Serena Williams utolérte Szeles Mónikát

Vágólapra másolva!
2013.07.21. 18:11
null
Serena Williams (balra), Mary Joe Fernandez és Szeles Mónika (jobbra) a Fed-kupa 1999-es elődöntőjében, az olaszok legyőzése után (Fotó: Reuters)
Az elődöntőben Roger Federert búcsúztató Federico Delbonis három mérkőzéslabdáról kapott ki a hamburgi salakpályás teniszverseny fináléjában Fabio Fogninitől. A 26 éves olasz játékos 4:6, 7:6, 6:2-re nyert, és pályafutása második ATP-tornagyőzelmét könyvelhette el – az elsőt egy hete ünnepelhette Stuttgartban. A bastadi női tornán Serena Williams diadalmaskodott, ezzel az örökranglistán utolérte Szeles Mónikát, és már csak négyen vannak előtte.


Serena Williams 6:4, 6:1-re megverte a svéd Johanna Larssont a bastadi fináléban. A női világelső amerikai így már 53 WTA-tornagyőzelemnél jár, Larsson döntőbeli mérlege pedig 0–3-ra romlott. Serena Williams az 53. diadalával utolérte az örökranglistán Szeles Mónikát, és már csak négyen vannak előtte. Lindsay Davenportot (55 tornagyőzelem) hamarosan megelőzheti, Steffi Graf (107), Chris Evert (157) és Martina Navratilova (167) viszont – egyelőre – beláthatatlan távolságra van tőle.

A Bad Gastein-i viadal fináléjában a hazai játékos győzött, Yvonne Meusburger – aki a budapesti döntőt elbukta – 7:5, 6:2-re múlta felül a cseh Andrea Hlaváckovát. A 29 éves osztrák hölgy először emelhette magasba egy WTA-verseny trófeáját.

WTA-TORNA, BASTAD (235 000 dollár, salak)
EGYES, DÖNTŐ

S. Williams (amerikai, 1.)–Larsson (svéd, 8.) 6:4, 6:1

WTA-TORNA, BAD GASTEIN (235 000 dollár, salak)
EGYES, DÖNTŐ

Meusburger (osztrák)–Hlavácková (cseh) 7:5, 6:2


Fabio Fognini nyolc napon belül nyerte meg karrierje első két ATP-tornáját (Fotó: Reuters)
Fabio Fognini nyolc napon belül nyerte meg karrierje első két ATP-tornáját (Fotó: Reuters)

A hamburgi férfi tornán Federico Delbonis nagyon közel volt ahhoz, hogy selejtezősként a végső győzelemig meneteljen, de végül fel kellett ébrednie.

Delbonis egy „röptére” volt a végső sikertől (Fotó: Reuters)
Delbonis egy „röptére” volt a végső sikertől (Fotó: Reuters)

„Olyan, mint ha álmodnék. Az volt a titkom, hogy élveztem a meccset és azt, hogy egy ilyen játékos ellen teniszezhetek, ugyanis ő minden idők legjobbja” – nyilatkozta Delbonis a Federer elleni győztes elődöntője után.

A Fernando Verdasco elleni negyeddöntőben két mérkőzéslabdát hárító, aztán Federert 7:6, 7:6-ra felülmúló 22 éves argentin idegei sokáig ezúttal is rendben voltak. Az első szettben Fognini öt bréklabdáig is eljutott, de egyikkel sem tudott élni, Delbonis ezzel szemben az első lehetőségét kihasználta, mégpedig a legjobbkor, 5:4-es vezetésénél.

A második játszma elején aztán rögtön elbukta a szerváját, ám nem esett kétségbe, és 4:1-re fordított. Fognini pszichésen összezuhanni látszott, de összeszedte magát, és a következő három játékot megnyerve egyenlített (4:4). Eljutottak a rövidítésig, amelyben Delbonisnak három meccslabdája is volt (kétszer ráadásul ő szerválhatott, az elsőnél csak egy viszonylag egyszerű röptét kellett volna megoldania), azonban nem sikerült lezárnia a találkozót, a tie-break pedig 10–8-cal az olaszé lett.

Fognini megnyugodott, Delbonis meg összeomlott, pillanatok alatt 3:0-s hátrányban találta magát a döntő szettben, majd 5:1-nél ellenfele már a mérkőzésért adogatott. Ezt a játékot még túlélte a dél-amerikai, de 5:2-nél 40:0-ről megint elveszítette az adogatását, így Fognini megszerezte karrierje második ATP-trófeáját. Az elsőt egy hete Stuttgartban nyerte meg.

Ivo Karlovic már az ötödik ATP-versenyét nyerte meg, miután a bogotái döntőben két szettben elintézte a hazaiak kedvencét, Alejandro Fallát. Az agyhártyagyulladása után visszatérő 208 centis horvát óriás legutóbb a 2008-as nottinghami füves pályás viadalt tudta megnyerni.

ATP 500-AS TORNA, HAMBURG (1 102 500 euró, salak)
EGYES, DÖNTŐ

Fognini (olasz, 12.)–Delbonis (argentin) 4:6, 7:6, 6:2

ATP 250-ES TORNA, BOGOTÁ (638 085 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ

Karlovic (horvát)–Falla (kolumbiai) 6:3, 7:6 (7–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik