Tenisz: Zseni vagy alattomos? Kyrgios szervájáról beszél a világ

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 17:23
null
Nick Kyrgios nem megy a szomszédba egy kis csibészségért (Fotó: AFP)
Korábban Rafael Nadalt is felbosszantotta trükkös szervájával Nick Kyrgios, aki hétfőn Miamiban Dusan Lajovics ellen két pontot is nyert szokatlan adogatásának köszönhetően. A teniszvilágot megosztja: vannak, akik szerint nem szép dolog az alulról indított szerva, mások szerint zseniális.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint zseniális vagy sportszerűtlen Nick Kyrgios trükkös szervája?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A világranglistán 33. ausztrál teniszező – aki egyesben eddig 5 ATP-tornagyőzelmet aratott – balhéi miatt került többször a nemzetközi sajtó kereszttűzébe: 2015-ben mérkőzés közben inzultálta Stan Wawrinkát; többször is összetörte ütőjét a pályán obszcén kifejezések sorolása közben; Wimbledonban kifütyülte a közönség, mert úgy látták, nem küzd eléggé – ezt később ő is beismerte, de hozzátette, „azért próbálkoztam”.

Hétfő este viszont nem mindennapi szervája miatt került a figyelem középpontjába. Pattogtatta a labdát a Miami Openen a Dusan Lajovics ellen játszott mérkőzésen, majd hirtelen alulról átemelte a labdát a háló fölött – a szerb játékos nem tudta lereagálni, a labda többet is pattant, mire hozzá elért.



Az adogatás teljesen szabályos, de többen megkérdőjelezik sportszerűségét.

Rafa Nadal korábban úgy fogalmazott, amikor Acapulcóban ellene is előhúzta a kalapból ezt Kyrgios, hogy „szembe megy a tenisz szellemiségével”. „Csodálatos tehetség, akinek Grand Slam-tornákért kellene küzdenie a legnagyobb játékosokkal. Oka van annak, hogy ott tart, ahol. Nem tiszteli az ellenfeleket és a közönséget sem” – mondta az ESPN-nek a spanyol klasszis.


Roger Federer azt mondta róla korábban a Metrónak: „Ez egy taktika, azt hiszem. Nem kell szégyellni, ha megpróbálod. Ha viszont nem sikerül, ostobának tűnsz. Edzésen nem igazán gyakorlod ezt, nem kis bátorság kell hozzá, hogy versenyen telt ház előtt megcsináld.”

Judy Murray, Andy Murray édesanyja, a britek Fed-kupa-csapatának korábbi kapitánya közösségi oldalán csodálatának adott hangot.

„A tenisz arról szól, hogy megtéveszd az ellenfeledet olyan eszközökkel, mint a labda sebességének és magasságának változtatása, a csavarás vagy a röptézés. Ehhez hozzátartozik a szerválás is. Kyrgios zseni. Meglepő, hogy más játékosok nem próbálkoznak ezzel” – így Judy Murray, akivel egyetértett a belga Kirsten Flipkens is.

NEM ÚJ FEGYVER
Nem Nick Kyrgios az első természetesen, aki az alulról indított szervát használja. Michael Chang sokkolta a világot és az akkori ranglistaelső Ivan Lendlt az 1989-es Roland Garros negyedik fordulójában, amikor így adogatott. Az akkor 17 éves amerikai teniszező meg is nyerte a salakos Grand Slam-tornát, Lendl ellen játszotta karrierje legemlékezetesebb mérkőzését. Ezt az adogatásfajtát vette elő Martina Hingis is az 1999-es Roland Garros-döntőben Steffi Graf ellen – a svájci játékos viszont elbukta azt a finálét.

Nick Kyrgios is megszólalt természetesen, és visszavágott többek között Nadal kritikájára.

„Ez a játék lényege, nem? Mindenki ászt akar ütni… – idézi a Guardian a 23 éves teniszezőt. – Rafa nem tudja, min mentem keresztül. Nem tud rólam semmit, nem érdekel, mit mond. Én így teniszezem, ő máshogy, mindenkinek megvan a saját játéka. Ő nagyon lassan cselekszik két labdamenet között, holott ha jól tudom, a szabálykönyv szerint az adogató sebessége a mérvadó.”

A tenisz szabályai sokat változtak az elmúlt években: az olyan dolgok, mint a taktikai mosdószünetek és orvosi időkérések többé nem engedélyezettek, valamint bevezették a szervaidőt (25 másodperc), és valljuk be, ezek rosszabbak voltak magára a sportágra nézve, mint Kyrgios egyedi adogatása.

„Az emberek azt mondják, tiszteletlen vagyok, de ha egy másik játékos szerválna így, azt mondanák, milyen briliáns. Amikor megcsináltam, olyan volt, mintha összedőlt volna a ház. Annyi kritikát kaptam, hogy inkább nem is ütök újra így. Na jó, csak viccelek, biztosan fogok még így adogatni, egész nap ez járt a fejemben” – tette hozzá Nick Kyrgios a Daily Mailnek nyilatkozva.

Kyrgios napjaink teniszvilágának egyik legmegosztóbb figurája: rosszabb pillanataiban tényleg úgy tűnik, semmilyen erőfeszítést nem tesz egy-egy labdamenetben, majd trágár szavakkal kommentálva vezeti le dühét, vizesflakont dobál vagy éppen ripityára töri ütőit. Máskor viszont kiszámíthatatlan, zseniális ütéseket és szervákat mutat be, amivel ámulatba ejti a közönséget. Gyerekként kosárlabdázó szeretett volna lenni, ezért gyakran a Harlem Globetrottersszel vonnak párhuzamot vele kapcsolatban – a tenisz labdaművésze.

Nick Kyrgios áldás vagy átok a sportágnak? A vitát eldönteni nem szeretnénk, de annyi biztos, hogy eme szervái miatt nem lehet hibáztatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik