MTI/NSO 2016.03.06 14:53 Frissítve: 2016.03.06 20:35

Davis-kupa: Borsos és Nagy kikapott, szépítettek az izraeliek

Borsos Gábor és Nagy Péter is kikapott vasárnap, az immár tét nélküli mérkőzéseken, így a mieink 3:2-re nyerték meg a Városligetben rendezett Magyarország–Izrael párharcot a tenisz Davis-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában.

A győztes magyar csapat (balról jobbra): Fucsovics Márton, Borsos Gábor, Kuhárszky Zoltán szövetségi kapitány, Gödry Levente, Nagy Péter (Fotó: Magyar Teniszszövetség)

 

A műjégpálya mellett emelt ideiglenes csarnokban igazi fesztiválhangulat uralkodott, ugyanis Kuhárszky Zoltán együttese az első két napon már 3:0-s behozhatatlan előnyre tett szert.

Innentől már csak két nyert szettre mentek a mérkőzések. A kapitányok ilyenkor hagyományosan olyan játékost is pályára küldenek, aki eddig nem jutott szóhoz a párharcban, így csapott össze a tavalyi magyar bajnok Borsos az előző meccseket ugyancsak a kispadról figyelő Lesemmel. A párharc egyik hőse, Fucsovics Márton a csapattal együtt nézte a történéseket, de ő már nem vállalta a fellépést, mivel este Kínába utazik a jövő heti, csuhaji challenger-versenyre.

A gáladélután első találkozóján a világranglistán 809. Borsos – aki a múlt hétvégén döntőt vívott a fedett pályás ob-n – erőteljes játékkal 37 perc alatt hozta az első szettet.

Az ATP-rangsorban 566. Lesem a második játszmára összekapta magát, és a hajrában brékelve egyenlített. A harmadik felvonás négy bréket követően rövidítésbe torkollott, amelyben végül az izraeli bizonyult jobbnak, a találkozó 2 óra 13 percig tartott.

Az I-es csoportban előzőleg 2000-ben szerepelt magyar válogatott – amely 2013 áprilisában, Luxemburgtól kapott ki legutóbb – ezzel 3:1-re vezetett. A folytatásban a világranglistán 612. Nagy Péter csapott össze Amir Weintraubbal (197.). A pénteken Dudi Szela ellen bravúros győzelmet arató Nagy ezúttal is megnyerte az első játszmát, de Weintraub fordított, így 3:2 lett a párharc végeredménye.

A csoportjukban már biztosan bennmaradó magyar válogatott július 15–17-én Szlovákiát fogadja, később kijelölendő helyszínen. A két csapat először találkozik a Dk-ban. Annak a párharcnak a győztese játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba való feljutásért, az ellenfél a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott lesz.

FRENETIKUS, SZENZÁCIÓS, SZUPER, CSODÁLATOS
„Frenetikus, szenzációs, szuper, csodálatos – másfél napja már nem találom a szavakat arra, ami itt történt – mondta vasárnap Richter Attila, a szövetség (MTSZ) főtitkára az MTI-nek. – Ennek a csapatnak a tagjai még nagyon kicsik voltak 1995-ben, amikor legutóbb párharcot nyertünk az I-es csoportban, Portugália ellen. Legutóbb három-nullára huszonöt éve vezettünk ebben az osztályban, akkor még a világon sem voltak a srácok.”

Richter Attila kifejtette, a városligeti helyszínválasztásnak köszönhetően a középpontba került a tenisz, és az elmúlt három nap bizonyította, hogy a válogatott rászolgált az érdeklődésre.

„A szövetség saját forrásokból és a szponzoroknak köszönhetően tudta megvalósítani ezt a tornát. Sok opciónk nem volt. Ha kemény pályán játszunk, akkor is csarnokot kell bérelni, akkor a jelenlegi költségek több mint felével lehetett volna számolni. Más kérdés, hogy azon a borításon nem lett volna esélyünk Izrael ellen. De sikerült megfelelő szponzorokat találni, merhettünk nagyot álmodni, és esélyt adni a győzelemre. Egy salakpálya létrehozásához minimum három és fél hét szükséges, ennyi időre sehol nincs csarnok. Mobil létesítmény kellett tehát, amelyet azért építettünk éppen a műjégpályára, mert itt alakult meg a szövetség 109 évvel ezelőtt. De bárhova tesszük a csarnokot, ugyanennyibe került volna” – mondta.

Az MTSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy a felvezető sajtótájékoztatón az izraeli küldöttség vezetője kiemelte: minden elismerése a szervezőké, ugyanis a legfontosabb cél teljesült, az emberek beszélnek a teniszről.

„A naponta kilátogató 1500 néző nem hatalmas tömeg, de ha azt nézzük, hogy egyéb sporteseményekre mennyien mennek ki, akkor ez jelentős szám. Szeretnénk rászoktatni a teniszkedvelőket, hogy járjanak ki versenyekre, és a kormány jóvoltából idén 50 és 75 ezer dollár összdíjazású tornák is lesznek Magyarországon” – tette hozzá.

Ami a Davis-kupára vonatkozó terveket illeti, Richter Attila közölte:

„Júliusban a szlovákokkal játszunk, mindenki ugyanilyen színvonalú rendezést vár el tőlünk. Holnaptól a feladat az, hogy kitaláljuk, hol fogadjuk őket, és hogyan tudunk még jobb tornát rendezni. Hogy meddig tart ez a csoda, nem tudom, de amíg tart, addig élvezzük.”

 

DAVIS-KUPA
Magyarország–Izrael 3:2
Borsos Gábor–Edan Lesem 6:4, 4:6, 6:7 (3–7)
Nagy Péter–Amir Weintraub 7:5, 4:6, 2:6
Szombaton játszották:
Fucsovics Márton, Gödry Levente–Dudi Szela, Jonathan Erlich 7:6 (7-2), 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)
Pénteken játszották:
Fucsovics Márton–Amir Weintraub 6:4, 6:2, 7:5
Nagy Péter–Dudi Szela 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:1

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.13 23:08:44

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Van miért, van kikért felépíteni egy méltó pályát.

2018.02.20 09:59:54

Tenisz GYŐRI FERENC

Utolsó Grand Slam-győzelmét a világbajnok magyar lány ellen aratta a 35 éves olasz teniszezőnő.

2018.02.10 22:51:34

Tenisz IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Azt gondolom, a kérdésre adandó válasz ott dől el, hogy az ismert közszereplők, legyenek azok sportolók, művészek, üzletemberek, milyen arcukat mutatják a médiamentes időkben, amikor az emberség valóban az emberről szól, nem a sajtó- megjelenésről.

2018.02.07 15:07:45

Tenisz nemzetisport.hu

Bár úgy tervezte, itthon megünnepli a Grand Slam-győzelmet, ez az idő rövidsége miatt még várat magára.

2018.02.05 16:02:33

Tenisz nemzetisport.hu

A képek tanúsága alapján Tom Bradyék hatodik sikeréért szorítottak a fiatalok.