HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.09.18 23:10 Frissítve: 2017.09.18 23:32

Véletlen csupán? – Szöllősi György jegyzete

HIRDETÉS

 

Legutóbb 22 éve szerepeltünk a Davis-kupa világcsoportjában, ahová, a világ legjobb 16 nemzeti teniszcsapata közé, most ismét sikerült bekerülnünk Oroszország bravúros legyőzésével. A jelenlegi szövetségi kapitány, Köves Gábor 1995-ben még a pályán küzdött a világcsoportért.

 
Fucsovics újabb nagy skalpot gyűjtött be, legyőztük az oroszokat, feljutottunk a világcsoportba!

48 éve először fordult elő, hogy a női mellett férfi kosárlabda-válogatottunk is kijutott az Európa-bajnokságra, és ugyancsak ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy férficsapatunk Eb-meccset nyerjen.

Tavaly 44 esztendő után jutottunk ki újra labdarúgó Európa-bajnokságra, és fél évszázad óta először fordult elő nagy tornán, hogy továbbjutottunk a csoportunkból. (Ifjúsági válogatott futballistáink ugyanakkor 11 esztendő után lehettek ott az Eb-n, és ők is továbbjutottak csoportjukból.)

Jégkorong-válogatottunk két évvel ezelőtt úgy jutott ki az elit-vb-re, a világ legjobb csapatai közé, hogy korábban a sportág történetében ez csupán egyszer sikerült a magyar hokisoknak.

Női röplabdacsapatunk két éve 28 esztendő elteltével lehetett ismét ott az Eb-n, hogy tavaly megint kivívja a kijutást a most pénteken kezdődő kontinenstornára, az idei World Grand Prix-szereplés pedig 35 év után jelentett világsorozatban való részvételt, és a harmadosztály megnyerésével feljutottunk a másodosztályba.

Baji Balázs közben olyan eredményt ért el világbajnoki bronzérmével 110 méteres gátfutásban, amire (sprintszámban vb-érem) sohasem volt példa a magyar atlétika történetében, sőt futószámban szabadtéri vb-n még egy magyar sem nyert érmet. És ebbe, a „sohasem látott” kategóriába kell sorolni a vizes vb-n a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4x100-as gyorsváltó bronzérmét is, Hosszú Katinka pedig tavalyi és idei olimpiai, illetve vb-címeivel karnyújtásnyira van attól, hogy felnőjön a magyar úszósport történetének legnagyobbjai, Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé.

A nem is a teljesség igényével összeszedett, de így együtt igen meggyőző sorozat, a világban is rendkívül népszerű, nagy sportágakban elért, szó szerint nem mindennapos sikerek egyrészt jelzik, hogy a küszöbön áll vagy talán már be is toppant egy új, becsvágyó, tehetséges, a dicső régmúltat nem tehernek, hanem kihívásnak tekintő nemzedék, másrészt talán nem túlzás kijelenteni, hogy amikor a 2010-es országgyűlési választások előtt, januárban a leendő kormányfő kijelentette, „a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania”, akkor nem beszélt a levegőbe.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.16 11:49:34

Tenisz KLEIN RON/NSO

Szakmailag és anyagilag is megéri párosozni, és még a magány ellen jó orvosság.

2018.07.15 13:14:56

Tenisz KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest, közvetítés)

Kevin Anderson a harmadik játszmát ötször is lezárhatta volna, mindhiába.

2018.07.14 15:18:16

Tenisz KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest)

Serena Williams agresszív játékába rengeteg rontás csúszott • Graf óta először van német győztes.

2018.07.05 15:58:46

Tenisz nemzetisport.hu

Cilic és Wawrinka számára is véget ért a torna • Isner elbukott két rövidítést, de nyert.

2018.07.03 15:24:44

Tenisz KLEIN RON (London), M. K.

A sérüléséből lábadozó magyar teniszező szettgyőzelem nélkül kapott ki francia ellenfelétől.

HIRDETÉS
HIRDETÉS