KLEIN RON 2020.08.08 07:35 Frissítve: 2020.08.08 08:10

Tenisz: Az utolsó pillanatban is meggondolhatom magam – Babos Tímea

Babos Tímea, a legeredményesebb magyar teniszező nem hitte volna, hogy megrendezik a US Opent, a teljes bizonytalanságban pedig nagyon nehezen hoz döntést.

Babos Tímea (Fotó: Dömötör Csaba)

 

– A US Open nevezési listáján női egyesben a századik helyen Babos Tímea nevét találjuk. Miért döntött úgy, hogy elindul a versenyen? Egyáltalán, döntött?
– Jelen állás szerint a New Yorkba költöztetett cincinnati premiertornán biztosan nem játszom, a US Open kapcsán pedig hatalmas kérdőjel van bennem – nehéz a döntés, napról napra változik minden: továbbra is salakon edzek, tehát nem az amerikai kemény pályára készülök elsősorban – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére Babos Tímea, aki egyesben és párosban is főtáblás lenne a zárt kapus New York-i Grand Slam-viadalon.

ITTHON KÉSZÜL
Miután edzője, Michael Joyce az Egyesült Államokban él, Babos Tímeának nélküle kell feltalálnia magát Magyarországon. Édesapjának, a kiváló tenisztréner Babos Csabának hála jó kezekben van, és a Nemzeti Edzésközpont salakpályáján készül, többek között Bondár Annával, Gálfi Dalmával és Jani Rékával.

– Az Egyesült Államok Teniszszövetsége, a USTA folyamatosan közöl információkat a rendezésről, de a karanténszabályokkal kapcsolatban még nem adott megnyugtató választ, ugye?
– A USTA azt mondta, ad valamiféle speciális meghívólevelet, amivel gond nélkül beléphetünk az Egyesült Államokba, és azon dolgozik, hogy visszafelé is működjön ez a megoldás. A szervezet láthatóan nagyon akarja, hogy megtarthassa a versenyt, de… Egyrészt jelenleg az Egyesült Államok a sárga kategóriában van az utazási korlátozások térképén, és ki tudja, melyikben lesz három hét múlva. Másrészt ha én kapok a USTA-től egy levelet, és azt mutogatom a Liszt Ferenc-repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél, az ér majd valamit? Nem vagyok benne biztos. Őszintén, én nem hittem volna, hogy megrendezik a US Opent, ám nagyon erőltetik, így pedig nehéz azt mondani, hogy kihagyok egy Grand Slam-tornát.

– Meddig kell döntenie?
– Az utolsó pillanatban is meggondolhatom magam.

– Az edzője, Michael Joyce amerikai. Ő mit mond?
– Azt, hogy ugyan kevesebbet beszélnek a koronavírusról, ám egyáltalán nincsenek jó állapotok az országban. Szeretnék újra versenyezni, dolgozom ezerrel, de nagyon bizonytalan minden. Nem csupán az amerikai út, hanem a US Opent követő versenynaptár is. A madridi premiertornát lefújták, az ázsiai turnét szintén… Az a baj, hogy egyik napról a másikra változhat egy ország besorolása, legutóbb például Spanyolország lett sárga. Körülöttem mindenki azt tanácsolja, hogy a „cincinnati” premiertornán ne teniszezzek, és Michael is azt mondta, a US Open előtt hat-hét nap közös edzés elég lehet.

– A versenynaptár totális zűrzavar, hetente változik. Mi a terve a következő időszakra, hol lépne pályára?
– Madridot például terveztem, ám látja, így lehet tervezni mostanában… A US Open tehát kérdőjeles, és nem csak nálam, és nem csak a játékosoknál. Ne felejtsük el, hogy márciusban Indian Wellst is az utolsó pillanatban törölték, a sportolók többsége már kint készült Kaliforniában. Talán most jobban ismerjük a vírust, tudjuk, mivel állunk szemben, mégis nagyon hamar kialakulhatnak gócpontok. A Roland Garros előtt még szeretnék Rómában játszani, meg ott van Isztambul, viszont Törökország a piros kategóriában van… Jelenleg az tűnik a legbiztosabbnak, hogy kimegyek autóval Pozsonyba, és játszom néhány edzőmeccset jó szlovák teniszezőkkel.

– Mi a helyzet a párossal?
– Ha indulok a US Openen, biztosan játszunk Kristina Mladenoviccsal, aki nagyon szeretné, hogy a premiertornán is rajthoz álljunk, de nemet kellett mondanom.

– A férfiélmezőnyből eddig miért léptek vissza többen, mint a nőknél?
– Röviden: a férfiak sokkal több pénzt keresnek egy átlagos idényben, mint a nők, így több a tartalékuk. Egyébként pedig náluk több a világsztár, a címvédő spanyol Rafael Nadal például mikor játszott legutóbb üres stadionban? Nagyon-nagyon rég. Nem lep meg, hogy ilyen körülmények között nem akar kockáztatni.

BARÁTOK VOLTAK…
Korábban Babos Tímea is együtt dolgozott a múlt héten fájdalmasan fiatalon, 29 évesen elhunyt Borsos Olivér játékossal, edzővel, sportpszichológussal. Az MTK teniszezője még mindig nehezen tudott a tragédiáról beszélni.
„Emlékszem, amikor apával kimentünk a hazai vízilabda Európa-bajnokságra a Margitszigetre, szembe jött velünk Oli: mondta, hogy nemrég diplomázott, pszichológus lett. Előtte rengetegszer utaztunk együtt versenyezni, például Dél-Amerikába, később sokat dolgoztak apával – kezdte Babos Tímea. – Nos, most ugyanúgy kint voltam a Margitszigeten, vízilabdázókkal beszélgettem, és ők mondták, hogy hallottak egy balesetről. Este hívott apa, hogy Oli volt az áldozat. Barátok voltunk, nagyon kedveltem. Felfoghatatlan, ami történt, hihetetlen ez az egész.”
Borsos Olivér temetése augusztus 13-án 14 órakor lesz a Farkasréti temetőben. Ugyancsak csütörtökön 18.30-kor megemlékezést tartanak a Budapest Tenisz Centrumban.
ADOMÁNYGYŰJTŐ EDZÉS
Babos Tímea augusztus 15-én adománygyűjtéssel egybekötött nyílt edzést tart Hajdúszoboszlón, a Hungarospa Sportcentrum salakpályáján, amely nemrég egy meghívásos női versenynek is otthont adott. A rendezvényen – amelynek programját a gyakorlás mellett gyermektenisz és közönségtalálkozó is színesíti – felajánlott összeget a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kapja meg.
Babos Tímea (Fotó: Zádor Péter)
DJOKOVICSÉK ULTIMÁTUMA
A világelső ausztrál Ashleigh Barty után két top 10-es női játékos, az ukrán Elina Szvitolina és a holland Kiki Bertens is visszalépett a US Opentől a kockázatokra hivatkozva. A második helyen jegyzett román Simona Halep közben elutazott Prágába egy salakos tornára, és a nevezése ellenére kevés esélyt lát rá, hogy játszani fog New Yorkban.
A spanyol Marca arról számolt be, hogy a férfiaknál is nagy a káosz. A lap információi szerint a játékosok tanácsának elnöke, a szerb Novak Djokovics közölte az Egyesült Államok Teniszszövetségével: ha nem kapnak garanciát arra, hogy az európai hazaérkezést követően nem kell karanténba vonulniuk, a top 20 egységesen visszalép a US Opentől.
Novak Djokovics (Fotó: AFP)
2020.09.14 19:37:15

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. Hogyan reagált volna 23 ezer szurkoló?

2020.09.13 20:01:29

Tenisz H. Á.

A 27 éves osztrák lett az idei US Open bajnoka, ő lett hazája második GS-tornagyőztese.

2020.09.12 15:18:33

Tenisz BACSKAI JÁNOS

A fehérorosz Azarenka sokkal jobban kezdett, de váratlanul hullámvölgybe került, és nem is kecmergett ki belőle.

2020.09.08 22:15:09

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha tetszik, ha nem, a világ legjobbjának a »fizetésében« az ilyenek is benne vannak. Djokovics erről megfeledkezett, ami még akkor is igaz, ha bűnlajstromának utolsó pontján lehet vitatkozni.

2020.09.05 19:09:03

Tenisz H. Á.

Frances Tiafoe 104 perc alatt három sima szettben könnyedén legyőzte Fucsovics Mártont.