US Open: Serena Williams 14. alkalommal került az elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2020.09.09. 20:54
null
Williams nehéz meccsen diadalmaskodott (Fotó: Getty Images)
A New Yorkban zajló US Open női egyesének negyeddöntőjében a tornát korábban hatszor megnyerő Serena Williams 2 óra 14 perc alatt döntő játszmában múlta felül a torna legváratlanabb szereplését bemutató Cvetana Pironkovát, s jutott pályafutása során 14. alkalommal az elődöntőbe Flushing Meadowsban.

A világranglista 8. helyén álló Serena Williams és a rangsorban nem szereplő Cvetana Pironkova korábbi négy mérkőzését egyaránt az amerikai nyerte meg, ám kettejük ötödik meccse úgy kezdődött, hogy Pironkova talán most megszerezheti az első győzelmét a 38 éves klasszis ellen.

Az első játszmában 2:2-ig mind a ketten hozták saját adogatásukat, de már ekkor is feltűnő volt, hogy a bolgár fogadóként is hatékonyabb, hiszen míg ellene Williams mindössze egyetlen pontot hozott fogadóként, addig az amerikai első két adogatójátékánál a bolgár mind a kétszer két-két pontot hozott. Noha ez csak apróság, mégis talán azt jelzi, hogy a 24. egyéni GS-tornagyőzelmére hajtó Williams nem volt feltétlenül a topon, szemben Pironkovával, aki az ötödik játékban, alig 17 perc után Williams harmadik szervagémjénél két bréklabdához jutott, és a másodikat meg is csinálta. Ez az előny pedig elegendőnek bizonyult a 32 éves bolgár számára, hogy végül 40 perc alatt megnyerje az első játszmát, mert Williams a továbbiakban sem találta a játékát, és ugyan ütött hét ászt az első szettben, de a 11 ki nem kényszerített hiba soknak bizonyult.

A második játszmában – miután Pironkova nyitásként azonnal brékelte ellenfelét – már jóval kevesebb fejcsóválást és elégedtlen arckifejezést láthattunk az amerikai kiválóságtól, aki egyre inkább megtalálta a játékát, és előbb visszabrékelt, majd 4:3-as vezetésénél remekül fogadva mindössze egy pontot engedélyezett Pironkovának, így a játszmáért adogathatott, és be is húzta a szettet – stílusosan, egy vonalat elcsípő ásszal lezárva a 42 percig tartó küzdelmet.

A döntő játszma egy majd tíz percig tartó játékkal kezdődőtt, amely során ötször volt egyenlő az állás, mindkét játékosnak háromszor volt lehetősége megnyerni a gémet, s ez végül a harmadik bréklabdáját kihasználó Williamsnek sikerült. Ekkor a mérkőzés már szép lassan harmadik órája tartott, s mindkettejükön egy jobban látszott már a fáradtság, s végül az amerikai nagyobb rutinjának köszönhetően Serena Williams a végén még egyszer brékelte ellenfelét, majd megnyerte a mérkőzést, így bejutott az elődöntőbe, ahol a Viktorija Azarenka–Elise Mertens összecsapás győztesével játszik majd a döntőért.

Ezzel véget ért az idei US Open talán legváratlanabb menetelése, a bolgár Pironkova ugyanis úgy vezette elő pályafutása legjobb US Open szereplését, hogy a torna előtti utolsó profi meccsét a 2017-es wimbledoni bajnokság második fordulójában játszotta, s nem szerepel a női világranglistán.

Serena Williams pályafutása során 14. alkalommal került a US Open elődöntőjébe, a legutóbbi 11 alkalommal, amikor elindult, mindig bejutott legalább a legjobb négy közé.

 


 

US OPEN, NEW YORK (53 402 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 3.)–Pironkova (bolgár) 4:6, 6:3, 6:2

Később
Azarenka (fehérorosz)–Mertens (belga, 16.)

Korábban
Brady (amerikai, 28.)–Putyinceva (kazah, 23.) 6:3, 6:2
Oszaka (japán, 4.)–Rogers (amerikai) 6:3, 6:4

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Később
Rubljov (orosz, 10.)–Medvegyev (orosz, 3.)
De Minaur (ausztrál, 21.)–Thiem (osztrák, 2.)

Korábban
Carreno Busta (spanyol, 20.)–Shapovalov (kanadai, 12.) 3:6, 7:6, 7:6, 0:6, 6:3
A. Zverev (német, 5.)–Coric (horvát, 27.) 1:6, 7:6, 7:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik