Tenisz: Szeles Mónika örömmel vállalja a példakép szerepét

Vágólapra másolva!
2019.02.23. 09:11
Szeles Mónika, a legendás, magyar származású teniszező a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, nagyon örül, amikor példának állítják, mert aktív korában nem érezte, mit is ért el.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)

Lenyűgöző egyéniség. Amikor a gyerekekkel játszott és tanította őket az ütések megfelelő kivitelezésére, nehéz volt eldönteni, hogy a kicsik voltak-e boldogabbak vagy ő maga. Szeles Mónika ismét Budapestre érkezett a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) meghívására, hogy részt vegyen a Hello Tenisz-program népszerűsítésében. Állítása szerint rögtön kiszúrta azokat a tehetségeket, akiket elhívna teniszezni, ha akadémiát működtetne – az MTSZ programját még tovább bővítené, újabb városokat vonna be, hátha Magyarország is adhat a jövőben egyéni Grand Slam-győztest.

– A minap adta át a Laureus-díjat Novak Djokovicsnak. Ez mindkettejüknek hatalmas élmény lehetett.
– Valóban így volt – felelte a kilencszeres Grand Slam-győztes Szeles Mónika. – Novak nagy bajnok, ahonnan visszajött és amilyen formában játszik, nem sok sportolónak adatik meg. Én is visszakapaszkodtam, miután megtámadtak, de „csak” egy Grand Slamet nyertem, ő meg már kettőt, és fog többet is. Erre a csodás estére akkor is emlékszem majd, ha öreg leszek. Nagyon jólesett, amit Novak és Ana Ivanovics mondott a pályafutásommal kapcsolatban.

– Djokovics, Rafael Nadal és Roger Federer uralmának az az oka, hogy az újabb generáció kevésbé tehetséges?
– Vagy éppen nem akarják beletenni ugyanazt a munkát a karrierjükbe, mint az említettek, akik összehangolták a tehetséget, a személyiséget és a melót. Ami most van, nem tudom, lesz-e még egyszer, ők hárman és Serena Williams annyi mindent elértek, annyira különlegesek, hogy már csak a Grand Slam-győzelmek számán múlik, ki lesz a legnagyobb a tenisztörténelemben. Nem gondoltuk volna, hogy Margaret Court vagy később Pete Sampras rekordja megdönthető, aztán tessék...

– Ön tizenhat évesen nyerte első Grand Slamjét, Oszaka Naominak húszévesen jött össze, mégsem viseli jól a népszerűséget. Mi lehet az oka?
– Amikor én tizenhat éves voltam, a közösségi médiának nem volt ekkora szerepe. Nem tudom, hogy fogadtam volna a nagy felhajtást, ő csendesebbnek tűnik. Tőlem, Jennifer Capriatitól és Mary-Joe Fernándeztől olyan eredményeket vártak, hogy úgy érezhettük, ha tizennyolc éves korunkig nem nyerünk Grand Slamet, kár volt teniszütőt ragadnunk. Ez a nyomás nem egészséges, Naomi is ilyesmit élhet át. Bajnokokat győzött le, nem hullott az ölébe a győzelem – aztán megnyerte az Australian Opent is, ez mutatja, hogy mentálisan erős.

– Lehet akkora alakja a női tenisznek, mint Serena Williams?
– Szerintem igen. Ha nem is ugyanolyan, mint Serena Williams, nagyon hasonlít rá. Nehéz megmondani, hogy felülmúlhatja-e őt, kérdés, tud-e olyan hosszú ideig játszani, mint az amerikai. Naomi rendes lány, nincs annyira benne a közösségi médiában, tudja, hogy a tenisz a legfontosabb, arra kell koncentrálnia. Persze megértem a szponzorok szempontjait is, de ha nincsenek eredmények, a támogatók elkopnak.

– Hírek szerint a tavalyi wimbledoni torna előtt beszélgetett az önhöz hasonlóan késelés áldozatául esett Petra Kvitovával. Miről esett szó?
– Amire mindenki gondol, arról nem beszéltünk. Mindkettőnkkel olyasvalami történt, ami a sportban nem túl gyakori, de Wimbledon előtt ez nem került szóba, mert egy torna előtt mindennek megvan a maga helye és ideje, úgyhogy inkább tiszteletről és inspirációról beszélgettünk. Mindig örülök, amikor az aktív teniszezők példának állítanak engem, mert aktív koromban nem éreztem, mit is viszek véghez.

Szeles Mónika és a lurkók is szívből örültek az együtt töltött időnek (Fotó: Földi Imre)
Szeles Mónika és a lurkók is szívből örültek az együtt töltött időnek (Fotó: Földi Imre)

– Honfitársunk, Arn Gréta lassan betölti a negyvenet, de szeretne visszakerülni a világranglista legjobb ötven helyezettje közé. Van erre esélye?
– Hogyne! A teniszben az a fantasztikus, hogy nyitott. Nem olyan, mint egy film, amelyet a rendező a saját ízlésére szab. Kimész a pályára, ahol már csak te vagy és az ellenfeled. Az edződ valamennyit segít, bár az én időmben még nem mehetett be a pályára. Rajtad múlik, hogy viseled el a győzelmet és a vereséget, megtalálod-e a középutat. A körülmények Ivanovics és Djokovics számára sem voltak tökéletesek. Vagy ott az én példám: hétévesen Újvidéken nem is teniszpályán kezdtem el edzeni. Gyakran kérdezik, miért játszottam két kézzel: csak azért, mert kicsi voltam, és így bírtam megfogni apukám ütőit, aki rosszabb pillanataimban egy képet szokott mutatni arról, hogy ütögetem felfelé a labdát és futok közben.

– Babos Tímea lecsúszott az egyéni ranglistán. Mit kell tennie, hogy visszakapaszkodjon?
– Profi, tudja, mi kell ehhez. Minden tulajdonsága megvan, hogy remek játékos legyen, többször is láttam őt, de össze is kell rakni valahogy az elemeket. A szúrás után ez nekem sem sikerült tökéletesen. A tenisz egyéni sport, és éppen annyira vagy jó, amilyenek az eredményeid.

– David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség elnöke elmondta, Budapest is esélyes a Fed-kupa-döntő megrendezésére. Megfelelő házigazda lenne a magyar főváros?
– Beszéltem vele csütörtökön, egyértelmű, hogy tökéletes lenne. Budapest minden szempontból világhírű város, én azt feleltem, amikor megkérdeztek, hogy imádnám, ha megrendezné a Fed-kupa fináléját, remélem, meg is hívnak majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik