Wawrinka a legjobbkor győzte le Nadalt - ő az ausztrál bajnok

Vágólapra másolva!
2014.01.26. 09:34
null
Stanislas Wawrinka 12 vereség után először győzte le Rafael Nadalt – Grand Slam-tornagyőzelmet ért a siker (Fotók: Reuters)
Az első szettben még százszázalékos Rafael Nadalt a folytatásban hátsérülés miatt kellett ápolni, a feladás gondolata is megfordult a fejében, de végül folytatta a játékot. Arra azonban már csak Stanislas Wawrinka remek játéka miatt nem lehetett esélye, hogy fordítson kétszettes hátrányból. A svájci így élete első Grand Slam-trófeáját nyerte meg.

Stanislas Wawrinka az első szettet még azért nyerte meg a világelső Rafael Nadal ellen, mert jobban játszott, talán élete csúcsformájában. A másodikban kellett hozzá az is, hogy Rafael Nadal súlyos derékfájástól szenvedjen, és talán már azon gondolkozzon, hogy feladja-e a mérkőzést.

 

NÉVJEGY: STANISLAS WAWRINKA
Született: Lausanne, 1985. március 28.
Lakhelye: Saint-Barthélemy
Testmagasság/testsúly: 183 cm/81 kg
Profinak állt: 2002-ben
Ütőfogása: jobbkezes, egykezes fonák
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 8.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 8. (2013. október 7-én)
Tornagyőzelmei egyesben: 6, ebből 1 Grand Slam (2014 Australian Open), párosban olimpiai bajnok (2008)
Korábbi összkeresete: 7 917 374 dollár

Ápolási szünetek követték egymást, de sikerült visszajönnie, és a sok pauza alatt a lendületét elvesztő Wawrinkát meglepve elnyerte a harmadik játszmát.

A negyedik ismét kiegyenlített küzdelmet hozott, de Nadal nem volt százszázalékos. Wawrinka pedig összeszedte magát, 6:3-ra megnyerte a játszmát, és élete első GS-döntőjében diadalmaskodva az Australian Open bajnoka lett.

„Nagyon sajnállak, Rafa, remélem, rendben lesz a hátad, hiszen nagyszerű srác és hatalmas bajnok vagy – mondta a döntő után Wawrinka ellenfelének, aki a második szettben kezdte el érezni hátfájását, amely csak nagyon lassan, többszöri ápolás után csitult annyira, hogy a spanyol egyáltalán végigjátszhatta a mérkőzést. – Tavaly őrült meccset játszottam Novakkal,sokat sírtam a kiesésre gondolva, de erőt gyűjtöttem, és visszatértem. Még mindig nem tudom, hogy álmodom-e, majd holnap reggel kiderül.”

Wawrinka a világelsőt és a világranglista másodikját is legyőzte a melbourne-i tornán, a jövő hétre feljön a harmadik helyre – ez lesz az első alkalom, hogy Roger Federer elé kerül, azaz ő lesz a legjobb svájci.

„Stan megérdemli ezt a trófeát, hihetetlenül jól játszott, jó barátok vagyunk. Ne is beszéljünk a hátamról, ez a nap Stané. Csodálatosan teniszezett, nagyon nehéz megállítani, ha így megy neki, és egyre nagyobb az önbizalma – mondta Nadal, aki a második szett hajrájában kis híján feladta a mérkőzést. – Sajnálom, ami történt, nagyon csalódott vagyok. A közönség reakciója érthető, hiszen a lehető legjobb meccset akarja látni, és később rá is jött, mi történt. Csodálatos ez a publikum, tavaly sajnos nem lehettem itt, de ez a két hét fantasztikus volt, igazi érzelmi hullámvasút.”

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Wawrinka (svájci, 8.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

A MÉRKŐZÉS TUDÓSÍTÁSA

Taróczy Balázs
kétszeres Grand Slam-győztes párosban



„Az első és a negyedik szettben mindketten majdnem csúcsformában játszottak, és Wawrinka megérdemelten verte meg Nadalt. Fantasztikus lelkierő kellett ahhoz, hogy Wawrinka felálljon az elveszített harmadik szett után, és lezárja a meccset. Nagy dolog, mert míg korábban Juan Martín del Potróval kapcsolatban reméltük, hogy megbonthatja a nagy négyes uralmát, Stanislas Wawrinka erre tényleg hosszabb távon képes lehet. Régen csak a fonákjáról beszéltünk, de a tenyerese meg a szervája is rengeteget fejlődött. Nadal és Djokovics mellett idén ő lehet a legjobb, és ha azt vesszük, hogy a héten mindkettejüket legyőzte, megérdemli a Grand Slam-trófeát.”

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 3:6 – Wawrinka Melbourne bajnoka

Ezúttal nagyon odafigyelt Wawrinka az adogatásokra, látszott, hogy tiszta a feje. Három mérkőzéslabdához jutott, amelyek közül az elsőt egy tökéletes tenyeres kereszttel ki is használta.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 3:5, Wawrinka adogat

Wawrinka nem tört össze a kudarctól. Ha saját adogatását nem sikerült megnyernie, újabb brékkel próbál trófeaközelbe jutni. Egy Nadal-hiba, egy remekül felépített labdamenet és egy kontra után megint két bréklabdája van. És megint az elsőt, megint egy gyönyörű tenyeres egyenessel használta ki, így szerválhat első Grand Slam-trófeájáért.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 3:4, Nadal adogat

Wawrinka érezhetően izgul a nagy lehetőség kapujában. Nem jönnek be az első adogatásai, rossz megoldásokat választ, és három bréklabdához juttatta Nadalt. A spanyol nagyon okosan tartja a labdát, tudja, hogy nem elég a brékelőny, azt meg is kell erősíteni, és talán még arra is emlékszik, hogy 2005-ös, első Grand Slam-győzelme előtt ő mennyire izgult. Sikerült is visszavennie az elbukott adogatást.

Samuel Beckett-idézet Wawrinka alkarján: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”
Samuel Beckett-idézet Wawrinka alkarján: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 2:4, Wawrinka adogat

Wawrinka fogatójátékai továbbra is hektikusak. Két gyönyörűen felépített labdamenet közül az elsőt tökéletesen fejezte be, míg a másodiknál könnyű labdát rontott el. Aztán két Nadal-rontással megint két bréklabdához jutott a svájci, és ezúttal egy tökéletes tenyeres egyenessel ki is használta azt.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 2:3, Nadal adogat

A negyedik szett ötödik játéka sem hozott bréklabdát. Wawrinka szórja a kétszáz feletti szervákat, miközben Nadal fogcsikorgatva néha eléri a 180-at. Az elmúlt óra alapján azonban világosan kiderült, hogy a sebességnél jóval fontosabb a pontosság.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 2:2, Wawrinka adogat

Újabb könnyed adogatójáték a spanyoltól. Mindketten kicsit kivárásra játszanak. Wawrinka is rájött, hogy másik játékstílus kell, mint az elején. Nem szabad annyit kockáztatnia a sérült, mint az egészséges Nadal ellen.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 1:2, Nadal adogat

Wawrinka újabb könnyebb adogatójátékon van túl. Közben pedig Pat Cash a BBC-n jól szórakozik: „Kifejezetten élvezem ezt a helyzetet. Ahhoz képest, hogy Nadal a második szett végén majdnem feladta, most inkább küzd egyet, amivel azt üzeni ellenfelének, hogy az első Grand Slam-trófea nem jön olyan könnyen. Ki kell érdemelni.”

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 1:1, Wawrinka adogat

A forgatóköny hasonlít Nadal harmadik szett végi adogatójátékára. Wawrinka megint két bréklabdához jutott, hogy aztán mindkettőt elrontsa. Hozzá kell tenni, hogy a másodiknál a spanyol 182 kilométer per órás szervát ütött, ami ezen a szinten nem olyan gyors, de mindenképpen javulást tükröz az állapotában. Kérdés, hogy meddig tudja visszaverni ellenfele támadásait, illetve Wawrinka meddig bírja az elszalasztott bréklehetőségekkel járó nyomást. Az elmúlt nyolc ilyen esélyével nem élt ugyanis.

Taróczy Balázs
kétszeres Grand Slam-győztes párosban



„A szett közepétől Nadal normálisan játszott, már százhatvan kilométer per óránál erősebb szervákat üt. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy meg kell verni, mint az első szettben, csak másik lelkiállapotból indulva. Wawrinka a rontások után láthatóan dühöng, hiszen igazságtalanságnak érzi, hogy ellenfele már teljesen vert helyzetből feltámad. Ahhoz idő kellett persze, hogy hasson a fájdalomcsillapító, amit Nadal kapott. Ha a második szett elején megkapta, körülbelül fél óra múlva hatott. Pedig már szinte az ütőjét nem tudta felemelni. Láttam már ilyet, hogy valaki így feltámad, de ha egy Grand Slam-döntőt így nyerne meg, az nagy igazságtalanság lenne. Wawrinka nyugtatja magát biztosan, de könnyen eldurran az agya, ha az ellenfél üt egy gyönyörű nyerőt.”

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, 0:1, Nadal adogat

Wawrinka ezúttal magabiztos adogatójátékkal kezdett, türelmesebb, amire építhet a folyatásban is.

A 3. SZETT STATISZTIKÁJA
Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 6:3
33
perc
Ászok:
0–6
Kettős hibák: 0–1
Nyerő ütések: 6–14
Ki nem kényszerített hibák: 8–19
Első szervák: 89%, ill. 77%
Bréklabdák: 1/2, ill. 0/4

Nadal túltette magát a problémákon, és behúzta a 3. szettet
Nadal túltette magát a problémákon, és behúzta a 3. szettet

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 6:3, Wawrinka adogat

Wawrinka továbbra is ideges magára, ezúttal egy közepesen nehéz tenyeres elrontása miatt dühöngött, Nadal két rontással viszont így is bréklabdákhoz segítette. A spanyol alapütésein megint látszik, hogy valami nincs rendben. Wawrinka azonban türelmetlen, egyik lehetőségével sem tudott élni, ráadásul könnyű fonákokat rontott, amivel kétszer is szettlabdához juttatta ellenfelét. Egy újabb rontás pedig Nadal szépítését jelentette.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 5:3, Nadal adogat

Nadal egyértelműen saját adogatására tartalékolt ebben a játékban. Wawrinka két jó szervával és két jó alapütéssel semmire nyerte meg a gémet, így a szettben maradásért fogad.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 5:2, Wawrinka adogat

Toni Nadal, az edző-nagybácsi szerencsére Stefan Edberggel ellentétben nem takarta le az őt közelről mutató kamerát, így láthattuk, hogy arca nem feltétlenül tanítványa feltámadását jelzi előre. Ráadásul Wawrinka ezúttal egy rég nem látott hosszú labdamenetet is megnyert egy csodálatos fonák kereszttel. Más kérdés, hogy Nadalnak erre egy tökéletes tenyeres volt a válasza. Nem véletlen, hogy Mats Wilander az Eurosporton áradozik róluk: a mezőny legjobb tenyerese és fonákja „játszik” egymás ellen.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 4:2, Nadal adogat

Wawrinka kezdi újra felépíteni azt a játékot, ami az első szettben – amikor még mindenki egészséges volt –, sikert hozott neki. Ez lehet a célravezető a sérült Nadal ellen is. Még ez a szett sem feltétlenül úszott el a svájci számára.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 4:1, Wawrinka adogat

Stabilizálta alapvonaljátékát, és hátfájásnak sincs nyoma Nadalnál, így már csak két gém hiányzik neki a szépítéshez.

Wawrinkát is megzavarta ellenfele sérülése és a kényszerpihenők
Wawrinkát is megzavarta ellenfele sérülése és a kényszerpihenők

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 3:1, Nadal adogat

Wawrinka ezúttal könnyedén hozta az adogatását.

Közben az ausztrál közönség ápolást kísérő pfujolása Nadal stábjában is kiverte a biztosítékot. A spanyol menedzsere, Benito Pérez-Barbadillo konkrétan a pálya mellől háborgott a Twitterén: „Mindig is azt hittem, hogy Ausztráliában fair közönség van. Egyszerűen hülyeség azt gondolni, hogy Rafael Nadal nem sportemberként viselkedik.”

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 3:0, Wawrinka adogat

Nem igazán derül ki, hogy Nadal lett-e jobban, vagy csak Wawrinka zavarodott-e meg. Mindenesetre a svájci három gém alatt tíz ki nem kényszerített hibát ütött, ami azért megkönnyítette ellenfele dolgát.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 2:0, Nadal adogat

A szituáció láthatóan Wawrinkát is váratlanul érte. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt két gémben mintha Nadal jobb állapotba került volna. Két remek tenyeressel két bréklabdához jutott ellenfele adogatásánál. Wawrinka az elsőt még hárította egy jó szervával, a másodikat azonban nem tudja, így egyhuzamban megnyert 38 szervagém után engedi brékelni aktuális ellenfelét.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, 1:0, Wawrinka adogat

Wawrinka ugyan megint két bréklabdához jutott, de nem tudta kihasználni, így Nadal hozta az adogatását.

Taróczy Balázs
kétszeres Grand Slam-győztes párosban



„Látszik, hogy Nadal nem tud mozogni. Tudom, hogy azért nem adja fel, mert fantasztikus küzdő, és ilyenkor még minimális esély arra is van, hogy az ellenféllel történhet valami. Más esélye viszont nincs, mert a tenyeresekbe láthatóan nem tud beleállni. Az első szettet nem lehet elvenni Wawrinkától, biztos, hogy Nadal a meccs közben, a második szettben sérült meg. Wawrinkának is nagyon nehéz lehet így játszani, hiszen minden gémnél benne van a pakliban, hogy Nadal feladja, és akkor ő a Grand Slam-győztes. A második szett végén én is azt hittem, hogy így történik.”

A 2. SZETT STATISZTIKÁJA
Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka
Ászok: 0–8
Kettős hibák: 1–1
Nyerő ütések: 4–16
Ki nem kényszerített hibák: 8–12
Első szervák: 70%, ill. 65%
Bréklabdák: 0/0, ill. 2/5

Rafael Nadalnak nagy fájdalmai voltak a második szett végén
Rafael Nadalnak nagy fájdalmai voltak a második szett végén

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:6, Nadal adogat

Wawrinka helyzete sem könnyű ilyenkor, de saját adogatásaira mindig számíthat. Ezúttal is ütött két ászt, és simán megnyerte a második szettet. A szettek közti szünetre induló Nadal fejében mintha egy pillanatra meg is fordult volna a feladás gondolata, de egyelőre küzd tovább.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 2:5, Wawrinka adogat

Egy pillanatra úgy tűnt, mintha Nadal már fel is adná a meccset. Már az első szerváját is flegmán ütötte meg, aztán valahogy mégis hárított három szettlabdát, láthatóan Wawrinka is kicsit megzavarodott a helyzettől. A BBC szerint a spanyol nem a kezével, hanem hátsérüléssel küszködik. Az open érában eddig mindössze egy férfi teniszező adott fel Grand Slam-döntő: Stefan Edberg az Ivan Lendl elleni Australian Open-fináléban, 1990-ben lépett vissza a harmadik szettben.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 1:5, Nadal adogat

Bármennyire is úgy tűnik, hogy Nadalnak valami baja van, Wawrinka egy pillanatra sem kényelmesedhet el. Negyven semmi után ugyan hagyta visszajönni ellenfelét, de egy ásszal és egy fonák egyenessel lezárta a játékot, így egy lépésre van a kétszettes előnytől.

Közben az ausztrálok korábbi wimbledoni győztese a BBC-n érdekeset mondott Nadal kényszerszünetével kapcsolatban.

„Régóta lappang a felszín alatt az orvosi szünetekkel kapcsolatos feszültség. Federer is idegeskedett már emiatt, és Wawrinka is felspannolta magát. A székbírónak, Carlos Ramosnak viszont nem szabadott volna belemennie a nyílt színi veszekedésbe. Ilyenkor hagyni kell a játékost puffogni” – utalt arra Cash, hogy a bíró még kicsit össze is veszett Wawrinkával, míg Nadal az öltözőben szöszmötölt.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 1:4, Wawrinka adogat

A spanyol nagyon szenved, de nehéz megállapítani, hogy fizikailag, vagy csak nem játszik jól, és amiatt. Kettős hibát ütött, majd Wawrinka agresszív ritörnnel újabb két bréklabdához jutott, amit egy tökéletes fonák nyeséssel meg is nyert. A térfélcserénél Nadalt megint meglátogatta az orvos.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 1:3, Nadal adogat

Nadal ismeretlen okokból ápolási szünetet kért, és el is hagyta a pályát, amivel Wawrinkánál és a melbourne-i közönségnél is kiverte a biztosítékot. A spanyol célja minden bizonnyal ellenfele lendületének megtörése volt, de a következő adogatójátékon ebből semmi sem látszott. Wawrinka szinte dühből semmire nyerte meg az adogatását, így már 3:1-re vezet.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 1:2, Wawrinka adogat

Ha kisebb nehézségek árán is, de Nadal hozza az adogatását, így ha tisztes távolságból is, de tartja a lépést ellenfelével.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 0:2, Nadal adogat

Taróczy Balázs
kétszeres Grand Slam-győztes párosban

„Nem váratlan, amit Wawrinka játszik, hiszen mindenki azt mondja, hogy Nadal ellen nem szabad hosszú labdamenetekbe bonyolódni, mert azt három nyert szettig tartó meccsen nem lehet bírni. Wawrinka fantasztikusan csinálja, amit kell, rengeteg foghatatlan tenyerest ütött. Federer is tudta, hogy ezt kellene csinálni, de nem merte bevállalni. Nagyon érdekes, hogy a svájci csak harmincöt százalékban ütötte be az első szervákat, ráadásul Nadal is ideges, amit bizonyít, hogy az első szett végén három ritörnt is elrontott a három bréklabdánál. Messze van a vége, tudja az ember, hogy ahogy múlik az idő, Nadal egyre jobban tud játszani. Kíváncsi vagyok, meddig bírja tartani ezt a színvonalat Wawrinka. Olyat még nem is láttam, hogy valakinek a tenyerében van vízhólyag. Az ujjak vége fel szokott repedezni, de ilyen hatalmas seb a tenyere közepén… Engem nagyon zavarna, de úgy tűnik, Nadal akarattal mindent le tud győzni. Két-három évvel ezelőtt Rómában is volt olyan, hogy szinte lépni nem tudott, aztán megnyerte a versenyt. Nem hiszem, hogy szempont lenne a sebes tenyér, főleg, hogy így verte meg Dimitrovot és Federert is. Most már minden a játékon múlik, amiben Wawrinka egyelőre jobb.”

AZ 1. SZETT STATISZTIKÁJA
Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka
Ászok: 1–3
Kettős hibák: 2–0
Nyerő ütések: 6–12
Ki nem kényszerített hibák: 7–8
Első szervák: 73%, ill. 38%
Bréklabdák: 0/3, ill. 1/2

Wawrinka egyhuzamban megnyert 12 labdamenet után elront egy röptét és egy tenyerest, de így is magabiztosan erősíti meg brékelőnyét a második szett elején.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, 0:1, Wawrinka adogat

A második szett elején Wawrinka azonnal három bréklabádhoz jutott, és egy tökéletes ritörnnel ki is használta az elsőt, így szett- és brékelőnybe került.

Wawrinka 0:40-ről hozta az első szett utolsó szervajátékát
Wawrinka 0:40-ről hozta az első szett utolsó szervajátékát

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:6, Nadal adogat

Wawrinka a Tomás Berdych elleni elődöntőben egyáltalán nem veszített adogatást, és Djokovics ellen is csak a 9:7-re megnyert döntő szett elején. Összesen 33 adogatójátékot nyert meg zsinórban, ezúttal azonban egy ki nem kényszerített hiba és két Nadal-nyerő három bréklabdát eredményezett. Wawrinka viszont mindegyiket hárította, ráadásul úgy, hogy első szerváit továbbra is pocsék százalékban üti be. Egy agresszív tenyeres kereszttel szettlabdához jutott, és egy ásszal le is zárta. Így 13. meccsén először nyert játszmát Nadal ellen.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 3:5, Wawrinka adogat

Nadal két jó első szerva után azért megsegítette ellenfelét egy kettős hibával, de aztán jött egy ász, úgyhogy ebben az adogatójátékban sem volt kérdés. Egyelőre úgy tűnik, hogy a spanyolt nem zavarja sebes tenyere. Simán hozta a szerváját, így Wawrinka jön, hogy életében először szettet nyerjen ellene.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 2:5, Nadal adogat

Egyelőre olyan sebességgel játszik Wawrinka, amire még a villámlábú Nadalnak sem lehet ellenszere. Azért be-becsúszik egy-egy hiba is a svájci játékába. Negyven semminél egy könnyű tenyerest ütött világgá, amire jött még egy Nadal-nyerő is. Egy tökéletes első szervával azonban lezárta a gémet a svájci.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 2:4, Wawrinka adogat

Agresszívabb lett a spanyol, két remek támadással kezdte adogatójátékát, de válaszul jött egy nagyon jó ritörn Wawrinkától. Aztán a svájci még egy kis reggeli tornát is beiktatott, ami Nadal szervát megelőző ceremóniáiba bele is fér. Wawrinka már a Djokovics elleni negyeddöntőben is küszködött a csípőjével, remélhetőleg ezúttal nem akadályozza a játékban. Különben nem látunk olyan fonák egyeneseket, amilyennek a hatodik gémben is állva hagyta ellenfelét. Egy fonák röptével pedig újabb bréklabdához jutott a svájci. Ezúttal Nadal a szokásos, fonákra ütött vágott szervával hárított. Ezzel már korábbi ellenfelei orra alá is rengeteg borsot tört. A világelső végül hozta az adogatását, így nem került dupla brékhátrányba.

Rafael Nadal számára nyögvenyelősen indult a mérkőzés
Rafael Nadal számára nyögvenyelősen indult a mérkőzés

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 1:4, Nadal adogat

Wawrinka a brék hatására sem kezdett izgulni, és meg is van az első ásza, majd a második is.A svájci duzzad az önbizalomtól, Rafael Nadalnak pedig egyelőre az lehet a taktikája, hogy minél tovább húzza a labdameneteket, próbálja elbizonytalanítani ellenfelét, és kivárja, míg eljön az ő ideje. Bármennyit is gyorsult a játéka kemény pályán, a Wawrinka-típusú teniszezők ellen nem tud még irányítani.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 1:3, Wawrinka adogat

Nadal kétszer is megjelent a hálónál, azonban mindkétszer rosszul jött ki a labdamenetből, így Wawrinka máris két bréklabdához jutott. És egy agresszív tenyeres kereszttel a svájci meg is csinálta az elsőt.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 1:2, Nadal adogat

Wawrinka egyelőre nem esik Federer hibájába, és esze ágában sincs 15-20 ütéses labdameneteket játszani Nadallal. Inkább kockáztat, a második gémben szórta a nyerő ütéseket. Ezen a szinten nyilván mindez csak önbizalom kérdése – meg koncentrációé, ami időközben azért elkalandozhat a fáradtság hatására.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 1:1, Wawrinka adogat

Nadal koncentrációja már az első szervagémben sem hagyott ki. Négyből négy első szervát ütött be, és semmire nyerte meg az adogatását.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka 0:1, Nadal adogat

Az első játék alapján az idegesség nyoma sem látszik Wawrinkán. Ilyen szempontból nem hátrány, hogy 28 évesen játssza első Grand Slam-döntőjét. A svájci amellett, hogy az első szervákon pontosít, jobban járna, ha kicsit agresszívabb lenne és gyorsítaná a labdameneteket, mert ha maratonikba bonyolódik a spanyollal, akkor nincs esélye.

Rafael Nadal–Stanislas Wawrinka, Wawrinka kezdi az adogatást

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Nadal és Wawrinka eddig 12-szer találkozott egymással, s mind a 12 alkalommal a spanyol nyert. Hétszer kemény pályán, legutóbb a londoni világbajnokság csoportkörében győzte le (7:6, 7:6-ra), s ezt követően a svájci emlékezetes nyilatkozatot adott arról, hogy Nadal és edzője, Toni Nadal a meccsek alatt szabálytalan módon kommunikál.

„Semmi bajom sincs Rafával és Tonival, jóban vagyunk, de hadd jegyezzem meg, hogy rengeteget segít neki a meccsek alatt. A játékosok és a bírók is tisztában vannak ezzel, ez része Rafa játékának, de néha nagyon túlzásba esnek. Toni a meccsünkön a kiélezett helyzetekben minden labdamenet közötti szünetben utasításokat osztott Rafának. Ezért bárki mást rég megbüntettek volna” – mondta akkor Wawrinka.

Az Australian Open közben szinte a semmiből felbukkant a visszavonulása óta szökőévente teniszversenyen megjelenő Pete Sampras, azóta pedig mindenki issza a szavait. Nem véletlen persze, hogy mindenki kíváncsi a véleményére, hiszen Rafael Nadal mai győzelme esetén beéri a Grand Slam-trófeák örökranglistájának második helyén. Ő azért még Stanislas Wawrinkának is ad némi esélyt…

„Évek óta kopogtat az elit ajtaján. Volt néhány csalódást keltő veresége az elmúlt években, de azokból is csak építkezett. Mára több önbizalma van, úgyhogy be is lépett a küszöbön. Márpedig ezen a szinten minden az önbizalmon múlik” – magyarázta Sampras Wawrinkáról, aki már biztosan nem kezdi az ATP-rangsor ötödik helyénél hátrébb a jövő hetet. Nadal elleni győzelme esetén azonban 3. lenne.

Nem tudni, hogy Nadalt mennyire zavarja a tenyerén kisebesedett vízhólyag majd a döntőben. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy ő nem próbálja elkendőzni problémáit, és szívesen megosztja az újságírókkal, ha fáj valamije, de ezúttal úgy tűnik, tényleg zavarja a banálisnak tűnő probléma. Ahogy kollégánk is kiszámolta a napokban: míg a nyolcaddöntőben 185 km/órás első szervákat ütött átlagban, a Grigor Dimitrov elleni negyeddöntőre ez az adat már csak 168 volt, ami ezen a szinten jelentős különbség. Arról nem is beszélve, hogy a bolgár ellen előfordult, hogy három kettős hibát is ütött egy játékban. A sérülés szempontjával valószínűleg az a meccs volt a mélypont, de biztos nem lenne kellemes a spanyolnak, ha ötszettes meccsbe bonyolódna Wawrinkával.

A döntőig vezető hat mérkőzésen pályán töltött idő biztosan nem fog dönteni a két játékos között. Nadal mindössze tíz perccel teniszezett többet, de hozzá kell tenni, hogy mindkettejüknek akadt némi könnyítés az első héten. Miközben a spanyol ellen az ausztrál Bernard Tomic az első fordulóban egy szett után feladta a meccset, Wawrinka másfél meccset is megspórolt. A nyitó körben a kazah Andrej Golubjov a második játszmában adta fel ellene a csatát, míg a harmadik fordulóra a kanadai Vasek Pospisil ki sem állt ellene.

Közben Mats Wilander is megosztotta véleményét az Eurosporton a mérkőzés előtt. A svéd szerint csak akkor van esélye Wawrinkának, ha nem figyeli útközben az eredményt…

„Nem szabad eltérnie attól, amit edzőivel, Magnus Normannel és Severin Lüthivel kitaláltak erre a meccsre. Ha elkezd az eredménnyel foglalkozni, akkor elkalandozhat a figyelme, és annak beláthatatlan következményei lehetnek" – állapította meg Wilander.

Rafael Nadal a 14., Stanislas Wawrinka az első Grand Slam-tornagyőzelmére hajtott
Rafael Nadal a 14., Stanislas Wawrinka az első Grand Slam-tornagyőzelmére hajtott
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik