Fucsovics Márton parádés játékkal megnyerte a genfi tornát

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 15:21
null
Fucsovics Márton csodás hetet zárt (Fotó: MTI)
Fucsovics Márton parádés játékkal 6:2, 6:2 arányban legyőzte a német Peter Gojowczykot a genfi torna döntőjében. Taróczy Balázs 1982-es sikere óta nem nyert magyar teniszező ATP-torna-döntőt.

ATP 250-ES TORNA, GENF (501 345 euró, salak)
DÖNTŐ

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 6:2

Magyar teniszező 1984-ben játszott legutóbb ATP-torna-döntőt, most újra átélhettük ezt, miután Fucsovics Márton többek között Stan Wawrinkát is kiejtette, majd a szombati elődöntőben nagyot fordítva Steve Johnsonon is túljutott.

A nyíregyházi játékos nem illetődött meg élete első fináléjában, azonnal brékelte a német Peter Gojowczykot, majd a fogadójátékánál is jobb adogatójátékkal folytatta a meccset. A magyar teniszező óriási energiával lépett fel, a szervagémjeihez szinte hozzá sem tudott szagolni az ellenfele, aki 4:0 után nagy küzdelem árán nyert játékot.

A 14. MAGYAR ATP-SIKER EGYÉNIBEN
Fucsovics Márton diadalával a magyar teniszsport 14. ATP-tornagyőzelmét szerezte meg az open éra 1968-as kezdete óta.

A nyíregyházi játékos előtt egyesben csak Taróczy Balázs ünnepelhetett, aki 13 ATP-serleget gyűjtött, ráadásul párosban kétszeres Grand Slam-bajnok lett.

Genfben mindketten diadalmaskodtak: Taróczy 1980-ban, Fucsovics 38 évvel később.

A MAGYAR ATP-TORNAGYŐZELMEK
Taróczy Balázs (13):
1974, Kitzbühel (salak)
1976, Hilversum (salak)
1978, Hilversum (salak)
1978, Barcelona (salak)
1979, Brüsszel (salak)
1979, Hilversum (salak)
1980, Bastad (salak)
1980, Hilversum (salak)
1980, Genf (salak)
1981, Hilversum (salak)
1981, Tokió (salak)
1982, Nizza (salak)
1982, Hilversum (salak)

Fucsovics Márton (1):
2018, Genf (salak)

Ugyan Gojowczyk összeszedte magát valamelyest, ez csak annyira volt elég, hogy a 6:2-re elveszített első szett után az adogatásaira építve 2:2-ig tartsa magát.

Csakhogy Fucsovics ismét német ellenfele fölé kerekedett, újabb brékkel karnyújtásnyira került a történelmi győzelemtől. A magyar teniszező továbbra is ellentmondást nem tűrően szervált, gyönyörűen mozgatta az ellenfelét, majd kőkemény tenyeresekkel zárta le a játékokat. A zárásnak is megadta a módját: Fucsovics Márton ásszal szerezte meg élete első ATP-torna-trófeáját.

A legutóbbi magyar ATP-torna-győztes teniszező Taróczy Balázs volt, aki még 1982-ben, Hilversumban diadalmaskodott. Fucsovics hétfőtől már 45. lesz a világranglistán, ezzel többek között Andy Murrayt is megelőzi.

A díjátadó ünnepségen mondott beszédében a magyar teniszező kiemelte, hogy Svájc immár különleges helyet foglal el az életében.

„Gratulálok Peternek, akinek remek idénye van, és köszönet illeti az edzőmet, édesapámat és a menedzseremet is. Tavaly Bázelben vívtam életem első ATP-negyeddöntőjét, úgyhogy Svájc igazán különleges hely nekem. Az elmúlt két év nagyon nehéz volt, de remélem, sok sikeres szezon áll még előttem” – tette hozzá.

A meccsnyerő ász:

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

MÁSODIK JÁTSZMA

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 5:2 – Fucsovics szervál

MEGVAN! Fucsovics ebben a játékban sem adott sok esélyt a németnek, lecsapást is kőkemény tenyeressel kontrázott meg. A zárás is parádés, Marci ásszal fejezte be a genfi tornát.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 4:2 – Gojowczyk adogat

Nem nagyon vannak már szavak Fucsovics játékára, megint elvette a német adogatását. A magyar játékos gyönyörűen megmozgatja ellenfelét, majd kőkemény ütéssel lezárja a labdameneteket.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 3:2 – Fucsovics szervál

Fucsovics megtartotta a brékelőnyt! Marci továbbra is úgy szervál, hogy a német hozzá sem nagyon tud szagolni a játékhoz. Megint ásszal zárta le a játékot a magyar teniszező, két játékra a győzelem!

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 2:2 – Gojowczyk adogat

Megvan a brék! Nagyon nehéz játék volt ez mindkettejük számára. 15:0-ről parádés tenyeresekkel fordított Fucsovics, majd 40:40-nél percekig felváltva nyerték a labdameneteket. Gojowczyk az első bréklabdát még hárította, az újabbal már nem tudott mit kezdeni. Könnyen lehet, hogy ez meg is törte a németet.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 1:2 – Fucsovics szervál

Egyelőre semmiféle probléma nincs, hogy ha Fucsovics szervál, ebben a játékban is csak egy kettős hiba miatt szerzett pontot a német.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 1:1 – Gojowczyk adogat

Magára talált a német, szemkápráztató ejtést és visszaadhatatlan kereszteket ütött. Marci most csak egy pontot tudott szerezni.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 0:1 – Fucsovics szervál

Semmire hozta az adogatását Fucsovics! Marci nagyon keményen megkontrázta a fogadó válaszait, a német valamikor hozzá sem tudott szagolni a szervájához.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 6:2, 0:0 – Gojowczyk adogat

Ezt a játszmát is jól kezdte Fucsovics, ám szép nyesett ütéseit is visszaadta Gojowczyk, míg a magyar játékos kétszer is szélesre ütött. Ettől függetlenül többször is úgy érződött, ő irányítja a labdameneteket.

ELSŐ JÁTSZMA

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 5:2 – Fucsovics szervál

Ez igen! Fucsovics gyönyörűen mozgatja az ellenfelét, ellentmondás nem tűrően adogat. Ebben a játékban is csupán egy pontot engedett Gojowczyknak. 33 perc után véget is ért az első szett.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 5:1 – Gojowczyk adogat

Harminc-semmivel kezdett Gojowczyk (Fucsovics mindkét pontszerző ütést vitatta), majd 40:40-re egyenlített a magyar teniszező. Ezután parádés játékok követték egymást, végül a német jött ki jobban az eddigi leghosszabb gémből.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 4:1 – Fucsovics szervál

Minden vissza a régi kerékvágásba! Fucsovics megint jó első szervákkal magabiztosan hozta az újabb szervagémjét és egy játékra került a szettgyőzelemtől.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 4:0 – Gojowczyk adogat

Már 40:15-re vezetett Fucsovics, amikor egymás után két ki nem kényszerített hibát vétett, sőt, a gémért szervált a német, és harmadik próbálkozásra meg is nyerte azt. A magyar teniszező egyébként kétszer is feljött a hálóhoz, az egyik labdamenetet szép tenyeres röptével, a másodikat erős fonák kereszttel oldotta meg.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 3:0 – Fucsovics szervál

Az első négy labdamenet után még fej fej mellett álltak a felek, aztán megmutatta Fucsovics, hogy amikor bejön az első szervája, akkor nem nagyon tud bajba kerülni. Stílusosan, ásszal zárta le a gémet.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 2:0 – Gojowczyk adogat

Eddig minden remekül alakul, olyannyira hogy Fucsovics máris dupla brékelőnybe került. Teljesen a vonalhoz szorítja ellenfelét, aki többször is csak a hálóba tudott ütni és most is egy pontig jutott.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 1:0 – Fucsovics szervál

A folytatás is biztató, a magyar teniszező nem nagyon bent bele hosszú labdamenetbe, volt, hogy a szerváját sem tudta visszaadni Gojowczyk.

Fucsovics Márton (magyar)–Peter Gojowczyk (német) 0:0 – Gojowczyk adogat

Így kell kezdeni! Fucsovics azonnal brékelt, nagyon élesen kezdett, míg a német többek között könnyűnek tűnő tenyerest is rontott, csupán egy pontot szerzett.

Időközben véget ért a párosok fináléja, amelyen a Fucsovicsékat a negyeddöntőben kiejtő Oliver Marach, Mate Pavic kettős 3:6. 7:6, 11:9 arányban legyőzte az Ivan Dodig, Rajeev Ram párost.

ELŐZMÉNYEK

Fucsovics Márton élete első ATP-döntőjére készül, s érdemeit még tovább növeli, ha hozzátesszük, hogy Taróczy Balázs (1984, Indianapolis) óta ő az első magyar versenyző, aki ATP-tornán finálét játszik.

A 26 éves teniszező ellenfele, Peter Gojowczyk 2017-ben, Metzben nyerte meg az eddigi egyetlen trófeáját, és jelenleg karrierje legmagasabb ranglistahelyezésének örülhet (49. volt a genfi viadal előtt, ennél feljebb fog lépni). Érdekesség, hogy a német által kiejtett négy riválisa összesen 44 elsőséget jegyez már ATP World Tour-versenyeken.

A rangsorhelyezést Fucsovics esetében is érdemes megemlíteni, hiszen a nyíregyházi játékos a 60. pozícióból legalább az 51. helyig előrelép – ezzel többek között Jo-Wilfried Tsongát is megelőzi –, egy esetleges mai siker esetén a 45. helyen Andy Murrayt is maga mögött tudhatná.

ÚT A DÖNTŐIG
FUCSOVICS MÁRTON
PETER GOJOWCZYK (német)
1. KÖR
Ramos-Vinolas (spanyol, 5.) 6:1, 6:2
Karlovic (horvát) 7:6 (7–4), 4:6, 7:6 (7–1)
NYOLCADDÖNTŐTiafoe (amerikai) 7:6 (7–5), 6:4
Ferrer (spanyol, 4.) 6:2, 6:4
NEGYEDDÖNTŐWawrinka (svájci, 3.) 6:4, 6:0
Seppi (olasz, 7.) 6:3, 6:7 (3–7), 6:3
ELŐDÖNTŐS. Johnson (amerikai, 6.) 2:6, 6:4, 6:1 Fognini (olasz, 2.) 6:4, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik