc játék után! Babos jó szervája után a rossz fogadást Mladenovic a hálónál legyilkolja, 4:6!

9. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Mladenovic szélesen fogad, majd Babos üt hosszút, 30:0. Mladenovic jó fogadása meglepte Siniakovát a hálónál, 30:15. Babos rossz ritörnje után 40:15.Végül magabiztosan hozzák 15-re a gémet a csehek. 4:5.

8. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Siniaková fogadása után Mladenovic intézte el a pontot, miután szólt Babosnak és egy szép lecsapással be is fejezte, 15:0. Sőt, a másodikat is jól hozta a francia, észrevette, hogy Siniaková bemozdult középre, és a helyére ütötte, 30:0. Egy pont ide, egy oda, 40:15. Végül egy újabb jó szerva után Babos hozza a játékot, 3:5.

7. JÁTÉK

Siniaková adogat. Kettős hibával kezd. Aztán Timi fogad hosszút, 15:15. Babos befut egy rövid átemelést, majd jól emeli vissza, amit Siniaková hosszúra üt, 15:30. Sőt, egy újabb agresszív labdamenet után két bréklabda Baboséknál, 15:40! Az elsőt hárítják a csehek, 30:40. Babos remek fogadása után erőteljes keresztütésekkel operál, míg végül Siniaková kiüti, 24 perc játék után megvan a brékelőny! 3:4!

6. JÁTÉK

Babos adogat. Egy ásszal nyit! 15:0. Aztán egy újabb jó szervát Siniaková fogad, a hálón megpattanóra Mladenovic nem ér oda, pech, 15:15. Krejcíková nyeseget amíg Mladenovic a hálónál testre nem üt Siniakovának, 30:15. Siniková outot üt, 40:15. Babos rontja a 3:3-hoz az első adogatását, a másodikat viszont egy jó oldalváltással hozza, 3:3.

5. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Mladenovic üt széleset, kár érte, 15:0. Babos az alapvonalról többször is jó védekezőket üt, aztán leágyúzza a hálónál ácsingózó Siniakovát, 15:15. Megint kár, outra megy a fogadás, 30:15. Babos fogad szélesen, labda a 3:2-höz a cseheknél. Hálóban az első szerva. Siniaková röptéjét Babos nem tudja pályára tenni, ott a 3:2.

4. JÁTÉK

Mladenovic adogat. A szünet után Babos röptéje széles, ám egy jó szerva után máris 15:15. Mladenovic középre tartó ütését Krejcíková rosszul találja el, majd Mladenovic két jó fonákröptéje után 40:15. Rossz első szerva után másodikra Siniaková lecsapja a rosszul feltett emelést, 40:30. Az első hosszabb játék. Mladenovic újra rontja az első szerváját, aztán Krejcíková hosszan fogad, megvan a gém, 2:2.

3. JÁTÉK

Siniaková adogat. Babos rosszul fogad, 15:0, aztán egy ász után egy könnyű pont, és máris 40:0. Újabb jó szerva után némi hálójátékot követően a csehek is semmire hozzák az adogatójátékot. 2:1.

2. JÁTÉK

Babos adogat. Az első szervája nem jó, a második viszont remek, 15:0, utána Mladenovic jól lép közbe egy röptével a hálónál, 30:0. Babos újabb szervája után Mladenovic falat húz a háló elé, aztán Babos remek elütése és egy remek szerva után, semmire nyerik Timiék a játékot, 1:1.

1. JÁTÉK

Krejcíková adogat. Mladenovic próbált átemelni, hosszú lett, az első pont a cseheké, utána Timiék két fogadó pontjára két jó szerva a válasz, majd Siniaková két szervájával hozták az adogatásukat, 1:0

9.10: Vége a bemelegítésnek, kezdünk.

9.05: A csehek kezdik majd az adogatást, bemelegítenek a lányok.

9.00: A játékosok érkeznek a pályára, mindjárt kezdődik a bemelegítés.

8.55: A két cseh holtversenyben áll a páros világranglista élén, ami mindkettejük esetében karriercsúcs. Babosék a második helyen állnak a páros rangsorban, ők is holtversenyben vannak. Így tehát a világ két jelenlegi legjobb párosa játszik ma.

8.50: Rögzítsük a tényt, hogy a mérkőzés főbírója a norvég Julie Kjendlie lesz, akinek ez pályafutása legrangosabb döntője.

8.45: Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik Szingapúrban a finálé!

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

Babos Tímea egy évvel ezelőtt még a cseh Andrea Hlavácková oldalán diadalmaskodott a WTA-világbajnokság női párosának döntőjében, most címvédésre készül, ezúttal a francia Kristina Mladenovic oldalán. Egy évvel ezelőtt Babos ezzel az ütéssel lett világbajnok, akkor szuper tie-break után nyerte meg a tornát Hlaváckovával.

Jó előjelnek lehet tekinteni a döntő előtt, hogy a magyar, francia kettős eddig kétszer találkozott cseh ellenfelével, és mind a kétszer nyerni tudott – legutóbb idén Birminghamban az elődöntőben.

Krejcíková eddig 3 WTA-, 1 WTA-125-ös és 19 ITF-versenyt nyert párosban, Siniaková eddig 3 WTA-, 1 WTA125-ös- és 4 ITF-versenyt nyert ebben a műfajban. Idén Krejcíková és Siniaková nyert a Roland Garroson és Wimbledonban.

Utolsó alkalommal rendezik Szingapúrban a női világbajnokságot, jövőre már a kínai Sencsen városa ad otthont a tornának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik