Tenisz: salakanyag – zavaros belharc a Hungarian GP körül

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.04.10. 09:53
null
Hétfőn tovább éleződött a teniszszövetség és Márky Jenő konfliktusa (Fotó: AFP)
Magyar teniszbelharc nemzetközi pályán: keszekusza történet akadályozza a kormányzati akaratot, hogy a Hungarian GP már 2019-ben hazatérjen.

Nem elég a Magyar Teniszszövetség és a jelenlegi, valamint egykori éljátékosok közti háború, hétfőn tovább éleződött a szövetség és Márky Jenő konfliktusa. Immár a (bel)harc részese a női tornákért felelős nemzetközi szervezet, a WTA, továbbá az IMG sportmenedzsment cég, illetve a Mallorca Open osztrák jogtulajdonosa is. A kusza történetet hivatalos információk és egyéb értesüléseink alapján foglaljuk össze.

1. ÖT ÉVE KEZDŐDÖTT

A szövetség és Márky viszálya nem most kezdődött.

Márky versenye, a Hungarian Grand Prix a Római Teniszakadémiáról 2014-ben Bukarestbe költözött, a jogtulajdonos szerint azért, mert a budapesti rendezést ellehetetlenítette a maival azonos vezetőségű szövetség, amely szakmailag és erkölcsileg sem támogatta őt, a sporttörvény értelmében pedig a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tehetett semmit. Márky akkor azt mondta, az MTSZ felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar versenysportnak és a teniszezőknek. A szövetség ezzel szemben azt állította, sem anyagi lehetőségei, sem az állami támogatási rendszer nem tette lehetővé, hogy egy magánrendezvényt – minden szakmai beleszólás, felügyelet és joggyakorlás nélkül – 50-60 millió forinttal támogasson.

Szávay Ágnes és Márky Jenő (Fotó: MTI)
Szávay Ágnes és Márky Jenő (Fotó: MTI)

Az öt évvel ezelőtti csörte után egyértelműnek tűnt, hogy ha egyszer a Hungarian GP hazatér(ne), az sem megy majd zökkenőmentesen.

2. TÖKÉLETES IDŐZÍTÉS

Pedig a szerződések, kötelezettségek lejárta éppen stimmelt. A februári, Budapesten tartott IMG-s WTA-torna bérleti szerződése a végéhez ért, a hosszabbításhoz pedig a magyar fél érthetően nem ragaszkodott, mert a rendezés drága, a versenyt a dubai premiertornával egyazon héten rendezték meg, ezért az éljátékosokat nem érdekelte, a közönséget pláne. A BOK-csarnokot meg akkor is ki kell bérelni, ha ötven néző megy ki, szóval, tényleg felesleges lett volna a folytatás.

Eközben a román kormánygarancia 2018-ig élt Márky tornájához, tehát a jogtulajdonos az idén békében hazahozhatta (volna...) a versenyt Magyarországra, ahol a magyar kormány tárt karokkal várta – Szabó Tünde sportért felelős államtitkár külön levélben hívta fel Szűcs Lajos szövetségi elnök figyelmét, hogy a kormányhatározat egyértelműen fogalmaz: 2019-től a Hungarian GP hosszú távú megrendezése a cél, a füves pályás versenyt pedig semmilyen formában nem támogatja.

3. A MALLORCAI SZÁL

Ezzel el is jutottunk az első bonyodalomig, a mallorcai füves versenyhez.

Richter Attila, a szövetség főtitkára kedden a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy egy éve tárgyaltak már a Wimbledon előtti torna megszerzéséről, mert nem tudtak arról, hogy Márky hazahozná a versenyét, velük ugyanis nem egyeztetett róla. A magyar szövetség megvásárolható teniszviadalt keresett, mert az a kormányzati szándék, hogy láthassunk WTA-eseményt Budapesten.

A női tornákért felelős WTA ráadásul nem engedélyezte Márkynak a költözést Bukarestből Budapestre, ami teljesen indokolt, hiszen néhány hét különbséggel rendezett volna a magyar főváros egy füves és egy salakos versenyt... Ennek a kényes szituációnak lett a következménye Szabó Tünde levele, amelyben Szűcs Lajosnak ultimátumot adott: azonnal vonja vissza a füves pályás rendezési szándékát a szövetség, vagy hivatalos kormányzati levélben írják meg a WTA-nak, hogy a (sport)vezetőség nem támogatja a Mallorca Open Magyarországra hozatalát... (Tegyük hozzá, számos szakember és sportoló tartotta őrültségnek a füves pályás ötletet, mivel itthon nincs versenyre alkalmas pálya, az új építése rettentő drága, és nagy szakértelmet, tapasztalatot igényel.)

A Mallorca Opent akarták Magyarországra hozni, hazai füves pálya nélkül… (Fotó: AFP)
A Mallorca Opent akarták Magyarországra hozni, hazai füves pálya nélkül… (Fotó: AFP)

Richter szerint már az ultimátum előtt, a kormányhatározatot látva elkezdték a tárgyalásokat a füves torna jogtulajdonosával, és még „bánatpénzt” sem kell fizetniük, mert sikerült elérniük, hogy az eladó lépjen vissza az üzlettől – ha ez igaz, óriási bravúrt ért el a magyar szövetség, hiszen a Mallorca Open jogtulajdonosa, az osztrák e/motion Sports Gmbh jelentős összeget követelhetett volna.

4. AZ IMG-SZÁL

A visszalépés után célegyenesbe is fordulhatott volna a Hungarian GP hazaköltözése, de aztán hétfőn az MTSZ kiadott egy közleményt, amelyben azt állította: az idén nem lesz WTA-torna a Római Teniszakadémián, mert a nemzetközi szervezet nem engedélyezte a költözést. Az állásfoglalás szerint Márky úgy tett vállalást a kormánynak a verseny 2019-es Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt a WTA-tól, és ezzel nagy kárt okozott a magyar tenisz nemzetközi megítélésének. A szövetség kiemelte, támogatja a kormány szándékát, hogy Magyarországon WTA-tornát rendezzenek, de szakmailag továbbra is olyan megoldást lát indokoltnak, amelynek értelmében az állam megveheti vagy kedvező feltételekkel hosszú távon bérelheti a versenyjogot, máskülönben nincs hatása a jogtulajdonos döntéseire a későbbiekben. Tehát ugyanott tartunk, ahol 2014-ben: az MTSZ nem támogatja Márky versenyét – de a magyar kormány igen.

Hogy tovább csavarjunk a történeten, hétfő este elértük Márkyt, aki azt állította, hogy a WTA nem zárkózik el attól, hogy már az idén is Magyarországon rendezze meg a tornáját, és további haladékot adott.
WTA-s forrásaink szerint – és ezt részben Márky is megerősítette – a WTA azért nem engedélyezi a költözést, mert úgy tudja, a magyar szövetség tárgyalásban áll az IMG-vel a cég egyik versenyének megrendezésével kapcsolatban, márpedig a WTA szemében Budapest momentán az IMG terepe, ráadásul a szervezet egyik legfontosabb üzleti partnere is egyben, így nem adhat zöld utat Márkynak, amíg nem bizonyosodott meg arról, hogy az IMG-nek nincs már érdekeltsége a magyar fővárosban.

5. TÉNYLEG HIBÁZOTT

Információink szerint egyébként Márky valóban hibázott, mert a januári határidőig hivatalosan és informálisan sem jelezte, hogy Budapestre költöztetné az eseményét. Ettől kezdve minden az üzleti érdekeken, a személyes kapcsolatokon és tárgyalásokon múlik, ám úgy tudjuk, a WTA-nak finoman szólva sincs felhőtlen kapcsolata Márkyval.

Ettől még nem zárható ki, hogy végül minden írott és íratlan szabályt megszegve Wimbledon után a budapesti salakon lépnek pályára a női játékosok 2019-ben, hiszen a WTA-nak alapvető érdeke, hogy a különböző díjakat beszedve biztos hátterű versenyeket fogjon össze, márpedig a magyar kormány sporttámogatásával tisztában vannak, a hosszú távú kormányzati garancia jelentős érv lehet a WTA-nál. Abban igaza van a magyar szövetségnek, hogy az elmúlt hetek harcai után nem kapna kitűnő bizonyítványt a magyar teniszsport a nemzetközi szervezettől, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a WTA-nál elsősorban a gazdasági érdekek érvényesülnek, az időszakos vita aligha érdekli őket.

Szűcs Lajos MTSZ-elnök és Richter Attila főtitkár (Fotó: Földi Imre)
Szűcs Lajos MTSZ-elnök és Richter Attila főtitkár (Fotó: Földi Imre)

5+1. HOGYAN TOVÁBB?

A megoldásra több forgatókönyv is létezik.

1. Az Emmi ismét közbeszól, és kötelezi a magyar szövetséget, hogy ne tárgyaljon az IMG-vel, a WTA pedig hivatalos értesítést kap a cégtől, hogy nincs üzleti kapcsolata az MTSZ-szel – ebben az esetben alighanem hamar megkapná Márky az engedélyt a tornája Budapestre költöztetésére.

2. Márky megpróbál maga egyezkedni az IMG-vel, hogy a cég látványosan vonuljon vissza Budapestről.

3. Ha az IMG-szál marad, Márky még mindig elviheti a tornáját magyar vidéki városba, hiszen csak Budapest „foglalt”, az pedig más országokban is előfordul, hogy különböző településeken rendeznek női versenyeket.

4. Márky eseménye 2019-ben Bukarestben marad vagy más külföldi városba költözik, és 2020-ban tér haza a Római Teniszakadémiára – addigra már a történet összes szereplőjének világos lesz, hogy kormányzati támogatás nélkül az IMG aligha rendez eseményt Magyarországon. (És most engedjük el, hogy a szövetség szerint itthon profi versenyt kizárólag az ő együttműködésével és szakmai felügyeletével lehet tartani, míg az Emmi úgy véli, mivel a WTA nem nemzetközi sportági szakszövetség, az MTSZ-nek nincs kötelező kapcsolata az ATP- és WTA-tornákkal.)

5. Szürreális esetben egyébként fajulhat odáig a konfliktus, hogy a WTA elveszi Márkytól a versenyrendezés három-négymillió dollárt érő jogát, amivel persze nemcsak Márky, hanem a teljes magyar teniszsport is hatalmasat bukna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik