Tenisz: Nadal jutott be elsőként a madridi elődöntőbe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 18:10
null
Rafael Nadal három szettben diadalmaskodott (fotó: Action Images)
Rafael Nadal az első szettet ugyan elveszítette David Ferrer ellen, de végül bejutott a madridi ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjébe, csak úgy, mint a 3. helyen kiemelt brit Andy Murrayt búcsúztató cseh Tomás Berdych, a francia Jo-Wilfried Tsongát döntő szettben legyűrő svájci Stanislas Wawrinka valamint a korábbi világelső Roger Federert egy körrel ezt megelőzően kiejtő Nisikori Kei ellen diadalmaskodó spanyol Pablo Andújar.

 

A spanyol házirangadót Ferrer kezdte jobban, 2:1-nél sikerült elvennie Rafael Nadal adogatását, majd hozta ezután a sajátját is. A korábbi világelsőnek az elején nagyon nem ment, még a székbíróval is sikerült összevesznie. Ezután ugyan sikerült két bréklabdája közül az elsőt hoznia, de a szett mégis Ferreré lett.

A második játszmában 1:1 után mindkét fél brékelt, majd Nadal a következő adogatását sem tudta hozni, de Ferrer nem sokáig örülhetett az előnynek, mert Nadal egyből visszabrékelt. Nadal 4:4 után újra elvette ellenfele szerváját, és a szettért adogathatott, de Ferrer ezt is kivédekezte. A rendkívül izgalmas játszmában végül a rövidítés döntött, Nadal idegileg ezt jobban bírta, és kiharcolta a harmadik szettet.

Ott Ferrer összeomlott, az első öt játék Nadalé lett. Ferrer ekkor már gyakorlatilag azért küzdött, hogy nehogy lenullázzák. Ezt nem sikerült megakadályozni, harmadszor is elveszítette az adogatását, így Nadal jutott be a legjobb négy közé.

Nadal elődöntőbeli ellenfele honfitársa, a volt világelső svájci Roger Federert búcsúztató japán Nisikori Keit két szettben legyőző Pablo Andújar lesz.

A felső ágon kiesett a 3. helyen kiemelt brit Andy Murray, akit a cseh Tomás Berdych győzött le két szoros szettben.

„Természetesen" a madridi tenisztornán sem maradt el a döntő szett a Stanislas Wawrinka–Jo-Wilfried Tsonga párharcban, amelynek végén ezúttal a svájci örülhetett.

A két játékos eddig ugyan csak négyszer találkozott felnőtt ATP-viadalon, azok az összecsapások azonban kivétel nélkül emlékezetesre sikeredtek: 2007-ben, Metzben Tsonga szetthátrányból fordítva nyert (6:7, 6:4, 6:4), a 2011-es Roland Garroson Wawrinka 0:2-ről diadalmaskodott (4:6, 6:7, 7:6, 6:2, 6:3), a 2012-es Francia tenisztornán Tsonga ismét visszaengedte 0:2-ről a svájcit, de végül csak megnyerte a mérkőzést (6:4, 7:6, 3:6, 3:6, 6:4), majd az idei Monte-Carlóban rendezett mérkőzésükön a francia szetthátrányból fordítva nyert Wawrinka ellen (2:6, 6:3, 6:4).

Mint látható, eddig kivétel nélkül döntő szettes mérkőzésekre került sor kettejük között, ehhez képest ezúttal a világranglista 15. helyén álló Wawrinka villámgyorsan, 6:2-vel behúzta az első játszmát, majd a második szett egy-egy fogadósikerét követően jöhetett a rövidítés. Ekkor alig több, mint egy órája játszottak a felek ezt egy szűk negyedórás tie brékkel kívánták „kompenzálni".

Itt először 5–2-re ellépett Tsonga, de Wawrinka sorozatban négy pontot szerezve mérkőzéslabdához jutott. Ezt hárította a francia, majd még kettőt a rövidítés során, és végül óriásit küzdve 11–9-cel behúzta a rövidítést, és kiharcolta a döntő szettet.

A harmadik felvonásban azonban a svájci már nem rontott, 5:4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogathatott, és végül 6:2, 6:7, 6:4-gyel megnyerte az összecsapást, így szépített Tsonga elleni mérlegén (immáron 2–3), és bejutott az elődöntőbe, ahol az ellenfele a 3. helyen kiemelt brit Andy Murrayt búcsúztató cseh Tomás Berdych lesz.

A hölgyeknél nem született különösebb meglepetés, a két legnagyobb esélyes, Serena Williams és Marija Sarapova is továbbjutott, az amerikai annak ellenére, hogy a második szettet 6:0-ra veszítette el Anabel Medina Garrigues ellen.

ATP 1000-ES TORNA, MADRID (3 368 265 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 5.)–Ferrer (spanyol, 4.) 4:6, 7:6, 6:0
Berdych (cseh, 6.)–Murray (brit, 3.) 7:6, 6:4
Andújar (spanyol)–Nisikori (japán, 14.) 6:3, 7:5
Wawrinka (svájci, 15.)–Tsonga (francia, 7.) 6:2, 6:7, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Wawrinka (svájci, 15.)–Berdych (cseh, 6.)
Nadal (spanyol, 5.)–Andújar (spanyol)

WTA-PREMIERTORNA, MADRID (4 033 254 dollár, salak)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Medina Garrigues (spanyol) 6:3, 0:6, 7:5
Sarapova (orosz, 2.)–Kanepi (észt) 6:2, 6:4
Ivanovics (szerb, 16.)–Kerber (német, 6.) 6:3, 6:1
Errani (olasz, 7.)–Makarova (orosz) 6:4, 6:3
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
S. Williams (amerikai, 1.)–Errani (olasz, 7.)
Ivanovics (szerb, 16.)–Sarapova (orosz, 2.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik