Tenisz: adósságai miatt elárverezik Boris Becker trófeáit

Vágólapra másolva!
2019.06.24. 11:16
Elárverezik Boris Becker német teniszsztár 82 érmét, kupáját, személyes szuvenírjait egy hétfőn kezdődő online árverésen, hogy adósságai egy részét ki tudja fizetni.

A most 51 éves Becker Wimbledon történetének legfiatalabb győztese volt, aki első ottani bajnokságát mindössze 17 évesen nyerte, s ezt még kettő követte. A licitálás július 11-ig tart – olvasható az árverést szervező Wyles Hardy londoni aukciósház honlapján.

A trófeák között található a Challenge-kupa, amit a sportoló egyik wimbledoni diadala után kapott, valamint a Renshaw-kupa, amit a teniszezőnek a legfiatalabb egyéni Grand Slam-győzelemért adtak.

Licitálni lehet az 1990-ben szerzett wimbledoni éremre, amit akkor kapott, amikor kikapott a svéd Stefan Edbergtől, továbbá arra az ezüstkupára, amelyet a Tiffanynál készítettek és Becker 1989-ben Ivan Lendl felülmúlásával nyert el a US Openen.

Az adósságokban úszó Becker 2017-ben jelentett csődöt. Egy évvel később kijelentette, hogy diplomatastátusza van, ezért mentességet élvez, amivel az utolsó pillanatban megakadályozta trófeái és személyes tárgyai eladását.

A hajdani világelső arra hivatkozott, hogy a Közép-afrikai Köztársaság elnöke az ország sport-, kulturális és humanitárius „nagykövetévé” nevezte ki az Európai Unióba. A Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere azt válaszolta, hogy az útlevél, amit Becker mutogat, hamisítvány, egy csomó „2014-ben ellopott üres útlevél egyike”.

A furcsa ügy decemberben ért véget, amikor egy londoni bíróság előtt lemondott a mentességéről, így az aukciósház piacra dobhatta a trófeákat. Az eladásból befolyó pénz azonban nem lesz elegendő, hogy sokmilliós adósságát fedezze.

Beckernek már Spanyolországban is voltak bírósági ügyei, mert nem fizette ki a mallorcai villáján végzett munkákat. 2002-ben egy német bíróság ítélte két év felfüggesztettre és 500 ezer eurós bírság (162 millió forint) megfizetésére a több mint 1.7 millió eurós adótartozás miatt.

A hatszoros Grand Slam-győztes, aki védhetetlen szerváiról a Bum-Bum Boris becenevet kapta, pályafutása alatt 49 bajnoki címet és több mint 20 millió euró pénzdíjat nyert. Jelenleg a tenisszel összefüggő tevékenységeket végez, elsősorban kommentátorként, hogy hírnevét felhasználva vissza tudja fizetni az adósságait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik