Djokovics fordított Federer ellen, Ferrer legyőzte Nadalt

Vágólapra másolva!
2013.11.02. 16:48
A párizsi férfi tenisztorna elődöntőjében a korábbi világelsők csatáján a szerb Novak Djokovics szett- és brékhátrányból fordítva legyőzte a svájci Roger Federert.

Novak Djokovics a tavalyi vb-döntő után ismét legyőzte Roger Federert (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics a tavalyi vb-döntő után ismét legyőzte Roger Federert (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics a tavalyi vb-döntő után ismét legyőzte Roger Federert (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics a tavalyi vb-döntő után ismét legyőzte Roger Federert (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics a tavalyi vb-döntő után ismét legyőzte Roger Federert (Fotó: Action Images)

 

A két teniszező 30. alkalommal nézett egymással farkasszemet, és érdekesség, hogy idén viszont még csak először találkoztak. Az örökmérleget tekintve a svájci klasszis várhatta bizakodóbban a meccset, hiszen eddig ő 16-szor múlta felül riválisát, míg a szerb „csupán” 13-szor, igaz, köztük a legutóbbit, a 2012-es vb-döntőt is.

Federer kezdte jobban az összecsapást, s bár az első bréklabdáját Djokovics még hárította, a következővel már előnybe került, és adogatását végig hozva 5:4-nél a szettért adogathatott. Itt a szerbnek három fogadóesélye is volt, hogy visszakapaszkodjon, ám élni egyikkel sem tudott, így 47 perc után a svájcié lett a játszma (4:6).

Sőt, Federer egyből brékkel nyitotta a következő felvonást, bajban volt tehát Djokovics – mondjuk nem sokáig, mivel pillanatokkal később visszavette az elvesztett játékát, sőt 3:2-es vezetésénél ismét elvette ellenfeléét, és végül 6:3-mal kiegyenlített.

A döntő játszmában Djokovics 1:1-nél brékelőnybe került, majd 4:2-nél ismét sikeres fogadójátékot produkált, tehát a döntőért szerválhatott – 40:0-nél három meccslabdához jutott, és már az elsővel be is húzta az összecsapást 2 óra és 2 perc után.

A szerb ellenfele a döntőben a szintén párizsi Roland Garros-finálé visszavágóját megnyerő David Ferrer lesz. A torna címvédője ugyanis legyőzte honfitársát, a világelső Rafael Nadalt, aki az előző 25 meccsükből 20-at megnyert.

Ferrer az első szettben 2:1-es vezetésénél lebrékelte Nadalt, és bár utóbbi 4:2-nél még bréklabdához jutott, élni ezzel nem tudott, és ellenfele az ötödik játszmalabdával 6:3-ra megnyerte az első felvonást.

Nem indult rosszul a második szett Nadal számára, hiszen 1:0-nál három bréklabdához jutott, Ferrer azonban innen is fordított, sőt egyből elvette honfitársa játékát! Aztán 3:2-es előnyénél még hárított egy bréklabdát, 5:4-nél azonban nem tudta kiszerválni a meccset, Nadal kiegyenlített.

Ekkor viszont elmaradt a „papírforma” szerinti Ferrer-összeomlás, a címvédő egyből visszabrékelt, és a második esélyével már kiharcolta a döntőt.

ATP 1000-ES TORNA, BNP PARIBAS MASTERS, PÁRIZS (2 646 495 euró, kemény pálya)
EGYES, ELŐDÖNTŐ

Ferrer (spanyol, 3.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 7:5
Djokovics (szerb, 2.)–Federer (svájci, 5.) 4:6, 6:3, 6:2
A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Ferrer (spanyol, 3.)–Djokovics (szerb, 2.)

BAJNOKOK TORNÁJA

A Bajnokok Tornája elődöntőjében a román Simona Halep szetthátrányból fordítva legyőzte a korábbi világelső szerb Ana Ivanovicsot, így bejutott a fináléba.

Az idén már öt tornát megnyerő – ezzel Serena Williams mögött a második legeredményesebb – Halep mindhárom csoportmeccsét megnyerve végzett a (Szófia római kori nevét megkapó) Serdica-csoport élén, míg Ivanovics Jelena Vesznyina ellen hiába vezetett a döntő szettben már 5:2-re is, mégis kikapott, így csak a második helyen zárta a Szredec-csoportot.

Bár az első brék a meccsen a román lány nevéhez fűződött, 2:1-es vezetése után már játékot sem nyert az első játszmában (2:6). A második felvonást tükörsimán, 6:1-gyel hozta ugyan Halep, de a döntő szettben kétszer is elbukta az adogatását, így Ivanovics pillanatok alatt 3:0-ra ellépett. Itt azonban megtört valami, innentől már csak a román nyert gémet, és végül 6:3-mal kiharcolta a finálét.

A 22 éves román lány ellenfele a fináléban a Szredec-csoportot jobb szettarányával megnyerő ausztrál Samantha Stosur lesz, miután döntő szettben két vállra fektette az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát.

WTA BAJNOKOK TORNÁJA, SZÓFIA (kemény pálya, 750 ezer dollár)
ELŐDÖNTŐ

Halep (román, 1.)–Ivanovics (szerb, 2.) 2:6, 6:1, 6:3
Stosur (ausztrál, 4.)–Pavljucsenkova (6., orosz) 6:1, 1:6, 6:3
A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Halep (román, 1.)–Stosur (ausztrál, 4.)

TORONTO

A torontói női ITF-teniszverseny elődöntőjében az első helyen kiemelt Babos Tímea döntő szettben legyőzte az amerikai Melanie Oudint, így bejutott a fináléba.

Az első játszmát 36 perc alatt behúzó, a másodikat 38 alatt elbukó Babos Tímea a döntő szettben már 5:1-re is vezetett, és bár a 3. kiemelt amerikai innen még szépített, fordítani végül már nem tudott.

„Rettenetesen örülök a döntőnek, és annak is, hogy megint döntő szettben tudtam nyerni! Ezek mind segítik az önbizalmam. A szervám kifejezetten jól működik most már napok óta. Sok ász, sok könnyű pont. Ezek kellenek a torkomnak. Várom a holnapi döntőt” – nyilatkozta a torokfájással küszködő Babos.

A magyar játékos ellenfele a fináléban az Andrea Hlavácková (cseh, 4.)–Victoria Duval (amerikai, 7.) mérkőzés győztese lesz.

ITF-VERSENY, TORONTO (50 000 dollár, fedett pálya)
ELŐDÖNTŐ

Babos Tímea (1.)–Melanie Oudin (amerikai, 3.) 6:4, 3:6, 6:3

FED-KUPA

A Fed-kupa döntőjében a hihetetlenül tartalékos oroszok (a világranglista szerinti 11 legjobb teniszezőjük nélkül állnak fel!) az olaszok otthonában Roberta Vincit ugyan nagy küzdelemre késztették Alekszandra Panovának köszönhetően, Sara Errani viszont már simán verte Irina Hromacsevát.

FED-KUPA, DÖNTŐ (OLASZORSZÁG)
Vinci–Panova 5:7, 7:5, 7:6
Errani–Hromacseva 6:1, 6:4
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik