HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (tudósítás) 2019.05.26 15:41 Frissítve: 2019.05.26 21:05

Fucsovics Márton ötszettes meccsen búcsúzott a Garrostól

A francia nemzetközi teniszbajnokság első fordulójában a világranglistán 38. Fucsovics Márton a torna 17. kiemeltjével, az ATP rangsorában 20. helyet elfoglaló Diego Schwartzmannal találkozott, és 3 óra 41 perc hosszú mérkőzésen öt szettben kikapott.

Fucsovics Márton maratoni csatában kapott ki a Roland Garroson (Fotó: AFP)

 

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)

Fucsovics Márton–Diego Schwartzman (argentin, 17.) 3:6, 6:3, 6:7 (7–9), 6:2, 2:6

A hűvös és szeles időjárás ellenére zsúfolásig megtelt a 14-es pálya Fucsovics Márton és az argentin Diego Schwartzman mérkőzésére – akik nem fértek fel a lelátóra, a korlátnál álltak, vagy az alapvonal mögötti bokrok felett/mellett próbálkoztak. A hangulat remek volt, és bár a többség inkább Schwartzmannak szurkolt, azért gyakran hallottunk magyar szót, és néhány francia is Fucsovics mellé állt.

Az első szett az eredményt és a játék képét tekintve is a papírformát hozta: a 17. kiemelt argentin a legjobbak közé tartozik salakon, nem véletlenül jutott elődöntőig legutóbb a római mestertornán, és nyert szettet Novak Djokovics ellen; a tavalyi Roland Garroson pedig ő volt az egyetlen, aki játszmát csípett el Rafael Nadaltól.

Fucsovics gyönyörű labdameneteket nyert meg, de Schwartzman ellen minden hiányossága kijött: az adogatásokat és a fonákokat tekintve rendkívül hullámzóan teljesít, ami egy ilyen stabil rivális ellen minimálisra csökkenti a győzelmi reményeket. Az összecsapás első részében Schwartzman pazarul, nagyobb rontás nélkül teniszezett a fontos pontoknál, a legjobb magyar játékos pedig bele-bele hibázott, aminek 6:3-ra elbukott első játszma és brékhátránnyal induló második lett az eredménye. Az eső is eleredt, szóval néhányan ekkor úgy döntöttek, szétnéznek a többi pályán – a többség, a helyükön maradók döntöttek jól, mert a nap egyik legjobb mérkőzését láthatták.

FUCSOVICS ROSSZUL LETT A MECCS UTÁN
Elmaradt a mérkőzés utáni sajtótájékoztató, mert Fucsovics Márton az öltözőben rosszul lett, orvosi kezelésre szorult. Bővebben itt!

Bár az addig látottak egyértelműen az argentin mellett szóltak, egy érthetetlen 15 perces rövidzárlat pont elég volt ahhoz, hogy egyrészt Fucsovics belerázódjon a meccsbe, másrészt a szetteket tekintve 6:3-mal egyenlítsen.

A harmadik játszmában az MTK teniszezője hiába került kétszer is brékelőnyben, saját szerváival tovább szenvedett, a rövidítésben pedig megint Schwartzman ünnepelhetett a kulcsszituációkban – a fáradó Fucsovics egyre feszültebb volt, sokat bosszankodott, és úgy tűnt, ellenfele ismét kézbe veszi az irányítást. A negyedik játékrészben az első két adogatójátékát elveszítette a nyíregyházi sportoló, viszont fogadóként négyből négy (!) gémet nyert meg az ekkor már nem annyira stabil Schwartzmannal szemben, tehát következhetett a döntő szett!

A két teniszező érthetően rettenetesen kimerült az ötödik játszmára, a színvonal csökkent, az adogatásokat tekintve pedig továbbra is szenvedtek: sajnos az argentin volt az, aki először hozni tudta a sajátját, és a 3:1-es előnyről már nem hibázott.

A 17. kiemelt őrült mérkőzésen 3 óra 41 perc alatt, 6:3, 3:6, 7:6, 2:6, 6:2-re győzött, Fucsovics Márton pedig hiába volt közel a bravúrhoz, egyesben búcsúzott a szezon második Grand Slam-tornájától.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA


ROLAND GARROS 2019
FÉRFI EGYESNŐI EGYES

5. JÁTSZMA

Fucsovics Márton kikapott, ezzel kiesett a Roland Garros férfi egyesének további küzdelmeiből. Hamarosan jelentkezünk összefoglalónkkal, köszönjük a megtisztelő figyelmet!

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Schwartzman a meccsért szervál. Első adogatásából pontot is csinál – Fucsovics rontott. Utána viszont egyenlített a magyar fiú és egy remek tenyeres után már nála az előny.  Fucsovics a hálóba püföl egy fej fölöttit, 30:30. Meccslabdához jutott Schwartzman, de a hálóba ütötte Fucsovics nem túl jó ritörnjét.Most Fucsovics ütött a hálóba, újabb meccslabda. Ezt már megcsinálta az argentin, 2:6.

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman keresztütését Fucsovics befutja, és a háló mellett meg is célozta az argentin térfelét, de nem esik be a labda... Gyorsan egyenlít a magyar fiú, majd Schwartzman ugrasztja talpra a közönséget egy remek tenyeressel, végül két bréklabdához is jut és az elsőt gyorsan meg is csinálja, 2:5.

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics újabb két ki nem kényszerített hibát vét, 30:0. Utána viszont jól megfuttatja ellenfelét és egy szép röptével szépít. Jön azonban az argentin és egy ászértékű szerva után hozza a gémet, miután Fucsovics széleset üt, 2:4.

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman a hálóba fogad, majd széleset üt, 30:0, ami után Fucsovics üt széleset, majd hosszút, 30:30. Végül Fucsovics üt egy nyerőt, majd Schwartzman egyenlít, miután megfuttatja Fucsovicsot, 40:40. Végül némi nehézségek árán azért Fucsovics behúzza a játékot, 2:3.

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

A hangulatra tényleg nem lehet panasz a 14-es pályán Párizsban, a játék minőségére annál inkább, nagyon rosszul adogat mindkét játékos. Fucsovicsnak viszont most a fogadása sikerül pocsékra, ami után a vonalbíróval perlekedik, aztán hálót üt, ezzel pedig pillanatok alatt 30:0. Fucsovics még üt egy hosszút is, 40:0. Schwartzman üt széleset,40:15, aztán viszont Fucsovics emelése hosszú, ezzel 1:3.

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman pontjával kezdődik a gém. S azzal is folytatódik, parádés rövidítést mutatott be az argentin, 0:30. Nem ez a meccs lesz a minőségi adogatójáték oktatóvideója a teniszakadémiákon, az egyszer szent, 15:30 után újabb Fucsovics- hiba után két bréklabda Schwartzmannál. Kettős hibával visszbrékelt Schwartzman, 1:2.

Fotó: Zádor Péter

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics rövidítését bár befutja Schwartzman, áttenni már nem tudja, itt a pont, 0:15. A dél-amerikai egyenlít Fucsovics újabb ki nem kényszerített hibája után, aztán hosszút üt, 15:30. És még egyszer! Két bréklabda! Kettős hibával visszabrékelt Fucsovics, 1:1! 

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

A magyar fiú pólót váltott, pirosban folytatja a játékot. Az első pont az argentiné, Marci rontott, tenyerese a hálóban kötött ki. A következőkét pontnál is a magyar fiú hibázott, így nem meglepő, hogy Schwartzman a kínálkozó három bréklabdájából az elsőt rögtön kihasználta.

4. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Eddig jól mentek a brékek Marcinak, 50 százalék fölött használta ki őket. Most is jól kezd, 0:15 után Schwartzman nehezen magyarázhatóan ront egy röptét.0:30. Egy szép elütéssel szépít a  dél-amerikai. Hosszú labdamenet végén egyenlít az argentin, 30:30. Egy gyors nyerő ütés után 30:40, vagyis brék- és szettlabda Fucsovicsnak! És megcsinálta! Megfuttatta Schwarzmant, aki tenyeresére már nem ért át a túloldalra, 6:2!

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzman pontjával kezdődik a gém, Marci hosszút ütött, de a magyar fiú egy ásszal és két gyors ponttal 40:15-re fordít. Aztán üt egy széleset. 40:30, majd a hálóba küld egy fonákot, egyenlő.Schwarzman is ront egyet, hálót üt, adogatóelőny! Marci befut egy rövidítést,visszateszi, és Schwartzman tenyerese a hálóban landol, a szettért fogadhat Marci! 5:2!

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Kettős hibával kezd az argentin! Aztán a hálóba üt egy könnyűnek tűnő fonákot, 0:30. Parádés elütés, három bréklabda Fucsovicsnak! Az elsőt a hálóba üti Marci, 15:40. A másodikat egy ritka szép rövidítéssel hárítja Schwartzman. A harmadik már jó! 4:2! Három órája megy a meccs.

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwarzman reklamál, Fucsovics adogat, és pontot szerez, 15:0. Tulajdonképpen imponáló magabiztossággal hozza a játékot Fucsovics, az argentin nem nagyon tud hozzátenni, 3:2.

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Egy gyors pont Fucsovicsnak, egy melósabb Schwartzmannak, 15:15. Marci üt egy szép nyerőt, majd üt egy nem túl jót, amikor keresztelütése a hálóban köt ki, 30:30.Fucsovics gyönyörűen legyilkolt egy fej fölötti lecsapást, bréklabda! És elsőre meg is csinálja: Schwarzman ütött hosszút, 2:2!

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci hozza az első pontját, aztán kettős hibát vét. Schwartzman két gyors ponttal, két bréklabdához jutott... Az elsőt hárítja Fucsovics...és a meccs eddigi leghosszabb labdamenete végén a másodikat is. A 21 ütéses menet végén a dél-amerikai püfölt a hálóba, 40:40. Aztán Schwartzman megint bréklabdához jut, Fucsovics megint kivédi. Újabb brék, amit már kihasznál az argentin: Fucsovics ütött hosszút...1:2

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics elcsórja az első két pontot, amire Schwartzman egy ásszal és egy agresszíven megjátszott labdamenettel felel, 30:30. Egy ászértékű szervával már a dél-amerikainál az előny, de Fucsovics „kettős hibával egyenlít”, 40:40. Bréklabda! Hárítva, Fucsovics a hálóba küld egy könnyű tenyerest. A lelátón közben elkezdtek nyílni az ernyők. Fucsovics egy újabb hiba után egy szép fonákkal menti egyenlőre a játékot. Óriási tenyeres egyenes Marcitól, be a sarokba, bréklabda! Ezt most már megcsinálta Fucsovics, 1:1!

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwarzmané az első pont, rövidítését nem érte be Fucsovics, 0:15. A második, sőt a harmadik is, hosszúra mér egy tenyerest, 0:40. Utána viszont egy rövidítéssel szépít Marci, majd az argentin visszaüt egy lecsapástól, amivel hozza is az első játékot, 0:1.

Kettő és fél órája küzdenek egymással a fiúk. Fucsovics eddig egyébként egyszer, tavaly tudott egy meccset nyerni a Garros főtábláján, míg Schwartzman tavaly negyeddöntős volt itt, s korábbi indulásai során csak egyszer, 2016-ban búcsúzott az első körben a főtáblán.

3. JÁTSZMA

TIE-BREAK

Schwartzman kezdte az adogatást és Fucsovics rögtön el is vette tőle a pontot, 1–0! Széleset üt Marci, 1–1! És megint... 1–2! Sőt, zsinórban harmadszor is a dél-amerikai csinál pontot, 1–3! Ha egy üzlet beindul, 1–4. Fucsovics adogat és nagyon csúnyán elront egy rövidítést a hálónál, 1–5! Fucsovics szervál, és végre pontot csinál, 2–5! Schwarzman is tud hibázni,hálóba üt tenyeressel, 3–5! Na talán visszajött Marci a szettbe, pimasz rövidítéssel zárkózott egy pontra, 4–5! Egyenlő! Példás tenyeres, 5–5! Hosszút üt Fucsovics egy hosszú menet végén, 5–6! Schwarzman rövidítése rossz, 6–6! Egy agresszív nyerő tenyeres a dél-amerikai hetedik pontja, 6–7! Most Fucsovics üti le a pályáról ellenfelét, hét egál. Fucsovics hosszút üt, 7–8. Szettlabda! Schwartzman hossza a pontját egy hosszú labdamenet végén, s ezzel a játszmát is, 7–9! 

12. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első pont a dél-amerikaié – ne felejtsük, Fucsovics a szettben maradásért adogat. A második is az övé, Marci még picit reklamált is. Marci egy rövidítéssel szépít, Schwartzman ugyan beéri, de hosszan teszi át a túloldalra, 15:30. Schwarzmann próbált a hálóhoz bejövő Fucsovicsot átemelni, hosszú, majd egy oldalra kisodródott helyzetből futtából a hálóba ütött tenyeressel, 40:30. Fucsovics nem tudta befejezni a játékot, 40:40. de egy remek, ászértékű szerva után ismét nála az előny. Schwartzman precíz tenyerese a vonalat csípte, egyenlő.Hosszú menet végén Schwartzmanmost fonákkal csípte meg a vonalat, szettlabda! Hárítva! Remek szervaröpte után már Marcinál az előny. És ez most már megvan! Schwartzman rosszul rövidít, 6:6!

11. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Az argentin hozta az első két pontot – a második után MArci lekérette a székbírót, de nem volt igaza, emelése kint hullott a földbe. Schwartzman a folytatásbankét gyors ponttal semmire lerendezte a játékot, 5:6...

10. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Remek ponttal kezd Marci! Parádés fogadás után befutott egy rövidítést, aztán jól röptézett, 15:0! Erre folytatásként üt egy kettős hibát. Bosszantó. Hosszú menet végén széleset üt az argentin, ez csak pár centin múlt, 30:15. Fucsovics újabb pontját nyílt színi taps fogadja, felugorva az alapvonalról hihetetlen erővel keresztbepüfölt egy tenyerest, aztán a taps elülte után gyorsan lezárta a játékot, 5:5.

Határozottan kijelenthető, hogy a helyszínen a Fucsovics-szimpatizánsok vannak  többen.

9. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

A dél-amerikaié az első pont, Fucsovics hosszút ütött. A második is az övé, pedig... Marci befutotta ellenfele rövidítését, aki azonban átemelte fölötte, 30:0. Sőt, egy újabb nagyszerű tenyeres, és egy Fucsovics hiba után 4:5. Simán, semmire hozta az adogatását Schwartzman.

Fotó: Zádor Péter

8. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hiba után alaposan megfuttatja ellenfelét, de végül behúzza a pontot, 15:15. Schwarzman egy fogadása pontot ér, majd hosszabb menet végén Fucsovics üt hosszút, 15:40. Egy hárítva a két bréklabdából, 30:40. A második is kivédve, remek tenyeressel, 40:40, sőt, egy újabb Schwartzman hiba után már Marcinál az előny! És zsinórba négy pontot hozva a játék is az övé, 4:4!

7. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Ott az első pont, itt a második, mégpedig egy olyan poénnal, amit  Schwarzman is megtapsolt! Csodás tenyeres elütéssel egyenlített a magyar fiú, 15 egyenlő. Gyors dél-amerikai pont után melós egyenlítés Fucsovicstól, 30:30. Ászértékű szerva, 40:30. Fucsovics nem hagyja magát, 40 egál. Újabb ki nem kényszerített hiba a magyar fiútól, előny ott, és egy remek szerva után meg is csinlja a játékot, 4:3 oda. 

6. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hibájával kezdődik a játék, Schwartzman szép fonák elütésével folytatódik, nagyon gyorsan 0:30... Jaj, sőt, 0:40, egy hosszú tenyeres után, három bréklabda Schwartzmannál. Az elsőt meg is csinálja, Marci belehibázott: a hálóba ütött egy fonákot, 3:3.

5. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Agresszív fellépéssel kezdi a fogadását Fucsovics, övé az első két pont! Schwarzman rontott mindkétszer. Aztán harmadszor is szélesre küld egy tenyerest, három bréklabda! Az elsőt egy remek röptével hárítja a jó Diego – tényleg szép pont volt. A másodikat viszont már megcsinálja Fucsovics, akinek, mintha belement volna valami a szemébe, 3:2!

4. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első pont Marcié, Schwartzman rövidített rosszul, aztán egy nagyszerű tenyeres keresztütést az argentin nem tudott pályára küldeni, 30:0. Remek fogadással szépített Schwartzman. Fucsovicsnak két lehetősége van begyűjteni az adogatást. Jó szerváját Schwartzman nem tudja pályára fogadni, elsőre meg is van, 2:2!

3. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovicsé az első pont, jól fogadta ellenfele nem túl jó szerváját, aztán viszont egy tenyeres keresztütést mért szélesre. Újabb széles, majd  egy bosszantóan rövidítés, 40:15. Egy ásszal Schwartzman le is zárta a gémet, 1:2

2. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics hosszú labdamenet végén a hálóba küldött egy tenyerest, kár érte. Újabb hosszú menet végén zavarba ejtő hiba Schwarzmantól, közelről a hálóba röptézett, 15 egyenlő. Kettős hiba Fucsovicstól. Aztán egy ászértékű bombával, 30:30. Nagyot küzdött Fucsovics, óriási labdát futott be a végén, de hiába, Schwartzman kihasználta a helyét és hozta a pontot, bréklabdája van. Hárítva! Széleset ütött a dél-amerikai. Aztán Fucsovics... bréklabda.Ezt már nemhárította Fucsovics, sőt, igazából véveközelről csúnyán a hálóba püfölte a labdát viszonylag nyerőnek tűnő helyzetben... 1:1.

1. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Óriási ponttal kezdődik a harmadik játszma, csak sajnos Schwartzman nyerte, egy 17 ütéses játék végén remekül röptézett, 15:0. Utána viszont egy kettős hibával egyenlít, majd egy csúnyán a hálóba rövidített labdával már Marci vezet. De nem sokáig... Két pont  Schwartzman neve mellé is, 40:30. Marci egyenlít egy jó fogadással.Fucsovics egyenlít, sőt, bréklabdához is jut!Nem tudja kihasználni, a hálóba teszi a fonákot. Aztán meg hosszan fogadja az argentin szerváját.Hosszú menet végén újabb bréklabda Fucsovicsnál, szépen szorította egyre hátrébb megint Schwartzmant, végül a hálótól pontot szerzett. A bréklabdát pedig szépen ki is használta, remek kezdés, 1:0!

2. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Az első szerva nem jó, a második igen, s Fucsovics továbbra is agresszív ütésekkel tolja hátra ellenfelét, aminek az eredménye, hogy az övé az első pont, meg a második is. A szettért adogató magyar fiú játéka a végére nagyon összeállt. Ászértékű szerva után három játszmalabda! Schwartzman a hálóba üti a hétütéses labdamenet végén, meg is van a szett, semmire hozza adogatását Marci!

8. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Remek röptével Fucsovicsé az első pont! Aztán hosszút üt, 15:15.A magyar fiú nagyszerű ütésekkel tartja hátul az argentint, aki ezzel most nem tud mit kezdeni,egymás után veszti a pontokat, három bréklabdájából pedig az első meg is csinálja a magyar fiú, 5:3!

7. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Schwartzmané az első két pont, Marci hibázott mindkétszer, 0:30. Nem kéne azonnal visszaadni a bréket. Hosszú menet végén Schwartzman bejön a hálóhoz, s jól rövidít, három bréklabdája van. S az elsőt meg is csinálja, 4:3.

6. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Jaj, nyitásként Fucsovics egy könnyebb röptét püfölt a hálóba, 15:0. Igaz, utána meg Schwartzman ront egyet.Rövid labdamenetekkel operálnak a felek, ami Fucsovicsnak kedvez: 30 egyenlő után ászértékű szervája után egy nagyszerű röptével brékeli az ellenfelét, 4:2!

5. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci magabiztosan hossza az első két pontot. Sőt, hármat, utóbbit egy ászértékű adogatással, amit az argentin a hálóba fogad. Aztán ő is ront egyet, de egy remek adogatás után már csak le kell ölnie a ritörnt, amit meg is tesz – klasszikus szerva-röpte játék volt. 3:2!

4. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Fucsovics megfuttatja ellenfelét, akinek végül nem sikerült a pályára tennie a kétségbeesett fonákját, 0:15. Utána egy hosszú Fucsovicstól, majd egy zavarba ejtő baki az argentintől: egy fej fölötti lecsapást ütött messze ki a pályáról, 15:30.Marci is üt egy széleset egy 11 ütés hosszú menet végén, 30 egál. Újabb rossz rövidítés Schwartzmantól, bréklabda Fucsovicsnál! Hárítva, hosszan fogad a magyar fiú. Újabb bréklabda! Hosszú menet végén Fucsovics rövidít, amit Schwartzman még beér, de szélesre üti, itt az előny! Az argentin első szervája rossz. A második után pedig Marci visszaveszi a bréket, miután jól jön fel a hálóhoz! 2:2!

Nem csak magyarok drukkolnak Fucsovicsnak, egyre többször hangzik fel a lelátón a „Let's go, Márton!"

3. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Fucsovics gyorsan megszerzi az első pontot, aztán lassan elveszti a másodikat – vagyis egy igen hosszú menet végén hosszút üt, 15:15. Schwartzman is ront egyet, 30:15, sőt még egyet, hosszan fogad, 40:15.Pazar fogadással szépít az argentin, aztán Fucsovics üt széleset, egyenlő. Sőt, Schwartzmannál az előny egy újabb magyar hiba után,de Marci remek ásszal egyenlőre ment.Schwartzman ütött a hálóba, itt az előny. Le kéne ezt most már zárni. És megvan! Hosszú menet, 15 ütés végén az argentin rövidítése túl jól sikerült, és a saját térfelén ért előbb földet, 1:2.

2. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Egy rossz Fucsovics-rövidítéssel kezdődik ez a gém, 15:0. Fucsovics „javít”: Schwartzman üt széleset, 15:15. Egy ászértékű szerva utá, jó fogadás Fucsovicstól, 30 egál, aztán egy bosszantó hiba, a labda a hálóban, s egy ászértékű szervával Schwartzman le is zárja, 0:2.

1. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Hosszú labdamenettel kezdődik a második szett, Fucsovics a hálóba üt a végén. Majd egy rövidítést befutva javít, 15:15. Medig egy hiba Marcitól, most hosszúra üt fonákkal, 15:30.Schwartzman kizavarja Fucsovicsot a jobb oldalra, majd a bal vonalra tesz egy tenyerest, két bréklabda. Az első hárítva – Schwartzman ütött a hálóba, 30:40. A második is kivédve, szép volt, 40:40. Hosszú játék végén Fucsovics próbált oldalt váltani, tenyeressel a hálóba ütött. Bréklabda. Ezt már megcsinálja Schwarzman, 0:1!

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Rögtön az első labdamenet hosszabbra sikerül, Fucsovics volt végig az agresszívabb, az argentin emelése kihullik a pályáról, de szerinte még bent volt. A székbíró lejön, s megmutatja Schwartzmannak, bent volt. Fucsovics megint bejön a hálóhoz, és két lecsapásából a másodikat már nem tudja visszaadni a szettért szerváló argentin, 0:30. Előbb megfuttatja Fucsovicsot, majd egy remek fonákkal egyenlít Schwartzman, 30:30. Ászértékű adogatás után már 40:30, oda. És ott az első szett is. A vonalra tett fonákot Fucsovics a hálóba ütötte, kár érte, 3:6.

8. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Felharsant a  „Hajrá Marci!" a lelátóról, ami egyébként szépen megtelt. Az argentin egy remek kétkezes fonák ütést tett a vonalra a közönség legnagyobb ámulatára, majd ezt Marci nagyszerű tenyeressel egyenlít, 15:15. Egy ászértékű szervát a hálóba fogad Schwartzman, aztán Fucsovics jól jön be a hálóhoz és szépen lecsapja ellenfele gyengécske átemelési kísérletét, végül magabiztosan lezárja a gémet, 5:3. 

7. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Püff, egy ász az argentintól, majd nagy rohanásra kényszeríti Fucsovicsot, és ezzel máris 30:0. Újabb két jó adogatás és Schwartzmanné a játék. Fucsovics a játszmában maradásért fogad, 2:5.

6. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Remek Fucsovics-pontra szintén remek Schwartzman-pont a válasz, 15:15.Kettős hiba, ilyet még nem láttunk ezen a meccsen, eddig, Utána viszont Marci zsinórban három ponttal hozza a gémet – ilyen sem nagyon volt még, hogy Fucsovics három pontot nyerjen egymás után, 2:4.

A ki nem kényszerített hibák és a nyerők egyértelműen mutatják, miért annyi az állás amennyi: Fucsovics 11 hibájára Schwartzman 5-tel felelt, a nyerők terén pedig az argentin vezet 4–2-re.

5. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Na, most kell gyorsan visszabrékelni, s akkor nincs gond! Ehhez remek alapot szolgáltat, hogy Schwartzman is elront egy fontákot, 0:15. Aztán viszont Fucsovics is, 15 egyenlő. Nincs szerencséje Fucsovicsnak: egy könnyebb fogadás megpattan a a hálón s messze az alapvonal mögé hullik. Schwartzman egy pimasz rövidítéssel növeli előnyét, 40:15. Egy remek fonákkal alaposan megtéveszti ellenfelét a magyar fiú, 30:40, majd az argentin széleset üt, egál van! Ott az előny, Fucsovics hosszúra fogadta Schwartzman nem túl erős szerváját. Utána pedig jól mozgatja Fucsovicsot az alapvonalon, ám túlságosan kicentizte a tenyeres elütést, széles lett, egyenlő ismét. Sőt, a hálóba rövidít az argentin, előny Fucsovicsnál! Hosszú alapvonaljáték végén Fucsovics ront: a hálóba nyesett fonákkal, egyenlő. Schwartzman agresszív játéka után gyorsan előnybe kerül egy fej fölötti lecsapással. Megint egy rossz fogadás, a labda a hálóban, a játék Schwartzmané, 1:4. 

4. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Eddig sajnos Fucsovics többet hibáz: tenyeressel négy ki nem kényszerített hibája van, ellenfelének kettő. Ez a játék viszont egy nagyon határozott Fucsovics ponttal kezdődik, majd egy újabb rossz első szerva után, az argentint szinte leüti a pályáról tenyeresével Marci, de ő jól reagál, és megfuttatja a magyar fiút, akinek az alapvonaltól háttal a hálónak visszaütött labdája hosszú lett. Aztán még egy hiba, és 30:15 a fogadónak. Meg még egy és két bréklabda Schwartzmannál. Az elsőt ászértékű adogatással hárítja Fucsovics. A másodikat nem, a hálóba üt egy jó szerva után egy könnyebb fonákot, 1:3.

3. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Hosszú labdamenet végén Fucsovics bemutatja a nagy tenyerest, de nem jön be a lövőcsel, a hálóba rövidít, de után gyorsan egyenlít, 15:15.Két gyors pont a Marcinál fél évvel fiatalabb argentin neve mellett, 40:15, oda. Marci hosszút fogad, kilenc perc után nincs még brék, 1:2.

2. JÁTÉK – FUCSOVICS ADOGAT

Marci jó futtatja az argentint két közepesen hossz menet után 30:0, ide, aztán viszont Schwartzman jól rövidít. Újabb jó pont Marcinál, de után hosszút üt, nem tudja lezárni, 40:30.Végül, azért csak megvan, Schwartzman üt egy könnyű tenyerest a hálóba, 1:1.

1. JÁTÉK – SCHWARTZMAN ADOGAT

Schwartzman kezdte az adogatást, az övé az első pont, Marci egyenlít, aztán Schwartzman elmegy 40-re,  de MArci szépít, majd egy hosszú labdamenet végén az argentin a vonalra rövidít, amit Fucsovics ugyan beér, de hosszút üt. Hiába reklamál a bírónál, az argentiné az első játék, 0:1.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik Fucsovics Márton mérkőzése az argentin Diego Schwartzman ellen. Tartsanak velünk! 

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

Az eredeti tervek szerint Fucsovicsék meccse fél háromkor kezdődött volna, ám a 14-es pályára kiírt első mérkőzés, a szabadkártyás ausztrál Alexei Popyrin és a francia Ugo Humbert között igencsak elhúzódott: a felek közel három órán át gyűrték egymást, végül Popyrin 3:6, 6:3, 7:6 (12–10), 6:3-ra győzött, s bekerült a második körbe. Ráadásul még Fucsovicsék meccse előtt egy női meccset is vívnak a 14-es pályán, az orosz Szvetlana Kuznyecova és a szlovák Kristina Kucová csap össze.

Az idei a 123. Roland Garros, egyben az év második Grand Slam tornája. Na de ki volt a névadó, Roland Garros? Nem, nem teniszező, sőt, még csak nem is sportoló. Teljes nevén: Eugéne, Adrien, Roland Georges Garros, a francia repüléstörténet és aviatika úttörője, aki 1913 szeptemberében elsőként repülte át a Földközi-tengert, s az első világháborúban elsőként szerelte fel repülőgépét géppuskával, így tulajdonképpen ő hozta létre az első vadászrepülőgépet. Az óriási tiszteletnek örvendő  pilóta 1918-ban, mindössze 29 évesen vesztette életét, amikor az első világháború végén repülőgépét lelőtték, s az felrobbant. Emléke előtt tisztelegve nevezték el róla a francia teniszbajnokságot 1928-ban.

 

2020.10.13 12:07:25

Tenisz KLEIN RON

A sportág érdeke, hogy a három zseni minél több emlékezetes párharcot vívjon egymással.

2020.10.10 10:18:49

Tenisz T. D.

Djokovics próbálkozott, de nem volt ellenszere • A salakkirály a 20. GS-tornáját nyerte, beérte Federert.

2020.10.11 10:38:41

Tenisz HATÁR DÁVID

Akadozott a gépezet, de a magyar, francia páros a negyedik GS-győzelmét is megszerezte.

2020.10.11 10:02:40

Tenisz KLEIN RON

Iga Swiatek nyáron érettségizett le, sokszor edzett hajnalban, agresszív taktikájával pályafutása első GS-trófeáját emelhette a magasba.

2020.10.10 13:51:44

Tenisz B. L.

Iga Swiatek két szettben verte meg Kenint, így hazája első egyéni Grand Slam-torna-győztese lett.