Babos Tímea óriási csatában kapott ki Simona Haleptől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.03. 17:03
null
Babos Tímea az első szettet simán elveszítette, de a másodikban pompás játékkal egyenlített (Fotó: Action Images)
Babos Tímea három játszmában kikapott az ötödik kiemelt román Simona Haleptől a US Open női egyesének harmadik fordulójában. A magyar játékos a 6:1-re elveszített első szett után a másodikat 6:2-re megnyerte, de a döntő játszmában alulmaradt, miután Halep meccslabdájánál kettős hibát ütött.

 

US OPEN (46 303 400 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Halep (román, 5.)–Babos (magyar, 31.) 6:1, 2:6, 6:4

A játéknap további mérkőzéseiről ide kattintva olvashat!

Babos Tímea egyesben pályafutása során először jutott be a harmadik fordulóba Grand Slam-tornán. A magyar játékos megilletődötten kezdett, sokat hibázott, amit a tavalyi elődöntős Halep kihasznált, és nagyon korán dupla brékelőnybe került (4:0). Babos 1:5-nél harmadszor is elveszítette az adogatójátékát, ezzel együtt 24 perc alatt az első szettet is (1:6).

A második játszmában teljesen megváltozott a játék képe, Baboson ekkor már érezhető volt, hogy nincs veszítenivalója, az esélyesség terhe nem az ő vállát nyomja. A 23 esztendős magyar teniszező 1:1-nél brékelte Halepet, aki azonban rögtön a következő játékban egyenlített (2:2). Ezek után Babos egyértelműen a román játékos fölé kerekedett, ismét elvette Halep szervagémját, majd sorozatban 11 labdamenetet megnyerve 6:2-vel behúzta a szettet.

BABOS TÖBB NYERŐT ÜTÖTT, DE TÖBBET IS HIBÁZOTT

Babos Tímea az ászok (5–0) és a nyerő ütések számát (25–16) tekintve jobban teljesített Halepnél, viszont tízzel több ki nem kényszerített hibát ütött, mint a román játékos (45–35). A felek összesen 176 labdamenetet játszottak le, ebből 91-et Halep, míg 85-öt Babos nyert meg. A román játékos több mint 600 méterrel többet futott a meccsen Babosnál, ami annak tudható be, hogy a magyar teniszező többször is „lenyomta” őt a pályáról.

A harmadik szett is Babos számára kezdődött jobban, már az első játékban brékelte Halepet, előnyét pedig 3:1-ig meg is őrizte. Babos utána is nagyon bátran, de a határon játszott, ezért a játékába sajnos több hiba is becsúszott, aminek következtében Halep egyenlített, majd meg is fordította az állást (3:4).

Babos ezt követően három bréklabdát hárítva hozta az adogatójátékát, aztán 4:4-nél két lehetősége is volt brékelőnybe kerülni, de sorozatban négyszer rontott (4:5). Az utolsó játékban Babos 40:15-re vezetett, Halep földhöz is vágta az ütőjét, ám ez a magyar teniszezőt zavarta meg, aki elveszítette az előnyét, majd meccslabdánál kettős hibát ütött (4:6).

Babos Tímea több mint kétórás mérkőzésen maradt alul az ötödik kiemelt Simona Haleppel szemben, de nagyon megnehezítette a román játékos dolgát, és nem állt távol attól, hogy óriási meglepetést szerezzen. A legjobb 16 közé azonban Halep jutott be, aki a következő fordulóban a spanyol Carla Suárez-Navarróval találkozik.

„Amennyire nehezen indult a meccs, és nem tudtam, mit kezdjek vele, annyira feljavultam és jól kezdtem játszani. Nagyon magas színvonalú meccs volt. Ilyet ritkán mondok, de életem egyik legjobb meccse és tenisze volt, amit játszottam. Emiatt boldog lehetek, de természetesen szomorú is vagyok, hogy nem nyertem” – mondta Babos Tímea a hivatalos honlapjának, a babostimea.hu-nak.

„Fizikailag nem volt egyszerű meccs, tízből hét labdamenet hosszú, elég »zűrös« volt. El is fáradtam, de ilyen a tenisz. Próbálok regenerálódni a páros előtt. Nagyon jó dolog, hatalmas élményt jelent egy ilyen meccset játszani az Arthur Ashe Stadionban a világ egyik legjobbja ellen. Végre egy kicsit megtört a »Grand Slam-fóbia«, tudtam Grand Slamen is jól játszani! Ez nagyon motiváló és pozitív a jövőre nézve” – tette hozzá a világranglista 34. helyén álló magyar teniszező.

Babos Tímea szombat este párosban is pályára lépett, és a kazah Jaroszlava Svedova oldalán két szettben legyőzték a Jelena Ostapenko, Andrea Petkovic lett, német kettőst.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

HARMADIK JÁTSZMA

Babos–Halep 1:6, 6:2, 4:5, Babos szervál

Tizenöt mindnél Halep challenge-et kért volna, de nem maradt már lehetősége, pedig lehet, hogy az ütése csípte a vonalat. 30:15-nél Babos megoldhatatlan helyzetbe hozta a románt, aki ezután földhöz vágta az ütőjét. Ez talán Babost zavarta meg, aki egymás után kettőt rontott (40:40). A lelátóról hallható volt a „Gyerünk, Timi!” buzdítás. A magyar játékos újabb hibája után Halep meccslabdához jutott, majd Babos kettős hibát ütött...

Halep jutott be a nyolcaddöntőbe.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 4:4, Halep adogat

Babos 15:40-nél két bréklehetőséghez jutott, de mindkettőt elütötte, sőt 40:40-nél zsinórban a harmadik labdát is. A negyediket pedig a hálóba vágta, Halep egy játékra a továbbjutástól. Babos a meccsben maradásért szerválhat.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 3:4, Babos szervál

Babos három bréklabdát hárítva, több mint kilenc perc alatt hozta az adogatójátékát. Hatalmas küzdelem zajlik a pályán, ennek a játéknak lélektanilag talán még lehet jelentősége a hajrában.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 3:3, Halep adogat

A színvonal időnként most már nem egy harmadik fordulós mérkőzéshez, hanem egy elődöntőhöz mérhető. Babos néha túl bátran, vakmerően játszik, ezért több elkerülhető hiba is belecsúszott a játékába. Halep nem könnyen, de hozta az adogatójátékát, ezzel apró lépéselőnybe került.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 3:2, Babos szervál

Babos támadott, és sajnos ő is hibázott. Háromszor is. Pedig Halep többször is a térdét fogta, úgy tűnik, mintha nem lenne teljesen egészséges. A remekül védekező román játékos csodás labdamenet végén a második bréklabdáját kihasználta, pontosabban Babos rontott, így oda a brékelőny (3:3).

Babos–Halep 1:6, 6:2, 3:1, Halep adogat

A fogadónak, jelen esetben Babosnak, ebben a játékban nem volt keresnivalója, Halep könnyedén hozta a szervagémjét. Addig hozhatja, amíg Babos tartja a brékelőnyét…

A továbbjutó a nyolcaddöntőben a spanyol Carla Suárez-Navarróval találkozik.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 2:1, Babos szervál

Babos hihetetlen reflexmozdulattal nyerte meg a negyedik pontot adogatóként, ezzel 3:1-re vezet! A magyar teniszező a hálóról felpattanó labdát bravúrosan kanalazta vissza a pályára 40:15-nél. Babos nemcsak jól játszik, de élvezi is a meccset. Az Arthur Ashe Stadion lelátóján is egyre többen vannak, a nézők pedig nem panaszkodhatnak, remek meccset látnak.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 2:0, Halep adogat

Ha a játék elején Babos ejtése átmegy, alakulhatott volna másképp is a gém, így azonban Halep az első pontból erőt merítve megnyerte a játékot. Erőteljes ütésváltásoknak ebben a gémben sem voltunk híján.

Babos eddig hattal több nyerőt ütött Halepnél (17–11), míg a ki nem kényszerített hibákban ugyanúgy állnak a felek (25–25). Az eddig megnyert összes labdamenet száma: 60–60.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 1:0, Babos szervál

Babos játékának egy pillanatra sem szabad visszaesnie, mert azt Halep azonnal kihasználja. A román játékos így jutott két bréklabdához, ám a magyar játékos 15:40-ről megfordította a játékot, és megerősítette a brékelőnyét. Függetlenül attól, mi lesz a mérkőzés vége, Babos játékát a második szettben és a harmadik elején élmény nézni.

Babos–Halep 1:6, 6:2, 0:0 Halep adogat

Babos tenyeres nyerőjével kezdődött a játszma, majd egymás után három pontot Halep nyert meg. Egyszer egy rossz vonalbírói ítélet a magyar játékost sújtotta, aki azonban kérte a sólyomszem segítségét, és igaza lett. Babos 15:40-ről felállva kétszer is bréklabdához jutott. Az elsővel még nem élt, a másodiknál azonban Halep fonák oldalról rontott, így Babos a több mint tízperces gém után brékelőnybe került.

Egyébként nemcsak egyre izgalmasabb, hanem egyre hangosabb is a meccs, mindkét játékos kiabál az ütések közben.

MÁSODIK JÁTSZMA

Babos–Halep 1:6, 5:2, Babos szervál

Babos semmire hozta az adogatójátékát, ásszal fejezte be a szettet, 6:2! A magyar játékos sorozatban 11 megnyert labdamenetnél tart. Negyvenkét perc alatt Timié a játszma, döntő szett következik!

Babos–Halep 1:6, 4:2, Halep adogat

Halep kapkod és sokat hibázik, de ebben vastagon benne van az is, hogy Babos nagyszerűen játszik. A magyar játékos semmire vette el a román adogatójátékát, ezzel dupla brékelőnybe került, és a játszmáért szerválhat.

Babos–Halep 1:6, 3:2, Babos szervál

Babos gyönyörű játékkal hozta az adogatójátékát. Még az is kijelenthető, hogy a meccsnek ebben a szakaszában a magyar játékos dominál, sikerült kibillentenie a mérkőzés elején még nagyon magabiztos Halepet. A magyar játékos remek fonák egyenessel fejezte be a gémet.

Babos–Halep 1:6, 2:2, Halep adogat

Már most hosszabb ideje tart a második szett, mint amilyen hamar véget ért az első. Egészen más a játék képe a találkozó elején látottakhoz képest, Babos szerencsére felvette a kesztyűt Haleppel. A magyar játékos rengeteget „melózott" fogadóként, háromszor is bréklabdához jutott, és bár az első kettőt az ötödik kiemelt Halep még hárította, a harmadiknál elütötte magát. Babos ismét brékelőnyben!

Az első játszma 24 perc alatt véget ért, a második már 32 perce tart. Ebből is látszik, hogy most már kiegyenlített mérkőzés folyik.

Babos–Halep 1:6, 2:1, Babos szervál

A mérkőzés eddigi leghosszabb játékában kétszer is a meccs leghosszabb labdamenetét játszották le a felek. Babosnak labdája volt a 3:1-hez, de ezzel nem tudott élni, viszont Halep is elpackázott két bréklabdát. A harmadikat azonban már nem, a háló besegített neki, majd Babos hosszúra ütötte a labdát. A román játékos egyenlített.

Babos–Halep 1:6, 1:1, Halep adogat

Babos Tímea brékelőnyben! Nem is akárhogy. Ebben a játékban a magyar teniszező akarata érvényesült, és semmire elvette Halep szervagémjét. Babos sokkal felszabadultabban játszik, mint a mérkőzés elején, most már egyáltalán nem csak Halepről szól a meccs.

Babos–Halep 1:6, 0:1, Babos szervál

Szerencsére a második játszma nem úgy kezdődött, ahogy az első, Babos nem került rögtön brékhátrányba. A magyar játékos látványos labdameneteket megnyerve 40:30-nál lezárta a játékot.

Babos–Halep 1:6, 0:0, Halep adogat

Halep kisebb-nagyobb nehézségek árán hozta az adogatását. A magyar játékos 40:40-ig eljutott, ekkor azonban centiméterekkel túlméretezett egy tenyerest, így nem jutott bréklabdához, ellenben egy labdamenettel később a román játékos befejezte a gémet.

ELSŐ JÁTSZMA

Babos–Halep 1:5, Babos szervál

Ha Babos nem tud irányítani, akkor rendszeresen bajba kerül. Persze, Simona Halep éppen azért áll a világranglista ötödik helyén, mert sokszor tudja érvényesíteni az akaratát. Bár a 31. kiemelt magyar teniszező 30:15-re vezetett, a román játékos egymás után három pontot megnyert, és az első játszmalabdáját kihasználva behúzta az első szettet. Huszonnégy perc alatt.

Babos–Halep 1:4, Halep adogat

Ez a játék Halepről szólt. Rendesen megfuttatta Babost, semmire hozta a szervagémjét.

Babos–Halep 0:4, Babos szervál

Babos most már bátran játszik, és ennek meglett az eredménye. A magyar játékos ütött egy ászt, valamint többször is olyan ütéssel lepte meg ellenfelét, hogy Halep nem tudta pályára tenni a labdát. Babos az első játékát nyerte meg a meccsen, teljesen megérdemelten.

Babos–Halep 0:3, Halep adogat

Halep nagyon magas szinten teniszezik, de ebben a játékban Babos felnőtt mellé. Harminc semmi után a magyar játékos három önbizalomnövelő pontot nyert meg, ezzel bréklabdához jutott, amit azonban a tavalyi elődöntős oktatófilmbe illő játékkal hárított. Babos egy jó fogadással újfent előnybe került, ám utána hosszúra ütött egy tenyerest, így ismét 40:40-re módosult az állás. Aztán Halep nem kegyelmezett, és két ponttal megnyerte a játékot.

Babos–Halep 0:2, Babos szervál

Babos nem tud irányítani, ellenben Halen pontosan és gyorsan játszik. A román teniszező három bréklabdához jutott, mire Babos a hálóba vágta a labdát – dupla brékelőnyben az ötödik kiemelt.

Az első három játékban Babos öt ki nem kényszerített hibát vétett.

Babos–Halep 0:1, Halep adogat

A román játékos első szervagémjében Babosé volt az első pont, ám utána Halep sorozatban négy labdamenetet is megnyert, így megerősítette a brékelőnyét.

Babos–Halep 0:0, Babos szervál

Babos idegesen kezdett, két ki nem kényszerített hibával kezdett, aztán egy jó szervának köszönhetően megszerezte az első pontját (15:30). A magyar játékos bosszantó rontása után Halep két bréklabdához jutott, és az elsőt szépen megjátszva ki is használta, ezzel már az első játék után brékelőnybe került.

Babos Tímea kezdi az adogatást.

A mérkőzés győztese a legjobb tizenhat között a Carla Suárez-Navarro–Jelena Vesznyina párharc továbbjutójával találkozik. Azt a meccset a miénkkel párhuzamosan rendezik a Louis Armstrong Stadionban.

Megérkeztek a játékosok a pályára, máris kezdődik a bemelegítés.

A találkozóra a centerpályán, a csaknem 24 ezer néző befogadására alkalmas Arthur Ashe Stadionban rendezik meg. Egyelőre csak lézengenek az arénában a szurkolók, néhány százan lehetnek a lelátón.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Babos Tímea–Simona Halep mérkőzés online közvetítésében! A magyar teniszező egyesben pályafutása során először jutott be a harmadik fordulóba Grand Slam-tornán, míg román riválisa – aki 2014-ben döntőt játszott a Roland Garroson – tavaly az elődöntőig menetelt New Yorkban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik