Ötszettes dráma - Djokovics Wimbledon bajnoka

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.06. 14:55
null
Wimbledon bajnoka: Novak Djokovics! (Fotók: Reuters)
Novak Djokovics másodszor is megnyerte a wimbledoni tenisztornát, miután a döntőben öt szettben legyőzte Roger Federert. A svájci a negyedik játszmát meccslabdát hárítva fordította meg, de az ötödik játszmában a lehető legrosszabb pillanatban vesztette el az adogatójátékát.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (25 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4

Az első szettben bréklabdáig sem jutottak a felek, a mindenkori adogató rendre magabiztosan hozta a szervajátékát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Djokovics sorozatban 13 pontot nyert, amikor ő szervált.

A rövidítésben Federer kezdett jobban (4–2), de az első helyen kiemelt szerb fordított, és kétszer is játszmalabdához jutott. A hétszeres győztes svájcinak azonban volt válasza, 7–6-os hátrányban zsinórban három pontot megnyert, ezzel 51 perc után szettelőnybe került.

Federer nem búslakodott, mosolyogva vette át a második helyezettnek járó tálat
Federer nem búslakodott, mosolyogva vette át a második helyezettnek járó tálat

A második játszmában Federernek már az első adogatójátékánál is rezgett a léc, de akkor még hárított két bréklabdát, a második szervagémjében viszont rontott, így Djokovics lépéselőnybe került.

A szett további szakaszában a 2012-es bajnok többnyire magabiztosan hozta a szerváit, 5:4-nél azonban holtpontra jutott, Federernek lehetősége volt visszavenni az elvesztett adogatását, de végül befejezte a játszmát a szerb. Bő másfél óra után mintha mi sem történt volna.

A harmadik szettben a bréklabda közelébe sem jutottak a felek, akik gőzerővel haladtak az újabb tie-break felé. A játszma vége ugyanakkor megint tartogatott fordulatokat, 5:5-nél fogadóként Djokovicsnak volt két lehetősége brékelnie Federert, de nem járt sikerrel.

A rövidítésben ezúttal a szerb klasszis akarata érvényesült, irányította a játékot a meccs ezen periódusában, és meg is nyerte a tie-breaket 7–4-re.

Lélektanilag ekkor Djokovics állt jobban, voltak arra utaló jelek, hogy Federer összetörik, és a negyedik játszma elején történtek fényében joggal hihettük azt, közel a meccs vége.

Sorozatban három brék – melyből kettő a szerb nevéhez fűződött – után a hatszoros Grand Slam-győztes 5:3-nál a meccsért szerválhatott, de a svájci visszabrékelt – majd adogatóként meccslabdát hárítva fordította meg a gémet.

VÉLEMÉNYEK A TWITERRŐL

Dani Alves: „Nole, micsoda játék, micsoda show, fantasztikus ez a srác!”
Andy Roddick: „Gratulálok, Nole... Méltó bajnok, pokoli csata!”
Juan Martín del Potro: „Egy elképesztő wimbledoni döntő! Köszönet ennek a két idolnak, Djokovicsnak és Federernek ezért a nagyszerű mérkőzésért, és gratulálok a címedhez, Nole!”
Jelena Risztics (Djokovics menyasszonya): „Az utazás sokkal fontosabb, mint a célállomás, és ez egy pokoli út volt, szerelmem.”

A szerbet váratlanul érhette az újabb fordulat, mert a következő játékot is elveszítette, amely után nem volt visszaút a számára, Federer kiszerválta a szettet.

A döntő játszmában először a svájcinak volt alkalma brékelni, majd háromszor a szerbnek is, de ekkor még nem jártak sikerrel a fogadó játékosok. Öt négynél viszont már igen, Djokovics játszmabeli első, összességében a második meccslabdáját már kihasználta, ezzel 2012 után ismét megnyert a wimbledoni teniszbajnokságot, melyet idén 128. alkalommal rendeztek meg.

Az immáron hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Djokovics a diadalának köszönhetpen hétfőtől ismét világelső, a GS-versenyeken pedig 6–6-ra, míg füvön 1–1-re módosította a mérlegét Federerrel szemben, akit felesége mellett ikerlányai is a helyszínen buzdítottak, és akit vastapssal jutalmazott a hálás publikum.

A mérkőzés négy perc híján négy órán át tartott.

AZ EDDIGI WIMBLEDONI GYŐZTESEKET TARTALMAZÓ TÁBLÁZATUNKAT ITT TEKINTHETI MEG!

Djokovics másodszor diadalmaskodott a wimbledoni teniszbajnokságon
Djokovics másodszor diadalmaskodott a wimbledoni teniszbajnokságon

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

5. szett

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 5:4 Federer adogat

VÉGE! NOVAK DJOKOVICS WIMBLEDON BAJNOKA! Federert cserben hagyták a szervái, Djokovics pedig ezt kegyetlenül kihasználta. Agresszívan játszott, támadólag lépett fel, a svájci nem tudott mit tenni a magasabb sebességi fokozatba kapcsoló szerb ellen. A wimbledoni közönség nem ujjong, de megtapsolja kétszeres bajnokát, Novak Djokovicsot.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 4:4 Djokovics szervál

Djokovics ezúttal könnyedén hozta az adogatójátékát, újfent egy játékra került a wimbledoni tornagyőzelemtől. A ki nem kényszerített hibák száma 26–26. A nyomás Federeren, a meccsben maradásért adogathat.

Samuel L. Jackson sem hagyhatta ki a finálét
Samuel L. Jackson sem hagyhatta ki a finálét

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 4:3 Federer adogat

Óriási mérkőzés! Federer megint a tűzzel játszott, de nem égett meg. Három bréklabdát hárított a svájci, aki jó és rossz megoldásokat is választott a gém során, szerencséjére előbbiből volt több.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 3:3 Djokovics szervál

Andy Roddick Twitter-bejegyzése alapján két legenda feszül egymásnak – nehéz vele vitatkozni. A szerb bréklabdát hárítva fordította meg a játékot, mely során többnyire ő támadott, Federer védekezésre kényszerült, de azt nem csinálta rosszul.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 3:2 Federer adogat

Felcserélődtek a szerepek, most Federer játszadozott a szerbbel, aki a statisztia szerepét töltötte be ebben a gémben.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 2:2 Djokovics szervál

Djokovics akarata érvényesült saját szervagémjénél. Federer megállás nélkül úton volt, hiába kezdett semmi tizenöttel, esélye sem volt elvennie a szerb adogatását. Ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre nagyobb súlya egy-egy játéknak.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 2:1 Federer adogat

Federer semmire hozta az adogatójátékát – Djokovics háromszor rontott, a svájci ütött egy nyerőt –, ami azt jelenti, hogy 163–162-re szépített az összes megnyert pont tekintetében.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 1:1 Djokovics szervál

A döntő játszma eddig nem a fogadójátékosról szól, bár Federer ütött egy látványos tenyeres keresztet. A gémet megnyerő Djokovics húzza a lábát, sőt ápolják is, de az adrenalin alighanem elnyomja a fájdalmat – különösen az ő esetében.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 1:0 Federer adogat

Most viszont jól döntött a svájci, hogy ment előre. Ütött két nyerőt és két ászt, semmire hozta az adogatójátékát.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:7 Djokovics szervál

A döntő játszmát a szerb kezdte jobban, magabiztosan nyerte meg a szervagémjét. Federert mintha elvitte volna a hév, ha kellett, ha nem, támadott.

4. szett

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:6 Federer adogat

Döntő játszma következik! A játék első labdamenetében pechje volt a svájcinak, de aztán „elkezdett” szerválni, megütötte a 26. ászát is. Zsinórban öt játékot nyert a meccslabdát hárító Federer, nála a lélektani előny, de Djokovicsot nem szabad leírni.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:5 Djokovics szervál

Előny Federernél! A legutóbbi négy Djokovics-szervagémből hármat a svájci nyert meg. Semmi negyvenre is álltak a játékosok, a szerb két bréklabdát két jó szervával hárított, de a harmadik lehetőség során hosszúra ütötte a labdát. Federer a szettért szerválhat.

Federer öröme érthető, kiharcolta a döntő szettet – meccslabdát hárítva
Federer öröme érthető, kiharcolta a döntő szettet – meccslabdát hárítva

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:4 Federer adogat

Federer ásszal hárította Djokovics meccslabdáját, pedig két ponttal korábban még kettős hibát ütött. Ahogy arra számítani lehetett, nem volt zökkenőmentes a gém a svájci számára, de kiegyenlített, újra fej fej mellett a játékosok.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:3 Djokovics szervál

Elképesztő, ismét visszajött Federer, aki bátran játszott. Nem várt Djokovics hibájára, hanem támadólag lépett fel. Az utolsó labdamenetben a szerb megint elcsúszott, megkönnyítve ezzel a svájci dolgát, bár azt a tenyeres egyenest még be kellett ütni.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 5:2 Federer adogat

A svájci hozta a kötelességét, azaz az adogatójátékát, de lehet, hogy Djokovics már a következő játékra koncentrált. Nem szakadt meg, hogy elérje a szélekre kitett labdákat.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 4:2 Djokovics szervál

Djokovics a küszöbén hetedik Grand Slam-tornagyőzelmének. Tizenöt harminc után megfordította a gémet – kicsit hergelte is a közönséget –, jól megfuttatta Federert, aki a meccsben maradásért adogathat.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 3:2 Federer adogat

Nem lehet kiigazodni Federeren, megint brékelte őt Djokovics. Harminc tizenöt után a hétszeres bajnok kétszer is rontott, a szerb pedig tizennegyedszer is elütött mellette, így újfent lépéselőnyben az első kiemelt.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 3:1 Djokovics szervál

Federer belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, visszabrékelt! A szerb két elméretezett labdával kezdett, majd egy nagyszerű adogatással javított, de az ezúttal agresszív svájcit most nem tudta megfékezni. Federer először brékelte a szerbet!

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 2:1 Federer adogat

Nagy bajban a svájci, elvesztette a szervagémjét – pedig felállt semmi negyvenről. A szerb nagyokat fújtat, de rázza az öklét, óriási lépést tett a győzelem felé.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 1:1 Djokovics szervál

Djokovics egy bosszantó hibával kezdett, de aztán javított, 40–15 után befejezte a gémet. Ebben a szettben eddig nem sok babér termett a mindenkori fogadónak.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6, 1:0 Federer adogat

A szerb megint elcsúszott, de kutya baja. Ha csak az nem számít problémának, hogy egy nyerő ritörnön kívül hozzá sem tudott szagolni Federer adogatójátékához.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 7:6 Djokovics szervál

Federer mintha kissé hitehagyottá vált volna, pontot sem tudott nyerni a negyedik játszma első játékában. Djokovics simán hozta a szerváját.

Djokovics ordibált egy sort a vonallal(!), de szettelőnybe került
Djokovics ordibált egy sort a vonallal(!), de szettelőnybe került

3. szett

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 6:6 tie-break

Federer ásszal kezdett, Djokovics válaszolt két ásszal felérővel (2–1). Az újabb kiváló szerva után Djokovics a háló segítségével elütött a svájci mellett, így lépéselőnybe került (3–2). A vonalbíró out-ot kiáltott, pedig Federer ütése csípte a vonalat, utána azonban egy jó szerva után nagyot rontott a svájci (5–4). Ha Djokovics mindkét adogatópontot hozza, szettelőnybe kerül. Márpedig hozza, a szerb 7–4-re megnyerte a rövidítést. Federer távol került a győzelemtől, lelkileg összetörheti az elvesztett rövidítés.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 5:6 Djokovics szervál

Ismét jöhet a rövidítés. Djokovics játéka érvényesült ebben a játékban, jól szervált, többnyire éleseket ütött, magabiztosan hozta a gémet.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 5:5 Federer adogat

Federer félelmetesen szervál. Két bréklabdát hárított a kiváló adogatásainak köszönhetően, pedig már 40–15-re is vezetett. Szorult a hurok a svájcinak, de végül megoldotta a feladatot. A nyerő ütések tekintetében 45–45-re állnak a felek.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 4:5 Djokovics szervál

Aki feljött a hálóhoz, az nem nyert pontot ebben a játékban. Federer pechjére ő járt fent többször, így Djokovics kiegyenlített. Érik az újabb tie-break.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 4:4 Federer adogat

Erről nem sok mindent lehet írni. Federer ütött négy ászt, Djokovicson a challenge sem segített.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 3:4 Djokovics szervál

Djokovics ebben a játékban nem osztott lapot Federernek, leütötte a pályáról a svájcit, semmire hozta az adogatójátékát.

Katalin hercegnő is tiszteletét tette
Katalin hercegnő is tiszteletét tette

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 3:3 Federer adogat

A svájci 12 pontig jutott, ami a sorozatban megnyert labdamenetek számát illeti a saját szerváinál, Djokovics egy remek tenyeres egyenessel pontot tett a széria végére. A következő adogatás után pedig Federer a gém végére.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 2:3 Djokovics szervál

A játékot Djokovics cipőcseréje előzte meg. Az alapvonalon már ki van kopva a fű, az új csuka biztosan jobb tapadást biztosít majd. Semmi tizenötnél az alapvonalbíró nagyot hibázott Federer vonalat elcsípő ütésénél. A labdamenetet újrajátszották, a szerb jött ki jobban belőle. Ahogy a gémből is, melyet ismét a jó szerváknak köszönhet – harminc mindnél ezek segítették ki.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 2:2 Federer adogat

A svájci zsinórban kilenc megnyert pontnál jár saját szerváinál. Láthattunk ászt és egy laza röptét is ebben a játékban. Ezekben a percekben gyorsan zajlanak az események és a gémek.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 1:2 Djokovics szervál

Határozottan játszik Djokovics, amivel Federer jelenleg nem tud mit kezdeni. A szerb három kiváló szervát ütött, így a svájci hiába kezdte egy nyerő fonák röptével a gémet, nem kerül a brék közelébe.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 1:1 Federer adogat

Egy-egy hiba tenyeres és fonák oldalon a szerbtől, két nehezen kezelhető szerva a svájcitól. Federer semmire hozta az adogatójátékát.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4, 0:1 Djokovics szervál

Federer megvillant, ütött egy gyönyörű tenyeres keresztet, de a szerb által megnyert négy ponttal szemben ez kevésnek bizonyult.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 6:4 Federer adogat

A harmadik játszmát a hétszeres bajnok kezdte jobban, és bár negyven semmi után elveszített két pontot, egy jó szervával végül a maga javára billentette a mérleg nyelvét.

A második játszmában Djokovics kiegyenlített
A második játszmában Djokovics kiegyenlített

2. szett

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 5:4 Djokovics szervál

Djokovics három ki nem kényszerített hibát ütött, Federernek bréklabdája volt, de a gyenge ritörnt azonnal megtámadta a szerb. Negyven mind után az első kiemelt ütött egy ászt és egy röptét, ezzel kiegyenlített.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 5:3 Federer adogat

Ez gyorsan ment. Federer semmire hozta az adogatójátékát, de a szett legérdekesebb gémje most következik.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 4:3 Djokovics szervál

A 2011-es bajnok egyre bátrabban játszik, sülnek az ütései, Federer pedig sokszor indokolatlanul ront. A sima szerb szervagém után a svájci a szettben maradásért adogat.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 4:2 Federer adogat

A svájcit kisegítették a szervái. A hosszabb labdameneteket a szerb nyerte meg, de az ászokra, valamint az ásszal felérő adogatásokra nem volt ellenszere.

Djokovics elcsúszott, ápolni kellett a bokáját
Djokovics elcsúszott, ápolni kellett a bokáját

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 3:2 Djokovics szervál

Federer kezdett jobban, de a folytatásban Djokovics akarata érvényesült, 40–15 után egy jó szervával ismét kétjátéknyi előnyre tett szert.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 3:1 Federer adogat

Federer két sikeres szerva-röptével harminc semmire elhúzott, amely után már nem okozott gondot számára a szépítés.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 2:1 Djokovics szervál

A játék előtt Djokovics bokáját ápolták, Federer pedig pólót cserélt. A szerb a fájós lába ellenére is kezd belelendülni, a fontos labdamenetek után már spanolta magát, és nagy nehezen végül megőrizte brékelőnyét.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 1:1 Federer adogat

A svájci semmi harminc után megfordította a gémet, de ütött egy kettős hibát, amelyet Djokovics egy elütéssel fejelt meg. Brékelt a szerb, a meccsen először nyert játékot a mindenkori fogadó.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, 0:1 Djokovics szervál

Ha a tie-reakben is így szervált volna Djokovics, lehet, hogy nem kerül szetthátrányba. Federernek esélye sem volt brékelni.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:7, Federer adogat

A szerb kiválóan reagált arra, hogy szetthátrányba került. Fantasztikus mentéseinek és az agresszív ütéseinek köszönhetően bréklabdákhoz jutott – a meccsen először –, de a háló nem vele volt. Ahogy a talaj sem, a szerb egy alkalommal elcsúszott, fájlalta is a bal bokáját, a hosszú percekig tartó játékot pedig végül a svájci nyerte meg.

Az első szett Federeré (Fotó: Reuters)
Az első szett Federeré (Fotó: Reuters)

1. szett

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:6, tie-break

Federer minibrékkel kezdett, 3–0-ra vezet. Djokovics adogatóként komolyra fordította a szót, 3–2. Visszabrékelt a szerb, de még mindig a svájci van előnyben (4–3). Fordult a kocka, két fonák rontás Federertől, 5–4 Djokovicsnak. A svájci ordító hibát vétett 5–5-nél, szettlabdája van a szerbnek. Visszajött Federer, bejött, hogy támadólag lépett fel (6–6). Térfélcsere. Megint egy könnyű hiba Federertől, de egy ásszal hárította a játszmalabdát, most pedig már neki van lehetősége a szett megnyerésére (8–7). Ront Djokovics, Federeré az első játszma (9–7).

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 6:5, Federer adogat

Djokovics három labdája is elakadt a hálóban, Federer ejtése ellenben átcsorgott. Továbbra sincs bréklabda, de van rövidítés.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 5:5, Djokovics szervál

Először került nehéz helyzetbe Djokovics adogatóként, 40 mind után össze kellett kapnia magát. De amíg ilyen kiválóan szervál, addig belefér egy-két tenyeres rontás. A nyomás ismét Federeren.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 5:4, Federer adogat

A szerb meg sem állt, hatalmasakat mentett, ugyanakkor könnyű labdákat rontott. Djokovics közel került a szettlabdákhoz, de végül nem jutott el addig. Ismét egál.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 4:4, Djokovics szervál

Djokovics tenyeressel ütött két ki nem kényszerített hibát, de a jó szervák őt is kisegítették. Hiába volt 15–30, Federer a játszmában maradásért kénytelen adogatni.

Mirka Federer
Mirka Federer

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 4:3, Federer adogat

Ha Federer megfelelő előkészítés nélkül megy fel a hálóhoz, Djokovics rendre elüt mellette. De ez a ritkábbik eset, a svájci a jó szerváival sokszor ajtó-ablak ziccerbe kerül. A kiváló adogatásoknak köszönhető, hogy 40–40 után Federer bezsebelte a gémet.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 3:3, Djokovics szervál

Djokovics sorozatban 13 megnyert pont után – már ami a saját adogatójátékát illeti – ütött egy kettős hibát, ettől függetlenül kétség sem férhetett ahhoz, hogy ezt a szervagémet is behúzza.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 3:2, Federer adogat

A svájci ütött egy kettős hibást, a szerb pedig egy parádés adogatásfogadást, de ez is belefért Federernek ahhoz, hogy újfent egyenlítsen.

 

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 2:2, Djokovics szervál

A szerb ismét semmire hozta a szervagémjét, eddig mindössze egy pontot vesztett adogatóként.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 2:1, Federer adogat

Federer agresszív, ami jó ötlet a részéről, Djokovics ellen passzív játékkal nincs sok esély a győzelemre. Egyelőre egyik játékos sem került a brék közelébe.

Beckhamék is a helyszínen
Beckhamék is a helyszínen

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 1:1, Djokovcs szervál

A szerb második adogatójátékához sem nagyon tudott hozzászagolni a svájci. Az első helyen kiemelt klasszis magabiztosan játszott, semmire hozta a szerváját.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.) 1:0, Federer adogat

Rendesen mozgatják egymást a felek. Federer kiváló szerváinak köszönhetően kiegyenlített, de Djokovics is megvillant, egyszer vert helyzetből nyert meg egy labdamenetet, illetve ütött egy gyönyörű ritörnt is.

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 4.), Djokovics szervál

Az első gémben mindkét játékosnak voltak szép megmozdulásai, de Federer kétszer is rontott fonákkal, így nem volt esélye brékelni.

ELŐZMÉNYEK

A negyedik helyen kiemelt Federer kilencedik wimbledoni döntőjére készül, az eddigi nyolcból hetet megnyert. A kivételt a 2008-as finálé jelenti, amikor döntő szett 9:7-re kikapott Rafael Nadaltól.

A SZÁMOK NYELVÉN A FINÁLÉIG
Djokovics
Federer
Ász
73
69
Tenyeres nyerő
53
56
Fonák nyerő
55
31
Ki nem kényszerített hiba
130
84
A hálónál
186/132 (71%)
192/137 (71%)
Elvesztett gémek
90
64
Elvesztett szettek
4
1
Pályán töltött idő
15 óra 9 perc
10 óra 16 perc

A szerb klasszis harmadszor jutott be a legnagyobb hagyományokkal bíró teniszverseny döntőjébe, de míg 2011-ben négy játszmában megverte a spanyolt, addig tavaly három szettben kikapott a britek kedvencétől, Andy Murraytől.

Kettejük örökmérlegének tekintetében Federer áll jobban, aki összesítésben 18–16-ra, idén pedig 2–1-re vezet Djokovics ellen. Ami a felek Grand Slam-párharcait illeti: e viszonylatban is a svájci vezet (6–5), de a szerb most egyenlíthet.

A svájci legutóbb 2012-ben, épp Wimbledonban, míg Djokovics 2013-ban, az Australian Openen diadalmaskodott GS-tornán. Utóbbi játékos számára nem jó előjel, hogy az ezt megelőző hat Grand Slam-tornadöntőjéből ötöt elveszített.

Ha Federer győz, 32 évesen és 332 naposan az Open éra történetének legidősebb wimbledoni bajnoka lesz. A hétszeres győztes svájci tizennyolcadszor, a szerb hetedszer diadalmaskodhat GS-versenyen.

Döntő faktor lehet, hogy a fináléig vezető út során Djokovics majdnem öt órával többet töltött a pályán (15 órát és 9 percet), mint Federer (10 óra és 16 perc).

A KÉT JÁTÉKOS DÖNTŐIG VEZETŐ ÚTJA
Novak Djokovics
Roger Federer
1. forduló
Golubjov (kazah) 6:0, 6:1, 6:4
Lorenzi (olasz) 6:1, 6:1, 6:3
2. forduló
Stepánek (cseh) 6:4, 6:3, 6:7, 7:6
Müller (luxemburgi) 6:3, 7:5, 6:3
3. forduló
Simon (francia) 6:4, 6:2, 6:4
Giraldo (kolumbiai) 6:3, 6:1, 6:3
Nyolcaddöntő
Tsonga (francia, 14.) 6:3, 6:4, 7:6
Robredo (spanyol, 23.) 6:1, 6:4, 6:4
Negyeddöntő
Cilic (horvát, 26.) 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2
Wawrinka (svájci, 5.) 3:6, 7:6, 6:4, 6:4
Elődöntő
Dimitrov (bolgár, 11.) 6:4, 3:6, 7:6, 7:6
Raonic (kanadai, 8.) 6:4, 6:4, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik