Tenisz: Federerék 4 millió dollárral támogatnák versenytársaikat

K. R.K. R.
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 11:00
null
Miközben Roger Federer a társain segít, már a jövő évi versenynaptárát is tervezgeti (Fotó: AFP)
Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics összefogott az alacsonyabban jegyzett, megélhetésükért küzdő játékosokért – a legjobb 100 tagjai fejenként 5–30 ezer dollárral szállnának be a segélyalapba, de az ATP és a Grand Slam-tornák szervezői is segítenének.


Miközben a tenisz klasszisai közösségi oldaluk segítségével igyekeznek tartani a kapcsolatot szurkolóikkal és egymással, a háttérben, magánbeszélgetések formájában javában zajlik a munka.

A versenyek szervezői a járványügyi hatóságokkal egyeztetnek, hogy mikor és milyen formában rendezhetnének ismét tornákat, az élmezőnybe tartozó sportolók pedig azért tevékenykednek, hogy a megélhetésükért küzdő, alacsonyabban jegyzett játékosok is átvészeljék a járványt. A sportág három húzóneve, a svájci Roger Federer, a spanyol Rafael Nadal és a szerb Novak Djokovics hosszú egyeztetéseket követően közös ötlettel állt elő – tekintve a teniszben betöltött szerepüket, nehéz elképzelni, hogy a javaslatot ne fogadják el társaik.

A játékosok tanácsának elnöke, Djokovics levélben fordult kollégáihoz, hogy elmagyarázza, szerintük miért és milyen lépésekre van szükség. A „nagy hármas” tagjai úgy vélik, a világranglistán a 250. és a 700. pozíció között rangsoroltaknak van a legnagyobb szükségük a segítségre, mert az előrébb lévők többsége az elmúlt jó egy évben szerepelt Grand Slam-torna vagy egyéb nagy verseny selejtezőjében, esetleg főtábláján, ami megfelelő anyagi biztonságot adhat.

Djokovicsék négymillió dollárra (napi árfolyamon 1.3 milliárd forintnyira) tervezett segélyalapba kérnek pénzt a legjobb száz tagjaitól. Az első négy helyezett fejenként 30 ezer dollárt (9.7 millió forint) fizetne a közösbe, a többiek pedig arányosan egyre kevesebbet, az 50–100. hely között jegyzettek például fejenként ötezer dollárt (1.6 millió forint). A 20 legjobb párosjátékos is beszállna öt-öt ezer dollárral, így nagyjából egymillió jönne össze, amihez a férfiak versenyeztetéséért felelős ATP további egymilliót, a négy Grand Slam-torna 500-500 ezret csapna hozzá.

Emellett azt is javasolja a három zseni, hogy az év végi világbajnokság kilencmillió dolláros (2.9 milliárd forintos) pénzdíjának felét is ajánlják fel az alapnak – feltéve, hogy egyáltalán megrendezhető a londoni esemény. A cél, hogy a 250–700. ranglistahely között lévő teniszezőket fejenként legalább 10 ezer dollárral (3.2 millió forint) támogassák, de Djokovicsék várják a társak javaslatait, mert arról például nem tudtak dönteni, hogyan segítsék az alacsonyabban jegyzett párosspecialistákat. A levélben a szerb arra kéri a többieket, mielőbb reagáljanak a felvetésekre, mert ha legalább a 90 százalékuk támogatja, akkor minél gyorsabban meg kell szervezniük hivatalos formában, hiszen sokaknak azonnali pénzügyi segítségre van szükségük – ez persze a nőknél is igaz, de a mostani felhívás csak a férfiszakágra vonatkozik.

Djokovics és Nadal egyébként továbbra is otthonában készül, és bár sokan attól tartottak, az idei szezon bizonytalansága miatt Federer visszavonul, most úgy tűnik, 40 évesen is a pályán láthatjuk. Wimbledonban, az elhalasztott Laver-kupán és a hallei füves pályás tornán biztosan elindulna jövőre, ha a koronavírus nem kavar be, de svájci sajtóhírek szerint az Australian Openre, a US Openre és néhány mesterversenyre is valószínűsíthető a nevezése, ha nem kell egészségügyi problémákkal küzdenie. Az viszont bizonytalan, vállalja-e a Roland Garrost és az egy évvel eltolt tokiói olimpiát – utóbbit betervezte erre az évre, ám a járvány közbeszólt, egyelőre pedig nem beszélt arról, 2021-ben is ott lenne-e az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik