Rafael Nadal történelmet írt – nyolcadszor nyert a Roland Garroson

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.09. 15:02
null
Nadal nyolcadik Roland Garros-sikerének örülhetett (Fotó: Reuters)
Rafael Nadal az első férfiteniszező, aki egy Grand Slam-torna trófeáját nyolcadszor is elhódította: a spanyol 2 óra 17 perc alatt 6:3, 6:2, 6:3-ra győzte le David Ferrert, így 27 évesen immár tizenkétszeres Grand Slam-győztesnek mondhatja magát.

Rafael Nadal–David Ferrer, Ferrer kezdte a szervát

NADAL MÁR 12-NÉL TART
Australian Open 2009
Roland Garros 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013
Wimbledon 2008, 2010
US Open 2010

David Ferrer úgy kezdte első Grand Slam-döntőjét, mintha már a tizediket játszaná. Labdamenetet sem vesztett adogatásai mögött. Lám, ilyenkor számít, ha valaki fel van vértezve 31 év rutinjával.

Rafael Nadal–David Ferrer 0:1, Nadal adogat

Azért Nadalt sem kell félteni, 17. Grand Slam-fináléjába kezdett már bele, és azért az a hétből hetes Garros-mérleg nem sok okot ad az aggodalomra. Az első két gém simán, meglepően rövid labdamenetekkel telt el, azért a 16 fokos párizsi „hőségben” kell idő, amíg bemelegednek a fiúk.

Rafael Nadal–David Ferrer 1:1, Ferrer adogat

Ferrer táplálhatná önbizalmát kettejük áprilisi, madridi negyeddöntőjéből, ahol salakon meccslabdáig jutott Nadal ellen, de amikor a mostani döntő előtt erről kérdezték, nem feltétlenül a pozitív oldaláról fogta meg a témát.

„Akkor jól és agresszívan játszottam, mégis ő nyert, mert jobb volt. Nem azért nehéz megverni Nadalt, mert ő is spanyol, hanem mert nagyon jó” – mondta a második számú spanyol, aki második szervagémében már hibázgatott, aminek brék lett a vége.

Rafael Nadal–David Ferrer 2:1, Nadal adogat

Ferrer azért az első szervagémében rendesen átvert mindenkit, láthatóan izgul, és lassan enged fel. A lassú pálya azért láthatóan Nadalt is zavarja valamelyest, így négy gém alatt ketten együtt már tizenkét ki nem kényszerített hibáig jutottak el. Kis túlzással ennyit egy szett alatt vártunk tőlük. Három rosszul kiszámított tenyeressel a salakkirály helyzetbe is hozta honfitársát, aki aztán rontott. Egy remek fonák egyenessel viszont újra bréklabdához jutott, amelyet Nadal rontása révén ki is használt.

Rafael Nadal–David Ferrer 2:2, Ferrer adogat

„Nem véletlen, hogy nem vesztett még szettet a versenyen. Ha jól játszom tenyeres oldalról, az neki is gondot okozhat, mint mindegyik jobbkezesnek. Ha viszont nem tudok irányítani, bajba kerülhetek” – mondta a mérkőzés előtt ellenfeléről Nadal.

És bejönni látszik a tipp. Egyelőre nem működik a legendás balkezes tenyeres, többször hibázott, ráadásul Ferrer inkább honfitársa fonákját erőlteti. Így pedig megint ő vezet.

Rafael Nadal–David Ferrer 2:3, Nadal adogat

NSO-statisztika: Rafael Nadal a döntő végeredményétől függetlenül visszacsúszik a világranglista ötödik helyére. Az ATP-rangsor számításának furcsasága alapján, ha megszerzi a trófeát, akkor sem kap pluszpontot, ellenfele viszont felülmúlta tavalyi eredményét (elődöntő), így visszaelőzi a világranglistán.

Nadal jóval magabiztosabb volt, mint előző adogatójátékában, és vesztett labdamenet nélkül egyenlített közben.

Rafael Nadal–David Ferrer 3:3, Ferrer adogat

A színvonal továbbra sem verdesi az eget, egy rossz Nadal ejtést követően, Ferrer kettős hibával válaszolt. Utána viszont kapott egy megfoghatatlan tenyerest és egy fonákot, amivel máris bajba került. Ferrer viszont szívósan küzdve mindkettőt hárította, utána azonban rontott, majd jött egy hétszeres Garros-győztesre emlékeztető fonák kereszt Nadaltól, aki ezzel újra brékelőnybe került.

Rafael Nadal–David Ferrer 4:3, Nadal adogat

Az eső próbálkozik, néha rákezd kicsit. De egyelőre olyan, mint Ferrer, nem túl hatásos. Bár azért Nadal legutóbbi szervagéme közben már a különlegesen elővigyázatos párizsiak kinyitották az esernyőket, a kapucnikat is felvették, de remélhetőleg a játékosok maradhatnak. Főleg, hogy Ferrer megint felszívta magát, és bréklabdához jutott, viszont kapott egy olyan tenyerest, ami majdnem vizet fakasztott a Philippe Chatrier Stadionban. Két remek szervával pedig Nadal meg is erősítette előnyét.

Rafael Nadal–David Ferrer 5:3, Ferrer adogat

Alakul a macska-egér játék. Nadal így az első szett végére elérte az üzemi hőfokot. Ferrer pedig igazán nem tud túllépni bizonytalanságán. Kettős hibával szettlabdához juttatta ellenfelét, aki jó szokásához híven az első lehetőséget ki is használta.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, Nadal adogat

NSO-statisztika: az 1. szett számokban

Ászok: 1–1

Kettős hibák: 0–2

Nyerő ütések: 11–7

Ki nem kényszerített hibák: 9–12

Bréklabdák: 3/5–1/3

Nadal lélekben még a pihenőszékében maradt a második szett elejére, az első két pontot elveszítette saját adogatása mögött. Aztán nagy nehezen, bréklabdát is hárítva fordított. Egyelőre nem látszik rajta, hogy ő lenne a fáradtabb, pedig míg Ferrer szettet sem vesztett a döntőig, ő négyet is elhullajtott útközben, és ennek megfelelően jóval több időt is töltött a pályán.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 1:0, Ferrer adogat

Elúszni látszik Ferrer számára a hajó. Nadal két tökéletes tenyerese után már egyhuzamban a hatodik játékot veszítette el, és most talán kifejezetten jól jönne neki, ha erősödne a megint szemerkélő eső.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 2:0, Nadal adogat

Ha lett volna idegesség Nadalban, az mostanra elszállt. A kötelező győzelem sem bénítja meg, egyhuzamban hét labdamenetet nyert meg, Ferrer pedig legfeljebb az alapvonal környékén összegyűjtött kilométerek terén dönthet rekordot.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 3:0, Ferrer adogat

Egyhuzamban nyolc elveszített labdamenetet követően sikerült Ferrernek újra részsikert elérnie. Közben a labdák egyre jobban megszívják magukat, Nadal egy-egy tenyeressel körülbelül egy liter vizet facsar ki belőlük, de a supervisor egyelőre engedi a játékot. A jobbik spanyol pedig élvezi, és virgonckodik. Egy gyönyörű fonák röpte erejéig még a hálóhoz is felment, újabb két bréklabdáját viszont nem tudta kihasználni. Ferrer így megkönnyebbülhet, mert a második szettben is feliratkozott a táblára. Arról nem is beszélve, hogy eddigi hét adogatójátékából hármat is megnyert…

MÁR CSAK KETTEN A SPANYOL ELŐTT
Rafael Nadal a 12. Grand Slam-tornasikerét aratta, amellyel beérte az ausztrál Roy Emersont a 3. helyen.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai)
12 Roy Emerson (ausztrál), Rafael Nadal (spanyol)
11 Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)
10 Bill Tilden (amerikai)
6
Novak Djokovics (szerb)
Kiemelttel a még aktívak.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 3:1, Nadal adogat

Két labdamenet erejéig Ferrer is megmutatta, hogy itt van a helye a Garros-döntőben, és nem csak azért juthatott ilyen messzire, mert az ellene látványos összeomlást produkáló Jo-Wilfried Tsonga előtte eltakarította az útból Roger Federert. Ferrer három nyerővel két bréklabdához jutott, amelyeket viszont nem tudott kihasználni, mert Nadal tenyeresei megint sültek és pontosak voltak. Talán még a lelátón üldögélő, és a trófea átadására készülő Usain Bolt sem tudta volna utolérni a bivalyerős labdákat. Ferrer azonban nem adta fel ezt a játékot, megérezte a vér szagát, és tovább küzdött, még két bréklabdája volt, de valami mindig közbejött. A másodiknál például egy 29 ütéses labdamenet végén ütött el mellette Nadal fonák kereszttel. A vége pedig ugyanaz lett, mint az eddigi szoros gémek nagy részének: tökéletes fonák egyenessel Nadal növelte az előnyét.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 4:1, Ferrer adogat

Az eső miatt kicsit foghíjas Philippe Chatrier Stadionban most még kevesebben lettek. A biztonsági őröknek kellett közbeavatkozniuk néhány renitens néző miatt. Nadalt azonban ez nem zavarta meg, újabb négy – a Ferrer-szerváknál már menetrendszerű – bréklabdához jutott, és az utolsót sikerült is kihasználnia egy remek tenyeres egyenessel.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 5:1, Nadal adogat

Izzadnak a párizsi öltönyösök. Most már nemcsak a nézőtéren, hanem a pályán is megjelent egy tüntető, váratlanul egy fáklyát lóbáló ember jelent meg Nadal térfelén, akit egy pillanat alatt elkaptak, és kidobtak. A helyzetet meglepően higgadtan kezelő Nadal pedig egy mosollyal elintézte az egészet, majd megköszönte a biztonsági főnöknek a gyors segítséget. Azért Szeles Mónika 1993-as megkéselése óta elvileg ezeket a helyzeteket meg tudják előzni. Könnyen lehet, hogy a párizsiak komoly büntetést kapnak. Nadalt a mosoly ellenére megzavarhatta a befutó politikai aktivista, hiszen az első szett közepe óta először elveszítette az adogatását, és nem tudta lezárni a második játszmát.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 5:2, Ferrer adogat

Ami késik, nem múlik. Ferrer két kettős hibával segíti ellenfelét, majd egy szélesre ütött tenyeressel zárul a játszma. Láthatóan megzavarta a feleket a közjáték, de a szettek közti nagyobb szünet talán elég lesz nekik arra, hogy rendezzék a gondolataikat.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, Nadal adogat

NSO-statisztika: a 2. szett számokban

Ászok: 1–0

Kettős hibák: 1–2

Nyerő ütések: 16–11

Ki nem kényszerített hibák: 10–14

Bréklabdák: 3/8–1/6

Nadal eleve nem nagyon szokott kikapni Párizsban – 58–1 az eddigi mérlege –, kétszettes vezetésről meg pláne nem. Ferrer valószínűleg innentől már csak elnyújthatja a küzdelmet, de a harmadik szett nyitó játéka nem arra mutat, hogy erre képes lenne. Ő is inkább beletörődik lassan az elkerülhetetlenbe.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 1:0, Ferrer adogat

Megint Ferrer-szerva, megint két bréklabda, de ezúttal egyből brék. Közeledik a vég, Nadal egyre jobban élvezi a játékot, ezúttal például egy gémen belül kétszer is járt a hálónál, ráadásul mindkétszer sikerrel fejezte be a labdamenetet.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 2:0, Nadal adogat

Ferrer nem az a típus azért, aki olyan könnyen összeomlik a kudarcélménytől. Tiszta lappal indult neki ennek a játéknak, és mindjárt három bréklabdához jutott, amelyek közül a másodikat ki is használta. Azon kívül, hogy így „húzza az időt”, fohászkodhat az égiekhez egy kicsit intenzívebb esőért, amivel talán aprócska esély nyílna neki a győzelem felé.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 2:1, Ferrer adogat

A párizsi szervezők erőltetik a játékot. Most két perc plusz üldögélés után zavarták vissza a játékosokat a pályára. Nyilván tavaly sem tett jót a versenynaptárnak, hogy Nadal és Djokovics döntőjének befejezése hétfőre csúszott, de ezúttal azért nem jeleznek olyan kiadós esőt. Viszont érdekes kérdés, hogy a salak milyen mértékű elmocsaradásáig engedik a játékot. Ferrer mindenesetre egy rég nem látott könnyű szervagémmel kiegyenlített.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 2:2, Nadal adogat

Ha nem is parádézva, de túljutott Nadal a kisebb hullámvölgyön, és négy remek szervával hozta az ötödik gémet. Közben Agassi és Roddick korábbi edzője, Brad Gilbert is igazi ki nem kényszerített hibának nevezi a francia biztonsági erők ténykedését. Tényleg érthetetlen, hogyan juthatott valaki egy égő fáklyával Nadal közelébe…

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 3:2, Ferrer adogat

Ferrer képtelen hosszú távon kiegyensúlyozottan teljesíteni, a nagy kilengések pedig inkább a hullámvölgyek irányába hatnak. Nem segít rajta az sem, hogy 0:30-nál valaki beszólt neki az adogatása előtt. Ez azonban nem zavarta meg: megint gyorsított kicsit, nem hibázott, és meglett a jutalma. Hozta az adogatását, és tovább tartja a lépést honfitársával, arról nem is beszélve, hogy már két órát kihúzott a pályán.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 3:3, Nadal adogat

Ilyen sem volt még nagyon. Ferrer egyhuzamban öt labdamenetet nyert meg, a hatodikban azonban elhibázott egy könnyű fonák egyenest. Utána pedig megnyert egy maratoni labdamenetet, majd bréklabdához jutott, amelyet azonban egy könnyű tenyeres elhibázásával elszalasztott. Jött is az első ökölrázás Nadaltól, majd a második is, miután megnyerte az adogatójátékot.

59–1!
Rafael Nadal kilencedik Roland Garros-indulása során nyolcadik végső győzelmét aratta, mérlege pedig egészen elképesztő a párizsi viadalon: 59 győzelme mellett csak egy, a Robin Söderlingtől 2009-ben elszenvedett nyolcaddöntőbeli vereség (2:6, 7:6, 4:6, 6:7) rontja az összképet.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 4:3, Ferrer adogat

Úgy tűnik, az előző gém volt az utolsó, amikor Ferrer még bármiben reménykedhetett. Bizonyítja, hogy hihetetlen küzdő, ütött megint két csodálatos tenyerest, de Nadalnak mindkettőre volt válasza. Azt sajnálhatjuk, hogy az első szettben Ferrer nem volt ilyen bátor, kicsit ráült az újonc Grand Slam-döntősök lámpaláza. Most viszont már azon a szinten játszik, amit vártunk tőle. Nadal egyik bréklabdáját lehetetlen szögben ütött tenyeressel hárítja, a másikat viszont kettős hibával elbukja. Így Nadal adogathat a nyolcadik Garros-trófeájáért.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 5:3, Nadal adogat

Nadalnak a végén kicsit besegít Ferrer, három fonákot is elront, így két mérkőzéslabdához jut a salak királya, aki egy tökéletes tenyeressel be is fejezte a meccset.

Rafael Nadal–David Ferrer 6:3, 6:2, 6:3 – vége

Rafael Nadal megszerezte nyolcadik Roland Garros-trófeáját, így ezzel ő az első férfi, aki egy Grand Slam-tornán ilyen sokszor tudott nyerni a tenisz történetében.

FRANCIA NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS (18 718 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Nadal (spanyol, 3.)–Ferrer (spanyol, 4.) 6:3, 6:2, 6:3


ROLAND GARROS
NADAL ÚTJA A DIADALIG
1. forduló: Brands (német) 4:6, 7:6, 6:4, 6:3
2. forduló: Klizan (szlovák) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3
3. forduló: Fognini (olasz, 27.) 7:6, 6:4, 6:4
nyolcaddöntő: Nisikori (japán, 13.) 6:4, 6:1, 6:3
negyeddöntő: Wawrinka (svájci, 9.) 6:2, 6:3, 6:1
elődöntő: Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7
döntő: Ferrer (spanyol, 4.) 6:3, 6:2, 6:3
A férfi egyes döntői 2001-től
2001: Kuerten (brazil)–Corretja (spanyol) 6:7, 7:5, 6:2, 6:0
2002: Costa (spanyol)–Ferrero (spanyol) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3
2003: Ferrero–Verkerk (holland) 6:1, 6:3, 6:2
2004: Gaudio (argentin)–Coria (argentin) 0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 8:6
2005: Nadal (spanyol)–Puerta (argentin) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5
2006: Nadal–Federer (svájci) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7–4)
2007: Nadal–Federer 6:3, 4:6, 6:3, 6:4
2008: Nadal–Federer 6:1, 6:3, 6:0
2009: Federer–Söderling (svéd) 6:1, 7:6 (7–1), 6:4
2010: Nadal–Söderling 6:4, 6:2, 6:4
2011: Nadal–Federer 7:5, 7:6 (7–3), 5:7, 6:1
2012: Nadal–Djokovics (szerb) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
2013: Nadal–Ferrer (spanyol) 6:3, 6:2, 6:3
Magyar játékosnak – egyesben – egy alkalommal sikerült diadalmaskodnia a Roland Garroson: 1947-ben Asbóth József 8:6, 7:5, 6:4-re győzött a dél-afrikai Eric Sturgess ellen a fináléban.

ELŐZMÉNYEK

Nadal az eddigi 59 itteni mérkőzéséből 58-at megnyert (ez „mindössze” 98.3 százalékos mutató...), és mind a hét fináléját behúzva az Open-éra történetének legeredményesebb Garros-játékosának számít. Mindezt úgy, hogy a napokban ünnepelte a 27. születésnapját…

Ferrerrel kapcsolatban a legnagyobb kérdés az, hogy át tud-e lépni a saját árnyékán. Eddig ugyanis hiába játszott bármilyen jól korábban, a nagy hármas (Nadal, Djokovics, Federer) ellen rendre megremegett. A svájci klasszis ellen például 0–14 a mérlege…

Ennél valamivel jobb honfitársa ellen, 19 vereség mellett négyszer nyerni is tudott, igaz, legutóbb 2007-ben, kemény pályán. Salakon eddig egyszer tudott Ferrer nyerni, még 2004-ben, az akkor még csak 18 éves Nadal ellen.

Legutóbb 2004-ben éppen a Roland Garroson fordult elő, hogy egy Grand Slam-finálé egy nemzeti házidöntővé „silányult". Hogyhogy nem, akkor is spanyolajkúak, az argentin Guillermo Coria és Gastón Gaudio játszottak, és utóbbi győzött.

Érdekes, hogy egy Grand Slam-döntő előtt ennyire egyöntetűen mindenki Nadal-sikert vár, de minden jel arra utal, hogy a hétszeres Garros-győztes még szettet sem veszít majd, és a Djokovics elleni elődöntő levezetésére használja honfitársát.

„A Djokovics elleni mérkőzés volt a legjobb, amit Nadaltól valaha láttam, kíváncsi vagyok, hogy képes-e ennél is jobb teljesítményre" – mondta a háromszoros Garros-győztes Mats Wilander a BBC rádiójának.

Ugyan Párizsba visszatért a verseny eleji borongós, hűvös idő, a reggel szemerkélő eső egyelőre nem csapott le újra Boulogne-ra. A következő órákra a meteorológiai szolgálat szerint van esély esőszünetre, és valamelyest javít David Ferrer minimális esélyein a nehezebb labda, és a párától vizesebb pálya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik