Nisikori és Cilic játssza a US Open fináléját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.06. 21:07
null
Nisikori Kei először játszhat Grand Slam-döntőt (Fotók: Reuters)
Nagy meglepetésre Nisikori Kei és Marin Cilic jutott be az Amerikai nemzetközi teniszverseny (US Open) döntőjébe. A japán játékos a világelső Novak Djokovicsot verte meg négy szettben, míg a horvát teniszező három játszmában ejtette ki Roger Federert. Mindketten pályafutásuk első Grand Slam-fináléjára készülhetnek.

 

NISIKORI–DJOKOVICS

Vajon a meleg vagy  Djokovics veresége viselte meg ennyire
Woody Allent?
Vajon a meleg vagy Djokovics veresége viselte meg ennyire Woody Allent?

Nisikori és Djokovics két napot pihenhetett az elődöntő előtt, ám a japán esetében nem volt biztos, hogy ez elegendőnek bizonyul a százszázalékos regenerálódáshoz. Előző két mérkőzésén (Milos Raonic és Stanislas Wawrinka ellen) ugyanis egyaránt öt játszmára kényszerült, ez azonban nem látszott meg a szombati teljesítményén. Az első szettben kétszer is elvette Djokovics adogatását, és 6:4-re nyert. A szerb a második játszmára gyorsan összekapta magát, 6:1-gyel egyenlített, és úgy tűnt, egyenesbe jött.

Nisikorit ez nem zavarta meg, a folytatásban már ismét egyenrangú ellenfele volt a világelsőnek, olyannyira, hogy 5:3-nál a szettért adogathatott. Ekkor még nem járt sikerrel, eljutottak rövidítésig, ott viszont 4–0-val kezdett, és 7–4-re megnyerte a tie-breaket.

A 24 éves ázsiai játékos a negyedik szettben egyből elvette Djokovics szervajátékát, majd a sajátját 0:40-ről hozta. Brékelőnyét viszonylag könnyen tartani tudta, 5:3-nál pedig a szerb ismét elbukta az adogatását. Nisikori a harmadik meccsén már másodszor győzte le Djokovicsot, első Grand Slam-döntőjében pedig Roger Federer vagy Marin Cilic vár majd rá.

Nisikori az első ázsiai teniszező, aki a férfiaknál Grand Slam-finálét játszhat egyéniben. Ázsia volt az utolsó földrész, amelyet az erősebb nemnél egyéniben még senki sem képviselt GS-döntőben.

Novak Djokovics idén biztos nem szerzi meg második US Open-címét
Novak Djokovics idén biztos nem szerzi meg második US Open-címét

 

CILIC–FEDERER

SZAVAZÁS

Ki nyeri a US Opent?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nisikori bravúrjának a japán szurkolók mellett a Federer-rajongók is örülhettek, hiszen ezzel nagyot nőttek kedvencük esélyei a 18. Grand Slam-trófea begyűjtésére. Ehhez „csak” Marin Cilicet és Nisikorit kellett volna megvernie, ám az utolsó próbatételhez el sem jutott.

Cilic ugyanis ihletett formában játszott ellene, az első két szettben összesen egy bréklabdához engedte Federert, és azt is hárította. A 6:3-ra, illetve 6:4-re megnyert játszmák után a harmadik felvonás elején a svájci klasszis elvette ugyan ellenfele adogatását, ám feltámadása nem tartott sokáig, brékelőnyét azonnal elbukta. A Goran Ivanisevic által edzett horvát játékos 3:3-nál újra elnyerte Federer adogatójátékát, ezt követően pedig fantasztikus szerváira támaszkodva befejezte a meccset. Nisikorihoz hasonlóan ő is először lép majd pályára Grand Slam-döntőben.

Marin Cilic így örült Roger Federer legyőzésének
Marin Cilic így örült Roger Federer legyőzésének

Nem kevesebb mint 41 Grand Slam-verseny után újra olyan győztest avatnak majd férfi egyesben, aki nincs benne az első nyolc kiemeltben. Legutóbb az argentin Gastón Gaudiónak sikerült ez a bravúr a 2004-es Roland Garroson, ő nem is volt kiemelt akkor.

NŐI PÁROS

Az orosz Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina duó nyerte meg a női párosok küzdelmét, miután a döntőben 2:6, 6:3, 6:2-re legyőzte a Martina Hingis, Flavia Pennetta svájci, olasz duót.

Martina Hingis 2002 óta először játszott Grand Slam-döntőt női párosban (akkor nyert is az Australian Openen Anna Kurnyikova oldalán), de most a jó kezdés ellenére sem sikerült célba érnie Pennettával. Makarova és Vesznyina másodszor diadalmaskodott Grand Slam-tornán, első sikerüket a 2013-as Roland Garroson aratták.

US OPEN, NEW YORK (38 251 760 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Nisikori (japán, 10.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 1:6, 7:6, 6:3
Cilic (horvát, 14.)–Federer (svájci, 2.) 6:3, 6:4, 6:4
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Makarova, Vesznyina (oroszok, 4. kiemelt)–Hingis, Pennetta (svájci, olasz) 2:6, 6:3. 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik