Wawrinka megmutatta, hogy lehet a legjobban bukni

Vágólapra másolva!
2014.01.26. 21:03
Ha valami, akkor Stanislas Wawrinka pályafutása jól példázza, miért nem szabad egy-egy – vagy az ő esetében jó néhány – fájó vereség után sem feladni. A svájciak immár első számú teniszezője rengeteg áldozatot hozott élete során, és hogy nem hiába tette, azt az Australian Open megnyerésével végképp bebizonyította.

Wawrinka az Australian Open-trófeával (Fotók: Reuters)
Wawrinka az Australian Open-trófeával (Fotók: Reuters)
Wawrinka az Australian Open-trófeával (Fotók: Reuters)
Wawrinka az Australian Open-trófeával (Fotók: Reuters)
Wawrinka az Australian Open-trófeával (Fotók: Reuters)

 

NÉVJEGY: STANISLAS WAWRINKA
Született: Lausanne, 1985. március 28.
Lakhelye: Saint-Barthélemy
Testmagasság/testsúly: 183 cm/81 kg
Profinak állt: 2002-ben
Ütőfogása: jobbkezes, egykezes fonák
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 8.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 8. (2013. október 7-én)
Tornagyőzelmei egyesben: 6, ebből 1 Grand Slam (2014 Australian Open), párosban olimpiai bajnok (2008)
Korábbi összkeresete: 7 917 374 dollár
A Wawrinka név lengyel felmenőket sejtet, ám Stanislas apja, Wolfram cseh származású német, míg édesanyja, Isabelle svájci. Szülei farmerként dolgoznak, fogyatékkal élő embereknek munkát adva. Elsőszülött fiuk, Jonathan teniszoktató lett, és ha úgy tetszik, az öccse is, azzal a különbséggel, hogy Stanislas ma már a legjobb játékosokat is oktatja a világ teniszpályáin. Nyolcévesen ismerkedett meg a sportággal, amit annyira komolyan vett, hogy 15 éves korában otthagyta az iskolát, hogy minden idejét a tenisznek szentelhesse. Később távoktatásban folytatta tanulmányait, de az első helyen továbbra is a „fehér sport” maradt.


Tehetsége hamar megmutatkozott, hiszen 2003-ban a Roland Garroson megnyerte a juniorok versenyét, a 2005-ös évet pedig már a világranglista 55. helyén zárta, természetesen a felnőttek között. Kedvenc borításának a salakot tartotta – bár lehet, hogy ez vasárnaptól megváltozott –, legnagyobb fegyvere pedig saját bevallása szerint a szervája és a röptéje. Muszáj megemlíteni egykezes fonákját is, amely az egyik, ha nem a legjobb a mezőnyben. Fejben azonban sokáig nem volt képes felnőni a feladatokhoz, valószínűleg ennek tudható be, hogy legnagyobb csatáit rendre elbukta.

Wawrinka nem kételkedik Nadal tisztességében
Wawrinka nem kételkedik Nadal tisztességében
A KÖZÖNSÉGNEK NEM KELLETT VOLNA KIFÜTYÜLNIE NADALT
Az Australian Open döntőjében a nézők kifütyülték az ápolása után a pályára visszatérő Nadalt. Wawrinka a játékvezetővel perlekedett, míg ellenfele az öltözőben tartózkodott, de nem a spanyolra haragudott. Szerinte a közönség igazságtalanul viselkedett Nadallal.

„Nem volt túl szép, főleg Nadallal szemben. Mindannyian tudjuk, milyen nagyszerű fiú és remek játékos. Mindig sportszerű, és mindig harcol, a legjobbat próbálja kihozni magából – nyilatkozta Wawrinka, aki a székbíróval való vitájáról a következőt mondta: – Csak azt akartam tudni, mi baja Rafának. Csak mert mielőtt hívta az orvost, a lábát próbálgatta. Nem tudtam, hogy pontosan mi a problémája. Alapesetben ha az orvos a pályára jön, a játékvezetőnek tájékoztatnia kell az ellenfelet arról, hogy miért van rá szükség. Ő erre nem volt hajlandó, amin felbosszantottam magam.”

A 2008-as olimpián Roger Federer oldalán aranyérmet nyert párosban, ám egyéniben nem jött az áttörés – a 2009-es wimbledoni torna 4. fordulójában például döntő szettben kapott ki Andy Murraytől a centerpálya újonnan átadott tetőszerkezetének „debütáló” mérkőzésén –, így 2010-ben megvált Dimitri Zavialofftól, aki pályafutása első és egyetlen edzője volt addig.

Peter Lundgrennel, Marat Szafin és Roger Federer korábbi edzőjével visszakerült a világranglista első 20 helyezettje közé, ám 2011 szeptemberében a svéd szakemberrel is szakított. Teltek, múltak az évek, ő pedig úgy érezte, kezd kifutni az időből. Felesége, a korábban modellként dolgozó Ilham Vuilloud egy 2011-es interjúban elmondta, hogy Wawrinka elhagyta őt és egyéves kislányukat, Alexiát, hogy csak a teniszre koncentrálhasson, mivel számításai szerint csak öt éve maradt arra, hogy igazán nagy eredményeket elérjen.

Később újraegyesült a család, ám ennél is fontosabb pont volt Wawrinka karrierjében, amikor elkezdett Magnus Normannal dolgozni. A még mindig csak 37 éves svéd játékosként 2000-ben Roland Garros-döntőig jutott, edzőként pedig Robin Söderlinget segítette ahhoz, hogy finálét játszhasson a párizsi Grand Slam-tornán, egymás után kétszer is.

WAWRINKA ÉV VÉGI HELYEZÉSEI A VILÁGRANGLISTÁN
2013
8.
2012
17.
2011
17.
2010
21.
2009
21.
2008
13.
2007
36.
2006
30.
2005
54.
2004
168.
2003
171.
2002
660.
2001
1044.

Norman keze alatt Wawrinka is kivirágzott, bár a Garros-döntőit elbukó Söderlinghez hasonlóan ő sem tudta megtenni az utolsó lépést, lépéseket. A 2013-as év a hatalmas előrelépés mellett leginkább az elvesztett drámai összecsapásokról maradhat emlékezetes számára. Novak Djokovics az Australian Open 4. fordulójában döntő játszma 12:10-re verte meg, a US Open elődöntőjében pedig szintén 2:1-es szettelőnyről kapott ki a szerbtől. Párosban sem kerülte el a végzete, a csehek ellen Davis-kupa-meccsen Marco Chiudinelli oldalán 7 óra 2 perc alatt szenvedett vereséget minden idők leghosszabb párosmérkőzésén (az ötödik játszmát 24:22-re nyerte meg a Berdych, Rosol duó).

Hogy ezek a vereségek nem vették el a kedvét, azt az életfelfogásának köszönheti. Nem véletlenül van az alkarjára tetoválva az a bizonyos Samuel Beckett-idézet: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”

„Ez az idézet már régóta a fejemben volt. Az életem része, így látom az életet, különösen a tenisz világát – mondta az ír költő sorairól Wawrinka. – Nem könnyű a teniszezők élete, mivel nehéz a pozitívumokat megtalálni a vereségek, kiesések után. De én így állok hozzá a karrieremhez. Mindig visszamegyek gyakorolni, próbálok még jobbá válni, és megadni magamnak az esélyt, hogy megverjem a világ legjobbját.”

Ez az idei Australian Openen sikerült neki. Ő az első férfijátékos Sergi Bruguera 1993-as Roland Garros-győzelme óta, aki egy Grand Slam-versenyen legyőzte az első két kiemeltet (a spanyol salakmenőnek ez a bravúr Pete Sampras és Jim Courier megverésével sikerült). Hétfőtől már csak Nadal és Djokovics áll előtte a világranglistán, de ha továbbra is az utóbbi hónapokban mutatott pazar játékát produkálja, akkor a további előrelépésre is van esélye.
Az öreg Wolfram fiának csillaga felragyogott.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Wawrinka (svájci, 8.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik