Aus. Open: óriási meglepetés! Seppi kiejtette Roger Federert!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.23. 07:58
null
A sokat hibázó Roger Federer nem tudott mit kezdeni Andreas Seppivel (Fotó: Reuters)
A Melbourne-ben zajló Australian Open teniszverseny harmadik fordulójában a férfiaknál a második helyen kiemelt Roger Federer kikapott az olasz Andreas Seppitől. A skót Andy Murray és a cseh Tomás Berdych könnyedén, míg a bolgár Grigor Dimitrov nehezen, öt szettben jutott tovább a legjobb tizenhat közé. Rafael Nadal három szettben győzött az izraeli Dudi Szela ellen. A spanyolra a legjobb tizenhat között a dél-afrikai Kevin Anderson vár. A nőknél Eugenie Bouchard, Simona Halep és Julia Görges is továbbjutott. A második helyen kiemelt Marija Sarapova simán, 6:1, 6:1-re legyőzte a kazah Zarina Dijaszt, így továbbjutott a negyedik fordulóba, ahol a 21. kiemelt kínai Peng Su-aj vár rá. Vegyes párosban Babos Tímea és társa, az amerikai Eric Butorac vereséget szenvedett az első fordulóban. Babosékat az indiai Sania Mirza és a brazil Bruno Soares alkotta, első kiemelt duó ejtette ki.

 

Úgy tűnik, Roger Federernek nincs szerencséje az olasz vetélytársakkal. Ahogy az előző körben Simone Bolelli ellen, úgy most Andreas Seppi ellen is elvesztette az első szettet. A 29 éves Seppi a Federer elleni előző tíz mérkőzésén összesen egy szettet húzott be, pénteken gyorsan kettőre javította mérlegét, miután 5:4-nél három bréklabdát hárítva került szettelőnybe.

Federer nem tudott egyenlíteni, a második játszmát rövidítésben nyerte meg Seppi. A svájci korábban kilencszer fordított kétszettes hátrányból, s most is megtette az első lépést a bravúr felé: 6:4-gyel szépített.

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg az Australian Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A negyedik szettről is rövidítés döntött, a világranglistán 46. Seppinek 6:5-nél volt először meccslabdája, amit kihasznált, így Roger Federer kiesett. A svájci sorozatban 11-szer jutott el legalább az elődöntőig Melbourne-ben, ez a széria most megszakadt. Federer legutóbb 2003-ban maradt le a legjobb négyről, akkor a negyedik fordulóban David Nalbandian búcsúztatta. A négyszeres melbourne-i bajnok a harmadik körben legutóbb 2001-ben volt kénytelen búcsúzni. Seppi karrierje során először nyert Federer ellen – tíz vereség után.

Rafael Nadal parádésan kezdett, s három szettben nyert (Fotó: Reuters)
Rafael Nadal parádésan kezdett, s három szettben nyert (Fotó: Reuters)


A tizedik kiemelt Grigor Dimitrov nagy csatában, öt szettben jutott tovább a korábbi melbourne-i finalista Markosz Bagdatisz ellen. Miután Dimitrov egyenlített (a szetteket nézve), Bagdatisz szurkolói dörzsölhették a tenyereiket, hiszen a ciprusi ezelőtt sorozatban öt olyan találkozót nyert meg, amelyen az ötödik játszma döntött. Sőt, a Melbourne Parkban 8–1-es győzelem-vereség mutatóval rendelkezett az ötszettes összecsapásokat figyelembe véve. Az az egy vereség még 2008-ban, Lleyton Hewitt ellen csúszott be.

Az előjelekre fittyet hányva Dimitrov kétszer brékelt, s megnyerte a 3 óra 28 perces mérkőzést. A bolgárra a portugál Joao Sousát három játszmában kiejtő Andy Murray vár a legjobb tizenhat között.

A hatodik helyen kiemelt Andy Murray így visszavághat Dimitrovnak a tavaly, Wimbledonban elszenvedett negyeddöntős vereségért. A skót harmadik mérkőzését is vesztett szett nélkül nyerte meg – igaz, Joao Sousa 4:1-nél visszajött a meccsbe, de bravúrra nem futotta erejéből. Murray 5:4-nél két meccslabdát elszúrt, két gémmel később azonban már nem hibázott a britek legjobbja.

Tomás Berdych karrierje 300. győzelmét aratta kemény pályán, miután Viktor Troickit három játszmában búcsúztatta. A cseh sorozatban hatodszor győzte le a szerb teniszezőt, akit honfitársa, Novak Djokovics a lelátóról figyelt.

Rafael Nadal három szettben győzött az izraeli Dudi Szela ellen. A spanyolra a legjobb tizenhat között a dél-afrikai Kevin Anderson vár, akivel legutóbb öt éve találkozott Torontóban.

Nadal az első két szettben mindössze 25 labdamenetet vesztett el. Ennek tudatában nem csoda, hogy 6:1, 6:0-val kezdett. A harmadik játszmában Szela nagyobb ellenállást tanúsított, de Nadal végül 2 óra 4 perc alatt legyőzte az izraelit, aki hazájából 1992 után elsőként érhette volna el a negyedik fordulót.

Marija Sarapovának 61 perc elég volt a továbbjutáshoz (Fotó: Reuters)
Marija Sarapovának 61 perc elég volt a továbbjutáshoz (Fotó: Reuters)


A hölgyeknél a kanadai Eugenie Bouchard nagyon rosszul kezdett Carolina Garcia ellen, rögtön az első adogatását elvesztette. Bouchard 5:5-nél egyenlített, majd a következő nyolc gémet megnyerte, így 7:5, 6:0-ra győzött – ezzel visszavágva a franciának a tavaly februári acapulcói vereségért.

Simona Halep az első szettet – ha nem is könnyedén, de – behúzta a korábban top 30-as játékosnak számító Bethanie Mattek-Sands ellen, majd a másodikban 5:1-re vezetett, amikor amerikai ellenfele megtáltosodott, s egyenlített. A harmadik helyen kiemelt Halep nem omlott össze, brékelt, majd saját adogatását megnyerve továbbjutott.

A német Julia Görges adogatóként három meccslabdát is elszúrt a cseh Lucie Hradecká ellen 5:4-es állásnál, de a rövidítésben nem hibázott, így ő jutott tovább a harmadik fordulóból.

A második helyen kiemelt Marija Sarapova 61 perc alatt simán, 6:1, 6:1-re legyőzte a kazah Zarina Dijaszt, így továbbjutott a negyedik fordulóba, ahol a szintén kazah riválist búcsúztató, 21. kiemelt kínai Peng Su-aj vár rá. Az orosz teniszező stílusosan ásszal fejezte be a mérkőzést.

Vegyes párosban Babos Tímea és társa, az amerikai Eric Butorac vereséget szenvedett az első fordulóban. Babosékat az indiai Sania Mirza és a brazil Bruno Soares alkotta duó ejtette ki. Az első szettet Mirzáék 6:1-re megnyerték, a másodikat viszont Babosék húzták be 6:4-re – ami megsüvegelendő teljesítmény a US Open címvédője ellen. A tie breakben aztán megint az első helyen kiemelt indiai-brazil páros bizonyult jobbnak.

Babos és Butorac tavaly három Grand Slam-tornán indult együtt: a Roland Garros-elődöntő után Wimbledonban a harmadik, míg a US Openen az első fordulóban búcsúztak – akárcsak most Melbourne-ben.

Mint ismert, egyesben Babos Tímea az első fordulóban kiesett, párosban viszont még versenyben van.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
VEGYES PÁROS, 1. FORDULÓ
Mirza, Soares (indiai, brazil, 1.)–Babos, Butorac (magyar, amerikai) 6:1, 4:6, 10–3

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ (ÁGRAJZ SZERINT)
Berdych (cseh, 7.)–Troicki (szerb) 6:4, 6:3, 6:4
Tomic (ausztrál)–Groth (ausztrál) 6:4, 7:6, 6:3
K. Anderson (dél-afrikai, 14.)–Gasquet (francia, 24.) 6:4, 7:6, 7:6
Nadal (spanyol, 3.)–Szela (izraeli) 6:1, 6:0, 7:5
Murray (brit, 6.)–Sousa (portugál) 6:1, 6:1, 7:5
Dimitrov (bolgár, 10.)–Bagdatisz (ciprusi) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Kyrgios (ausztrál)–Dzsaziri (tunéziai) 6:3, 7:6, 6:1
Seppi (olasz)–Federer (svájci, 2.) 6:4, 7:6, 4:6, 7:6

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ (ÁGRAJZ SZERINT)

Görges (német)–Hradecká (cseh) 7:6, 7:5
Makarova (orosz, 10.)–Ka. Plísková (cseh, 22.) 6:4, 6:4
Wickmayer (belga)–Errani (olasz, 14.) 4:6, 6:4, 6:3
Halep (román, 3.)–Mattek (amerikai) 6:4, 7:5
Bouchard (kanadai, 7.)–Garcia (francia) 7:5, 6:0
Begu (román)–Witthöft (német) 6:4, 6:4
Peng Su-aj (kínai, 21.)–Svedova (kazah) 7:6, 6:3
Sarapova (orosz, 2.)–Dijasz (kazah, 31.) 6:1, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik