Serena Williams lesz Zvonarjova ellenfele a döntőben

Vágólapra másolva!
2010.07.01. 16:06
null
Zvonarjova az első szett után dominált (Fotók: Action Images)
Címkék
Az angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében Serena Williams (amerikai, 1.)–Vera Zvonarjova (orosz, 21.) döntőt rendeznek. Az amerikai klasszis az elődöntőben a cseh Petra Kvitovát verte két játszmában, míg az orosz kiválóság szetthátrányból fordítva legyőzte a bolgár Cvetana Pironkovát.

Az első szettben 3:2-es bolgár vezetésig mindkét játékos magabiztosan hozta saját szervajátékát, ekkor azonban a Venus Williamst búcsúztató bolgár teniszező élt fogadóelőnyével, majd – miután hozta saját adogatását – 5:2-es előnyre tett szert.

A szettben maradásért adogathatott tehát a mindössze egy ki nem kényszerített hibát elkövető, a hálónál nagyon magabiztos Zvonarjova, és bár ezt még megtette, Pironkova a következő játékban sem hibázott, így alig több mint fél óra játék után 6:3-mal a bolgáré lett a játszma.

A folytatás kísértetiesen hasonlóan alakult, azzal az egy, nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal az orosz lány került közelebb fogadóként a játéknyeréshez, és 3:2-es vezetésénél ki is használta az első bréklehetőségét.

Pironkova az elődöntőben búcsúzott
Pironkova az elődöntőben búcsúzott

A forgatókönyv ezt követően nem változott, így Zvonarjova 6:3-mal egyenlíteni tudott, jöhetett a döntő szett.

Ekkor a bolgár lánynak azonban már minden adogatásánál hatalmasat kellett küzdenie, és a 21. helyen kiemelt orosz játékos kétszer is lebrékelte ellenfelét, 4:1-es vezetést szerezve.

Itt még Pironkova 15:40-nél két fogadólabdához jutott, azonban Zvonarjova fordítani tudott (5:1), majd bár a bolgár még hozta saját adogatását, a következő játékban az orosz két meccslabdához jutott, amelyek közül a másodikat ki is használta, bejutva a döntőbe.

A nap második női elődöntőjében fordulatokban nem volt hiány, hiszen az első szettben az esélyesebb amerikai kapta el a rajtot, de utána olyannyira nyeregbe került cseh ellenfele, hogy lényegében saját magának köszönheti, hogy játszmahátrányba került. Kvitova az 1:2-es állás után elhúzott 4:2-re, de nem tudott élni helyzeti előnyével, és 5:6 után már a rövidítésért hajtott.

Nem hiába, viszont Serena Williams gyorsan elhúzott 4–0-ra, de két elképesztő hibát követően 6–5-nél megint szorosnak tetszett a találkozó. Az amerikai azonban lélekben is bivalyerős, nem tört meg, és ász értékű szervával megnyerte az 58 percig tartó első játszmát.

ERŐSEN SERENA WILLIAMS CÍMVÉDÉSE MELLETT SZÓL A MÚLT
A tornán címvédő amerikai Serena Williams ezt megelőzően hat alkalommal találkozott Zvonarjovával, s 5–1-re vezet ellene – füvön viszont még egyszer sem meccseltek egymással. Az orosz egy sikerét kemény borításon érte el – egyszer mérkőzés nélkül jutott tovább –, a két GS-mérkőzésükön (2002, Roland Garros és 2007, US Open) viszont az amerikai diadalmaskodott. Zvonarjova előbbin a nyitó szettet vette el Serena Williamstól, utóbbin a második játszmában rövidítésre volt szükség, úgyhogy lélekben őt sem kell félteni. Két sima szettben eddig csak egyszer adta meg magát, aligha egy GS-döntőben teszi meg ezt másodszor. Bár pályafutása során először élheti át az érzést, milyen ott pályára lépni...

A második szettben Kvitovának még volt ereje 2:1-es vezetésre szert tenni, onnantól kezdve azonban mintha elfogyott volna: az amerikai 6:2-re simán hozta a játszmát 34 perc alatt. A befejezésnél Serena Williams szervált, rögtön három mérkőzéslabdához jutott, de az első kettőből ismét méltatlanul gyenge megoldással juttatta pontokhoz ellenfelét.

A harmadiknál is kellett a szerencse – a hálóról pattant úgy a labda, hogy az elérhetetlenné vált –, ennek ellenére a találkozó összképét nézve megérdemelten nyert, és jutott be a döntőbe. Kvitova azzal vigasztalódhat, hogy 2010-es Australian Open második fordulójával ellentétben – akkor 6:2, 6:1-re kapott ki – legalább egy játszmáig felvette a versenyt az aktuális világelsővel.

Fucsovics Márton az év eleji Australian Open után pályafutása során másodszor jutott elődöntőbe csütörtökön Wimbledonban. A 13. helyen kiemelt magyar teniszező a vártnál jóval könnyebben, egy óra hat perc alatt, két játszmában intézte el a juniorrangsor nyolcadikját, az ausztrál James Duckworth-ot. Fucsovicsnak a döntőbe jutáshoz az argentin Facundo Argüellót kell majd legyőznie. A junior férfipárosoknál már a második fordulóban összekerült a Zsiga Máté, Darian King és a Fucsovics Márton, Libor Salaba páros. Végül az egyesben elődöntős Fucsovics és cseh társa győzött sima két szettben, így már negyeddöntős. A négy közé jutásért a Lewis Burton, George Morgan brit párossal küzdenek meg Fucsovicsék.

A női juniorok küzdelmében negyeddöntőt játszhat Babos Tímea az amerikai Sloane Stephens oldalán, miután a nyolcaddöntőben játszmahátrányból felállva, három szettben verték meg soros ellenfelüket. A negyedikként rangsorolt Babosék a negyeddöntőben a hatodik helyen kiemelt An-Sophie Mestach, Silvia Njiric (belga, horvát) párossal találkoznak majd.

A férfi párosok versengésében a csütörtöki elődöntőt követően kialakult a finálé párosítása: a végső győzelemért a J. Melzer, P. Petzschner (osztrák, német)–R. Lindstedt, H. Tecau (svéd, román, 16.) duók küzdhetnek meg egymással.

 ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Zvonarjova (orosz, 21.)–Pironkova (bolgár) 3:6, 6:3, 6:2
S. Williams (amerikai, 1.)–Kvitová (cseh) 7:6, 6:2
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű) 
NŐI JUNIOR PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Babos, Stephens (magyar, amerikai, 4.)–Bouchard, Eikeri (kanadai, norvég) 1:6, 6:2, 6:3
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
FÉRFI JUNIOR EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Fucsovics Márton (magyar, 13.)–Duckworth (ausztrál, 8.) 6:4, 6:2
 FÉRFI JUNIOR PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Fucsovics Márton, Salaba (magyar, cseh)–Zsiga Máté, D. King (magyar, barbadosi) 6:4, 6:4
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű) 
FÉRFIPÁROS, ELŐDÖNTŐ
J. Melzer, P. Petzschner (osztrák, német)–W. Moodie, D. Norman (dél-afrikai, belga, 7.) 7:6, 6:3, 3:6, 5:7, 6:3
R. Lindstedt, H. Tecau (svéd, román, 16.)–J. I. Chela, E. Schwank (argentin) 6:4, 7:5, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik