Fucsovics Márton ötszettes meccsen búcsúzott a Garrostól

HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (tudósítás)HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (tudósítás)
Vágólapra másolva!
2019.05.26. 15:41
null
Fucsovics Márton maratoni csatában kapott ki a Roland Garroson (Fotó: AFP)
A francia nemzetközi teniszbajnokság első fordulójában a világranglistán 38. Fucsovics Márton a torna 17. kiemeltjével, az ATP rangsorában 20. helyet elfoglaló Diego Schwartzmannal találkozott, és 3 óra 41 perc hosszú mérkőzésen öt szettben kikapott.

 

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)

Fucsovics Márton–Diego Schwartzman (argentin, 17.) 3:6, 6:3, 6:7 (7–9), 6:2, 2:6

A hűvös és szeles időjárás ellenére zsúfolásig megtelt a 14-es pálya Fucsovics Márton és az argentin Diego Schwartzman mérkőzésére – akik nem fértek fel a lelátóra, a korlátnál álltak, vagy az alapvonal mögötti bokrok felett/mellett próbálkoztak. A hangulat remek volt, és bár a többség inkább Schwartzmannak szurkolt, azért gyakran hallottunk magyar szót, és néhány francia is Fucsovics mellé állt.

Az első szett az eredményt és a játék képét tekintve is a papírformát hozta: a 17. kiemelt argentin a legjobbak közé tartozik salakon, nem véletlenül jutott elődöntőig legutóbb a római mestertornán, és nyert szettet Novak Djokovics ellen; a tavalyi Roland Garroson pedig ő volt az egyetlen, aki játszmát csípett el Rafael Nadaltól.

Fucsovics gyönyörű labdameneteket nyert meg, de Schwartzman ellen minden hiányossága kijött: az adogatásokat és a fonákokat tekintve rendkívül hullámzóan teljesít, ami egy ilyen stabil rivális ellen minimálisra csökkenti a győzelmi reményeket. Az összecsapás első részében Schwartzman pazarul, nagyobb rontás nélkül teniszezett a fontos pontoknál, a legjobb magyar játékos pedig bele-bele hibázott, aminek 6:3-ra elbukott első játszma és brékhátránnyal induló második lett az eredménye. Az eső is eleredt, szóval néhányan ekkor úgy döntöttek, szétnéznek a többi pályán – a többség, a helyükön maradók döntöttek jól, mert a nap egyik legjobb mérkőzését láthatták.

Bár az addig látottak egyértelműen az argentin mellett szóltak, egy érthetetlen 15 perces rövidzárlat pont elég volt ahhoz, hogy egyrészt Fucsovics belerázódjon a meccsbe, másrészt a szetteket tekintve 6:3-mal egyenlítsen.

A harmadik játszmában az MTK teniszezője hiába került kétszer is brékelőnyben, saját szerváival tovább szenvedett, a rövidítésben pedig megint Schwartzman ünnepelhetett a kulcsszituációkban – a fáradó Fucsovics egyre feszültebb volt, sokat bosszankodott, és úgy tűnt, ellenfele ismét kézbe veszi az irányítást. A negyedik játékrészben az első két adogatójátékát elveszítette a nyíregyházi sportoló, viszont fogadóként négyből négy (!) gémet nyert meg az ekkor már nem annyira stabil Schwartzmannal szemben, tehát következhetett a döntő szett!

A két teniszező érthetően rettenetesen kimerült az ötödik játszmára, a színvonal csökkent, az adogatásokat tekintve pedig továbbra is szenvedtek: sajnos az argentin volt az, aki először hozni tudta a sajátját, és a 3:1-es előnyről már nem hibázott.

A 17. kiemelt őrült mérkőzésen 3 óra 41 perc alatt, 6:3, 3:6, 7:6, 2:6, 6:2-re győzött, Fucsovics Márton pedig hiába volt közel a bravúrhoz, egyesben búcsúzott a szezon második Grand Slam-tornájától.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

ROLAND GARROS 2019
ROLAND GARROS 2019

5. JÁTSZMA

Fucsovics Márton kikapott, ezzel kiesett a Roland Garros férfi egyesének további küzdelmeiből. Hamarosan jelentkezünk összefoglalónkkal, köszönjük a megtisztelő figyelmet!

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Schwartzman a meccsért szervál. Első adogatásából pontot is csinál – Fucsovics rontott. Utána viszont egyenlített a magyar fiú és egy remek tenyeres után már nála az előny. Fucsovics a hálóba püföl egy fej fölöttit, 30:30. Meccslabdához jutott Schwartzman, de a hálóba ütötte Fucsovics nem túl jó ritörnjét.Most Fucsovics ütött a hálóba, újabb meccslabda. Ezt már megcsinálta az argentin, 2:6.

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman keresztütését Fucsovics befutja, és a háló mellett meg is célozta az argentin térfelét, de nem esik be a labda... Gyorsan egyenlít a magyar fiú, majd Schwartzman ugrasztja talpra a közönséget egy remek tenyeressel, végül két bréklabdához is jut és az elsőt gyorsan meg is csinálja, 2:5.

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics újabb két ki nem kényszerített hibát vét, 30:0. Utána viszont jól megfuttatja ellenfelét és egy szép röptével szépít. Jön azonban az argentin és egy ászértékű szerva után hozza a gémet, miután Fucsovics széleset üt, 2:4.

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman a hálóba fogad, majd széleset üt, 30:0, ami után Fucsovics üt széleset, majd hosszút, 30:30. Végül Fucsovics üt egy nyerőt, majd Schwartzman egyenlít, miután megfuttatja Fucsovicsot, 40:40. Végül némi nehézségek árán azért Fucsovics behúzza a játékot, 2:3.

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

A hangulatra tényleg nem lehet panasz a 14-es pályán Párizsban, a játék minőségére annál inkább, nagyon rosszul adogat mindkét játékos. Fucsovicsnak viszont most a fogadása sikerül pocsékra, ami után a vonalbíróval perlekedik, aztán hálót üt, ezzel pedig pillanatok alatt 30:0. Fucsovics még üt egy hosszút is, 40:0. Schwartzman üt széleset,40:15, aztán viszont Fucsovics emelése hosszú, ezzel 1:3.

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman pontjával kezdődik a gém. S azzal is folytatódik, parádés rövidítést mutatott be az argentin, 0:30. Nem ez a meccs lesz a minőségi adogatójáték oktatóvideója a teniszakadémiákon, az egyszer szent, 15:30 után újabb Fucsovics- hiba után két bréklabda Schwartzmannál. Kettős hibával visszbrékelt Schwartzman, 1:2.

Fotó: Zádor Péter
Fotó: Zádor Péter

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics rövidítését bár befutja Schwartzman, áttenni már nem tudja, itt a pont, 0:15. A dél-amerikai egyenlít Fucsovics újabb ki nem kényszerített hibája után, aztán hosszút üt, 15:30. És még egyszer! Két bréklabda! Kettős hibával visszabrékelt Fucsovics, 1:1!

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

A magyar fiú pólót váltott, pirosban folytatja a játékot. Az első pont az argentiné, Marci rontott, tenyerese a hálóban kötött ki. A következőkét pontnál is a magyar fiú hibázott, így nem meglepő, hogy Schwartzman a kínálkozó három bréklabdájából az elsőt rögtön kihasználta.

4. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Eddig jól mentek a brékek Marcinak, 50 százalék fölött használta ki őket. Most is jól kezd, 0:15 után Schwartzman nehezen magyarázhatóan ront egy röptét.0:30. Egy szép elütéssel szépít a dél-amerikai. Hosszú labdamenet végén egyenlít az argentin, 30:30. Egy gyors nyerő ütés után 30:40, vagyis brék- és szettlabda Fucsovicsnak! És megcsinálta! Megfuttatta Schwarzmant, aki tenyeresére már nem ért át a túloldalra, 6:2!

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman pontjával kezdődik a gém, Marci hosszút ütött, de a magyar fiú egy ásszal és két gyors ponttal 40:15-re fordít. Aztán üt egy széleset. 40:30, majd a hálóba küld egy fonákot, egyenlő.Schwarzman is ront egyet, hálót üt, adogatóelőny! Marci befut egy rövidítést,visszateszi, és Schwartzman tenyerese a hálóban landol, a szettért fogadhat Marci! 5:2!

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Kettős hibával kezd az argentin! Aztán a hálóba üt egy könnyűnek tűnő fonákot, 0:30. Parádés elütés, három bréklabda Fucsovicsnak! Az elsőt a hálóba üti Marci, 15:40. A másodikat egy ritka szép rövidítéssel hárítja Schwartzman. A harmadik már jó! 4:2! Három órája megy a meccs.

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwarzman reklamál, Fucsovics adogat, és pontot szerez, 15:0. Tulajdonképpen imponáló magabiztossággal hozza a játékot Fucsovics, az argentin nem nagyon tud hozzátenni, 3:2.

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Egy gyors pont Fucsovicsnak, egy melósabb Schwartzmannak, 15:15. Marci üt egy szép nyerőt, majd üt egy nem túl jót, amikor keresztelütése a hálóban köt ki, 30:30.Fucsovics gyönyörűen legyilkolt egy fej fölötti lecsapást, bréklabda! És elsőre meg is csinálja: Schwarzman ütött hosszút, 2:2!

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci hozza az első pontját, aztán kettős hibát vét. Schwartzman két gyors ponttal, két bréklabdához jutott... Az elsőt hárítja Fucsovics...és a meccs eddigi leghosszabb labdamenete végén a másodikat is. A 21 ütéses menet végén a dél-amerikai püfölt a hálóba, 40:40. Aztán Schwartzman megint bréklabdához jut, Fucsovics megint kivédi. Újabb brék, amit már kihasznál az argentin: Fucsovics ütött hosszút...1:2

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics elcsórja az első két pontot, amire Schwartzman egy ásszal és egy agresszíven megjátszott labdamenettel felel, 30:30. Egy ászértékű szervával már a dél-amerikainál az előny, de Fucsovics „kettős hibával egyenlít”, 40:40. Bréklabda! Hárítva, Fucsovics a hálóba küld egy könnyű tenyerest. A lelátón közben elkezdtek nyílni az ernyők. Fucsovics egy újabb hiba után egy szép fonákkal menti egyenlőre a játékot. Óriási tenyeres egyenes Marcitól, be a sarokba, bréklabda! Ezt most már megcsinálta Fucsovics, 1:1!

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwarzmané az első pont, rövidítését nem érte be Fucsovics, 0:15. A második, sőt a harmadik is, hosszúra mér egy tenyerest, 0:40. Utána viszont egy rövidítéssel szépít Marci, majd az argentin visszaüt egy lecsapástól, amivel hozza is az első játékot, 0:1.

Kettő és fél órája küzdenek egymással a fiúk. Fucsovics eddig egyébként egyszer, tavaly tudott egy meccset nyerni a Garros főtábláján, míg Schwartzman tavaly negyeddöntős volt itt, s korábbi indulásai során csak egyszer, 2016-ban búcsúzott az első körben a főtáblán.

3. JÁTSZMA

TIE-BREAK

Schwartzman kezdte az adogatást és Fucsovics rögtön el is vette tőle a pontot, 1–0! Széleset üt Marci, 1–1! És megint... 1–2! Sőt, zsinórban harmadszor is a dél-amerikai csinál pontot, 1–3! Ha egy üzlet beindul, 1–4. Fucsovics adogat és nagyon csúnyán elront egy rövidítést a hálónál, 1–5! Fucsovics szervál, és végre pontot csinál, 2–5! Schwarzman is tud hibázni,hálóba üt tenyeressel, 3–5! Na talán visszajött Marci a szettbe, pimasz rövidítéssel zárkózott egy pontra, 4–5! Egyenlő! Példás tenyeres, 5–5! Hosszút üt Fucsovics egy hosszú menet végén, 5–6! Schwarzman rövidítése rossz, 6–6! Egy agresszív nyerő tenyeres a dél-amerikai hetedik pontja, 6–7! Most Fucsovics üti le a pályáról ellenfelét, hét egál. Fucsovics hosszút üt, 7–8. Szettlabda! Schwartzman hossza a pontját egy hosszú labdamenet végén, s ezzel a játszmát is, 7–9!

12. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első pont a dél-amerikaié – ne felejtsük, Fucsovics a szettben maradásért adogat. A második is az övé, Marci még picit reklamált is. Marci egy rövidítéssel szépít, Schwartzman ugyan beéri, de hosszan teszi át a túloldalra, 15:30. Schwarzmann próbált a hálóhoz bejövő Fucsovicsot átemelni, hosszú, majd egy oldalra kisodródott helyzetből futtából a hálóba ütött tenyeressel, 40:30. Fucsovics nem tudta befejezni a játékot, 40:40. de egy remek, ászértékű szerva után ismét nála az előny. Schwartzman precíz tenyerese a vonalat csípte, egyenlő.Hosszú menet végén Schwartzmanmost fonákkal csípte meg a vonalat, szettlabda! Hárítva! Remek szervaröpte után már Marcinál az előny. És ez most már megvan! Schwartzman rosszul rövidít, 6:6!

11. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Az argentin hozta az első két pontot – a második után MArci lekérette a székbírót, de nem volt igaza, emelése kint hullott a földbe. Schwartzman a folytatásbankét gyors ponttal semmire lerendezte a játékot, 5:6...

10. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Remek ponttal kezd Marci! Parádés fogadás után befutott egy rövidítést, aztán jól röptézett, 15:0! Erre folytatásként üt egy kettős hibát. Bosszantó. Hosszú menet végén széleset üt az argentin, ez csak pár centin múlt, 30:15. Fucsovics újabb pontját nyílt színi taps fogadja, felugorva az alapvonalról hihetetlen erővel keresztbepüfölt egy tenyerest, aztán a taps elülte után gyorsan lezárta a játékot, 5:5.

Határozottan kijelenthető, hogy a helyszínen a Fucsovics-szimpatizánsok vannak többen.

9. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

A dél-amerikaié az első pont, Fucsovics hosszút ütött. A második is az övé, pedig... Marci befutotta ellenfele rövidítését, aki azonban átemelte fölötte, 30:0. Sőt, egy újabb nagyszerű tenyeres, és egy Fucsovics hiba után 4:5. Simán, semmire hozta az adogatását Schwartzman.

Fotó: Zádor Péter
Fotó: Zádor Péter

8. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hiba után alaposan megfuttatja ellenfelét, de végül behúzza a pontot, 15:15. Schwarzman egy fogadása pontot ér, majd hosszabb menet végén Fucsovics üt hosszút, 15:40. Egy hárítva a két bréklabdából, 30:40. A második is kivédve, remek tenyeressel, 40:40, sőt, egy újabb Schwartzman hiba után már Marcinál az előny! És zsinórba négy pontot hozva a játék is az övé, 4:4!

7. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Ott az első pont, itt a második, mégpedig egy olyan poénnal, amit Schwarzman is megtapsolt! Csodás tenyeres elütéssel egyenlített a magyar fiú, 15 egyenlő. Gyors dél-amerikai pont után melós egyenlítés Fucsovicstól, 30:30. Ászértékű szerva, 40:30. Fucsovics nem hagyja magát, 40 egál. Újabb ki nem kényszerített hiba a magyar fiútól, előny ott, és egy remek szerva után meg is csinlja a játékot, 4:3 oda.

6. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hibájával kezdődik a játék, Schwartzman szép fonák elütésével folytatódik, nagyon gyorsan 0:30... Jaj, sőt, 0:40, egy hosszú tenyeres után, három bréklabda Schwartzmannál. Az elsőt meg is csinálja, Marci belehibázott: a hálóba ütött egy fonákot, 3:3.

5. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Agresszív fellépéssel kezdi a fogadását Fucsovics, övé az első két pont! Schwarzman rontott mindkétszer. Aztán harmadszor is szélesre küld egy tenyerest, három bréklabda! Az elsőt egy remek röptével hárítja a jó Diego – tényleg szép pont volt. A másodikat viszont már megcsinálja Fucsovics, akinek, mintha belement volna valami a szemébe, 3:2!

4. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első pont Marcié, Schwartzman rövidített rosszul, aztán egy nagyszerű tenyeres keresztütést az argentin nem tudott pályára küldeni, 30:0. Remek fogadással szépített Schwartzman. Fucsovicsnak két lehetősége van begyűjteni az adogatást. Jó szerváját Schwartzman nem tudja pályára fogadni, elsőre meg is van, 2:2!

3. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovicsé az első pont, jól fogadta ellenfele nem túl jó szerváját, aztán viszont egy tenyeres keresztütést mért szélesre. Újabb széles, majd egy bosszantóan rövidítés, 40:15. Egy ásszal Schwartzman le is zárta a gémet, 1:2

2. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hosszú labdamenet végén a hálóba küldött egy tenyerest, kár érte. Újabb hosszú menet végén zavarba ejtő hiba Schwarzmantól, közelről a hálóba röptézett, 15 egyenlő. Kettős hiba Fucsovicstól. Aztán egy ászértékű bombával, 30:30. Nagyot küzdött Fucsovics, óriási labdát futott be a végén, de hiába, Schwartzman kihasználta a helyét és hozta a pontot, bréklabdája van. Hárítva! Széleset ütött a dél-amerikai. Aztán Fucsovics... bréklabda.Ezt már nemhárította Fucsovics, sőt, igazából véveközelről csúnyán a hálóba püfölte a labdát viszonylag nyerőnek tűnő helyzetben... 1:1.

1. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Óriási ponttal kezdődik a harmadik játszma, csak sajnos Schwartzman nyerte, egy 17 ütéses játék végén remekül röptézett, 15:0. Utána viszont egy kettős hibával egyenlít, majd egy csúnyán a hálóba rövidített labdával már Marci vezet. De nem sokáig... Két pont Schwartzman neve mellé is, 40:30. Marci egyenlít egy jó fogadással.Fucsovics egyenlít, sőt, bréklabdához is jut!Nem tudja kihasználni, a hálóba teszi a fonákot. Aztán meg hosszan fogadja az argentin szerváját.Hosszú menet végén újabb bréklabda Fucsovicsnál, szépen szorította egyre hátrébb megint Schwartzmant, végül a hálótól pontot szerzett. A bréklabdát pedig szépen ki is használta, remek kezdés, 1:0!

2. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első szerva nem jó, a második igen, s Fucsovics továbbra is agresszív ütésekkel tolja hátra ellenfelét, aminek az eredménye, hogy az övé az első pont, meg a második is. A szettért adogató magyar fiú játéka a végére nagyon összeállt. Ászértékű szerva után három játszmalabda! Schwartzman a hálóba üti a hétütéses labdamenet végén, meg is van a szett, semmire hozza adogatását Marci!

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Remek röptével Fucsovicsé az első pont! Aztán hosszút üt, 15:15.A magyar fiú nagyszerű ütésekkel tartja hátul az argentint, aki ezzel most nem tud mit kezdeni,egymás után veszti a pontokat, három bréklabdájából pedig az első meg is csinálja a magyar fiú, 5:3!

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzmané az első két pont, Marci hibázott mindkétszer, 0:30. Nem kéne azonnal visszaadni a bréket. Hosszú menet végén Schwartzman bejön a hálóhoz, s jól rövidít, három bréklabdája van. S az elsőt meg is csinálja, 4:3.

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Jaj, nyitásként Fucsovics egy könnyebb röptét püfölt a hálóba, 15:0. Igaz, utána meg Schwartzman ront egyet.Rövid labdamenetekkel operálnak a felek, ami Fucsovicsnak kedvez: 30 egyenlő után ászértékű szervája után egy nagyszerű röptével brékeli az ellenfelét, 4:2!

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci magabiztosan hossza az első két pontot. Sőt, hármat, utóbbit egy ászértékű adogatással, amit az argentin a hálóba fogad. Aztán ő is ront egyet, de egy remek adogatás után már csak le kell ölnie a ritörnt, amit meg is tesz – klasszikus szerva-röpte játék volt. 3:2!

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics megfuttatja ellenfelét, akinek végül nem sikerült a pályára tennie a kétségbeesett fonákját, 0:15. Utána egy hosszú Fucsovicstól, majd egy zavarba ejtő baki az argentintől: egy fej fölötti lecsapást ütött messze ki a pályáról, 15:30.Marci is üt egy széleset egy 11 ütés hosszú menet végén, 30 egál. Újabb rossz rövidítés Schwartzmantól, bréklabda Fucsovicsnál! Hárítva, hosszan fogad a magyar fiú. Újabb bréklabda! Hosszú menet végén Fucsovics rövidít, amit Schwartzman még beér, de szélesre üti, itt az előny! Az argentin első szervája rossz. A második után pedig Marci visszaveszi a bréket, miután jól jön fel a hálóhoz! 2:2!

Nem csak magyarok drukkolnak Fucsovicsnak, egyre többször hangzik fel a lelátón a „Let's go, Márton!"

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics gyorsan megszerzi az első pontot, aztán lassan elveszti a másodikat – vagyis egy igen hosszú menet végén hosszút üt, 15:15. Schwartzman is ront egyet, 30:15, sőt még egyet, hosszan fogad, 40:15.Pazar fogadással szépít az argentin, aztán Fucsovics üt széleset, egyenlő. Sőt, Schwartzmannál az előny egy újabb magyar hiba után,de Marci remek ásszal egyenlőre ment.Schwartzman ütött a hálóba, itt az előny. Le kéne ezt most már zárni. És megvan! Hosszú menet, 15 ütés végén az argentin rövidítése túl jól sikerült, és a saját térfelén ért előbb földet, 1:2.

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Egy rossz Fucsovics-rövidítéssel kezdődik ez a gém, 15:0. Fucsovics „javít”: Schwartzman üt széleset, 15:15. Egy ászértékű szerva utá, jó fogadás Fucsovicstól, 30 egál, aztán egy bosszantó hiba, a labda a hálóban, s egy ászértékű szervával Schwartzman le is zárja, 0:2.

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Hosszú labdamenettel kezdődik a második szett, Fucsovics a hálóba üt a végén. Majd egy rövidítést befutva javít, 15:15. Medig egy hiba Marcitól, most hosszúra üt fonákkal, 15:30.Schwartzman kizavarja Fucsovicsot a jobb oldalra, majd a bal vonalra tesz egy tenyerest, két bréklabda. Az első hárítva – Schwartzman ütött a hálóba, 30:40. A második is kivédve, szép volt, 40:40. Hosszú játék végén Fucsovics próbált oldalt váltani, tenyeressel a hálóba ütött. Bréklabda. Ezt már megcsinálja Schwarzman, 0:1!

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Rögtön az első labdamenet hosszabbra sikerül, Fucsovics volt végig az agresszívabb, az argentin emelése kihullik a pályáról, de szerinte még bent volt. A székbíró lejön, s megmutatja Schwartzmannak, bent volt. Fucsovics megint bejön a hálóhoz, és két lecsapásából a másodikat már nem tudja visszaadni a szettért szerváló argentin, 0:30. Előbb megfuttatja Fucsovicsot, majd egy remek fonákkal egyenlít Schwartzman, 30:30. Ászértékű adogatás után már 40:30, oda. És ott az első szett is. A vonalra tett fonákot Fucsovics a hálóba ütötte, kár érte, 3:6.

8. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Felharsant a „Hajrá Marci!" a lelátóról, ami egyébként szépen megtelt. Az argentin egy remek kétkezes fonák ütést tett a vonalra a közönség legnagyobb ámulatára, majd ezt Marci nagyszerű tenyeressel egyenlít, 15:15. Egy ászértékű szervát a hálóba fogad Schwartzman, aztán Fucsovics jól jön be a hálóhoz és szépen lecsapja ellenfele gyengécske átemelési kísérletét, végül magabiztosan lezárja a gémet, 5:3.

7. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Püff, egy ász az argentintól, majd nagy rohanásra kényszeríti Fucsovicsot, és ezzel máris 30:0. Újabb két jó adogatás és Schwartzmanné a játék. Fucsovics a játszmában maradásért fogad, 2:5.

6. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Remek Fucsovics-pontra szintén remek Schwartzman-pont a válasz, 15:15.Kettős hiba, ilyet még nem láttunk ezen a meccsen, eddig, Utána viszont Marci zsinórban három ponttal hozza a gémet – ilyen sem nagyon volt még, hogy Fucsovics három pontot nyerjen egymás után, 2:4.

A ki nem kényszerített hibák és a nyerők egyértelműen mutatják, miért annyi az állás amennyi: Fucsovics 11 hibájára Schwartzman 5-tel felelt, a nyerők terén pedig az argentin vezet 4–2-re.

5. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Na, most kell gyorsan visszabrékelni, s akkor nincs gond! Ehhez remek alapot szolgáltat, hogy Schwartzman is elront egy fontákot, 0:15. Aztán viszont Fucsovics is, 15 egyenlő. Nincs szerencséje Fucsovicsnak: egy könnyebb fogadás megpattan a a hálón s messze az alapvonal mögé hullik. Schwartzman egy pimasz rövidítéssel növeli előnyét, 40:15. Egy remek fonákkal alaposan megtéveszti ellenfelét a magyar fiú, 30:40, majd az argentin széleset üt, egál van! Ott az előny, Fucsovics hosszúra fogadta Schwartzman nem túl erős szerváját. Utána pedig jól mozgatja Fucsovicsot az alapvonalon, ám túlságosan kicentizte a tenyeres elütést, széles lett, egyenlő ismét. Sőt, a hálóba rövidít az argentin, előny Fucsovicsnál! Hosszú alapvonaljáték végén Fucsovics ront: a hálóba nyesett fonákkal, egyenlő. Schwartzman agresszív játéka után gyorsan előnybe kerül egy fej fölötti lecsapással. Megint egy rossz fogadás, a labda a hálóban, a játék Schwartzmané, 1:4.

4. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Eddig sajnos Fucsovics többet hibáz: tenyeressel négy ki nem kényszerített hibája van, ellenfelének kettő. Ez a játék viszont egy nagyon határozott Fucsovics ponttal kezdődik, majd egy újabb rossz első szerva után, az argentint szinte leüti a pályáról tenyeresével Marci, de ő jól reagál, és megfuttatja a magyar fiút, akinek az alapvonaltól háttal a hálónak visszaütött labdája hosszú lett. Aztán még egy hiba, és 30:15 a fogadónak. Meg még egy és két bréklabda Schwartzmannál. Az elsőt ászértékű adogatással hárítja Fucsovics. A másodikat nem, a hálóba üt egy jó szerva után egy könnyebb fonákot, 1:3.

3. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Hosszú labdamenet végén Fucsovics bemutatja a nagy tenyerest, de nem jön be a lövőcsel, a hálóba rövidít, de után gyorsan egyenlít, 15:15.Két gyors pont a Marcinál fél évvel fiatalabb argentin neve mellett, 40:15, oda. Marci hosszút fogad, kilenc perc után nincs még brék, 1:2.

2. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci jó futtatja az argentint két közepesen hossz menet után 30:0, ide, aztán viszont Schwartzman jól rövidít. Újabb jó pont Marcinál, de után hosszút üt, nem tudja lezárni, 40:30.Végül, azért csak megvan, Schwartzman üt egy könnyű tenyerest a hálóba, 1:1.

1. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Schwartzman kezdte az adogatást, az övé az első pont, Marci egyenlít, aztán Schwartzman elmegy 40-re, de MArci szépít, majd egy hosszú labdamenet végén az argentin a vonalra rövidít, amit Fucsovics ugyan beér, de hosszút üt. Hiába reklamál a bírónál, az argentiné az első játék, 0:1.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik Fucsovics Márton mérkőzése az argentin Diego Schwartzman ellen. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

Az eredeti tervek szerint Fucsovicsék meccse fél háromkor kezdődött volna, ám a 14-es pályára kiírt első mérkőzés, a szabadkártyás ausztrál Alexei Popyrin és a francia Ugo Humbert között igencsak elhúzódott: a felek közel három órán át gyűrték egymást, végül Popyrin 3:6, 6:3, 7:6 (12–10), 6:3-ra győzött, s bekerült a második körbe. Ráadásul még Fucsovicsék meccse előtt egy női meccset is vívnak a 14-es pályán, az orosz Szvetlana Kuznyecova és a szlovák Kristina Kucová csap össze.

Az idei a 123. Roland Garros, egyben az év második Grand Slam tornája. Na de ki volt a névadó, Roland Garros? Nem, nem teniszező, sőt, még csak nem is sportoló. Teljes nevén: Eugéne, Adrien, Roland Georges Garros, a francia repüléstörténet és aviatika úttörője, aki 1913 szeptemberében elsőként repülte át a Földközi-tengert, s az első világháborúban elsőként szerelte fel repülőgépét géppuskával, így tulajdonképpen ő hozta létre az első vadászrepülőgépet. Az óriási tiszteletnek örvendő pilóta 1918-ban, mindössze 29 évesen vesztette életét, amikor az első világháború végén repülőgépét lelőtték, s az felrobbant. Emléke előtt tisztelegve nevezték el róla a francia teniszbajnokságot 1928-ban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik