MTI 2020.02.13 19:36 Frissítve: 2020.02.13 19:40

Tenisz: érvénytelenítenék a papírokat, megrendezhetik a tornát?

Márky Jenő felkérte a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) elnökségét arra, hogy érvénytelenítse azokat a dokumentumokat, amelyek megakadályozzák a női tornákat szervező WTA-nál a Hungarian Grand Prix visszakerülését Budapestre 2020-ban.

 

A júniusi viadal jogtulajdonosa az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy Richter Attila, az MTSZ volt főtitkára elnökségi hozzájárulás nélkül írta alá az IMG-vel a jövő hétre kiírt, ám a versenynaptárból törölt Hungarian Ladies Opennel kapcsolatos okmányokat.

„Ennek következtében ez úgy tekinthető, hogy Richter Attila mint magánember írt alá, és így nemcsak erkölcsi, hanem anyagi felelősséggel is tartozik, de legfőképpen a szerződés ezáltal semmissé nyilvánítható. Kérem ezért az MTSZ elnökségét, hogy a kormányhatározat ellen működő, törvénytelenül megkötött dokumentumokat azonnali hatállyal érvénytelenítse, mivel ennek halogatása milliárdos károkat okozhat a tenisztársadalomnak és a költségvetésnek” – fejtette ki Márky Jenő.

Richter Attila múlt csütörtökön a szövetség rendkívüli elnökségi ülésén közölte, hogy lemond főtitkári tisztségéről. Bejelentette, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásáért, a versennyel kapcsolatban kialakult helyzetért. Richter Attila arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy soron kívül, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írta alá a közelmúltban a három évre vonatkozó lízingszerződést a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel.

A főtitkári tisztséget azóta Juhász Gábor, az MTSZ korábbi sportigazgatója tölti be.

Ami az előzményeket illeti, a magyar szövetség február elsején közölte, hogy nem tudja megrendezni a február 17–23-ra kiírt WTA-tornát. Márky Jenő, a Római Teniszakadémia vezetője és a júniusi – 2014 óta Bukarestben zajló – salakpályás verseny jogtulajdonosa Richter Attilát nevezte meg a kialakult helyzet felelősének.

A kormány tavaly határozatban adott támogatást Márky Jenőnek ahhoz, hogy a bukaresti viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, ám az erre vonatkozó kérvényét a WTA éppen a februári magyarországi viadal miatt utasította el. Ez utóbbi visszamondása után Márky Jenő benyújtotta a hivatalos amerikai fórumokon az eredeti dokumentumokat a WTA elutasító határozatának törlése érdekében.

2020.03.11 23:56:39

Tenisz THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A közösségi élményt erősítő Davis-kupában teljesen más a hangulat, mint a többi versenyen, így Fucsovics némi hezitálás után a kemény pályás viadalokra készülés időszakában is vállalta a salakon rendezett csapatversenyt.

2020.03.07 22:54:22

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A csapattal – és ezt tessék szó szerint venni…

2020.03.07 16:31:37

Tenisz H. Á., K. R.

A magyar teniszválogatott 3–2-re legyőzte Belgiumot, így ott lesz a madridi fináléban.

2020.03.07 14:32:53

Tenisz H. Á., K. R.

Balázs Attilának nem sok pihenő jutott a páros után, de könnyedén legyőzte Coppejanst a Dk-selejtezőn.