Nem volt mese: Serena Williams 11 év után újra bajnok Párizsban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.08. 14:52
null
Nincs meglepetés: ismét Serena Williams örülhet (Fotók: Action Images)
Serena Williams megszerezte 16. Grand Slam-trófeáját, és megvalósult a verseny előtt dédelgetett álma: a megnyert döntő után megcsillanthatta francianyelvtudását a Philippe Chatrier Stadion közönsége előtt. Az amerikai 2002 után először nyert Párizsban, és 31 mérkőzés óta veretlen.

 

A MÉRKŐZÉS

Serena Williams–Marija Sarapova, Sarapova kezdte a szervát

Az első három labdamenet Serenáé. Sül a keze, ahogy az elmúlt hat fordulóban, Sarapova pedig nem az a típus, aki térdig elmerül a salakban, hogy visszaadja a labdákat. Márpedig ezúttal nem lesz esélye, ha nem fektet a szokottnál több energiát a védekezésbe. A szerva viszont kihúzhatja a csávából. Már az első játékban ütött ászt Serenának bréklabdánál, és övé lett az első játék is.

Serena Williams–Marija Sarapova 0:1, S. Williams adogat

Egy nyerő ütés után négy Serena-hiba következett. Sarapova felszívta magát, látszik, hogy az amerikai látványos szálkásodása ellenére sem mozog túl biztosan, ha kettőnél többet kell lépnie egy labdáért. Ez lehet ellenfele egyetlen lehetősége.

Serena Williams–Marija Sarapova 0:2, Sarapova adogat

A hosszú labdamenetek Sarapovának kedveznek, ráadásul körülményes szerva előkészületeivel igyekszik tovább feszíteni ellenfele idegeit. Más kérdés, hogy a pénteki Nadal–Djokovics meccsen látottak alapján ezt valószínűleg a székbíró, Kader Nouni hamarosan szankcionálni fogja a Grand Slam-tornákon érvényes labdamenetek közti 20 másodperces szabályt szem előtt tartva. Tegnap Pascal Maria is drákói szigorral figyelmeztette a feleket: Djokovicsnak és Nadalnak is egy-egy irgumburgum jutott. Serena közben éledezik, elverekedte magát egyenlőig, és ha már ott járt, egy ritörnnel és egy lecsapással vissza is lopta az adogatást.

Serena Williams–Marija Sarapova 1:2, S. Williams adogat

NSO-történelem: Most már biztos, hogy nem ismétlődik meg az Open Era történetének legegyoldalúbb GS-döntő eredménye. 1988-ban Steffi Graf 6:0, 6:0-al söpörte le a a párizsi salakról a szovjet Natasa Zverevát.

Sarapova elkezdett hibázgatni közben, ha így folytatja, utolérheti ki nem kényszerített hibák terén ellenfelét, pedig Serena erős 8–2-vel kezdett. Mostanra viszont rendezte sorait, és ki is egyenlített.

Serena Williams–Marija Sarapova 2:2, Sarapova adogat

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Jönnek a kettős hibák Sarapovánál, ami nem jó előjel. Persze Serena ellen kockáztatni kell második szervából is, de ha azt nézzük, hogy az orosz hölgy a kevésbé félelmetes Viktorija Azarenka ellen is 11 kettős hibára ragadtatta magát, könnyen lehet, hogy ezúttal rekordot dönt… Persze csak ha nem ér véget túl hamar a mérkőzés: Serena ugyanis ezúttal jobban bánt a bréklabdákkal, mint az első gémben, és már ő vezet.

Serena Williams–Marija Sarapova 3:2, S. Williams adogat

Ezt a játékot Sarapova ajándékozta Serenának, aki ráadásul láthatóan lélekben is megérkezett a pályára. Így gyakorlatilag végleg leszámolhatunk azzal a feltevéssel, hogy az orosz annyira meglepi esetleg az elején, hogy a döntő alatt nem is talál magára. Az amerikai 4:2-es vezetése minket igazol…

Serena Williams–Marija Sarapova 4:2, Sarapova adogat

SERENA WILLIAMS SEGÍTSÉGE AZ ÁRVÍZ KÁROSULTJAINAK

A Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnökének, Siklós Eriknek a közreműködésével a Roland Garros idei bajnoknője, a tizenhatszoros Grand Slam-győztes Serena Williams vadonatúj, dedikált teniszcipőjét ajánlotta fel a jótékonysági árverésre, amelyen a dunai árvíz károsultjait segítik majd meg.

Bővebben itt olvashat a hírről!

Andre Agassi, Andy Roddick és Andy Murray korábbi trénere, Brad Gilbert azért halkan felhívta a figyelmet Twitterén arra, hogy Sarapova 2:0, 40:15-ös vezetésénél elhibázott egy tenyerest, azóta pedig ugye meg is fordult az eredmény. A megállapítás helyességén még az sem változtat, hogy az orosz egy magabiztos szervagémmel szépített.

Serena Williams–Marija Sarapova 4:3, S. Williams adogat

NSO-történelem: Ha Serena Williams megnyeri a finálét, Körmöczy Zsuzsa 1958-as győzelme óta ő lehet a legidősebb hölgy, aki magasba emeli a Suzanne Lenglen-kupát. Serena 31 éves és 247 napos, Körmöczy pedig 33 is elmúlt már, amikor élete legnagyobb sikerét aratta.

Persze korántsem biztos, hogy Serenának sikerül a bravúr, hiszen Sarapova második bréklabdáját is kihasználta, és kiegyenlített.

Serena Williams–Marija Sarapova 4:4, Sarapova adogat

Hölgyeknél szokatlan 20 ütéses csihipuhiba keveredett Serena és Sarapova, és végül az orosz rontott, akinek erre rá is ment az adogatása.


Serena Williams–Marija Sarapova 5:4, S. Williams adogat

Itt már nem volt pardon! Serena ezúttal bréklabda közelébe sem engedte ellenfelét, aki azért segített is neki a maga módján. Az amerikai a kavargó szél ellenére besuvasztott egy 190 kilométer per órás ászt, és második szettlabdáját kihasználva 51 perc alatt az első szettet is lezárta. Érdekes, hogy a Sara Errani elleni elődöntőben (6:0, 6:1) ennél öt perccel kevesebb kellett neki a meccs megnyeréséhez.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, Sarapova adogat

NSO-statisztika: Az első szett számokban

Ászok 4–2

Kettős hiba 0–2

Nyerő ütések 13–6

Ki nem kényszerített hibák 12–6

Sarapova egyelőre nehezen dolgozza fel, hogy tudása legjavát adja, mégis szetthátrányba került. Két kettős hibával nyitotta a második szettet, de megint felszívta magát, és hárította ellenfele öt bréklabdáját, majd megnyerte a játékot. Mi adjon erőt a folytatásra, ha nem ez?

 

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 0:1, S. Williams adogat

Sarapovának csak úgy lehet esélye, ha tudja tartani ezt a színvonalat, és némi reményt nyújthatnak neki a mély sóhajok, amikkel Serena felvezeti egy-egy adogatását. Az amerikain látszik a fáradtság jele, de azért oxigénsátorra még nem lesz szüksége. Főleg, hogy trénere, Patrick Muratoglou – akivel állítólag a magánéletben is jól megértik egymást – szigorú kondiedző hírében áll, ami Serena testalkat-változásán is szépen látszik.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 1:1, Sarapova adogat

Az eddig kimért Serena eleresztette az első egész testes „Come on"-t, ami egyúttal a brék előszele is volt. Sarapova nem tudja elkerülni a bréklabdákat, és az ő szintjén sem lehet bírni ennyi ideig koncentrációval az ilyen helyzetekkel járó nyomást. Lényeg a lényeg, Serena ezúttal az első lehetőséget brékre váltotta.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 2:1, S. Williams adogat

Minden elismerésünk Serena Williamsé, aki kis túlzással az elmúlt tíz év összes meccsén nem futott, csúszott annyit, mint a mai döntőben. Csodálkozásunk nem egyedülálló, láthatóan Sarapova is hitetlenkedik a háló túloldalán, nem gondolta volna, hogy ellenfele képes ilyen küzdelemre.

 

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 3:1, Sarapova adogat

Hihetetlen Sarapova lelki ereje. Nem adja fel – persze miért is tenné –, és egyelőre fizikailag is jól bírja a gyűrődést, továbbra sem ad könnyű labdamenetet az ellenfélnek, és reménykedik, hogy az amerikai idegei vagy lábai egyszer csak felmondják a szolgálatot.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 3:2, S. Williams adogat

Ha Serena képes még két gémen keresztül úgy szerválni, ahogy most tette, akkor senki sem veheti el tőle a trófeát. Sarapova hiába próbálkozik, tehetetlen az amerikai ellen, aki a tökéleteshez közel játszik. A már korábban is idézett Pat Cash szerint ennek nemcsak a szeme előtt lebegő Roland Garros trófea az oka. Pat Cash: „Serena fikarcnyi esélyt sem fog hagyni Sarapovának. Ő az a rivális, aki ellen leginkább bizonyítani tudja versenyzői adottságait."

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 4:2, Sarapova adogat

Sarapova továbbra is tartja az egy lépés távolságot, minden egyes adogatójátékáért odaadná az életét is, így megmarad az esélye a szett eleji brék óta kifejezetten „fiús" meccsen.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 4:3, S. Williams adogat

Serena tökéletesen adogat, hatodik és hetedik ászát is beverte, nem vesztett pontot szervái mögött, így Marija Sarapovának most már a mérkőzésben maradásért kell adogatnia.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 5:3, Sarapova adogat

Sima Sarapova-szervagémnek indult, és már-már úgy tűnt, hogy Serena is tartalékol az utolsó adogatására, de nem így alakult. Serena eljutott egyenlőig, de tovább nem. Sarapova két remek szervával lezárta a gémet, és még egyszer lepihenhetett a sorsdöntő játék előtt.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 5:4, S. Williams adogat

Jó szokásához híven ásszal kezdett Serena, utána viszont világgá ütött egy fonákot. Az idegességét viszont egy újabb ásszal végleg eltüntette, majd egy guggolásban pályára szurkolt fonák egyenessel két meccslabdához jutott. És egy ásszal – a tizedikkel – be is fejezte a meccset.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:4, 6:4 – vége

Serena Williams 16. Grand Slam-trófeáját szerezte meg, és 2002 óta először nyert Roland Garrost. Egyhuzamban a 31. mérkőzését nyerte meg – egész jók a kilátásai Wimbledonra.

FRANCIA NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS (18 718 000 euró, salak)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Serena Williams (amerikai, 1.)–Marija Sarapova (orosz, 2.) 6:4, 6:4

 

ELŐZMÉNYEK

Pedig úgy indult, hogy Sarapova Serena Williams egyik mumusa lehet... Hiszen az akkor még csak 16 éves orosz ugyan az első mérkőzését elveszítette az amerikai ellen, még abban az évben legyőzte őt a wimbledoni döntőben, majd az év végi világbajnokságon is. Azóta viszont 12-szer is hiába próbálkozott ezzel, legutóbbi nyolc összecsapásukon pedig csak egy játszmát nyert meg a szőke orosz.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem zavar az elmúlt nyolc év, de igyekszem változtatni rajta – mondta a mérkőzés előtt Marija Sarapova, aki a változtatás mikéntjével kapcsolatban azért bizonytalannak tűnt. – Az biztos, hogy amivel eddig próbálkoztam, nem jött be. Úgyhogy majd valami mással próbálkozom."

Ha sikerül neki, akkor megvédheti tavaly megszerzett Roland Garros-címét, ahogy Serena is a második párizsi trófeájára hajt: ő 2002 után ismételhet. Egy szép sorozat viszont biztosan meg fog szakadni a szombati döntő végén, hiszen Sarapova 13 mérkőzés óta veretlen Párizsban, Serenát pedig legutóbbi harminc meccsén senki sem tudta legyőzni: legutóbb a februári dohai WTA-torna döntőjében kapott ki Viktorija Azarenkától.

Sarapova címvédése nemcsak amiatt lenne nagy meglepetés, mert Serena testén át vezet az útja a trófea felé, hanem azért, mert nem kifejezetten salakmenő. Legutóbb 2007-ben Justine Heninnek sikerült megvédenie a címét, de ő gyakorlatilag a borítás koronázatlan királynője volt, míg Sarapova azért távol el ettől.

Az első hét rideg őszi időjárása után a rendezők örülhetnek, hogy a döntők két napjára verőfényes napsütést és 25 fokot jósol a francia meteorológiai szolgálat. Szépen meg is telt a Philippe Chatrier Stadion, ahogy kell.

„Nehéz olyan szemszögből nézni a dolgokat, hogy ne Serena győzelmét jelezze előre az ember, de hát ki tudja" – jegyezte meg Pat Cash a BBC élő közvetítésében közvetlenül a mérkőzés előtt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik