Tenisz: Ugyanonnan indultunk Keninnel – Gálfi Dalma

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 12:53
null
Gálfi Dalma most már tudja, milyen a felnőtt-tenisz: a pontok mellett a megélhetéséért is játszik (Fotó: Földi Imre)
Gálfi Dalmát motiválja, hogy a 2015-ös korosztályos US Open-döntőben általa legyőzött Sofia Kenin szombaton a felnőttek között nyert Australian Opent – a juniorként világelső magyar szerint ő is ugyanolyan keményen dolgozik, mint az amerikai.

 

– Látta az Australian Open női döntőjét?
– Nem, a levegőben voltam, akkor repültem haza az Egyesült Államokból. De nem lepődtem meg, hogy Sofia Kenin nyert: mindig is erős, határozott személyiségnek tartottam, igazi amerikai lány. Juniorként is látszott, hogy tele van önbizalommal – felelte Gálfi Dalma, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy a 2015-ös korosztályos US Open fináléjában két játszmában legyőzte Kenint, aki szombaton a felnőttek között megszerezte első Grand Slam-trófeáját: a juniorként világelső Gálfival egykorú, 21 esztendős sportoló a legfiatalabb amerikai top 10-es Serena Williams óta, nem mellesleg hazája legmagasabban rangsorolt teniszezője.

LEGYŐZTE OSZAKÁT
Gálfi Dalma a szezon elején két szettben legyőzte a japán Oszakát – de nem a kétszeres Grand Slam-bajnok Naomit, hanem nővérét, Marit, aki még sohasem járt a 280. helynél előrébb a világranglistán.
„Neki valószínűleg nincs akkora tehetsége, mint Naominak, de attól még, mert testvérek, nem egyformának születtek. Ő is ugyanúgy edz és megtesz mindent a győzelemért, mint Naomi – jelentette ki az MTK sportolója. Gálfi magyarországi munkáját Jancsó Miklós segíti, aki Nagy Zoltánnal közösen Fucsovics Márton felkészülését is irányítja. – Marci a prioritás, ez egyértelmű és nem is zavar, mert meg tudjuk oldani. Elképesztő, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora eredményt értek el, és Marci eljutott az Australian Open nyolcaddöntőjéig. Le a kalappal előttük!”

– Jó négy évvel ezelőtt gondolta volna, hogy Kenin egyszer eljut idáig?
– Benne volt a pakliban, mint ahogy az én esetemben is benne volt, hogy gyorsan az élmezőnybe kerülök.

– De nem így történt. Frusztráló, hogy felnőtt Australian Open-bajnok az a lány, akivel szemben juniorként Grand Slam-döntőt nyert?
– Inkább motiváló, hiszen ugyanonnan indultunk, semmiféle különbség nem volt közöttünk. Neki több lehetősége adódott szabadkártyákhoz jutni a felnőttversenyekre, több amerikai tornát rendeznek, ami óriási előny. Jól jött ki neki a lépés, egyre nagyobb az önbizalma, de ő is ugyanazt a kemény munkát végzi a mindennapokban, amit én.

– Ennyit számít az önbizalom?
– Abszolút, nagyon előre tud vinni, ha rendben van. Nyilván az amerikaiaknak is vannak mélypontjaik, ám sokkal hamarabb ki tudnak mászni belőlük, mert egész életükben azt hallják: te vagy a legjobb, meg tudod csinálni! Itthon egészen más a légkör, gyakoribb a negatív hozzáállás, ami csak annak az önbizalmát nem tépázza meg, aki olyan személyiség, hogy minden kritika lepereg róla.

Gálfi és Kenin a 2015-ös US Open juniorversenyének 
döntője után (Fotó: Imago Images)
Gálfi és Kenin a 2015-ös US Open juniorversenyének döntője után (Fotó: Imago Images)

– Kétezertizennégyben adta az első interjúját a Nemzeti Sportnak, amelyben a top ötvenet jelölte meg célként a felnőttek között. Jelenleg messze áll ettől – miért?
– Akkor még fogalmam sem volt arról, mi az a felnőtt-tenisz. A top ötven most is a szemem előtt lebeg, ám reálisabban gondolkozva a legjobb száz a nagyobb célom, a kisebb meg a kétszáz, hogy ismét pályára léphessek a Grand Slam-selejtezőkben. Jó úton haladok, a francia edzőmmel, Bastien Fazincanival sokat fejlődtem az elmúlt egy évben.

– Miben volt a legnehezebb az átállás a junior- és a felnőtt élet között?
– Juniorban még jól érzed magad: együtt vannak a fiú- és lányversenyek, a meccsek után együtt lógsz a többiekkel. A felnőtteknél már nem így van, nehéz kialakítani barátságokat. A másik része, hogy több hétig úton vagy, olykor teljesen egyedül. Nem mindig tudom megengedni magamnak, hogy kivigyem az edzőmet a versenyre, és néha édesapám sem jön el, mert elfoglalt – neki is pénzt kell keresnie.

– És a mérkőzéseket tekintve?
– Sokkal kiegyensúlyozottabb a mezőny, nincsenek könnyű meccseid, ráadásul az is nyomasztó, hogy nem csak a ranglistapontokért játszol, hanem a megélhetésedért is. Amikor elkezdtem a felnőttek között teniszezni, nem gondoltam bele ezekbe a dolgokba, csak élveztem a nagy versenyeket, a jó ellenfeleket. Jöttek is az eredmények. Aztán egy idő után elkezd ezen is agyalni az ember, ami nem tesz jót.

– Kenin aligha a pénzdíját böngészte Melbourne-ben fordulóról fordulóra…
– Persze, óriási előny, ha van mögötted egy stabil anyagi háttér, és nem neked kell aggódnod.

– Kétezertizenhétben még 136. volt a világranglistán. Mi történt utána?
– Magánéleti gondjaim adódtak, amelyek hátráltattak. Kellett fél év, hogy túltegyem magam rajtuk, és ismét százszázalékosan a teniszre összpontosítsak.

– Az elmúlt években egymás után törnek be a legjobbak közé az önnél is fiatalabb női játékosok – ez sem bosszantja?
– Nem, ugyanúgy motivál, mint Kenin sikere. A kanadai Bianca Andreescut például jól ismerem, még másfél éve is edzőmeccset játszottunk egymással, emlékszem, hogyan dobálta az ütőjét – aztán látom, hogy US Opent nyer. Én is mindent megteszek, küzdök, hogy ott legyek az élmezőnyben. Biztos vagyok benne, hogy eljön majd az a pillanat, amikor azt mondom: megérte várni!

BUDAPEST HELYETT GLASGOW VAGY KAIRÓ
Több magyar női teniszezőhöz hasonlóan Gálfi Dalma is elveszítette a lehetőségét, hogy februárban hazai pályán küzdhessen WTA-pontokért, mert a Hungarian Ladies Open elmarad – az ügy sportpolitikailag is fájó, de leginkább a játékosok bűnhődnek, akik így kénytelenek repülőjegyet vásárolni, és külföldre utazni a magyarországi szereplés helyett.
„Jó volt, hogy itthon játszhattunk WTA-tornán, csalódott vagyok, hogy az idén nem így lesz. A történtekhez nem tudok mit hozzáfűzni, nem követtem az eseményeket: a WTA küldött egy levelet, hogy nevezzünk másik versenyre. Én Glasgow-ba és Kairóba adtam be a jelentkezésem, illetve Dubaira is felírtam magam, de az ottani selejtezőre valószínűleg nem férek fel” – árulta el Gálfi.
A Fed-kupa áprilisi szuperdöntőjét viszont biztos, hogy a Papp László Budapest Sportarénában rendezik, a Davis-kupához hasonló reformon áteső női csapatversenyen a férfiakéval megegyező lesz a díjazás: a házigazda magyar válogatott biztos csoportrészvevő, játékosai között legalább 500 ezer dollárt osztanak szét. Az anyagiakon túl szakmailag is óriási lehetőség előtt állnak a mieink, hiszen még Serena Williams is pályára léphet Budapesten, ha a selejtezőben az amerikaiak legyőzik a letteket.
„Hatalmas lehetőséget jelent ez a rendezés nekünk. Hazai közönség előtt, klasszis játékosok ellen szerepelhetünk, ez mindenkinek jót fog tenni” – tette hozzá Gálfi.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik