US Open: ötszettes dráma – Nisikori búcsúztatta Murrayt

Vágólapra másolva!
2016.09.08. 00:11
null
Andy Murray óriási püfölt a hálóba az ütőjével az utolsó adogatójátékának elveszítése után (Fotó: Reuters)
A 2014-es döntős Nisikori Kei öt játszmában (1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5) megverte a 2012-es bajnok Andy Murrayt a US Open férfi egyesének negyeddöntőjében, ezzel visszavágott a britnek az olimpiai elődöntőben elszenvedett vereségért. A japán játékos a legjobb négy között a svájci Stan Wawrinkával találkozik.

 

Andy Murray az első játékot adogatóként semmi 40-ről fordította meg, utána viszont a nyitó szettben nagyjából annyi esélyt adott Nisikorinak, mint az előző fordulóban a bolgár Grigor Dimitrovnak, aki összesen öt gémet nyert ellene. A brit az első játszmában kétszer brékelte a japánt, és 35 perc után szettelőnybe került (6:1).

KAROLÍNA PLÍSKOVÁ AZ ELSŐ GS-ELŐDÖNTŐJÉRE KÉSZÜLHET

A tizedik kiemelt cseh Karolína Plísková két sima játszmában (6:2, 6:2) legyőzte a horvát Ana Konjuhot a női egyes negyeddöntőjében, így készülhet pályafutása első Grand Slam-elődöntőjére.

A 24 esztendős Plísková az első adogatása után minden labdamenetet megnyert az első játszmában, amelyet 28 perc alatt befejezett (6:2). Ennél is korábban szettelőnybe kerülhetett volna, ha 4:0-nál kihasználja a három bréklabdája egyikét.

A második szett csak egy perccel tartott hosszabb ideig az elsőnél, a cseh játékos 1:2 után nem adott esélyt a 18 esztendős horvátnak, aki sorozatban öt játékot veszített el, és a meccs során összesen öt pontot nyert fogadóként.

Az idén két tornagyőzelemnél járó Plísková pályafutása első Grand Slam-elődöntőjére készülhet, ami annak fényében különösen nagy szó, hogy a GS-tornákon eddig egyszer sem jutott túl a harmadik fordulón.

A világranglista 11. helyén álló cseh teniszező a legjobb négy között az amerikai Serena Williamsszel találkozik.

A második játszmában 3:3-nál eső miatt félbeszakadt a meccs, de csak néhány percig szünetelt a játék, hiszen a behúzott tető alatt negyedórával később folytatódhatott a mérkőzés. A kényszerpihenőt követően Nisikori 5:4-nél elvette Murray szervagémjét, ezzel egyenlített (6:4).

A harmadik szettben 4:4-ig mindkét játékos kétszer-kétszer vette el a másik adogatójátékát, utána viszont már csak Murray brékelt, aki 48 perc alatt megnyerte a játszmát (6:4). A negyedik felvonásban a brit kezéből kicsúszott a meccs, bár sosem tudjuk meg, mi történt volna, ha 1:1-nél kihasználja a két bréklabdája egyiket. De nem tette meg, ezek után pedig Nisikori sorozatban megnyert öt játékkal kiharcolta a döntő játszmát (6:1).

Az ötödik játszmában a japán teniszező kétszer is brékelőnybe került, ám mindkétszer elherdálta a fórját, sőt a második alkalommal 4:3-nál 40:0-ről veszítette el az adogatójátékát. Nisikori 4:5-nél a meccsben maradásért szervált, amit könnyedén megoldott, majd 5:5-nél egy bravúros röptével ismét elvette Murray szervagémjét. Az utolsó játékban a brit nem tudott újítani, a japán pedig nem remegett meg, így 3 óra 57 perc után véget ért a mérkőzés (6:4).

A 2014-es döntős Nisikori Kei csodás sorozata folytatódott a US Openen, amelyen 5–0 a mérlege a top 10-es játékosokkal szemben, nem mellesleg pályafutása második Grand Slam-elődöntőjét is New Yorkban játszhatja.

A háromszoros GS-győztes Andy Murray viszont kénytelen lemondani arról az álmáról, hogy az idén mind a négy Grand Slam-tornán döntőt játsszon. A játék képe alapján egyébként egyáltalán nem mondható érdemtelennek Nisikori győzelme, hiszen 48 nyerőt ütött, míg Murray csak 29-et.

A két kiválóság a riói olimpia elődöntőjében is összecsapott, Murray akkor simán 6:1, 6:4-re nyert. Nisikori ezzel a győzelmével 2–7-re módosította a brit elleni mutatóját.

US OPEN (46 303 400 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Nisikori (japán, 6.)–Murray (brit, 2.) 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5
Wawrinka (svájci, 3.)–Del Potro (argentin) 7:6, 4:6, 6:3, 6:2

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Ka. Plísková (cseh, 10.)–Konjuh (horvát) 6:2, 6:2
S. Williams (amerikai, 1.)–Halep (román, 5.) 6:2, 4:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik