Murray a wimbledoni bajnok, harmadszor nyert GS-tornát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.10. 18:01
null
Andy Murray másodszor nyerte meg a wimbledoni tornát (Fotó: Action Images)
A 2012-es londoni olimpiát megnyerő Andy Murray sikerével zárult a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntője. A brit játékos harmadik Grand Slam-torna-sikerét aratta azzal, hogy a fináléban három szettben legyőzte a kanadai Milos Raonicot.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (28 100 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Murray (brit, 2.)–Raonic (kanadai, 6.) 6:4, 7:6 (7–3), 7:6 (7–2)

MEGVAN A 3. GS-TORNA-SIKER
Andy Murray Wimbledonban másodszor, GS-tornán harmadszor diadalmaskodott egyesben. Ausztráliában öt vesztes döntője van, a Roland Garroson pedig egy, az idei.
Wimbledon 2013, 2016
US Open 2012

Az Australian Open elődöntője után másodszor találkozott egymással idén a két játékos Grand Slam-tornán, ezúttal egyenesen a döntőben. Ausztráliában öt szettben, ezúttal sokkal simábban, három játszmában diadalmaskodott Andy Murray, aki a 2012-es US Open és a 2013-as wimbledoni sikerét követően harmadik GS-torna-győzelmét ünnepelhette.

Az első szett közepéig fej fej mellett haladt Murray és Raonic, mindketten hozták saját adogatójátékaikat, 3:3-nál azonban Murray kihasználta játékbeli második bréklabdáját. A játszma hátralévő részében egyik játékos sem hibázta el saját adogatójátékát, így a brit 6:4-gyel behúzta az első szettet!

ISMÉT WAWRINKA ELŐTT
17 Roger Federer
14 Pete Sampras
14 Rafael Nadal
12 Roy Emerson
12 Novak Djokovics
11 Rod Laver
11 Björn Borg
10 Bill Tilden
3 Andy Murray
2 Stan Wawrinka
1 Juan Martín del Potro
1 Marin Cilic
Félkövérrel a még aktív teniszezők

A folytatásban sokkal többet hibázott mindkét játékos, különösen Raonic, aki sokkal kevesebbet lépett fel a hálóhoz, mint az első játszmában. A kanadai az első szetthez hasonlóan ezúttal sem jutott el bréklabdáig, szemben a négyet is felmutató Murray-vel, kihasználni azonban a brit sem tudta ezeket.

Jöhetett a tie-break, amelyben Murray rögtön minibrékkel nyitott, majd még egyszer elvette Raonic szerváját, és 7–3-ra nyerte meg a rövidítést.

A harmadik szettre a kanadai végleg elkészült az erejével, sokatmondó adat, hogy 29 ki nem kényszerített hibát ütött Murray 12-jével szemben. Ennek ellenére ezúttal sem volt brék – pedig Raonicnak két lehetősége is akadt –, ismételten tie-breakre került sor, amelyet Murray 7–2-re simán hozott.

Ezzel második GS-tornáját nyerte meg Wimbledonban, ahol 2012-ben olimpiai aranyérmet is ünnepelhetett.

 



 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

HARMADIK JÁTSZMA

Raonic–Murray 4:6, 6:7, tie-break

Saját szerváját pontra váltotta Murray, aki ezt követően elveszi a kanadai mindkét adogatását. Raonic teljesen összeesett a tie-breakre, Murray viszont felszabadult, kemény szervákkal és tenyeresekkel 5:0-ra elhúzott. A kanadai Murray hibájának köszönhetően megszerezte első pontját a tie-breakben, a brit azonban egy fantasztikus tenyeressel öt bajnoklabdához jutott. Az elsőt még kiütötte, másodszorra azonban Raonic a hálóba ütötte a labdát, amivel Andy Murray a gémet, a szettet és a meccset is behúzta, harmadik GS-tornáját megnyerve!

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 5:6, Raonic adogat

Szép Raonic-tenyeressel indul a játék, majd ásszal növeli előnyét a kanadai. Ezt követően ugyan elhibázott egy fonákot, de Murray hibájával és egy jó szervával behúzza a játékot. Tie-break!

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 5:5, Murray szervál

Murray sem marad el a kanadaitól, végig irányítva a játékot egy gyönyörű rövidítéssel zárja le. Raonic szemmel láthatóan elkészült az erejével, már csak a szíve hajtja előre. Ismét a meccsben maradásért kell adogatnia!

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 4:5, Raonic adogat

Keményen támadott Raonic, akinek a meccsben maradásért kellett adogatnia. A kanadai nagy nyomás alá helyezte Murray-t, a mai mérkőzésen eddig ritkán villogtatott remek adogatójátékával semmire hozta a játékot.

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 4:4, Murray szervál

Raonic rossz fonákját követően keményen letámadott, és hibára is kényszerítette Murray-t, aki ásszal válaszolt a kanadai pontjára (30:15). A brit két újabb pontot szerzett remek szerváival, egyre közelebb a harmadik GS-siker (4:5).

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 3:4, Raonic adogat

Nem jönnek az első szervák a kanadaitól, Murray könnyen bréklabdához juthatott volna, az elképesztő labdamenetből azonban végül Raonic jött ki jobban, és egy erős szervával lezárta a játékot (4:4).

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 3:3, Murray szervál

Murray a szerencsefaktornak sincs híján, de játékban sem lehet ma felvenni vele a versenyt. Hiába ütötte meg első kettőshibáját, Raonic nem tud mit kezdeni vele fogadóként (3:4).

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 2:3, Raonic adogat

Hatalmas a nyomás Raonicon, aki egyelőre nem törik össze, két remek első szervát az ötödik ásza követte. Még egy hiba is belefért, a kanadai magabiztosan hozza az adogatójátékát, Murray-n a sor (3:3).

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 2:2, Murray szervál

Murray-től szokatlan hibával, majd egy rossz fonákkal a kanadai elhúzott 0:30-ra. Murray megérezte a veszélyt, ásszal zárkózott feljebb, ennek ellenére a kanadai két bréklabdához jutott. Nem tudott azonban élni a hatalmas lehetőséggel, Murray rövidítésre mentett, ahol esélyt sem adott Raonicnak, nagy lehetőséget szalasztott el a kanadai!

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 1:2, Raonic adogat

Murray újabb fantasztikus elütését egy rossz fonák követte a részéről, utána azonban Raonic hibázott el egy könnyű labdát, a hálóba ütötte. A kanadai nem esett össze, zsinórban három nyerőt ütött, 2:2.

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 1:1, Murray szervál

Murray hibáját négy Raonic-rontás követte, a brit hatalmas nyomás alá helyezi ellenfelét, aki nem tud mit kezdeni az adogatóként alig-alig hibázó 2013-as győztessel.

Raonicnak még nem volt bréklabdája, ezzel szemben Murray-nek már hét lehetősége is volt az ellenfél adogatójátékának elnyerésére – igaz, csak egyszer élt vele.

Raonic–Murray 4:6, 6:7, 0:1, Raonic adogat

Hozza az adogatójátékát a kanadai, azonban ha akar még valamit a meccstől, fogadóként is mutatnia kell valamit.

Raonic–Murray 4:6, 6:7, Murray szervál

Érzi Raonic, hogy többet kell nyújtania, Murray azonban a kritikus pillanatokban nem engedett ki, és behúzta a harmadik játszma első játékát.

MÁSODIK JÁTSZMA

Mourinho is kilátogatott a döntőre.

 



 

Raonic–Murray 4:6, 6:6, tie-break

Minibrékkel nyitott Murray, majd hozta a két adogatását. Raonic a következő szerváját beütötte, utána viszont Murray pazar elütéssel dupla minibrékre tett szert. A brit teljesen felszabadult, remek egyenessel 5:1-re növelte előnyét, majd nagyszerű szervával öt játszmalabdához jutott. Raonic nem adta fel, két jó szervával feljött 6:3-ra, Murray elképesztő erejű második szervájával azonban nem tudott mit kezdeni. A brit 2:0-ra vezet összességében, nagyon közel került harmadik GS-győzelméhez!

Raonic–Murray 4:6, 6:5, Murray szervál

Tie-break következik! Ismét sokat hibázik Raonic, a kanadai már 21 ki nem kényszerített hibánál jár – ezzel szemben Murray hatnál---

Raonic–Murray 4:6, 5:5, Raonic adogat

Semmire hozza adogatójátékát a kanadai, kezd formába lendülni a kanadai játékos. Murraynek ismét a játszmában maradásért kell adogatnia.

Raonic–Murray 4:6, 5:4, Murray szervál

A kanadai megérezte, hogy itt lehet a nagy esélye, letámadta Murrayt, aki kiütötte a labdát (0:15). A brit nem hagyta magát, Raonicot hibára kényszerítette (15:15). Utána majdnem a hálóba ütötte a labdát, deremek elütéssel javított (30:15). A kanadai megszeppent, hibáját követően Murray keményen támadott, és egyenlített is (5:5).

Raonic–Murray 4:6, 4:4, Raonic adogat

Magabiztos Raonic-pontokat követően Murray két szenzációs nyerő ütéssel egyenlített (30:30). Murray ráérzett a kanadai bizonytalanságára, és egy újabb remek fonákkal bréklabdához jutott, amit viszont csúnyán elrontott. A rövidítésben a brit – ha szerencsésen is –, de újabb bréklabdához jutott, újabb rontása miatt azonban ismét kihasználatlanul maradt. Raonic magához tért, és behúzta a játékot, Murraynek a játszmában maradásért kell adogatnia (5:4).

Raonic–Murray 4:6, 4:3, Murray szervál

Az egyenletes teljesítmény még mindig hiányzik Raonictól. A kanadai megszerezte ugyan az első pontot, utána viszont Murray megint elhúzott (40:15). Raonic, ha szerencsésen is, de megnyerte a következő labdamenetet, a brit azonban nem hibázott, 4:4!

Raonic–Murray 4:6, 3:3, Raonic adogat

Az eddig leghosszabb játék! Raonic hosszú labdáját egy ász követte, utána azonban hiába készítette szépen elő, hosszú volt a röpte (30:15). Murray gyönyörű fonákelütéssel egyenlített, utána a kanadai hiába húzott elő egy jó testszervát, bizonytalanul ment fel a hálóhoz, jöhetett a rövidítés. Mindkét játékosnak megvolt az esélye a győztes pont beütésére, végül egy-egy előny után Raonic ásza és Murray elrontott tenyerese előbbi javára billentette a mérleget.

Raonic–Murray 4:6, 3:2, Murray szervál

Ki nem kényszerített hibáját remek tenyeressel feledtette Raonic, utána viszont Murray szenzációs játékkal behúzta a játékot.

Raonic–Murray 4:6, 2:2, Raonic adogat

Adogatóként azonban kezd helyrejönni, Murray pontot sem tudott szerezni a tizenötödik játékban.

A kanadai nagy erőssége a szervajátéka, ez azonban ma nem mutatkozik meg. Első szervából a pontok 67, másodikból a pontok 65 százalékát nyeri meg, ezzel szemben Murray-nél ezek a számok 75 és 86 százalék!

Raonic–Murray 4:6, 2:1, Murray szervál

Fogadóként nem tud mit kezdeni Murrayvel a kanadai. A 2013-as győztes továbbra is remekül szervál, ráadásul Raonic a hálóba és a vonaton túlra is bele– illetve kiütötte a labdát (2:2).

Raonic–Murray 4:6, 1:1, Raonic adogat

Ezúttal magabiztosan, Murraynek egy pontot engedve hozta a játékot a kanadai, aki egyelőre nem tud olyan szinten játszani, mint Federer ellen.

Raonic–Murray 4:6, 1:0, Murray szervál

Egy kemény testszervát követően Raonic kétszer is hosszút ütött, utána hiába jött fel (40:30-ra), tizedik ki nem kényszerített hibájával 1:1-re alakult a második játszma.

Raonic–Murray 4:6, Raonic adogat

Kis híján brékkel indult a második játszma! Két-két hiba után Murray elrontott egy tenyerest, utána viszont bámulatos nyerővel mentette rövidítésre a játékot. A brit bréklabdához jutott, Raonic azonban ezúttal nem remegett meg, és ha nehezen is, de hozta első adogatójátékát a második játszmában.

ELSŐ JÁTSZMA

Murray nyerte meg az első szettet (Fotó: Action Images)
Murray nyerte meg az első szettet (Fotó: Action Images)

Raonic–Murray 4:5, Murray szervál

A játék elején még úgy tűnt, Raonicnak van esélye a brékre, Murray azonban keményen megdolgoztatta a kanadait, és kiszerválta a játszmagyőzelmet érő játékot (4:6).

Raonic–Murray 3:5, Raonic adogat

Raonicnak is megvan az első ásza, a hibákkal tarkított játékot végül remek szervával zárta le a kanadai (4:5).

Raonic–Murray 3:4, Murray szervál

Nem roggyant meg Raonic, aki továbbra is bátran megy fel a hálóhoz (0:15). Murray a mérkőzés első ászával válaszolt, utána viszont hiába ment el 40:15-re, kétszer is hibázott ezt követően. A rövidítésben Murray két remek szervával hozni tudta a játékot. A játszmában maradásért adogat a kanadai.

Raonic–Murray 3:3, Raonic adogat

Itt az első brék! Hiába indult jó Raonic-szervával a játék, a kanadai hibáit Murray kíméletlenül kihasználta, amivel két bréklabdához jutott. A brit ugyan kiütötte az elsőt, a másodiknál azonban beleütötte a hálóba a labdát Raonic, Murray a harmadik bréklabdáját kihasználta.

Bátran játszik Raonic, viszont sokat hibázik is. Öt ki nem kényszerített hibája van, ezzel szemben Murray-nek még nincs,

Raonic–Murray 3:2, Murray szervál

Két erős Murray-szervát két ki nem kényszerített Raonic-hiba követett, a brit gyakorlatilag erőlködés nélkül nyerte a hatodik játékot.

Raonic–Murray 2:2, Raonic adogat

Ezúttal nemhogy bréklabdáig, pontig sem jutott Murray, a "kanadai szerválógép" magabiztosan hozta a játékot.

Raonic már nyolc alkalommal felment a hálóhoz, hétszer meg is nyerte a pontot!

Raonic–Murray 2:1, Murray szervál

Majdnem felhozta a brit 40:0-ről Raonicot, azonban hiába ütött két nyerőt is a kanadai, Murray szép szervával lezárta a negyedik játékot.

Raonic–Murray 1:1, Raonic adogat

A kanadai két magabiztos pontot követően háromszor is hibázott, bréklabda! Murray nem élt a lehetőséggel, Raonic keményen megütött labdáját nem tudta visszaadni. A rövidítésben nagyszerűen szervált Raonic, így ha nehezen is, de hozta az adogatójátékát.

Raonic–Murray 1:0, Murray szervál

Két Murray-pont után Raonic bátran felment a hálóhoz, és pontot is szerzett, utána viszont Murray két remek szervával lezárta első adogató játékát.

Raonic–Murray, Raonic adogat

Murray remek tenyeresével indult a döntő, utána viszont Raonic zsinórban négy pontot szerzett remek szerváinak (is) köszönhetően, és behúzta az első játékot.

ÉRDEKESSÉGEK

Kilenc alkalommal találkoztak idáig, a mérleg Murray felé billen (6–3), ráadásul mindhárom idei mérkőzésüket a brit nyerte – a legutóbbit éppen füvön.

Milos Raonic az első kanadai férfi és az első 1990 után született játékos a férfiak között, aki Grand Slam-fináléba jutott egyesben.

Murray karrierje során először fordul elő, hogy nem Federerrel vagy Djokoviccsaljátszik GS-döntőt.

A brit elődöntős győzelmével – Djokovics után másodikként – biztossá tette helyét a novemberi világbajnokságon.

Raonic eddigi legjobb GS-szereplése elődöntőt ért (az idei Australian Openen), ott azonban éppen Murray búcsúztatta.

Murray tizenegyedik GS-döntőjére készül, viszont az eddigi tízből csupán kettőt tudott megnyerni – igaz, egyet Wimbledonban.

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG
Milos Raonic (kanadai, 6.)
Andy Murray (brit, 2.)
1. forduló
Carreno-Busta (spanyol) 7:6, 6:2, 6:4
Broady (brit) 6:2, 6:3, 6:4
2. fordulóSeppi (olasz) 7:6, 6:4, 6:2Lu jen-hszün (tajvani) 6:3, 6:2, 6:1
3. forduló
Sock (amerikai, 27.) 7:6, 6:4, 7:6
Millman (ausztrál) 6:3, 7:5, 6:2
Nyolcaddöntő
Goffin (belga, 11.) 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4
Kyrgios (ausztrál, 15.) 7:5, 6:1, 6:4
Negyeddöntő
Querrey (amerikai, 28.) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4
Tsonga (francia, 12.) 7:6, 6:1, 3:6, 4:6, 6:1
ElődöntőFederer (svájci, 3.) 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3
Berdych (cseh, 10.) 6:3, 6:3, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik