Tenisz: mérföldkő - Federer 1000. egyéni győzelmét aratta

Vágólapra másolva!
2015.01.11. 12:31
null
Federer magas színvonalú meccset játszott Raoniccsal (Fotó: Action Images)
Szép játékkal szerezte meg 1000. egyéni győzelmét Roger Federer: a svájci kiválóság a brisbane-i ATP-torna döntőjében három szettben győzte le a kanadai Milos Raonicot.

„Mindenképpen győzni akarok, hiszen a többség az én győzelmemért jön ki a fináléra, és egyébként is különleges lenne egy ATP-döntőben ünnepelni az ezredik sikert. Nagyon élveztem itt, Brisbane-ben a játékot az elmúlt években, most is mindent meg fogok tenni" – ígérte a meccs előtt Roger Federer. Korábban nyolcszor találkozott Milos Raoniccsal, hétszer a svájci diadalmaskodott.

Federer kiváló tenisszel kezdett, már az első gémben is voltak jó fogadópontjai, majd miután könnyedén hozta saját szerváját, elnyerte Raonicét. Ezt az előnyét biztosan végigvitte, és 6:4-re megnyerte az első szettet.

A második játszmában is 2:0-ra elhúzott, miután rögtön brékkel nyitott, így felsejlett egy rövid finálé esélye. Raonic azonban fordítani tudott, ezután szorossá vált a meccs. A rövidítésben az első két pontot Federer érte el, de utána csak Raonic szerzett pontot, így döntő szett következett.

A mérkőzés összefoglalója

Federer csak nehezen tudta megnyerni adogatójátékát, 2:1 után viszont több fogadóelőnye is volt, ám ezekkel nem tudott élni. A következő, majdnem tíz percig tartó Raonic szervajátéknál sem tudta elvenni ellenfele adogatását. A magas színvonalú meccsen 5:4-es Federer-vezetésnél Raonic kettős hibával juttatta meccslabdához a svájcit, majd a következő labdamenetben a hálóba püfölte a labdát. A 33 éves világranglista-2. Federer szinte kisgyerekként örült a sikernek.

Federer tornagyőzelemmel érte el 1000. sikerét (Fotó: Action Images)
Federer tornagyőzelemmel érte el 1000. sikerét (Fotó: Action Images)

„Ez kétségtelenül egy különleges pillanat. Ezt a meccset sosem felejtem el" – mondta a mérkőzés után Federer.

Ez volt a 17-szeres GS-bajnok Federer 83. tornagyőzelme, ami önmagában is kiemelkedő szám, főleg ha hozzátesszük, hogy ezt 125 döntő alatt érte el. Federer 1998-ban nyerte meg első egyes meccsét profiként, a szeptemberi toulouse-i tornán a francia Guillaume Raoux-t győzte le 6:2, 6:2-re. Több mint 16 évvel később pedig már az ezres határt is elérte...

A díjátadó



Az open éra kezdete, vagyis 1968 óta az amerikai Jimmy Connors (1253 győzelem) és a cseh Ivan Lendl (1071) után Federer a harmadik játékos, aki négy számjegyű győzelmen van túl. Összehasonlításul: a világelső, 27 éves szerb Novak Djokovics 606-nál, a 28 éves spanyol Rafael Nadal 706-nál jár a jelenlegi élmezőnyből – Raonic pedig 174-nél, igaz, ő még csak 24 éves.

TENISZ
ATP 250-ES TORNA, BRISBANE (494 310 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ

Federer (svájci, 1.)–Raonic (kanadai, 3.) 6:4, 6:7, 6:4

A harmadik ezredes (Grafika: Graphic News)
A harmadik ezredes (Grafika: Graphic News)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik