Gy. F. 2020.05.24 14:50 Frissítve: 2020.05.24 19:08

Tenisz: meglepetéssel zárult a háromnapos Budapest-kupa

Miután Jani Réka és Marozsán Fábián is megnyerte a saját egyesét Stollár Fanny és Fucsovics Márton ellen, már a vegyes páros előtt eldőlt, hogy az előzetesen az esélyesek között nem emlegetett duó győzött a fővárosi viadalon.

 

Fucsovics Márton egyesben kikapott Marozsán Fábiántól (Fotó: Dömötör Csaba)

Meglepetés a javából! A felkészülési jellegű, vagy inkább felhozó Budapest-kupát, amelyen két csoportban összesen hat egység mérte össze a tudását (párost nem írhatunk, hiszen voltak olyan duók, amelyek sérülések miatt triókká alakultak), Jani Réka és Marozsán Fábián nyerte meg. Miután a vasárnapi program délelőtti kezdetén Jani három szettben – az első elvesztése után megfordítva a mérkőzést – legyőzte Stollár Fannyt, Marozsánnak nagy bravúrra volt szüksége, hogy „elcsípje” Fucsovics Mártont. A húszéves teniszező azonban nem ijedt meg a saját árnyékától, saját elmondása szerint jobban alkalmazkodott a szeles körülményekhez, s a simán megnyert első játszma után a másodikban 0:3-ról fordított, s a rövidítést 7–1-gyel húzta be. Így már a vegyes páros előtt el is dőlt, hogy ők győznek a tornán, az ellenkező nemű kettősök csak egy szettet játszottak le az egyébként is lerövidített verzióból, amelyet 4:1-re nyert Stollár és Fucsovics. A vegyes páros győztesei levezetésként lábteniszeztek egy jót Babos Tímea és Balázs Attila duójával szemben.

Fanny ellen a végén a nagy tenyeres egyenesemnél fontos pillanatban jól jött nekem a szél, de egyébként nagyon nehéz volt így játszani. A második szettben azért már sikerült jobb labdameneteket is összehoznunk. Tudtunk mérkőzéseket játszani, s bár nem bírt akkora téttel ez a torna, de hogy végre kicsit meccshelyzetben érezhettük magunkat és lett néhány mérkőzés a lábunkban, az biztosan sokat segít majd, ha jönnek a valóban éles versenyek. Nagyon jól összeszoktunk Fábival, élveztem a közös játékot, szép pontokat és figurákat csináltunk együtt. Nagyon bízom benne, hogy a kétszázas ranglistámmal játszhatok majd a Grand Slam-tornák selejtezőiben és onnan folytathatom, ahol a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt minden” – értékelt Jani Réka.

Marozsán: Izgultam, de nem paráztam rá nagyon

A bronzpárharc izgalmasan alakult, előbb szuperrövidítésben az egyest nem vállaló Babost helyettesítő Drahota-Szabó Dorka javára dőlt el a Nagy Adrienn elleni összecsapás, azt követően ugyanakkor a szintén csak vegyes párosban pályára lépő Balázs Attila helyére beugró Fajta Péter szép sikerrel javított Nagy Péter ellen. A harmadik helyről döntő Babos, Nagy Péter–Nagy Adrienn, Balázs találkozó látványos pontokat, sugárzó jókedvet és nagyon szórakoztató beszólásokat hozott magával, a felek eljutottak a döntő rövidítésig, amelyet Babosék nyertek, így a háromszoros páros Grand Slam-győztes és világbajnok kiválóságunk vegyesben lejátszott harmadik mérkőzését már meg tudta nyerni a Nemzeti Edzésközpontban lebonyolított viadalon.

Hogy lesz-e folytatása (és ha igen, mikor?) ennek a valóban hasznos kezdeményezésnek, azt egyelőre nem lehet tudni, nyilvánvalóan attól is függ, a július 31-ig tartó nemzetközi leállás meghosszabbodik-e – valószínűleg azért mindenki azt kívánná, hogy álljon vissza a rendes kerékvágásba a sportág élete.

BUDAPEST-KUPA, NEMZETI EDZÉSKÖZPONT (salak)

Döntő: Jani Réka, Marozsán Fábián–Fucsovics Márton, Stollár Fanny 2–1 (Jani–Stollár 3:4, 4:1, 4:2; Marozsán–Fucsovics 4:1, 4:3; Jani, Marozsán–Fucsovics, Stollár 1:4). A 3. helyért: Babos Tímea, Drahota-Szabó Dorka, Nagy Péter–Nagy Adrienn, Balázs Attila, Fajta Péter 2–1 (Drahota-Szabó–Nagy A. 4:2, 3:4, 10–8; Nagy P.–Fajta 3:4, 3:4; Babos, Nagy P.–Nagy A., Balázs 4:1, 2:4, 12–10). A végeredmény: 1. Jani, Marozsán; 2. Stollár, Fucsovics; 3. Babos, Drahota-Szabó, Nagy P.; 4. Nagy A., Balázs, Fajta; 5.-6. Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij (ukrán) és Gálfi Dalma, Makk Péter, Piros Zsombor

2020.06.26 20:39:01

Tenisz DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A törlés momentán nem kevésbé reális jövőkép, mint az, hogy egy tízmilliós metropolisz nagyjából egy év múlva egy hónapra vendégül lát százezres nagyságrendű embertömeget a szélrózsa minden irányából.

2020.06.22 20:44:15

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Közölni akarta a világgal: bármit megtehet.

2020.06.12 22:10:49

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Djokovics ne focizgasson a magángéppel érkező sztárokkal.

2020.04.01 22:13:50

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Az elmúlt 143 évben Wimbledonban csak a világháborúk idején nem játszottak.

2020.03.11 23:56:39

Tenisz THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A közösségi élményt erősítő Davis-kupában teljesen más a hangulat, mint a többi versenyen, így Fucsovics némi hezitálás után a kemény pályás viadalokra készülés időszakában is vállalta a salakon rendezett csapatversenyt.