Tenisz: Federer sziporkázott - Nadal helyett jöhet Raonic

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.20. 21:23
null
Roger Federer a legszebb napjait idézte Tomás Berdych ellen (Fotó: Reuters, archív)
A négyszeres győztes Roger Federer szenzációs játékkal 6:4, 6:0-ra legyőzte a kilencedik helyen kiemelt cseh Tomás Berdychet az Indian Wellsben zajló kemény pályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb négy közé, ahol a kanadai Milos Raoniccsal találkozik, aki a későbbi mérkőzésen három szoros játszmában legyőzte Rafael Nadalt.

 

A cseh játékos abból a szempontból bizakodva várhatta az összecsapást, hogy a Federer elleni legutóbbi három mérkőzéséből kettőt megnyert – az Indian Wells-i viadal negyeddöntőjében azonban esélye sem volt.

A második kiemelt svájci ellenállhatatlanul játszott, és valóságos teniszleckét tartott a legjobbjától messze elmaradó Berdychnek. A négyszeres győztes (2004, 2005, 2006, 2012) Federer az első szettben 3:3-nál brékelte a cseh teniszezőt, míg a második játszmában valósággal lemosta a pályáról.

A svájci szett- és dupla brékelőnyben is maximális koncentrációval játszott, 6:4, 4:0-s előnyben is a meccs minél hamarabbi befejezésére törekedett. Az erőfeszítéseknek – bár Federer játékát látva számára ebben a mérkőzésben nem volt semmi megerőltető – meglett a gyümölcse, a korábbi világelső ismét elvette Berdych adogatójátékát, aki az utolsó gémben már pontot sem nyert (6:0). A svájci 21 nyerőt ütött és az első adogatásai után a labdamenetek 88 százalékát (26/23) megnyerte.

A szenzációs formában játszó Federer – aki 13. alkalommal verte meg a cseh játékost, ezúttal 70 perc alatt – a döntőbe jutásért Milos Raoniccsal csap össze, aki 4:6, 7:6, 7:5-re legyőzte Rafael Nadalt a későbbi mérkőzésen.

Az első játszma hozta a torna első olyan Raonic-adogatójátékot, amit elvett az ellenfél – ezzel a csöppnyi előnnyel Rafael Nadal 36 perc alatt el is jutott a szett megnyeréséig.

A második játszmában Nadalnak voltak nehéz pillanatai – 4:5, 15:40-ről kellett talpra állnia, zsinórban megnyert négy ponttal tette meg –, a hosszúra nyúlt rövidítésben kiharcolt három meccslabdát, ám meglepő rontásból többet láttunk tőle, mint mesés ütésből, és a rendkívül szívósan küzdő Raonic most már kihasználta a lehetőségeit.

A döntő játszmában 5:5-ig mindkét játékos nyerte az adogatását, aztán ezúttal az egyre magabiztosabban teniszező Raonic szállította az első (és egyetlen) bréket, és a saját adogatásában 40:15-nél már magától értetődően „húzta be” az első meccslabdát.

Az ellenfele 25 nyerő ütésével szemben 48-at produkáló kanadai játékos életében először győzte le Nadalt, és készülhet a Federer elleni elődöntőre.

Amennyiben a spanyol klasszis győzött volna, napjaink „nagy négyesének” tagjai a 2012-es Australian Open óta először jutottak volna be egy adott tornán az elődöntőbe.

ATP 1000-ES TORNA, INDIAN WELLS (6 267 755 dollár, kemény)
NEGYEDDÖNTŐ

Federer (svájci, 2.)–Berdych (cseh, 9.) 6:4, 6:0
Raonic (kanadai, 6.)–Nadal (spanyol, 3.) 4:6, 7:6, 7:5
Korábban
Djokovics (szerb, 1.)–Tomic (ausztrál, 32.) Tomic feladta
Murray (brit, 4.)–López (spanyol, 12.) 6:3, 6:4

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 4.)
Raonic (kanadai, 6.)–Federer (svájci, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik