Létrejött az álomdöntő: jön a 35. Djokovics-Federer párharc

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.04. 17:15
null
A korábbi világelső szerb klasszis harmadik alkalommal jutott be a wimbledoni döntőbe (Fotó: Action Images)
Az Angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében a korábbi világelső szerb Novak Djokovics nagy küzdelemben, 3 óra 5 perc alatt négy szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot, így bejutott a fináléba.

 

DJOKOVICS–DIMITROV

Dimitrov már az elődöntőbe jutással jócskán túlszárnyalta eddigi legjobbját, ami a wimbledoni tornán a második fordulóba jutás volt.

SZAVAZÁS

Ki nyeri Wimbledonban a férfi egyest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A két játékos eddig négyszer csapott össze egymással, és bár tavaly a madridi tenisztornán a bolgár döntő szettben legyőzte Djokovicsot, a szerb simán vezet (3–1).

Az első szettben mindketten nagyon magabiztosan hozták szervajátékaikat, leszámítva Dimitrov harmadik próbálkozását, amikor semmire bukta el adogatását, ezen kívül azonban összesen csak öt labdamenetet nyertek a fogadók, így Djokovics ezt az előnyét végig is vitte (6:4).

A második már jóval változatosabb gémeket hozott, és bár Djokovics 1:1 után brékelőnybe került, majd 3:1-es vezetésénél újabb fogadólabdája is volt a 4:1-hez, innentől kezdve már játékot sem nyert (3:6).

A harmadik játszmában ismét az adogatók voltak fölényben, csupán egy Dimitrov-bréklabda volt, azzal sem tudott élni a bolgár, így jöhetett a rövidítés, amelyben a szerb nem adott esélyt ellenfelének (7:6).

Sőt, 1:1-nél semmire vette el a bolgár adogatását, de ahelyett, hogy innentől kezdve egyoldalú lett volna a párharc, bréklabdák tömege következett a következő három gémben, és Dimitrov előbb egyenlített, majd nagy nehezen mindketten megvédték adogatásukat (3:3).

Ezt három sima szervajáték követte, így Djokovicsnak 4:5-nél a szettben maradásért kellett adogatnia, és bár Dimitrovnak labdája volt a döntő játszmához, végül ezzel nem élt, és ez is rövidítésbe torkollott.

A rövidítésben aztán 6–3-nál újabb három szettlabdához jutott Dimitrov, de az elsőnél elcsúszott, a másodiknál pedig leütötte őt a szerb a pályáról, és adogatóként két pontot is elbukott, kettős hibájával pedig a szerb meccslabdához jutott. Ezt még a Sarapova helyszíni támogatását élvező bolgár hárította, de Djokovics 8–7-es előnyénél már eldöntötte a párharcot (7:6).

A korábbi világelső szerb klasszis tehát sorozatban másodszor, összességében harmadszor jutott be a wimbledoni döntőbe, eddig egyszer tudta megnyerni, még 2011-ben Rafael Nadal ellen.

FEDERER–RAONIC

A korábbi világelső svájci Roger Federer három 6:4-es szettben legyőzte a kanadai Milos Raonicot, így bejutott a wimbledoni férfi teniszbajnokság döntőjébe.

Raonicnak eddig nem sok sikerélményben volt rész Federer ellen, hiszen a korábbi négy meccset elveszítette.

Most sem rajtolt jól a hétszeres wimbledoni bajnok ellen, rögvest elveszítette az adogatását, Federer adogatásaival pedig a svájci 4:3-as előnyéig nem tudott mit kezdeni. Akkor volt egy bréklabdája a kanadainak, de élni ezzel sem tudott, a korábbi ranglistavezető pedig 36 perc alatt behúzta az első felvonást (6:4).
A folytatás teljesen megegyezett, a felek bréklabda nélkül jutottak el 4:4-ig, ott azonban Federer mindkétszer elvette Raonic adogatását, és kiszerválta a szettet, majd a meccset.

A svájci klasszis kilencedik alkalommal jutott be a wimbledoni fináléba, az eddigi nyolcból hetet megnyert.

Djokovics mérlege negatív Federerrel szemben, a svájci 18 alkalommal örülhetett eddig, a szerb 16-szor.

NŐI PÁROS

Babos Tímea és Kristina Mladenovic bejutott a női párosok fináléjába a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokságon, miután az elődöntőben két játszmában legyőzte az Andrea Petkovic, Magdaléna Rybáriková kettőst. A találkozóról bővebben ide kattintva olvashat!

JUNIOR LÁNY PÁROS

Stollár Fanny és Gálfi Dalma is bejutott párjával együtt a wimbledoni junior női páros elődöntőjébe.

Stollár az amerikai Usue Maitane Arconada oldalán három nagyon szoros szettet követően harcolta ki a négy közé jutást, Gálfi pedig a cseh Marie Bouzkovával közösen nyert szintén döntő játszmában.

A két magyar lány duója külön ágon van, így szerencsés esetben egymás ellen is pályára léphetnek a tornán.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (25 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Dimitrov (bolgár, 11.) 6:4, 3:6, 7:6, 7:6
Federer (svájci, 4.)–Raonic (kanadai, 8.) 6:4, 6:4, 6:4

A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.)

NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 14.)–Andrea Petkovic, Magdaléna Rybáriková (német, szlovák) 6:1, 6:3
Sara Errani, Roberta Vinci (olasz, 2.)–Andrea Hlavácková, Cseng Csie (cseh, kínai, 9.) 6:3, 6:2

A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 14.)–Sara Errani, Roberta Vinci (olasz, 2.)

JUNIOR LÁNY PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Arconada, Stollár (amerikai, magyar)–Boulter, Jorovics (brit, szerb, 4.) 7:6, 5:7, 9:7
Bouzková, Gálfi (cseh, magyar)–Bains, Alicia Black (ausztrál, amerikai, 3.) 6:1, 2:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik