Tenisz: Milliók figyelnek, és értékelik, amit mondok nekik – Álex Corretja

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.08.31. 09:49
null
Álex Corretjának nem hiányzik a játék, de szívesen elemzi
Álex Corretjának, a Eurosport spanyol szakkommentátorának, a Roland Garros korábbi kétszeres döntősének nem hiányzik a játék, de szívesen elemzi.

 

– A US Opent kemény pályán, az egy héttel utána kezdődő Roland Garrost salakon rendezik. Mennyire lehet nehéz az átállás?
– A legrosszabb, hogy nem rendezik meg a madridi salakos versenyt, ami szégyenletes – felelte a spanyol Álex Corretja, a Roland Garros korábbi kétszeres döntőse, aki a Eurosport szakkommentátoraként a csatorna által közvetített US Open előtt válaszolt az újságírói kérdésekre, Magyarországról csak a Nemzeti Sportnak. – Ha az ember nem salakspecialista, sokat fog szenvedni, mert a játék teljesen más perspektíváját adják a három nyert szettig tartó mérkőzések. A szerva nem annyira fontos, tudni kell csúszni a pályán, fizikailag készen állni a hosszú meccsekre. A lábak elnehezednek, mert hosszabb ideig tartanak a pontok, így nagyon trükkös lesz a verseny, és azt hiszem, Rafael Nadal ezért döntött úgy, hogy nem indul a US Openen, hiszen tudja, milyen nehéz az átállás a kemény pályáról, és azt gondolja, szeretné felkészíteni a testét, a mozdulatait, mindent a salakra, s nem vállal felesleges kockázatot. Ráadásul aki jól szerepel a US Openen, szüksége lesz némi pihenésre és regenerálódásra is a Garros előtt.

– Tehát helyesen döntött Nadal, hogy nem utazott el New Yorkba?
– Bizonyára az jár a fejében, hogy esélye van megnyerni a Roland Garrost, és játszani néhány bemutatómérkőzést is. Feltette magának a kérdést, hogy a US Openen vagy a Garroson van-e nagyobb sansza a sikerre, és mivel valószínűleg a Garroson, folytatta a salakos edzéseket. Előtte szüksége lehet néhány felhozó meccsre, és ha tud játszani, készen áll majd, és nagyon nehéz lesz legyőzni Párizsban.

– Reménységünk, Balázs Attila is tipikus salakos játékos, de ő indul a US Openen. Hogyan tud majd utána alkalmazkodni a teljesen más párizsi körülményekhez?
– Attól függ, mennyire jut messze a US Openen. Ha már hétfőn kikap, elegendő ideje lesz visszaállni. Mint említettem, salakon hosszabbak a labdamenetek, ezért a pálya minden pontjáról nyerőt akar ütni az ember. Az adogatásokat nem kell mindig bombaerősen meghúzni, a fékezett ütés nagyon fontos lehet, a tenyeresnél hasznos, ha magasan oldalra pattan a labda, hogy ki lehessen nyitni a pályát.

Benoit Paire is fertőzött
Egy, az Amerikai Teniszszövetség (USTA) közleményében meg nem nevezett játékos visszalépett a US Opentől, mert pozitív lett a koronavírustesztje, ugyanakkor tünetmentes. Mint kiderült, a férfiverseny 17. helyén kiemelt francia Benoit Paire fertőződött meg a Covid–19-cel, ő kedden a lengyel Kamil Majchrzakkal mérkőzött volna az első fordulóban.

– Szakértő kollégája, Mats Wilander a szerb Novak Djokovicsot és az osztrák Dominic Thiemet tartja a legesélyesebbnek a US Open férfiversenyének megnyerésére. Mi az ön véleménye?
– Természetesen Djokovics az egyik favorit. Olvastam egy interjút az orosz Danyiil Medvegyevvel, és lenyűgöztek a válaszai: úgy tűnt, megbékélt a mostani sajátos helyzettel, és meggyőzte magát, hogy képes lesz jól játszani. Tudja, hogy kell kemény pályás mérkőzéseket nyerni, és azt is, hogy kell szenvedni. A tavalyi döntőben az egész nézősereg ellene volt, de ő élvezte, most nem lesz könnyű közönség nélkül teljesítenie. Aztán ott van még Sztefanosz Cicipasz is – meglátjuk, hogyan birkózik meg a nyomással.

– Milyennek látja a német Alexander Zverev és saját honfitársa, a spanyol David Ferrer közös munkáját?
– David nagyon jó barátom. Meglepődtem, amikor hallottam az együttműködésükről, ám az biztos, hogy munkamorál, következetesség és mentalitás tekintetében sokat tehet hozzá Sascha játékához: mivel játszott is ellene, tudja, miben kell fejlődnie.

– Már tizenöt éve nem teniszezik – nem hiányzik a sportág?
– Nem, mert az életem egy másik korszaka volt, és fizikailag, mentálisan nagyon nehéznek látom. Beleadtam mindent, nincs hiányérzetem, és most élvezem az életemet. Akkor nem vettem észre, hogy minden sokkal stresszesebb – most nyugodtan megihatok egy kólát, bekaphatok egy hot dogot miközben meccset nézek. Milliók figyelnek az otthonukban, és értékelik, amit mondok nekik, mert sokkal többet adok annál, amit ők el tudnak képzelni. Boldog vagyok, mert az emberek is örülnek, hogy engem hallanak, és jó visszajelzéseket adnak.

– Mit csinál, amikor nem az Eurosportnál dolgozik?
– Van egy saját márkám, a Corretja, amely férfi- és női sportruházatot gyárt. Továbbá részt veszek vállalati rendezvényeken, beszélgetéseken, tartok motivációs előadásokat is, és van egy cégem, néhány sportolót képviselünk a testvéremmel, aki ügynök. Egyébként jól elvagyok, négy gyermekem van, közülük hárman lányok, úgyhogy néhány hétnél nem tervezek előrébb.

US OPEN (a hétfői játéknap érdekesebb párosításai)
FÉRFI EGYES

Balázs Attila–Kukuskin (kazah)
N. Djokovics (szerb, 1. kiemelt)–Dzumhur (bosnyák)
Cicipasz (görög, 4.)–Ramos (spanyol)
A. Zverev (német, 5.)–Anderson (dél-afrikai)
NŐI EGYES
Ka. Plísková (cseh, 1.)–Kalinina (ukrán)
Oszaka N. (japán, 4.)–Doi (japán)
Kvitová (cseh, 6.)–Begu (román)
Sevastova (lett, 31.)–Gauff (amerikai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik