K. R. 2020.04.20 17:48 Frissítve: 2020.04.20 17:48

Tenisz: pizzafutár lesz Babos Tímea korábbi edzője

Thomas Drouet nem kap pénzt tanítványától, az első számú kínai teniszezőtől, ezért a Mauritiuson élő edző aggódik: megtakarításai legfeljebb fél évre elegendők.

Thomas Drouet itt még Babos Tímeával (Fotó: AFP)

 

Korábban megírtuk: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics vezetésével a top 100 anyagi segítséget nyújthat a férfi-világranglista 250. és 700. hely közötti teniszezőinek – nyilván a nőknél is szükség lenne erre, de ott egyelőre nincs bejelentés hasonló kezdeményezésről.

 
 Babos Tímea szerint anyagilag neki és az edzőinek nincs okuk a panaszra

A sportolók mellett az edzők sincsenek könnyű helyzetben, sőt: a teniszben szinte senki sem fix fizetésért dolgozik, hanem versenyhetekben mérik a bért – momentán meg nem rendeznek tornákat, ugye. Nyilván a legjobb szakembereknek nincsenek anyagi problémáik, korábban a Nemzeti Sport érdeklődésére Babos Tímea is azt mondta, amerikai sztáredzője, Michael Joyce fizetés nélkül is átvészeli a koronavírus-járványt.

De nem mindenki áll stabil lábakon, és ez nem csupán a legjobb 100-on kívüliekkel dolgozókra igaz: Babos korábbi trénere, a monacói Thomas Drouet például a világranglistán 29. kínai Vang Csianggal dolgozik békeidőben, ám most aggódnia kell a megélhetése miatt. Drouet a francia L'Équipe-nek elmondta, bár 35-40 hétre kötöttek szerződést tanítványával a 2020-as idényre, Vang nem akar fizetni.

„Amikor bejelentették, hogy minimum július közepéig félbeszakad az idény, arra kértem, kössünk megállapodást, utalja el nekem a szerződésben leírt bérem nagyjából ötven százalékát, de nemet mondott, mert neki sincs bevétele – közölte Drouet, aki Babos mellett a francia Marion Bartolival, az ausztrál Bernard Tomiccsal és az orosz Anna Blinkovával is dolgozott korábban. – A teniszedzők élete egyébként is kiszámíthatatlan, hiszen a játékosok bármikor véget vethetnek a közös munkának, de most, hogy senki sem tudja, folytatódhat-e az idény, különösen bizonytalan helyzetben vagyunk. Jelenleg nincs bevételem, a megtakarításaim pedig legfeljebb fél évre elegendők, mert a családomnak is segítenem kell. Most például pizzákat fogok házhoz szállítani, hogy ne kelljen felélnem minden spórolt pénzemet.”

Drouet hozzátette, számítana a teniszezőkre ebben a szituációban, ugyanis a sportolók felelősséggel tartoznak a stáb iránt. Állítása szerint egy 150-en kívül rangsorolt játékos esetében nem várna segítséget, de Vang szerepelt a legjobb húsz között, karrierje során csak a pénzdíjakból 4.6 millió dollárt (1.5 milliárd forintot) ütögetett össze, miközben első számú kínai teniszezőként jelentős szponzori bevételei is vannak.

„Pénzt adományozott a vuhani kórháznak, ez becsülendő. De abban bízom, nekem is tud adni egy keveset, ha másképp nem, a jövőbeli fizetésem előlegeként. Ha nem tudunk kompromisszumot kötni, arra kérem, szüntessük meg a szerződésemet, és keresek valaki mást” – közölte a Mauritiuson élő Drouet, aki a tervek szerint június 1-jétől Kínában folytatná az edzéseket Vanggal.                                 
2020.04.01 22:13:50

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Az elmúlt 143 évben Wimbledonban csak a világháborúk idején nem játszottak.

2020.03.11 23:56:39

Tenisz THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A közösségi élményt erősítő Davis-kupában teljesen más a hangulat, mint a többi versenyen, így Fucsovics némi hezitálás után a kemény pályás viadalokra készülés időszakában is vállalta a salakon rendezett csapatversenyt.

2020.03.07 22:54:22

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A csapattal – és ezt tessék szó szerint venni…

2020.03.07 16:31:37

Tenisz H. Á., K. R.

A magyar teniszválogatott 3–2-re legyőzte Belgiumot, így ott lesz a madridi fináléban.