Babos Tímea harmadszor lett világbajnok párosban!

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2019.11.03. 09:25
null
Babosék nem találtak legyőzőre Sencsenben, ismét világbajnokok lettek (Fotó: MTI)
Babos Tímea pályafutása során harmadik alkalommal játszott világbajnoki döntőt, s harmadszor nyerte meg: ismét Kristina Mladenoviccsal az oldalán lett bajnok, ezúttal a Hszie Szu-vej, Barbora Strycová tajvani, cseh párost győzték le 64 perc alatt.

 

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG, SENCSEN (14 000 000 dollár, kemény pálya)
PÁROS, DÖNTŐ

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.)–Hszie Szu-vej, Barbora Strycová (tajvani, cseh, 2.) 6:1, 6:3

ÖSSZEFOGLALÓ

Babos Tímea olyasmire készült Sencsenben a női tenisz-világbajnokság döntőjében Kristina Mladenoviccsal az oldalán, amire 21 éve nem volt példa: egymást követő harmadik alkalommal megnyerni a finálét legutóbb Lindsay Davenport volt képes – 1998-ban Natasha Zvereva párjaként védte meg a címét.

Ennek szellemében igazán kiválóan kezdett a magyar, francia egység a Hszie Szu-vej, Barbora Strycová tajvani, cseh duó ellen, s rögtön el is vették ellenfelük adogatását, majd Babos is hozta a sajátját, s miután Hszie szervajátékát is letartóztatták Babosék, pillanatok alatt el is dőlt gyakorlatilag az első szett, amelyet végül 25 perc alatt nyert meg a soproni lány és francia társa.

A második szett némileg hosszabbnak bizonyult, Babosd kapásból elvesztette az adogatását, igaz, rögtön sikerült is a visszabrék, aztán Mladenovic imponáló magabiztossággal hozta a saját szerváját, s ugyan Szu-vej adogatásánál bréklehetőséghez jutottak Babosék, végül a tajvani hozni tudta a játékát.

Ezt követően viszont 2:2-nél Babosék egy remek pontot megnyerve mintha össze is törték volna kissé az ellenfelüket, majd Babos nagyszerű játékával brékelték ellenfelüket, s innentől kezdve már Babosnak és Mladenovicnak már csak arra kellett ügyelniük, hogy saját adogatásukat hozzák. Így éppen Babosra jött ki, hogy a mérkőzésért, egyben a harmadik világbajnoki címéért adogathasson, s végül az egész heti szereplésük megkoronázásaképp egy ásszal felérő szervával fejezte be a 64 percig tartó találkozót.

Babos Tímea ezzel harmadik alkalommal nyerte meg a női páros tenisz-világbajnokságot, s ezt rajta kívül csak tíz női játékos mondhatja el magáról: a fent említett Lindsay Davenport mellett Martina Hingis, Liezel Huber, Lisa Raymond, Cara Black, Natasa Zvereva, Billie Jean King, és Betty Stöve, az összesen tízszer diadalmaskodó Pam Shriver, vagy éppen a 13-szoros győztes Martina Navratilová, akitől át is vehette a trófeát a győztes páros.

„Még nem fogtuk fel Kikivel, hogy ilyen nagy bajnokok közé kerültünk, megtiszteltetés itt állni. Köszönet mindenkinek a csapatunkból a támogatásért” – mondta Babos a díjátadó ünnepély előtt.

A MECCSLABDA

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Összefoglaló hamarosan!

2. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – BABOS ADOGAT A VB-CÍMÉRT, 6:1, 5:3

Jó az első szervája, meg is van a pont, majd Mladenovic lecsapásával már 30:0! Nagyszerű szerva, Szu-vej szélesre fogad, 40:0. Három meccslabda! Elsőre megcsinálja Babos! Kiváló szerva, Strycová a hálóba fogad, 6:3!

8. JÁTÉK – SZU-VEJ A MECCSBEN MARADÁSÉRT ADOGAT, 6:1, 5:2

Mladenovic valami elképesztő fogadással demoralizálja a tajvanit, 0:15. Aztán Babos talál hálót, 15:15. Szuvej szép keresztütésével 30:15. Mladenovic kap testre egy tenyerest, reflex mozdulattal megütiugyan a labdát, de a hálóban köt ki, 40:15. Babos hoz egy pontot, 40:30. Mladenovic előbb szépen visszahozza a játékot, majd azzal a mozdulattal szélesre is üt egy lecsapást, kár érte, 5:3.

7. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT, 6:1, 4:2

Jó fogadás után még egy pontot ajándékoznak Strycováéknak Babosék... 0:30.Szélesre üt a tajvani, 15:30. Mladenovic nagyszerű tenyeressel egyenlít, 30:30. Sőt, Mladenovic újabb jó tenyeresével már 40:30. Egyenlítenek, Strycová röptézett fonákkal, 40:40.Babos hozzá a játékot egy szép röptével, 5:2!

6. JÁTÉK – STRYCOVÁ ADOGAT 6:1, 3:2

Mladenovic fogadása széles, 15:0. Babos tenyeresét Szu-vej a hálóba röptézte, 15 egál. És ismét, 30:15. Megint ront a tajvani, 40:15. Újabb bréklabdák. Hárítják az elsőt – most jó lett Szu-vej röptéje. Kivédik a másodikat is, 40:40. Döntő pont. Babos a hálótól jó keresztröptével hozza a pontot, és a játékot, 4:2!

5. JÁTÉK – BABOS ADOGAT, 6:1, 2:2

Jó szerva után remek fogadás a cseh lánytól, amit követően viszont Babos nagy menet végén parádés elütéssel hozza a pontot, 15:15.Jó röpte Babostól a hálónál a cseh és a tajvani közé, 30:15. Jó adogatás Babostól, 40:15. Szu-vej kiváló fogadásával 40:30. Babos tesz szélesre egy röptét, 40:40. Mladenovic jól röptézik, megvan a játék, 3:2!

 


 

4. JÁTÉK – SZU-VEJ ADOGAT, 6:1, 2:1

Nagyszerű fogadás Mladenovictól, ami után Babos gyilkolt a hálónál, 15:0. Gyenge adogatást követően 0:30. Mladenovic rosszul fogad, 15:30. Szu-vej kényszeríti egyre kijjebb Babost, aki végül hálót üt, 30:30. Strycová tesz szélesre egy nem túl nehéz ütést, bréklabda! Hárítják, 40:40. Mladenovicüt széleset, 2:2.

3. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT, 6:1, 1:1

Gyorsan hozza a pontokat a francia, pillanatok alatt 40:0. És egy ásszal lezárja a játékot, 2:1!

2. JÁTÉK – STRYCOVÁ ADOGAT 6:1, 0:1

Megint micsoda labdamenet! Strycová futotta be Mladenovic fonákját, aztán Babos és Szu-vej röptézett a hálónál, végül a tajvanié a pont. Babos utána gyorsan egyenlít.Most a cseh lány csinált pontot, aztán kettős hibát vétett. Szu-vej hibája után bréklabda! Ott a visszabrék, egy remek labdamenet végén a tajvani emelése hosszú lett, 1:1!

1. JÁTÉK – BABOS ADOGAT, 6:1, 0:0

Mladenovic üt hosszút a hálótól, 0:15. Ász, mondanám, de kint volt Babos szervája. A második után megint Mladenovic üt hosszút, aztán javít.. Babos fonákját Szu-vej ütötte be, dupla bréklabda, 15:40. Az elsőt meg is csinálták, 0:1.

A játszma előtt orvost kértek Strycováék.

1. JÁTSZMA

7. JÁTÉK – SZU-VEJ ADOGAT 5:1

Kettős hibával kezd, aztán Babos fogad nem túl jól, 15:15. Micsoda fogadás Mladenovictól, remekül ütött el Strycová mellett, aki aztán gyorsan egyenlít, 30 egyenlő. Újabb remek ritörn Mladenovictól, szettlabda! Az első meg is van, 6:1, mindössze 25 perc alatt.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT 4:1

Mladenovic jól lép közbe a hálónál, Hszie csak szélesen tudja visszaadni, 15:0. Babos tenyeresét Szu-vej leröptézi a hálónál, aztán Strycová csinál pontot, 15:30. Mladenovic középről jól helyezett röptével egyenlít, 30 egál. Ászt érő szerva, 40:30. És még egy, Mladenovic lecsapja a ritörnt, 5:1.

5. JÁTÉK – STRYCOVÁ ADOGAT 4:0

Ezúttal összejött az emelés utáni lecspás a cseh lánynak, 15:0. Jó röpte Szu-vejtől, 30:0. Hosszúra fogad Mladeniovic, 40:0. S végül Strycová le is zárja a gémet, 4:1.

4. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT 3:0

Mladenovic remekül kezdi a szervajátékát gyorsan hozza is az első két pontot, 30:0. Aztán a harmadikat is, eddig megerőltetés nélkül, 40:0.Strycova püfölt a hálóba egy nem túl jó átemelést, ezzel 4:0.

3. JÁTÉK – SZU-VEJ ADOGAT 2:0

Micsoda labdamenet! Mladenovic és Hszie nagyot küzdöttek, végül Babos röptéje után a tajvani hálót ütött, 0:15. Sőt, egy remek tenyeres Babostól, és máris 0:30. Nagyszerűen lépett közbe Babos a hálónál, röptéje után három bréklabdája van a párosnak. Az elsőt hárítják Strycováék. A másodikat is, 30:40. Strycová röptéjével a harmadikat is kivédik, 40 egál. Szép röpte Babostól, megvan a gém, 3:0.

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT 1:0

Az első adogatás nem jó, a második viszont remek, 15:0. Utána viszont Mladenovic üt széleset, 15 egyenlő. Szu-vej püfölt a hálóba egy tenyerest, 30:15. Babos is ront egyet, hálót talált, 30:30. Mladenovic remekül röptézik bele Babos jó adogatása után Szu-vej fogadásába, 40:30. Újabb jó szerva Babostól, meg is van a játék, 2:0!

1. JÁTÉK – STRYCOVÁ ADOGAT

Jó szervával kezd a cseh, majd Babos is hozza az első első pontját, 15:15. Széleset üt Strycová, 15:30. Babos hoz újabb szép pontot, két bréklabda, 15:40! Kettős hibával meg is van a brék, 1:0!

9.37: Vége a melegítésnek, kezdünk!

9.36: Julie Kjendlie vezeti a mérkőzést. Ha hiszik, ha nem, ő norvég és ő vezette a tavalyi döntőt is.

9. 32: Elkezdték a beütést a hölgyek, öt perc múlva kezdés.

9.31: A játékosok már a pályán, zajlik a protokoll, készülnek az ilyenkor szokásos fotók, mindjárt jön a választás.

9.29: Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a női páros világbajnoki döntő!

Babos (jobbra) harmadszor lehet világbajnok (Fotó: Zádor Péter)
Babos (jobbra) harmadszor lehet világbajnok (Fotó: Zádor Péter)

 

ELŐZMÉNYEK

Babosék eddig veretlenek a világbajnokságon, három csoportmeccsük után az elődöntőt is megnyerték – páratlanul izgalmas végjáték után diadalmaskodtak a Samantha Stosur, Csang Suaj páros ellen.

Babos Tímea 2017-ben nyerte meg először az idény végi tenisz-világbajnokságot – akkor még a cseh Andrea Hlavácková oldalán – majd tavaly a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán megvédte a címét. Ha Babos és Mladenovic ma is nyerni tud, úgy a magyar lány lehet a tizedik olyan női játékos, aki párosban legalább háromszor szerez világbajnoki címet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik