Venusnak nincs meg a hatodik, Muguruza Wimbledon női bajnoka!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.15. 14:52
null
Venus Williamsnek (jobbra) ezúttal be kell érnie a második hellyel, Muguruza a győztes! (Fotó: AFP)
Garbine Muguruza két játszmában (7:5, 6:0) megverte az ötszörös bajnok Venus Williamset a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének döntőjében, így pályafutása során először nyerte meg a füves pályás Grand Slam-tornát, míg GS-viadalon a 2016-os Roland Garros után másodszor diadalmaskodott.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (31 600 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 6:0

Venus Williams abban a reményben érkezett meg a wimbledoni centerpályára, hogy pályafutása kilencedik füves pályás Grand Slam-döntőjén megszerzi a hatodik győzelmét, és az open éra történetének legidősebb női GS-bajnokává válik. Ezt kívánta megakadályozni Garbine Muguruza, aki a 2015-ös döntőt két szettben elveszítette Venus húgával, Serenával szemben, de a 2016-os Roland Garrost megnyerte, így számára sem ismeretlen a Grand Slam-tornagyőzelem íze.

Az első játszmában először Venus Williams jutott bréklabdához 3:2-es vezetésénél, de nem élt a lehetőséggel, ahogy Muguruza sem, aki 3:3-nál vehette volna el ellenfele adogatását. A mérkőzés fordulópontjához 5:4-nél érkeztünk el, amikor a spanyol a játszmában maradásért szervált. Az amerikai két szettlabdához jutott, ám Muguruza megfordította a gémet, és innentől kezdve játékot sem veszített!

HÉTFŐTŐL MUGURUZA ÉS WILLIAMS IS TOP 10-ES

Hétfőtől Garbine Muguruza és Venus Williams ismét top 10-es a világranglistán. A spanyol kiválóság a 15.-ről az 5., míg a 37 esztendős amerikai a 11.-ről a 9. helyre lép fel a WTA rangsorában. Az eddigi világelső Angelique Kerber visszacsúszik a képzeletbeli dobogó legalsó fokára, az első helyet Karolína Plísková veszi át tőle.

A második játszmában Muguruza egyre magabiztosabban játszott, miközben Venus hibáinak száma megszaporodott, így az idő múlásával már mindegy volt, hogy ki adogatott, a gémeket a spanyol nyerte meg. Az amerikai feltámadásai esélyét tovább csökkentette, hogy Muguruzát a negyeddöntőben és az elődöntőben sem brékelték. Az ötvenegy perces első felvonást követően a spanyol a másodikat szűk fél óra alatt behúzta, így 7:5, 6:0-ra megnyerte a meccset, és Wimbledon királynője lett! Venus Williams pedig húszéves karrierje során először veszített el szettet 6:0-ra az All England Clubban.

A mérkőzés egyébként challenge-dzsel ért véget, ahogy a férfiak idei Australian Open-döntője is. A harmadik meccslabdánál Venus egyik ütése után a labda az alapvonalon túl pattant le, de ezt a vonalbíró és a mérkőzésvezető sem látta. A spanyol megállította a játékot, a sólyomszem segítségét kérte, és neki lett igaza: hosszú volt Williams fonákja.

A MECCSLABDA


Garbine Muguruza a tenisztörténelem első játékosa, aki mindkét Williams nővért megverte már Grand Slam-döntőben – Serenát a tavalyi Roland Garros fináléjában –, továbbá ő lett a második spanyol női játékos, aki megnyerte a wimbledoni viadalt. Elődje, az 1994-es győztes Conchita Martínez jelenleg az edzőjeként dolgozik…

ÍGY ÜNNEPELT MUGURUZA ÉS MARTÍNEZ


JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

MÁSODIK JÁTSZMA

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 5:0 – Muguruza szervál

Muguruza sikeres challenge-dzsel wimbledoni bajnok! A spanyol negyven semminél három meccslabdához jutott, az első kettőt elpuskázta, a harmadiknál viszont Venus out-ot ütött. De ezt a vonalbíró és a mérkőzésvezető sem látta, így Muguruza a sólyomszem segítségét kérte, és neki lett igaza. A labda kint volt, vége a mérkőzésnek, Garbine Muguruza Wimbledon királynője!

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 4:0 – Williams adogat

Williams kezéből teljesen kicsúszott a meccs, úgy veszítette el semmire az adogatójátékát, hogy két ki nem kényszerített hibát is vétett. Muguruza szép fonák nyerővel zárta le a játékot, és adogathat pályafutása második Grand Slam bajnoki címéért.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 3:0 – Muguruza szervál

Muguruzát a negyeddöntőben és az elődöntőben egyszer sem brékelték – eddig a fináléban sem. A spanyol egyre magabiztosabban játszik, 40:30-nál gyönyörűen elütött Williams mellett. Két játékra a végső győzelemtől a 14. kiemelt.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 2:0 – Williams adogat

Muguruza dupla brékelőnyben! A spanyol egy fonák nyerővel 30:30-nál bréklabdához jutott, majd Williams elrontott röptéjével ért véget a játék. Nagy bajban az amerikai.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 1:0 – Muguruza szervál

Muguruza már negyven semmire is vezetett, ezek után Williams nyert két pontot, de a spanyol végül befejezte a játékot. Muguruza a két játszmalabda hárítása óta sorozatban öt gémet nyert.

Eközben a 16-os pályán Roger Federer készül a férfi egyes vasárnapi döntőjére.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 0:0 – Williams adogat

A spanyol szett- és brékelőnyben! Venus többször is hibázott az alapvonalról, majd a második bréklabdánál kettős hibát ütött. Mugurzának már csak a saját szerváit kellene hoznia. Ha ez ilyen egyszerű lenne…

Az első játszmában az egy és a négy ütés közötti labdameneteket Venus nyerte meg 29–24-re, az öt ütésből állókat vagy az annál többeket viszont Muguruza 17–9-re.

Az első szett statisztikája
Az első szett statisztikája

ELSŐ JÁTSZMA

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 6:5 – Muguruza szervál

Muguruza megoldotta, övé az első játszma! A spanyol 30:15-nél fantasztikus labdamenet után jutott két szettlabdához. Az elsőt Venus még hárította, a másodiknál azonban a hálóba püfölte a labdát, így 51 perc után Muguruza megnyerte az első szettet!

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 5:5 – Williams adogat

Muguruza hatalmasat küzdött, és a második lehetőségét kihasználva brékelte Venust. A játék utolsó labdamenetében Venus irányított, de a spanyol óriásit védekezett, mindent visszaadott, aztán az amerikai hibázott. A spanyol az iménti két játszmalabda hárítása után most a szettért szerválhat.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 4:5 – Muguruza szervál

Venus Williams 15:40-nél két játszmalabdához jutott, ám a spanyol megfordította a játékot. Az első szettlabdát a mérkőzés eddigi leglátványosabb labdamenete végén hárította – pontosabban Venus rontott –, a másodikat pedig egy jó szervával. Ez további lendületet adhat a spanyolnak a folytatáshoz.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 4:4 – Williams adogat

Venus megint nem engedett pontot a spanyolnak, megütötte a meccsen a tizedik nyerőjét és a harmadik ászát. A spanyolnak a szettben maradásért kell adogatnia.

Muguruza nyerte az 51 perces első játszmát (Fotó: AFP)
Muguruza nyerte az 51 perces első játszmát (Fotó: AFP)

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 3:4 – Muguruza szervál

Muguruza az első adogatásainál a labdamenetek 80 százalékát megnyeri, és könnyedén hozta a szervagémjét.

Ez az open éra történetének ötödik spanyol–amerikai Grand Slam-döntője a nőknél. Az előző kettőt Muguruza és Serena Williams játszotta. Az 1994-es wimbledoni fináléban Conchita Martínez és Martina Navratilova, az 1998-as Roland Garros-döntőben pedig Arantxa Sánchez Vicario és Szeles Mónika csapott össze egymással.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 3:3 – Williams adogat

Venus Williams három kettős hibát ütött ebben a játékban, mégis azt lehet mondani, hogy a szervái húzták ki a csávából. Muguruzának volt egy bréklabdája, amit az amerikai egy nagyon jó második adogatásnak köszönhetően hárított. Több mint hétperces gém után Venus megőrizte az előnyét.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 2:3 – Muguruza szervál

Muguruza második kettős hibája után Venus 30:30-nál parádésan elütött mellette, ezzel bréklabdához jutott, utána azonban tenyeres oldalról rontott, így nem élt a lehetőséggel. Muguruza ezek után a maga javára billentette a mérleg nyelvét.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 2:2 – Williams adogat

Az első játék, melynek során Muguruza fogadóként nem nyert pontot. Venus eddigi 16 első szervájából 12 bejött, a második adogatásoknál pedig eddig minden labdamenetet megnyert.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 1:2 – Muguruza szervál

A spanyol újabb könnyed adogatójátékot tudhat maga mögött, 40:15-nél Venus hibájával fejeződött be a gém.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 1:1 – Williams adogat

Venus Williamsnek az eddigi 12 első szervájából 10 bejött, márpedig így nagyon nehéz lesz őt brékelni. Muguruza két pontot megint nyert fogadóként, de bréklabda közelébe nem jutott.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 0:1 – Muguruza szervál

Muguruza kettős hibával nyitotta az első adogatójátékát, de aztán két jó szervával javított, majd két nyerővel lezárta a gémet. Mindkét játékos idegesen kezdte a meccset, de a szervagémjüket hozták.

Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 0:0 – Williams adogat

Ez az első wimbledoni női döntő, amit behúzott tető alatt játszanak. Venus Williams ásszal kezdte a meccset, utána kikényszerített hibák következtek. A játékot az amerikai egy fonák nyerővel fejezte be.

ÚT A DÖNTŐIG
Garbine Muguruza (spanyol, 14.)
Venus Williams (amerikai, 10.)
1. forduló
Jekatyerina Alekszandrova (orosz) 6:2, 6:4
Elise Mertens (belga) 7:6, 6:4
2. forduló
Yanina Wickmayer (belga) 6:2, 6:4
Vang Csiang (kínai) 4:6, 6:4, 6:1
3. forduló
Sorana Cirstea (román) 6:2, 6:2
Oszaka Naomi (japán) 7:6, 6:4
Nyolcaddöntő
Angelique Kerber (német, 1.) 4:6, 6:4, 6:4
Ana Konjuh (horvát, 27.) 6:3, 6:2
Negyeddöntő
Szvetlana Kuznyecova (orosz, 7.) 6:3, 6:4
Jelena Ostapenko (lett, 13.) 6:3, 7:5
Elődöntő
Magdaléna Rybáriková (szlovák) 6:1, 6:1 Konta Johanna (brit, 6.) 6:4, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik