Hibátlan játék, Rafael Nadal harmadszor New York bajnoka

Vágólapra másolva!
2017.09.10. 21:45
Rafael Nadal félelmetesen stabil, magabiztos teljesítménnyel győzte le a dél-afrikai Kevin Andersont, így a US Openen karrierje 16. Grand Slam-trófeáját emelhette a magasba. A végeredmény 6:3, 6:3, 6:4 lett.

A papírformának megfelelően a világelső spanyol Rafael Nadal 150 perc alatt 6:3, 6:3, 6:4-re győzte le a dél-afrikai Kevin Andersont a US Open fináléjában.


A 2010 és 2013 után ismét New Yorkban ünneplő 31 éves Nadal 16. Grand Slam-trófeáját szerezte meg, így ismét „csupán" hárommal marad le az örökranglistán a 19 sikerrel vezető Roger Federer mögött.

A szintén 31 esztendős Anderson leginkább fantasztikus szerváinak köszönhetően jutott el a fináléig, ám ott már Nadal és csapata kidolgozta a megfelelő taktikát. A spanyol a létező leghátrébb fogadta ellenfele bombáit, szinte a vonalbírók mellett állt, így lényegesen több esélye volt Anderson adogatásainál.

Eközben Nadal az egész mérkőzésen fantasztikus magabiztossággal hozta adogatójátékát, Andersonnak viszont egyetlen könnyű gémet sem engedett, s hiába kockáztatott a dél-afrikai, spanyol riválisa minden apróbb hibát kíméletlenül kihasznált, végig stabilan teljesített.

A kiváló taktikával kapcsolatban érdemes megjegyezni, ez volt Toni Nadal utolsó Grand Slam-mérkőzése Rafa edzőjeként, a legendás nagybácsi ugyanis a szezon végén nyugdíjba vonul.

A 2010-es év után tehát ismét Rafael Nadal és Roger Federer uralta egy szezonon belül a négy Grand Slam-tornát, a spanyol klasszis a Roland Garros után a US Openen sem talált legyőzőre, a legendás svájci pedig az Australian Open mellett Wimbledonban diadalmaskodott.

A női győztes Sloane Stephens után természetesen Rafael Nadal is megkapta a 3.7 millió dolláros – nagyjából 950 millió forintos – csekket, ami a sportág történetének legmagasabb pénzdíja. Egyértelmű, hogy a spanyol megérdemelten nyerte meg a szezon negyedik, egyben utolsó Grand Slam-tornáját.

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

A HARMADIK JÁTSZMA

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 6:4 – Nadal adogat, VÉGE

A közönség most már minden másodpercben bekiabál valamit. Szerepelni akarnak még egyet, utoljára. Nem könnyű így játszani, de Nadal és Anderson azért megpróbálja. A dél-afrikai csúnya lecsapást ront el, de a spanyol sem tudja beütni első meccslabdáját.

A másodikat viszont már nem rontja el, Nadal a US Open idei bajnoka!

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 5:4 – Anderson adogat

Az első szett, amelyben négy játékig eljut Anderson - alighanem másnak már nem örülhet az idei US Openen, Nadal adogat, lezárhatja a döntőt.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 5:3 – Nadal adogat

Megint egy hihetetlen statisztika: legutóbbi 13 adogatójátékában Nadal összesen 12 labdamenetet veszített el... Most éppen egyet sem.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 4:3 – Anderson adogat

Anderson továbbra is brékhátrányban, de becsületére legyen mondva, nem adja fel egy pillanatra sem, a nagyobb labdamenetek megnyerését követően biztatja is magát rendesen. Ez egyelőre a szépítésre elég.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 4:2 – Nadal adogat

Ha nem rontana ennyit Anderson... De hibázik, Nadal pedig köszöni szépen, 4:2.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 3:2 – Anderson adogat

Nadal játéka visszaesett, Anderson először hozza semmire adogatójátékát, persze ettől még nagyon messze van a fordítástól. Rövid ápolást kért a dél-afrikai, a keze fáj.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 3:1 – Nadal adogat

A New York-i közönség elkezdett unatkozni, nem bírnak viselkedni az adogatások alatt, mindig eszébe jut valakinek valami vicces, amit feltétlenül meg kell osztania 23 ezer társával. Nadal kettős hibát üt, ront is egyet, de övé a játék.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 2:1 – Anderson adogat

Nadal ezt a játékot most elengedte, de nincs is oka az idegeskedésre, ha hozza a saját szerváit, nem lehet problémája.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 2:0 – Nadal adogat

Még a vonalbíró is berekedt, annyit ront Anderson, akinek fogadóként esélye sem volt, négy játékra a sikertől Nadal.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 1:0 – Anderson adogat

Csak mellékesen: Rafael Nadal a legutóbbi kilenc játékban összesen hét labdamenetet veszített el. Anderson az első adogatásait 36 százalékban ütötte be a második játszmában, ez borzasztó, Nadal 74 százalékkal zárt. Ja, és a spanyol két ki nem kényszerített hibát ütött mindössze...

Jön a harmadik szett!

Anderson 40-15-re vezet, de aztán Nadal sorozatban négy labdamenetet nyer meg, ismét elveszi a dél-afrikai adogatójátékát, a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt, már csak a végeredmény a kérdés.

A MÁSODIK JÁTSZMA

 

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3 – Nadal adogat

Nadal adogatóként továbbra is elképesztően teljesít, esélyt sem hagy Andersonnak. Csodás tenyeressel hozza semmire szervagémét, ezzel pedig kétszettes előnybe kerül.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 5:3 – Anderson adogat

Elképesztő statisztika: Nadal 11-szer ment fel a hálóhoz, minden pont az övé lett. Anderson esetében 25/11 a mutató.

Ennek ellenére a dél-afrikai hozza a szerváját, próbálja hergelni magát, nem adja fel.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 5:2 – Nadal adogat

Anderson egyre többet kockáztat fogadóként, érzi, hogy anélkül nem megy semmire - egyelőre azonban Nadal félelmetesen magabiztos, egyetlen játékra a kétjátszmás előnytől.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 4:2 – Anderson adogat

Andersonnak nem jönnek be az első adogatásai, két bréklabdája van Nadalnak - a világelső a másodikat értékesíti, majd felszabadultan rázza az öklét, ez bizony már jelentős előny.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 3:2 – Nadal adogat

Megérkezett Nadal első fogadhatatlan adogatása is! Még három sikeres labdamenet, a spanyol semmire hozza a gémet.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 2:2 – Anderson adogat

Megint csak egyetlen pontot veszít el adogatóként Anderson, így azért több esélye van a dél-afrikainak a második szett megnyerésére.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 2:1 – Nadal adogat

Egy szomorú statisztika az Anderson-rajongóknak: Nadal az első szett behúzása után a legutóbbi 23 Grand Slam-mérkőzését megnyerte. Ez most még odébb van, de 2:1-re vezet a második játszmában.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 1:1 – Anderson adogat

Hoppá, az első nyugodt adogatójáték Andersontól, simán egyenlít. Ez az első ilyen a mérkőzésen, csupán egy pontot veszített.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 1:0 – Nadal adogat

A világelső semmire hozza az első játékot, pontosan ilyen kezdésben reménykedhetett. Nagy a nyomás Andersonon.

Nadal 28 labdamenetet nyert meg fogadóként. Igen, fogadóként. Anderson az eddigi 6 mérkőzésén 83 százalékban nyerte meg a pontokat az első szervák után, Nadal ellen 66 százaléknál jár csupán.

Az előzetes tippek után némileg meglepő, hogy Andersonnak egyetlen könnyű adogatójátéka sincs, Nadal minden labdamenetben megkeseríti az életét.

AZ ELSŐ JÁTSZMA

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3 – Anderson adogat

Az első két pontot Nadal nyeri, ám Anderson fordít. Azzal a lendülettel ront is, a spanyol szettlabdához jut. Megcsinálja, Nadal 58 perc kőkemény küzdelem után behúzza az első játszmát!

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 5:3 – Nadal adogat

Nadal adogatóként egyelőre félelmetesen stabil, úgy pörgeti a labdákat, hogy Anderson egyelőre tanácstalan fogadóként. A spanyol egy játékra az első szett megnyerésétől.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 4:3 – Anderson adogat

Ilyen is ritkán történik, Anderson zsebéből labdamenet közben kiesett a labda... Elsőre ez belefér, másodszor már Nadalé lenne a pont.

A gyors New York-i pályán jól működnek Anderson parádés tenyeresei, a hálónál viszont többször is ügyetlenül próbálja meg lezárni a pontot.

Egy kettős hiba után jön Nadal ötödik bréklehetősége - Anderson egy könnyű tenyerest ront el, Nadal átveszi a vezetést!Nagyon érett már...

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 3:3 – Nadal adogat

Először nyer egynél több pontot fogadóként Anderson - kettő viszont még nem elég a brékhez, Nadal egyenlít.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 2:3 – Anderson adogat

Először ugrik a levegőbe örömében Nadal, egy jó elütésnek hála 30-30. Ismét egy nagyszerű fonák, következhet a harmadik bréklabda - viszont a második szervát fogadóként világgá üti a spanyol. Anderson kettős hibája után a negyedik lehetőség is ott van Nadal előtt - a dél-afrikai ásszal hárítja, kérdés, meddig bírja ezt.

Nadal utolsó sólyomszem-lehetőségét is kikéri, most bevált a döntés, tényleg hibázott a vonalbíró - viszont Anderson rettentően nehezen, de csak hozta a játékot.

A mérkőzés egyébként 36 perce tart, egy ötszettes párharc eltartana reggelig...

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 2:2 – Nadal adogat

Az első sima játék, Nadal semmire hozta adogatását, Anderson reménytelen helyzetben volt fogadóként.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 1:2 – Anderson adogat

A találkozó egyébként mindenképpen egy korszak végét jelenti: Toni Nadalnak ez az utolsó Grand Slam-mérkőzése Rafa edzőjeként, az év végén nyugdíjba vonul.

Az összecsapás lehet még hosszú, a labdamenetek azonban úgy tűnik, a legritkább esetben lesznek azok - Anderson gondoskodik róla.

Nadal viszont a hosszú mérkőzéshez sem ragaszkodik, 1:1-nél rögtön bréklabdához jut - hiába. Aztán megint - hiába 2.0. Anderson ászt üt, Nadal a sólyomszemben kételkedik, ami azért viszonylag logikátlan feltételezés, ekkorát nem tévedhet a szerkezet. A spanyol ideges - van is rá oka, a dél-afrikai hozza a játékot.

 

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 1:1 – Nadal adogat

Anderson azonnal megpróbál támadni, fogadóként sem szeretne hosszabb labdameneteket a világelső spanyol ellen. A taktika nem rossz, a megvalósításba viszont sok hiba csúszik, Nadal egyenlít.

Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 0:1 – Anderson adogat

Kevin Anderson karrierje legfontosabb mérkőzésén adogatóként kezd. Jönnek is a nagy szervák, Nadal a létező leghátrébb próbál meg fogadni, szinte a vonalbíró mellett áll. Az ötödik adogatásra érkezik Anderson első ásza. Viszont amint játékba kerül a labda, Nadal szerzi meg a pontot, félelmetes tenyereseket ad vissza. Azért egy ásszal hozza a szerváját Anderson, ez kicsit megnyugtathatja a dél-afrikait.

Már az adogatásoknál járnak a bemelegítés alatt, hamarosan valóban elkezdődik az összecsapás!

Nincs sok értelme ezeknek a mérkőzés előtti rövid interjúknak, a teniszezők ilyenkor már érthetően nem beszélgetni szeretnének.

„Nagyon izgatott vagyok, megpróbálok jó teljesítményt produkálni. A saját játékomat kell hoznom, azzal elégedett lehettem az elmúlt két hétben. Mindig a következő labdamenetre kell koncentrálnom, ez a legfontosabb" – mondta Kevin Anderson.
„Minden Grand Slam-döntő más és más, örülök, hogy itt lehetek, és van esélyem a trófeára. Meglátjuk, mennyit számít a rutin, de az tény, hogy Kevin fantasztikusan adogatott a tornán, nekem is jól kell teljesítenem a győzelemhez" – jelentette ki Nadal.

Fontos információ az első labdamenet előtt: a BBC számításai szerint Kevin Anderson minden idők legmagasabb játékosa Grand Slam-döntőben - 203 centiméterével ő az új csúcstartó.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A világelső spanyol Rafael Nadal és a 32. helyen jegyzett dél-afrikai Kevin Anderson csap össze magyar idő szerint 22 órától a szezon negyedik, egyben utolsó Grand Slam-tornájának fináléjában.
Nadal összességében 16. Grand Slam-trófeájáért küzd (New Yorkban 2010-ben és 2013-ban ünnepelhetett), míg Anderson először léphet pályára ilyen rangos fináléban – pedig ő sem rutintalan teniszező, konkrétan ugyanúgy 31 éves, mint Nadal. A két riválist összehasonlítani is alig lehet a sikerek szempontjából, Nadal 73 tornagyőzelemnél tart, míg Anderson mindössze háromnál. A dél-afrikainak az elődöntőben a spanyol Pablo Carreno-Bustát kellett legyőznie, míg Nadalnak a Roger Federert búcsúztató argentin Juan Martín del Potrót.

Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy Federer és Nadal emelhette magasba egy szezonon belül a négy nagy trófea mindegyikét, az idén pedig ugyanez történhet meg, hiszen a svájci Melbourne-ben és Wimbledonban, a spanyol pedig Párizsban diadalmaskodott korábban.

Nadal eddigi négy mérkőzését megnyerte Andersonnal szemben, egyértelműen ő a találkozó nagy esélyese, a dél-afrikai esetében egy szett behúzása is meglepetést jelentene. Pedig nem rossz játékos ám, kiválóan szervál, jók a tenyeresei, 203 centiméteres magasságával pedig nem jelent könnyű falatot a hálónál. Viszont Nadal mérkőzésről mérkőzésre javuló formát mutatott, magabiztossága és rendíthetetlensége elképesztő, ráadásul bőven van már tapasztalata a nagy mérkőzések megnyerésében. Ha győzni tud, három Grand Slam-sikerre kerül Federertől az örökrangsorban – eddig háromból két finálét nyert meg New Yorkban.

A spanyol klasszis nem találkozott top 20-as játékossal a döntőig vezető úton, ilyen forgatókönyv szerint legutóbb a 2000-es wimbledoni tornán győzött Grand Slamen Pete Sampras.

Anderson 1984 óta az első dél-afrikai GS-döntős, egyben 2008 óta a legalacsonyabban rangsorolt GS-finalista – New Yorkban ráadásul a világranglisták 1973-as bevezetése óta nem volt 30-on kívül jegyzett férfidöntős. Egészen mostanáig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik